Deel

advertentie

Tijd voor… Tom Kha Kai

Thaise kokossoep met kip én heel veel andere fijne ingrediënten

Tijd voor… Tom Kha Kai

Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokossoep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als: Thom Ga Gai, Tom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่ . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevindt. Met de kokossoep als basis,kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Varieer er dus gerust op los en gebruik onderstaand recept als basis voor je Tom Ka soepen.

Deze Thaise kokossoep met kip is een beetje van alle markten thuis. Licht zurig, een beetje zoet, maar ook zout en romig. Alle smaken komen samen = umami. Maar omdat smaak persoonlijk is, geef ik je nog wat extra tips. Vind je de soep te zurig? Voeg dan een beetje extra suiker toe. Vind je hem te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe. En vind je hem niet zout genoeg, voeg dan een extra scheutje vissaus (Nam Pla) toe. Balanceer en proef regelmatig in ieder geval. Voor de fans van de Thaise keuken vind je hier overigens een compleet weekmenu met Thaise recepten terug! En als je, net als ik, fan bent van Aziatische soepen dan kan ik je deze Chinese Ramen bowl met kip ook zeker aanbevelen!

Wat heb je nodig:
1 blik kokosmelk (400 ml)
1 liter kippenbouillon
1 stengel citroengras
1 rode peper
duimpje galangawortel (Laos) *
5 blaadjes limoenblad
300 gram kipfilet
Noorse garnalen
2 bosuien
150 gram paddestoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons)
optioneel: 50 gram rijstnoedels
2–3 eetlepels vissaus (Nam Pla)
2 eetlepels sap van een limoen
1 eetlepel bruine suiker
verse koriander
* TIP: kun je geen galanga krijgen? Gebruik dan gemberwortel.

En zo maak je hem:
Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen. Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 0.5 cm. Stop de citroengras, rode peper, galangawortel en limoenblad bij de kokosmelk en breng aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelhoog.
Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd die in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.

Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddenstoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soeppan en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
Voor een complete maaltijdsoep en dus extra vulling kun je wat rijstnoedels koken of weken. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig en check de verpakking voor de juiste bereiding. Giet af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.

Draai het vuur uit. Verwijder de citroengras stengels en breng de Thaise kokossoep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat fijn gehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen. Eet smakelijk

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Tijd voor… Tom Kha Kai Tijd voor… Tom Kha Kai
advertentie

Meer 'Food & Wine':

Regels regels en nog eens regels……

14 mei 2021

Door: Renée Bakker

Zijn we niet eens klaar met al die regeltjes? Ik bedoel dan eigenlijk, wijnregels hè! I know, regels in het algemeen zijn vermoeiend, superirritant en soms heel erg ingewikkeld.

De temperaturen lopen weer op, dus hoogste tijd om te BBQen

14 mei 2021

Tips en tricks voordat je aan de gang gaat...

Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur (18 graden Celsius) komen. Dan wordt het dikke gedeelte van het vlees of de vis sneller gaar.

Moederdag… hoogste tijd om je moeder eens extra te verwennen

7 mei 2021

Wanneer: zondag 9 mei a.s. 10 lekkere brunch recepten

Wil jij je moeder op Moederdag verrassen? Nodig haar uit voor een brunch met heerlijke zelfgemaakte gerechten! Hieronder hebben we tien lekkere brunch recepten voor Moederdag voor je op een rij gezet. Sommige kun je van tevoren klaarmaken, wat wel zo makkelijk en gezellig is. Natuurlijk vind je op onze website nog veel meer recepten voor een gezond ontbijtje of lunch. Dek de tafel, zet een leuk muziekje op en genieten maar!

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

7 mei 2021

日本酒

Als ik bij de Japanner ga eten, hoort daar sake bij, althans zo werkt het bij mij. Samen met een Japans biertje, een perfecte combinatie.

Muze in Zuid-Afrika

30 april 2021

Cuno’s wijnen…

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad.

Oranje boven

Wat eten we met bevrijdingsdag...

Helaas geen leuke initiatieven dit jaar op deze bevrijdingsdag. Geen bevrijdingsfestivals en/of gezellig de stad in. Ook niet tussen oude spulletjes snuffelen op een rommelmarkt.

Zelf kaasfondue maken… dat kan je makkelijk

23 april 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 20 minuten

Hoe doe je dat... Wrijf een middelgrote, zware pan in met de knoflook. Gooi de knoflook weg. Giet al roerend de wijn in de pan en breng op een middelhoog vuur tegen de kook aan.

De nieuwe columniste Renée Bakker stelt zich graag aan u voor…

23 april 2021

Ik ben twintig jaar en de afgelopen jaren heb ik vooral mijn tijd besteed aan het werken in de horeca

Als ik niet aan het werk was, zat ik wel op het terras. Daarnaast heb ik de middelbare hotelschool afgerond. Op dit moment studeer ik Leisure & Events management aan het HBO.

Cuno’s wijnen…

16 april 2021

Één, twee of geentrapstrekker

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Seizoen Oosterscheldekreeft is weer van start gegaan (filmpje)

16 april 2021

Het kreeftenseizoen is deze week officieel geopend in Zeeland

Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek bracht met zijn boot MS3 de eerste Oosterscheldekreeft van het jaar 2021 aan wal.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

9 april 2021

Gedonder in de glazen

Waarom maakt het juiste glas het verschil! Ik vermoed dat mensen wel eens denken ‘overdreven’, als ik mijn kritische blik laat vallen op een glas dat de inhoud geen recht doet! Misschien komt het een tikkeltje obsessief over…

Een goede runderbouillon is de basis voor zoveel meer…

9 april 2021

Wat heb je nodig en hoe maak je het?

Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken.

Cuno’s wijnen…

2 april 2021

Hollandse schonen in de Provence

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Asperges: het ultieme lente-paasdiner (filmpje)

2 april 2021

Een aspergemaaltijd bereiden

Asperges koken, hoe doe je dat nou? Hoe moet ik asperges schillen? Allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 maart 2021

De oorsprong van cava

In 1872 werden de eerste flessen cava geproduceerd door Josep Raventós in zijn wijnmakerij Codorníu gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, regio Penedès (Catalonië). In navolging van deze grondlegger gingen in de loop der jaren steeds meer wijnmakers zich toeleggen op de productie van cava.

Lekker voor bij de paasbruch: Gehakt en ei à la beef Wellington (8 foto’s)

26 maart 2021

Ook leuk om samen met de kinderen te maken... Bereidingstijd 15 minuten en 30 minuten oventijd

Weet je al wat je op tafel gaat zetten tijdens de paasdagen? Misschien ben je nog opzoek naar een lekker hartig hapje met ei? Voor bij de brunch, als hapje bij de borrel of misschien als onderdeel van de paasmaaltijd? Deze bladerdeegrol van gehakt met ei is in al die gevallen echt een aanrader.

Cuno’s wijnen…

19 maart 2021

Immigratievraagstuk

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van zijn wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost. Daarnaast koopt en verkoopt hij exclusieve wijnen die zeer schaars zijn. Kijk op www.cunovanthoff.nl

Iedereen houdt van grootmoeders gehaktballen (filmpje)

19 maart 2021

Maar wat dacht u van het recept van sterrestaurant De Librije...

De redactie ging zelf aan het werk om te zien of ze inderdaad wel zo geweldig zijn. En ja... dat zijn ze. Hier hebben we het recept voor u. Maar we hebben er zelf nog wel het e.e.a. aan toegevoegd.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

12 maart 2021

Wijn verkeerd bewaren heeft een negatieve invloed op de smaak en kan in het uiterste geval zelfs leiden tot bederf

Het valt me vaak op dat flessen wijn op plekken worden neergelegd die niet bevorderlijk zijn voor de houdbaarheid, bijvoorbeeld op de vensterbank en dan ook nog in de volle zon.

Beef Wellington, heerlijk om zelf te bereiden

5 maart 2021

Met spannend filmpje hoe het ook anders kan...

Het laagje parmaham tussen de duxelles (paddenstoelenmengsel) en het bladerdeeg zorgt dat het deeg mooi droog blijft en goed gaart.

Cuno’s wijnen…

5 maart 2021

Koosjere druif

’s Lands knuffelwarenhuis HEMA gooide recent koosjere wijn in de reclame. Dat vind ik nobel. Koosjere wijn is namelijk vooral bestemd voor de belijdend Joodse gemeenschap.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

26 februari 2021

Een goed glas wijn in combinatie met een mooi gerecht is een liefhebberij die vele mensen delen

Door de wijncursussen die ik heb gevolgd, ben ik me bewuster geworden hoe gerechten te combineren met een bijpassende wijn.

Je hebt een mooi stukje vlees bij je favoriete slager gekocht…

26 februari 2021

Maar dan volgt de juiste bereiding. Zo bak je de perfecte entrecôte

Zeg je vlees, dan zeg je Gertjan Kiers. Een van de beste slagers van Nederland heeft nu een kookboek: Vleesbijbel. Wij mogen alvast zijn tips en recept delen voor de perfecte entrecôte.

Er zijn duizenden verschillende soorten wijnen, lastig kiezen dus…

19 februari 2021

Wij vonden de 25 bekendste wijnsoorten + een smaakoverzicht

Wijn wordt gemaakt van... druiven. En die druiven, die zijn heel bepalend voor de smaak van de wijn. Sommige wijnsoorten zijn heel soepel en fruitig terwijl andere krachtig en vol zijn.

Een recept tussen winter en voorjaar in…

19 februari 2021

Italiaanse Minestronesoep

Minestronesoep! Beter bekend als dé Italiaanse maaltijdsoep. Waarom hij zo vullend is? Dat komt door de pasta. Maar ook door de hoeveelheid groente. Een minestrone leent zich ook nog eens uitstekend voor restjes.

Cuno’s wijnen…

12 februari 2021

Gore wijn en patat met. Deze week een filmpje met uitleg

Echt lekkere wijn herken je meteen. Maar écht gore wijn nog veel sneller. In onderstaand interview leg ik deze not so rocket science klip en klaar uit.

Zin in wat anders dan stamppot? Maak zelf eens een Franse klassieker…

12 februari 2021

Coq au Vin

Tegenwoordig wordt coq au vin vooral gemaakt van kip en wordt er niet altijd meer vastgehouden aan het lange marineren vooraf.

Midwinter een heerlijk tropisch gerecht…

5 februari 2021

Surinaamse saoto maaltijdsoep

Soto, of saoto in het Surinaams-Nederlands, is een soep uit de Indonesische keuken. Omdat dit gerecht door héél Indonesië op grote schaal wordt gegeten...

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

5 februari 2021

Oogstjaar 2021

Het blijft altijd spannend hoe goed (of slecht!) een oogstjaar gaat worden. Op dit moment weten we nog niet wat 2021 ons gaat brengen.

De een zegt: wijn is gezond, de ander zegt: wijn is ongezond

29 januari 2021

Rode wijn vs witte wijn

Wie heeft er nu gelijk? Heel kort door de bocht hebben ze allebei gelijk. Zo heeft wijn een aantal gezondheidsvoordelen, maar aan de...

Goedkoop, makkelijk te maken en weer eens iets heel anders van smaak…

29 januari 2021

Noord-Afrikaanse kippenlevertjes

Kippenlevertjes met appel en rozijnen. Bereidingstijd 15 minuten.

Anouk praat ons bij over het vloeibare goud!

22 januari 2021

Zuid-Afrikaanse wijnen

In 1998 ben ik drie maanden in Zuid-Afrika geweest met mijn man en zijn familie. We hadden een huis gehuurd in Stellenbosch in de wijk Die Boord.

De enige echte klassieke Franse uiensoep

22 januari 2021

Uiensoep à la Les Halles

De soep werd bekend als het klassieke versterkende hapje dat vroeger 's nachts in de bistro's in de buurt van Les Halles, de voormalige centrale markt, werd geserveerd.

Cuno’s wijnen…

15 januari 2021

Toffe druif

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is mede bekend als auteur van wijncolumns in onder andere Playboy en het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Terug