Toeristen zijn nog steeds dol op Nederland en de kust...

Gaan de Chinezen komen?

Toeristen zijn nog steeds dol op Nederland en de kust...

Nederland is populair als vakantieland. Met name voor Duitsers en Belgen, maar ook Russen en Amerikanen weten onze stranden, tulpenvelden en historische steden goed te vinden. Dat blijkt uit cijfers van toerismebureau NBTC. In totaal kwamen er in 2018 circa 19.100.000 toeristen naar ons land. In 2017 waren dat er nog 17.925.000.

De grootste groep toeristen bestaat uit Duitsers en Belgen. Samen zijn ze goed voor 43 procent van de toeristen in 2018, blijkt uit de cijfers. Elsje van Vuuren, van NBTC, heeft er een simpele verklaring voor. “Dat er afgelopen jaar veel Belgen kwamen, kwam door het mooie weer bij ons in de zomer,” zegt ze. “Watersport is populair en bij ons kon het prima dit jaar.”

De toename van de Duitsers is volgens Van Vuuren voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat de Hanzesteden steeds meer in trek zijn. “We zagen een stijging in het aantal overnachtingen in de Hanzesteden door buitenlandse toeristen”, zegt een woordvoerder van Toeristenbureau Oost.

Iets minder Chinezen
Het aantal Chinezen dat ons land bezocht, is iets gedaald, van 365.000 in 2017 naar 335.000 in 2018. Dat heeft volgens China-correspondent Sjoerd den Daas niet één oorzaak. “Wat je ziet is dat mensen steeds iets meer te besteden hebben, kritischer worden en zelf kiezen waar ze naar toe gaan.”

De bekende groepsreizen waarmee Chinezen met bussen door Europa toeren, zijn volgens Den Daas tegenwoordig minder in trek dan individuele reizen.

1.550.000 Amerikanen brachten een bezoekje aan Nederland. De gunstige stand van de dollar zou daarmee te maken kunnen hebben. Amerikanen gaan graag voor de combinatie van cultuur en strand.