Deel

advertentie

Tijdstip van meningsuiting

Column: Peter van Vleuten

Tijdstip van meningsuiting

Over het recht op vrije meningsuiting wil ik het niet hebben. Dat recht staat gegrift, weliswaar niet in de stenen tafelen die Mozes meenam vanaf de berg, maar wel in onze grondwet. En tegenwoordig wordt het in vrijwel iedere persconferentie nog eens onderstreept met de onlosmakelijke woordcombinatie ‘groot goed’.

Toch zou ik graag een andere term introduceren die er nauw mee verwant is. Maar daarover straks.

Eerst haal ik er toch nog even de bijbel bij. Niet omdat ik zo erg van heilige huisjes ben, integendeel. Maar omdat alle Grote Boeken door de eeuwen heen pogingen hebben gedaan om de wereld enige structuur te geven. De bijbel is daar één van. En wie goed speurt, vindt daarin nog weleens een wijs woord waar je wat mee kan.
Dat weten songwriters al sinds jaar en dag. Pete Seeger ontleende aan het bijbelboek Prediker 3:1-8 de tekst van Turn! Turn! Turn!, een song die vooral in de uitvoering van The Byrds grote bekendheid kreeg. De strekking ervan is eigenlijk heel simpel: ‘Alles op z’n tijd’.

To everything (turn, turn, turn)
There is a season (turn, turn, turn)
And a time to every purpose, under heaven

Daar moest ik afgelopen week weer eens aan denken toen we een serie korte luisterconcertjes gaven in de openlucht. Het weer zat geweldig mee en avond na avond rond zonsondergang traden Botman & Van Vleuten een halfuurtje op, als muzikaal tussengerecht in een pop-up culinair meergangenfestijn.
Elke keer verzamelde zich een stil luisterend publiek rond het kampvuur op een speciaal aangelegd strandje in de polder. Een paar mooie ballads, een fado en een ontspannen meezinglied vol romantiek en zomers genieten. Dat was zo ongeveer de formule. O ja, op enige afstand bij de statafels (les 1: nóóit statafels bij een luisterconcert!) werd nog weleens wat gedempt gekletst. Het evenement leende zich nou eenmaal uitstekend voor netwerken en ontspannen zakendoen. Maar meestal zagen we de paar praatgrage bezoekers allengs een plekje opzoeken wat verder weg. Alle aandacht voor de muziek, zoals er tijdens de gangen alle aandacht was voor het bovengemiddeld goede diner.

Eén avond verliep echter anders. Donkere wolken hadden zich samengepakt en er klonk zelfs wat onheilspellend gerommel in de lucht. Daarom verkasten we letterlijk naar het interieur van de pop-up kas op het hart van het terrein. Temidden van een kakafonie van gezelligheid stelden we de apparatuur op en toen de gang was uitgeruimd, was het tijd voor muzikaal verpozen.

Nou kennen we door de jaren heen een breed scala aan trucjes om rumoerig publiek tot enige kalmte te manen. Maar wat we ook probeerden, er was geen beginnen aan. De gezelligheid bereikte pieken ruim boven de 95 decibel, de conversaties hadden kennelijk allemaal zo’n onontkoombare importantie dat iedere noot vakkundig in de kiem werd gesmoord. Zelfs de meest breekbare, ontroerende fado die meestal zorgt voor ingehouden adem en een weggepinkte traan, werd meedogenloos doodgeschaterd, weggemoppentapt en kapotgeroezemoest. Het reproductiegetal van de in binnen- en buitenland gevreesde ‘Dutch Disease’ van door muziek heenpraten, lag ruim boven de kritieke R-waarde en na vijf songs gaven we ons gewonnen. De stilte die ons bij alle andere miniconcertjes wél ten deel viel, was hier niet mogelijk. Geen mens heeft kunnen horen wat we speelden, ondanks de geluidsinstallatie.

Daarom zou ik, Pete Seeger indachtig, graag eens een lans willen breken voor het tijdstip van meningsuiting. Een amendement op de grondwet. Zeg wat je wilt, hoe je het wilt, hoe vaak je het wilt en of je nou gelijk hebt of niet. Dat recht zou ik niemand willen ontnemen.
Maar misschien is het goed om te bepalen wannéér je je grondrecht uitoefent. Want tot die tijd is praten door muziek heen hetzelfde als een dikke sigaar opsteken aan tafel. Tijdens het eten.

Tijdstip van meningsuiting. Ik ben voor. En dan misschien niet alleen bij muziek, maar in heel veel meer gevallen. Wat zouden we er allemaal van opknappen.

A time to gain, a time to lose
A time to rend, a time to sew
A time for love, a time for hate
A time for peace, I swear it’s not too late

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug