Deel

Thuisdiner geven ‘comme les Français’

Fransen serveren liever verschillende kleinere gerechten, dan één grotere portie

Thuisdiner geven ‘comme les Français’

Met de vakantie in Frankrijk nog vers in het geheugen, waarbij ik ook goede voornemens heb gemaakt in de Franse zon met een glas wijn in de hand, ben ik vastbesloten om net zoveel te genieten thuis als op vakantie. Genieten doe ik groots van mijn kleine kinderen en man, gelukkig komen deze momenten heel vaak voor. Maar genieten kan ik ook van heerlijke avonden met vrienden, en dan het liefst gecombineerd met mooie wijnen, heerlijke happen of prachtige gerechten, alleen zijn deze avonden een stuk zeldzamer dan toen mijn vriendenkring nog niet verrijkt was met zoveel leuke lieve kinderen.

Om me heen kijkend in Zuid-Europa, constateer ik dat ‘Joie de vivre’ hier gewoon een leefstijl is die volledig geïntegreerd is mét jonge kinderen. Wat is hun geheim als het gaat om het geven van een thuisdiner?

HET BEGINT ALLEMAAL BIJ DE BOODSCHAPPEN
Om het zich zo gemakkelijk mogelijk te maken, halen de Fransen veel lekkers bij traiteurs en delicatessenwinkeltjes.
Struin de allerbeste lokale winkels af om overal wat lekkers vandaan te halen. Haal je charcuterie bij de beste slager van de stad, ga naar een lekkere bakker voor dat mooie stokbrood en haal je kaasjes bij een goede kaasboer.
Groenten en fruit kun je heerlijk vers op de markt halen, of nog romantischer je gaat langs een boer in de buurt.
Het is misschien wat tijdrovend, maar je ziet alle ogen glimmen als je het aperitief inschenkt en je bijpassende borrelplank serveert met al die eerlijke producten.

KLEIN MAAR FIJN!
De Fransen serveren liever verschillende kleinere gerechten, dan één grotere portie. De variatie in gerechten zorgt dat elke hap een feestje is.
Om het voor jezelf ook fijn te houden, is het handig om gerechten uit te kiezen die indrukwekkend zijn op het bord, maar simpel zijn om te maken. Helemaal prettig is het, als je de gerechten ook (bijna) helemaal kunt voorbereiden, zodat je de avond zelf alleen nog iets hoeft te presenteren of uit de oven hoeft te halen.

Je kunt hierbij denken aan een mooie soep. Zelf houd ik erg van een smaakbommetje in de vorm van een soep, zoals bijvoorbeeld een mango pepersoepje. Die kun je van tevoren bereiden, en hoef je op de avond zelf alleen nog in een leuk glaasje te doen en op te dienen. Ook een coquille met een heerlijke botersaus is goed voor te bereiden. Op het moment zelf hoef je alleen nog de coquilles kort aan te braden, en genieten maar!

HET OOG WIL OOK WAT
Hoewel het natuurlijk met name over de smaak van de gerechten gaat, speelt de presentatie van de tafel en de gerechten ook een belangrijke rol in de beleving van de avond.
Bij het aankleden van de tafel kun je gaan voor een hip thema, een bepaald kleurenpalet en wat creatieve elementen. Ga je voor een herfstdiner dan kun je denken aan servetten in een natuurtint en dennenappels om het menukaartje in te steken. Wat je ook bedenkt, betover je gasten met een kleine beleving aan tafel.
Wat Fransen ook vaak kenmerkt bij hun dinertjes is dat de gerechten origineel gepresenteerd worden. Dus denk er van tevoren over na hoe jij je gerechten wilt presenteren. Vaak zijn kleinere porties heel leuk als je ze opdient in een borrelglaasje, in verschillende schaaltjes of natuurlijk op een individuele lepel.

Toch minder tijd dan je gedacht had? Vanaf 21 september bestel je gewoon één van onze overheerlijke herfstdiners met 4 gangen, samengesteld met de lekkerste producten uit Nederland. Dan hoef jij je niet meer druk te maken om langs al die speciaalzaken te gaan en kun jij je bezighouden met andere dingen. Vind je 4 gangen te veel van het goede? Je kunt ook altijd zelf je herfstdiner samenstellen uit onze heerlijke herfstgerechten óf je kiest verschillende amuses en serveert je gasten een uitgebreide borrel met overheerlijke hapjes. Is zo klaar, en ook zeker een traktatie.

Herfstdiners  www.vankokenou.nl

Kijk ook even op: www.vankokenou.nl/single-post/Thuisdiner-geven-comme-les-Francais

Waar je ook voor kiest…GENIET!

Meer 'Culinaire hoogstandjes':

Wat je misschien nog niet wist...

16 augustus 2019

Dit is waarom je tomaten altijd van tevoren moet zouten

Specerijen worden ontzettend ondergewaardeerd in Nederland, als je het ons vraagt – en dan niet alleen exotische specerijen...

Proeverij van het Cape Winemakers Guild en diner bij Grand Café Bourgogne

16 augustus 2019

Waar en wanneer: Schoorl op maandag 9 september

Op deze maandag zal er een proeverij plaatsvinden van het Cape Winemakers Guild (CWG) met diner bij Grand Café Bourgogne in Schoorl.

De bramen zijn rijp, dus hoogste tijd om te oogsten!

16 augustus 2019

Tips en recepten

Bramen zijn niet alleen lekker en gezond om zo te eten, je kunt er ook heerlijke gerechten mee maken.

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

9 augustus 2019

In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt.

Spaanse Paëlla én Cava-avond bij paviljoen Noord

9 augustus 2019

Wanneer: Vrijdag 23 augustus vanaf 18:00 uur

Spaans genieten bij Strandpaviljoen Noord in Bergen aan Zee. Met uitzicht op zee, Spaanse live muziek van...

Weet jij wat er allemaal uit de Noordzee komt wat we kunnen eten?

2 augustus 2019

Waddenzee en Oosterschelde zijn vruchtbare bronnen voor de mooiste schaal- en schelpdieren

Bent u ook zo’n liefhebber van schaal- en schelpdieren? U heeft groot gelijk. Het eten van zeevruchten is lekker en gezond.

Leuk om samen met de kinderen te maken...

2 augustus 2019

Aard­bei­en­ti­ra­mi­su met si­naas­ap­pel

Zomerse tiramisu met in de hoofdrol aardbeien, basilicum en sinaasappel.Bereiden stap voor stap koken print Zo lukt het altijd!vaak met video's en foto's in kortere stappen ideaal om mee te koken Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Meng het rasp met de likeur. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de lange vingers. Schenk het likeurmengsel en de helft van het sinaasappelsap erover. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd in plakjes. Snijd de blaadjes van de basilicum in dunne reepjes en meng door de aardbeien. Klop de slagroom met de suiker stijf. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap met een mesje het merg eruit. Dit gaat het beste als je het gehalveerde stokje plat op een snijplank legt. Roer de mascarpone met het vanillemerg los met een vork en spatel door de slagroom. Verdeel de helft van de aardbeien over de lange vingers in de ovenschaal. Verdeel de helft van het mascarponemengsel en vervolgens de rest van de lange vingers erover. Besprenkel met de rest van het sinaasappelsap. Verdeel de rest van de mascarpone erover en schik de rest van de aardbeien erop. Laat de tiramisu afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Feedback Bereidingstip: Je kunt de tiramisu 4 uur van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.Ingrediënten:1 perssinaasappel 4 el sinaasappellikeur 40 lange vingers 500 g aardbeien 15 g verse basilicum 500 ml verse slagroom 4 el fijne kristalsuiker 1 vanillestokje 500 g mascarpone zet producten op mijn lijst Keukenspullen ovenschaal (20 x 30 cm)Bron: AH.nl

Mosselseizoen is gestart: Lekker aanzitten bij een Bergens restaurant of... zo bereid je ze thuis

12 juli 2019

Veel bruikbare tips voor een goed resultaat

Het Nederlandse mosselseizoen is weer begonnen. Een goed moment om de bereiding van mosselen eens onder de loep te nemen.

Heerlijk Bergen van start (met filmpje van de opbouw)

21 juni 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Het smakelijkste gratis foodevenement start vandaag op het Ruïnekerkterrein in hartje Bergen.

Visfestijn bij restaurant Bergen Binnen

21 juni 2019

Waar en wanneer: Breelaan op zondag 30 juni vanaf 15.00 uur

Kom fijn genieten met je vrienden en familie op het jaarlijks terugkerende visfestijn bij restaurant Bergen Binnen.

Ken je deze al? De Ofyr-barbecue

14 juni 2019

De Ofyr is meer dan een barbecue

Onder het genot van een drankje buiten zijn bij het warme vuur en samen de heerlijkste gerechten klaar maken.

Lazy Summer Party bij sterrestaurant Merlet (filmpje)

14 juni 2019

Wanneer: 7 juli vanaf 15.00 uur

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer wordt op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party georganiseerd...

Zondag 16 juni is het weer vaderdag

14 juni 2019

Hoogste tijd om paps weer eens lekker te verwennen

Ga jij ook gezellig met je moeder, schoonmoeder, bonusmoeder en/of oma lekker highteaën bij een van de vele fijne restaurants in Bergen?

Jaap Harm van Duinen spreekt én signeert in Bistronomie ’t Parkje

10 juni 2019

Lekker én leerzaam met een exclusief en bijzonder arrangement

Oud-Bergenaar en schrijver Jaap Harm van Duinen (55) komt op woensdag 26 juni naar Bistronomie ‘t Parkje in Bergen.

Hollandse nieuwe in aantocht (filmpje)

7 juni 2019

Wanneer verkrijgbaar: op woensdag 12 juni bij uw lokale visboer

De start van het nieuwe seizoen van de ‘Hollandse Nieuwe’ vindt dit jaar plaats op woensdag 12 juni.

Als u een lekkerbekje bent, dan bent u bekend met Anthony Bourdain

7 juni 2019

Twee topchefs lassen een Anthony Bourdain herdenkingsdag in op 25 juni

Het is alweer bijna een jaar na het overlijden van onze culinaire held Anthony Bourdain. Het nieuws trok op 8 juni 2018 als een schokgolf door

Sterrestaurant Merlet en vaderdag

31 mei 2019

Wanneer: 16 juni

Op zondag 16 juni is het weer vaderdag. Een dag om alle vaders te bedanken.

Masterclass Champagne bij Paviljoen Noord met bijpassend 4-gangenmenu

24 mei 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op donderdag 6 juni vanaf 16.00 uur

De champagne Leclerc Briant werd door importeur Nico McGough omschreven als de ‘Krug van de toekomst’. Alle champagnes zijn handgemaakt...

Voor in de agenda: "Heerlijk Bergen"

24 mei 2019

Waar en wanneer: Ruïnekerkterrein op 21-22-23 juni a.s.

Diverse Bergense horecaondernemers hebben de handen ineen geslagen om een foodfestival voor Bergen te behouden.

Voor in de agenda: WijnSpijs Wandeling Bergen

24 mei 2019

Wanneer: zondag 9 juni

Een ontspannen zondagmiddag en de leukste manier om de beste restaurants van jouw dorp te ontdekken!

De temperaturen lopen op... dus gaan we weer fijn BBQen

17 mei 2019

Handige tips!

Je kan tegenwoordig allerlei soorten barbecues kopen, maar wat is nu de beste? Of je nou elektrisch...

Kinderen het ontbijt, vader de BBQ

10 mei 2019

Wil jij met Moederdag een barbecue organiseren?

Bereid je dan goed voor, want dat kan heel wat stress voorkomen. Met deze BBQ boodschappenlijst ben jij er helemaal klaar voor!

Wat vinden moeders het allerleukst...

10 mei 2019

Een moederdagontbijt op bed. We hebben wat tips!

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

En dit kunnen moeders erg waarderen...

3 mei 2019

Een liefdevol gemaakt ontbijt op bed met moederdag

Een lekker ontbijtje in bed, dat is wat moeders willen. Een verwenontbijt is iets waar moeders altijd dol op zijn.

Wat ga je eten op Koningsdag?

26 april 2019

Nog een nachtje slapen en dan is het weer zover, Koningsdag

Bedenk alvast wat of waar je gaat eten op Koningsdag. Lekker makkelijk bij een van de vele Bergense restaurants, of...

Lazy summer party... bij Merlet

26 april 2019

14 juli Chef's collaboration: Merlet x De Librije

Op een zonnige zondagmiddag in de zomer zal op het terras van Restaurant Merlet weer een gezellige Lazy Sunday Party worden georganiseerd...

Misschien wel het meest ultieme paasrecept van chef Niven Kunz

19 april 2019

Asperges, maar... dan heel anders

Sterrenchef Niven Kunz was onlangs bij de Culy-redactie op bezoek om ons zijn recept voor witte asperges te presenteren.

Advertorial filmpje: de heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol

5 april 2019

Thuisbezorging (in luxe mandje) alleen in Bergen NH en Bergen aan Zee

De heerlijkste, verse oesters uit Zeeland bestel je nu bij Ed Mol. Stuur je bestelling voor donderdagmiddag 17:00 uur...

Wijnspijs aspergelunch

5 april 2019

Waar en wanneer: Bistronomie 't Parkje op zondag 14 april

In samenwerking met De Gouden Ton organiseert ’t Parkje een Wijnspijs aspergelunch op 14 april a.s. Tijdens deze proeverij kunt u genieten van een vier-gangen...

Hebben jullie al kaarten?

5 april 2019

‘Walking dinner’ Bergen aan Zee zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen uitgegroeid tot...

Pasen vier je bij blooming: paaspreuvenement

29 maart 2019

Wanneer: zondag 21 april 2019 van 13:00 - 17:00

Geniet samen met vrienden, familie en geliefden van al het heerlijks dat blooming te bieden heeft op eerste paasdag.

Franse chanson-avond in Bergen én een heerlijk 3-gangen diner

Waar en wanneer: Het Huis met de Pilaren op maandag 1 april 18:30 uur

Op deze maandagavond presenteert Het Huis met de Pilaren: Franse chanson-avond met een optreden van Britta Maria...

Wegens groot succes vind de vierde editie van het ‘Walking dinner’ weer plaats

22 maart 2019

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 14 april om 16.00 uur

Wat drie jaar geleden begon als een feestelijke gebeurtenis, ter ere van het 110-jarig bestaan van Bergen aan Zee, is ondertussen...

Culinaire Fietstocht door de gemeente Bergen

15 maart 2019

Wanneer: donderdag 18 april

Op deze dag organiseert de buurtsportcoach van de gemeente Bergen een Culinaire Fietstocht. Iedereen in de leeftijdscategorie 60+ ...

Terug