Deel

advertentie

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord. Maar wat betekent dat nou? En hoe werkt therapie nou eigenlijk? Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut bij Sandyroad.nl in Egmond aan den Hoef vertelt je er graag meer over.

Het woord therapie kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Als je last hebt van je knie dan ga je naar de fysiotherapeut voor fysiotherapie en medicatie. Dit is ook een vorm van therapie. Het begrip ’therapie’ houdt dus eigenlijk de behandeling van een medische aandoening in. En die aandoening hoeft niet per se een fysieke aandoening te zijn. Dit kan ook mentaal zijn. Therapie kan helpen om te genezen, of om beter met je mentale problemen om te gaan.

Ook als je gezond bent, kun je in therapie
Hoewel je misschien denkt dat je therapie alleen nodig hebt als je je niet goed voelt, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, bipolaire stoornis of angsten, hoef je helemaal geen ernstige problemen te hebben om eens met een therapeut te praten. Soms voelt het gewoon fijn om even met iemand te kunnen praten, ook al ben je verder gezond. Therapie is er niet alleen om mensen te genezen of beter te leren omgaan met mentale problemen, maar ook om psychische problemen te voorkomen. Net zoals het poetsen van je tanden helpt om gaatjes te voorkomen, en een warming-up voor het sporten blessures voorkomt.

Voor veel mensen is therapie een ruimte geworden om over zichzelf te leren. En het gaat er niet om advies te krijgen van iemand die je niet kent, het gaat erom je problemen vanuit een ander perspectief te leren zien. Door in therapie te gaan, zorg je dus gewoon goed voor jezelf. Gelukkig komen steeds meer mensen hier achter en is de stap om naar een therapeut te gaan een stuk minder groot dan een paar decennia geleden.

Therapievormen
Er zijn veel verschillende vormen van therapie die je kunt volgen als je niet lekker in je vel zit. De ene therapie richt zich op genezing, de andere therapie leert je op een andere manier naar bepaalde zaken kijken. Bij sommige therapiesoorten krijg je oefeningen om je gedachtepatroon te veranderen, weer een andere therapie bestaat uit alleen maar gesprekken met je therapeut en bij weer een andere ben je creatief bezig of wordt er spel gebruikt. Een therapeut werkt vanuit het besef dat ieder mens uniek is waardoor verschillende therapievormen vaak gecombineerd worden, afhankelijk van wat er het beste bij jou past.

Maar werkt therapie nu eigenlijk echt?
Verreweg de meeste onderzoeken die er naar zijn gedaan zeggen van wel. Volgens bijvoorbeeld de American Psychological Association (APA) heeft therapie een goed effect op de meeste mentale problemen. De therapievorm op zich maakt niet eens zoveel uit, zolang er maar gekozen wordt voor een serieuze en bewezen variant die is afgestemd op jouw behoefte. Het is belangrijk dat jij als cliënt een klik hebt met de therapeut en dat je je veilig voelt. Zo bouw je een vertrouwensband op met je therapeut die open, onbevangen en oordeelloos naar je luistert.
En wat de reden is waarom therapie wel of niet slaagt? Dat is vaak een combinatie van verschillende factoren en moeilijk te bepalen want dit verschilt van persoon tot persoon. Therapie werkt niet voor alle mensen in alle situaties, maar het is wel de meest effectieve methode voor het behandelen van psychische problemen.

Iets voor jou?
Als jij je op dit moment afvraagt of therapie misschien nuttig voor jou of je kind zou zijn, dan is het antwoord ‘ja’. Therapie is er allang niet meer alleen voor mensen met aantoonbare psychische aandoeningen. Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een therapeut je helpen. En ook als dat niet zo is trouwens. Je hebt geen specifiek probleem nodig om veel te leren en te groeien van therapie.

Je hoeft echt geen zware psychische klachten te hebben om in therapie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook goed met een therapeut praten als je:

• Veel piekert, je vaak zorgen maakt of last hebt van angstgedachten of nachtmerries;
• het even niet meer weet en niet lekker in je vel zit;
• onzeker bent, last hebt van faalangst of je vaak schuldig voelt;
• niet goed weet wat je precies wil in het leven of vastloopt op school;
• moeite hebt om met emoties om te gaan,
• last hebt van stemmingswisselingen of je vaak down voelt;
• oververmoeid bent, je futloos voelt of last hebt van stress;
• hulp nodig hebt bij het maken van belangrijke keuzes.

Als therapeut hoor ik dagelijks ontzettend veel verschillende verhalen. Waar je ook mee worstelt, je bent niet de enige!

Jolijn Verdegaal
Kinder- en jongerentherapeut
Sandyroad.nl

Foto: Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Zonder begin is er ook geen eind

12 april 2024

Preventief kan je veel doen om overbelasting en klachten te voorkomen...

Als fysiotherapeut is het belangrijk om samen met je cliënt een hulpvraag te omschrijven. Dit is vaak gekoppeld aan een doel. Wat kan hij/zij momenteel niet en wat wil hij of zij graag wel weer kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die pijn heeft aan zijn schouder en daardoor niet kam serveren/tennissen.

Vooral de eerste zonnestralen in de lente zorgen voor veel aanmaak van vitamine D

12 april 2024

Probeer per dag 30 minuten in aanraking te komen met zonlicht...

Hoe bruiner je huid wordt, hoe minder vitamine D je aanmaakt; iemand met een donkerdere huid maakt daarom ook minder vitamine D aan dan iemand met een lichtere huid.

Dé tuintrends van 2024

5 april 2024

Een gebalanceerde tuin waarin mens en natuur samenkomen...

Als tuinliefhebber wilt u natuurlijk altijd op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van tuinieren.

Waarom we in de lente vrolijker zijn…

5 april 2024

Wakker worden van het vrolijke getjilp van de vogels in de achtertuin

Na werktijd nog even naar buiten kunnen, omdat het nu eindelijk wat langer licht is. Hierdoor heb je niet lmeer het idee dat je een soort mol bent die in het donker vertrekt en weer in het donker thuiskomt.

Ontdek de vreugde van bewegen bij ‘T Gymlokaal Bergen met het innovatieve Biocircuit

29 maart 2024

Ongeacht je leeftijd, fitnessniveau of persoonlijke doelen, er is voor iedereen iets te vinden bij 'T Gymlokaal Bergen

Bij 'T Gymlokaal Bergen geloven we in de kracht van beweging om niet alleen ons lichaam, maar ook onze geest te versterken. Onze programma's zijn ontworpen om je te helpen de vreugde van bewegen te ontdekken en een gezondere, gelukkigere levensstijl te omarmen.

Zomertijd… raakt je biologische klok dan echt in de war?

29 maart 2024

Je bent vaak minder scherp en alert...

De zomertijd is in Nederland in 1977 ingevoerd, om geld te besparen tijdens de oliecrisis. Door de klok vooruit te zetten is het een uur langer licht en besparen we meer energie.

Bij het afvallen is je voeding het allerbelangrijkste en het bepaalt voor 80% je resultaat!

22 maart 2024

Personal trainer en voedingsbegeleider Jaimy Westrop van Bodyvit kan je hiermee helpen...

Je voeding is ontzettend belangrijk bij afvallen. Het beïnvloedt je calorie-inname en de voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt, wat beide cruciaal is voor gewichtsverlies en algemene gezondheid.

Ontdek hier de leukste voorjaarstrends van 2024

22 maart 2024

Hier wil je graag mee gezien worden...

Het voorjaar staat alweer bijna voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je garderobe een update te geven met de nieuwste trends.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

15 maart 2024

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten. De klachten kunnen namelijk verergeren waardoor het herstel langer duurt.

Hoogste tijd om weer lekker in de tuin aan de slag te gaan…

15 maart 2024

Waarom is het belangrijk om tuinonderhoud te doen in het voorjaar?

We kunnen met de voorjaarsbeurt aan de slag als de kans op (nacht)vorst verkeken is.

Sportdoelen!

8 maart 2024

Hoe behaal en behoud je ze? Bodyvit helpt!

Het behalen en behouden van sportdoelen vereist consistentie, motivatie en een goed plan. Hier zijn enkele tips:

Boks op tegen stress!

1 maart 2024

Verschillende sporten kunnen effectief zijn tegen stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Last van je onderrug?

23 februari 2024

Lage rugklachten: oorzaak, preventie en oefeningen

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat velen van ons treft, ongeacht leeftijd of levensstijl.

Nog heel even geduld en dan is het weer voorjaar…

23 februari 2024

Deze modetrends wachten op ons in het nieuwe seizoen

Eindelijk weer zomer, zon, lichte stoffen, felle kleuren en mode die voor levensvreugde zorgt. We kunnen nauwelijks wachten op de lente.

Je gezondheid is alles!

16 februari 2024

Maar welke factoren hebben invloed op je gezondheid? Bodyvit Bergen geeft antwoord...

Er zijn verschillende dingen die invloed kunnen hebben op je gezondheid. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

Is een ijsbad goed voor je en wat doet het?

9 februari 2024

Het nemen van een ijsbad heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest

Hier zijn enkele voordelen...

Fris en fit de lente in? Doe mee met GGD-actie 30dagengezonder

9 februari 2024

Vorig jaar deden er bijna 8.000 mensen mee aan de actiemaand...

Na het succes van vorig jaar daagt GGD Hollands Noorden alle inwoners weer uit om in maart mee te doen met de actie ‘30dagengezonder’. Steeds duidelijker wordt wat het belang is van een gezonde leefstijl.

Kinderen zijn de toekomst!

2 februari 2024

In deze digitale tijd zien we steeds vaker dat jongeren blessures oplopen...

Kinderen zijn tegenwoordig helaas steeds minder actief en fit aan het worden maar hoe komt dat? Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de afnemende fitheid van kinderen.

Beweging voor ouderen, het vitaal plus programma!

26 januari 2024

Hierbij een review van Tonneke (72 jaar), die nu één jaar bij ons traint.

Het vitaal plus programma is speciaal opgezet door de gemeente en Bodyvit om ouderen meer in beweging te krijgen en om sociale contacten op te doen.

Last van je nek?

19 januari 2024

Oefeningen tegen stijfheid aan nek en schouders en tips ter preventie...

Stijfheid in de nek en schouders is een veelvoorkomend probleem, vooral in deze koude tijden van het jaar.

Samen trainen werkt motiverend!

12 januari 2024

Ontdek de kracht van Small Group Training bij Bodyvit...

Het sociale aspect van samen trainen kan een krachtige impuls zijn, waardoor je gemotiveerd blijft om je fitnessdoelen te bereiken.

Best Shape Ever programma tweede editie!

29 december 2023

Wat houdt het programma in?

Na een groot succes van het eerste programma volgt er nu in januari een tweede editie.  Wil jij meedoen aan ons 6-weekse programma om het beste uit jezelf te halen? Je kunt je tot eind januari 2024 aanmelden voor deze speciale actie.

Winterdip of winterdepressie, wat is het verschil?

22 december 2023

Heb ik winterblues of echt een winterdepressie...

Net zoals bij een dip of depressie bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je een winterdip hebt, is het leven minder zonnig dan in de lente en zomer, maar je functioneert nog wel.

Boks op tegen stress!

15 december 2023

Voordelen van sport bij stress...

Stress is een alomtegenwoordig onderdeel van het leven, maar er zijn verschillende strategieën om ermee om te gaan.

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Lezing: Hoe eet je zo gezond mogelijk?

27 oktober 2023

De laatste wetenswaardigheden over het optimaliseren van jouw gezondheid

In deze boeiende en informatieve lezing zal Juglen Zwaan uitgebreid ingaan op hoe het zit met de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel, hoe je in de supermarkt de gezondste keuzes kunt maken en welke voedingsmiddelen je beslist vaker op het menu moet zetten.

De voordelen van core-training bij ouderen…

27 oktober 2023

Kom langs om het zelf te bekijken bij sportcomplex De Beeck

Het trainen van de buik-, rug-, bil- en heupspieren, genaamd de core!  Een belangrijk gedeelte van het lichaam die als het goed wordt getraind veel voordelen met zich mee brengt!

Skivakantie: blessurepreventie met fysiotherapeutische hulp

20 oktober 2023

Informatie over veilige skigewoonten...

Een skivakantie kan een opwindend avontuur zijn, maar het is essentieel om je goed voor te bereiden om blessures te voorkomen en optimaal van je tijd op de hellingen te genieten.

Nieuw bij Bodyvit: Indiase hoofdmassage & bamboo massage!

13 oktober 2023

Deze massage bevordert daarnaast ook de nachtrust, stimuleert de doorbloeding en heft blokkades op

De Indiase hoofdmassage is befaamd om de weldadige en diepe, ontspannende effecten bij hypertonie en pijn in de nek-schouderregio, stress gerelateerde klachten en verschillende vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.

Nieuw! Synrgy Circuittraining bij Bodyvit

6 oktober 2023

De hele maand oktober is actiemaand dus kun je het gratis uitproberen

Circuittraining is een van de oudste trainingsmethoden en is in 1953 ontwikkeld door R.E. Morgan en G.T. Anderson aan de universiteit van Leeds.

Pijn als hulpvraag…

29 september 2023

Het belang van bewegen!

Tijdens onze intake vragen wij mensen altijd naar de hulpvraag. Wat is de reden waarom je ons bezoekt? Soms is dit heel duidelijk maar soms ook niet. 

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Terug