Deel

advertentie

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

Door in therapie te gaan zorg je goed voor jezelf...

Therapie? Wat is dat nu eigenlijk?

Wat is therapie? Werkt therapie? Waarom en wanneer therapie? Het woord ‘therapie’ heb je vast al eens gehoord. Maar wat betekent dat nou? En hoe werkt therapie nou eigenlijk? Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut bij Sandyroad.nl in Egmond aan den Hoef vertelt je er graag meer over.

Het woord therapie kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Als je last hebt van je knie dan ga je naar de fysiotherapeut voor fysiotherapie en medicatie. Dit is ook een vorm van therapie. Het begrip ’therapie’ houdt dus eigenlijk de behandeling van een medische aandoening in. En die aandoening hoeft niet per se een fysieke aandoening te zijn. Dit kan ook mentaal zijn. Therapie kan helpen om te genezen, of om beter met je mentale problemen om te gaan.

Ook als je gezond bent, kun je in therapie
Hoewel je misschien denkt dat je therapie alleen nodig hebt als je je niet goed voelt, omdat je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, bipolaire stoornis of angsten, hoef je helemaal geen ernstige problemen te hebben om eens met een therapeut te praten. Soms voelt het gewoon fijn om even met iemand te kunnen praten, ook al ben je verder gezond. Therapie is er niet alleen om mensen te genezen of beter te leren omgaan met mentale problemen, maar ook om psychische problemen te voorkomen. Net zoals het poetsen van je tanden helpt om gaatjes te voorkomen, en een warming-up voor het sporten blessures voorkomt.

Voor veel mensen is therapie een ruimte geworden om over zichzelf te leren. En het gaat er niet om advies te krijgen van iemand die je niet kent, het gaat erom je problemen vanuit een ander perspectief te leren zien. Door in therapie te gaan, zorg je dus gewoon goed voor jezelf. Gelukkig komen steeds meer mensen hier achter en is de stap om naar een therapeut te gaan een stuk minder groot dan een paar decennia geleden.

Therapievormen
Er zijn veel verschillende vormen van therapie die je kunt volgen als je niet lekker in je vel zit. De ene therapie richt zich op genezing, de andere therapie leert je op een andere manier naar bepaalde zaken kijken. Bij sommige therapiesoorten krijg je oefeningen om je gedachtepatroon te veranderen, weer een andere therapie bestaat uit alleen maar gesprekken met je therapeut en bij weer een andere ben je creatief bezig of wordt er spel gebruikt. Een therapeut werkt vanuit het besef dat ieder mens uniek is waardoor verschillende therapievormen vaak gecombineerd worden, afhankelijk van wat er het beste bij jou past.

Maar werkt therapie nu eigenlijk echt?
Verreweg de meeste onderzoeken die er naar zijn gedaan zeggen van wel. Volgens bijvoorbeeld de American Psychological Association (APA) heeft therapie een goed effect op de meeste mentale problemen. De therapievorm op zich maakt niet eens zoveel uit, zolang er maar gekozen wordt voor een serieuze en bewezen variant die is afgestemd op jouw behoefte. Het is belangrijk dat jij als cliënt een klik hebt met de therapeut en dat je je veilig voelt. Zo bouw je een vertrouwensband op met je therapeut die open, onbevangen en oordeelloos naar je luistert.
En wat de reden is waarom therapie wel of niet slaagt? Dat is vaak een combinatie van verschillende factoren en moeilijk te bepalen want dit verschilt van persoon tot persoon. Therapie werkt niet voor alle mensen in alle situaties, maar het is wel de meest effectieve methode voor het behandelen van psychische problemen.

Iets voor jou?
Als jij je op dit moment afvraagt of therapie misschien nuttig voor jou of je kind zou zijn, dan is het antwoord ‘ja’. Therapie is er allang niet meer alleen voor mensen met aantoonbare psychische aandoeningen. Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een therapeut je helpen. En ook als dat niet zo is trouwens. Je hebt geen specifiek probleem nodig om veel te leren en te groeien van therapie.

Je hoeft echt geen zware psychische klachten te hebben om in therapie te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook goed met een therapeut praten als je:

• Veel piekert, je vaak zorgen maakt of last hebt van angstgedachten of nachtmerries;
• het even niet meer weet en niet lekker in je vel zit;
• onzeker bent, last hebt van faalangst of je vaak schuldig voelt;
• niet goed weet wat je precies wil in het leven of vastloopt op school;
• moeite hebt om met emoties om te gaan,
• last hebt van stemmingswisselingen of je vaak down voelt;
• oververmoeid bent, je futloos voelt of last hebt van stress;
• hulp nodig hebt bij het maken van belangrijke keuzes.

Als therapeut hoor ik dagelijks ontzettend veel verschillende verhalen. Waar je ook mee worstelt, je bent niet de enige!

Jolijn Verdegaal
Kinder- en jongerentherapeut
Sandyroad.nl

Foto: Jolijn Verdegaal, kinder- en jongerentherapeut

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Merendeel Bergenaren loopt te lang door met fysieke klachten

24 november 2023

Heb je fysieke klachten wacht dan niet en maak direct een afspraak bij Bodyvit

Het is belangrijk om niet te lang te wachten indien je kampt met fysieke klachten.

Waarom water drinken voor iedereen van groot belang is…

24 november 2023

Drink na het opstaan direct twee grote glazen water en je zult de dag energieker beginnen! 

We weten allemaal dat het goed voor ons is om voldoende water te drinken. Per dag verliezen we ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht via urine, ademen, ontlasting en zweet. Dit vocht moet weer aangevuld worden om ons lichaam gezond te houden. 

Advertorial: ontdek de voordelen van personal training!

17 november 2023

Wil je dit zelf ervaren? Maak dan gebruik van onze actie 4 personal training voor 99,- euro

In de wereld van fitness is personal training een groeiende trend, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom! Hier zijn enkele opvallende voordelen die deze persoonlijke aanpak met zich meebrengt:

Het hoort bij de tijd van het jaar, maar vervelend is het wel. Griep!

17 november 2023

Dit kun je het beste eten en drinken...

En natuurlijk op 1: een kommetje warme kippensoep...

Wat te doen met de kids als het regent?

10 november 2023

Er zijn genoeg leuke dingen te doen bij slecht weer...

Helaas schijnt niet elke dag de zon. Soms regent het – en al is dat enorm vervelend, er zijn genoeg leuke dingen om te doen op een regenachtige dag!

Voordelen preoperatieve gerichte training (en fysiotherapie)

3 november 2023

Het resultaat: één week postoperatief kon ik stoppen met pijnstillers, na vijf weken liep ik in huis zonder krukken

Mogelijk ben je nog niet bekend met preoperatieve training, maar het is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op een operatie. Het goede nieuws is dat je dit kunt doen onder begeleiding van een fysiotherapeut of personal trainer. Hieronder de mening van iemand die het zelf heeft ervaren.

Herfst… tijd om het binnenshuis weer knus te maken

3 november 2023

Vijftien ideeën voor het beleven van de herfst

Seizoenen zijn er altijd al geweest, maar er écht bij stilstaan doen we niet vaak meer. Hoe leef je wat meer met die seizoenen mee? Deze keer: ideeën voor het beleven van de herfst.

De voordelen van core-training bij ouderen…

27 oktober 2023

Kom langs om het zelf te bekijken bij sportcomplex De Beeck

Het trainen van de buik-, rug-, bil- en heupspieren, genaamd de core!  Een belangrijk gedeelte van het lichaam die als het goed wordt getraind veel voordelen met zich mee brengt!

Lezing: Hoe eet je zo gezond mogelijk?

27 oktober 2023

De laatste wetenswaardigheden over het optimaliseren van jouw gezondheid

In deze boeiende en informatieve lezing zal Juglen Zwaan uitgebreid ingaan op hoe het zit met de voedingswaarden van ons hedendaagse voedsel, hoe je in de supermarkt de gezondste keuzes kunt maken en welke voedingsmiddelen je beslist vaker op het menu moet zetten.

Skivakantie: blessurepreventie met fysiotherapeutische hulp

20 oktober 2023

Informatie over veilige skigewoonten...

Een skivakantie kan een opwindend avontuur zijn, maar het is essentieel om je goed voor te bereiden om blessures te voorkomen en optimaal van je tijd op de hellingen te genieten.

Wandelen doet zoveel goeds met een mens…

20 oktober 2023

Bij dertig minuten per dag zie je deze veranderingen

Want wist je dat slechts dertig minuten per dag wandelen al veel positieve gevolgen kan hebben voor je lichaam?

Nieuw bij Bodyvit: Indiase hoofdmassage & bamboo massage!

13 oktober 2023

Deze massage bevordert daarnaast ook de nachtrust, stimuleert de doorbloeding en heft blokkades op

De Indiase hoofdmassage is befaamd om de weldadige en diepe, ontspannende effecten bij hypertonie en pijn in de nek-schouderregio, stress gerelateerde klachten en verschillende vormen van hoofdpijn zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn.

Bij het vallen van de eerste blaadjes wordt het realiteit: er komt nu toch echt een eind aan de zomer

13 oktober 2023

Vijf manieren om optimaal te genieten van de herfst

Het is begrijpelijk dat je liever nog even standje zomer wilt aanzetten. De zomer is een tijd van veel energie, beweging, buiten zijn, barbecues en lange zomeravonden met vrienden.

Nieuw! Synrgy Circuittraining bij Bodyvit

6 oktober 2023

De hele maand oktober is actiemaand dus kun je het gratis uitproberen

Circuittraining is een van de oudste trainingsmethoden en is in 1953 ontwikkeld door R.E. Morgan en G.T. Anderson aan de universiteit van Leeds.

Wandel jij wel genoeg?

6 oktober 2023

Dé manier om mentaal tot rust te komen...

Onderzoekers van Radboud UMC in Nijmegen zochten uit hoeveel stappen je per dag moet zetten om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen.

Pijn als hulpvraag…

29 september 2023

Het belang van bewegen!

Tijdens onze intake vragen wij mensen altijd naar de hulpvraag. Wat is de reden waarom je ons bezoekt? Soms is dit heel duidelijk maar soms ook niet. 

Samen Fit: Samen Zweten, Stralen en Grensverleggen, De Kracht van Quality Time in ‘Je Relatie in Beweging’

22 september 2023

Waarom is samen sporten goed voor koppels in hun relatie?

Deze vraag stelden wij aan pyscholoog Amira Christensen

Hoe herken je een herfstdepressie en wat kun je er aan doen?

22 september 2023

Doe de test...

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het regent en waait harder en een gevolg van het sombere weer is dat we ons sneller wat neerslachtig voelen; oftewel een herfstdip. Soms leidt die somberheid tot een zogenoemde herfstdepressie. De officiële benaming is een seizoensgebonden depressie. Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen?

Ladiesnights hele maand oktober!

15 september 2023

Bodyvit gaat de hele maand oktober ladiesnight organiseren op de donderdagavond van 19:30 uur t/m 21:00 uur

De avond bestaat uit leuke en verschillende activiteiten zoals BBB-workouts, kickboksen en fitness. Daarna een drankje bij het zwembad De Beeck indien gewenst!

Advertorial: After summer actie!

8 september 2023

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Werken aan je gezondheid is altijd een goed idee! Wil jij dit één maand gratis uitproberen bij Bodyvit? Maak dan nu gebruik van de Bodyvit AFTER SUMMER actie!

Straks ook lekker in de herfst en winter buiten tafelen…

8 september 2023

Het idee van een buitenkeuken spreekt veel mensen aan

Buitenkeuken plannen, de ultieme how-to gids

Bodyweight trainen! Wat zijn de voordelen?

25 augustus 2023

Een sportschool geeft veel verschillende mogelijkheden om jouw fitnessdoel te behalen...

Verschillende gewichten, fitness ballen, cardio apparaten etc. Dit is geweldig, want je kan je training daarom goed op je eigen behoeften afstemmen.

Best Shape Ever programma!

18 augustus 2023

Geef ons 6 weken en wij geven jou your Best Shape Ever. Voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen! Start in september 2023

Al vele jaren maken wij gebruik van deze methode voor onze gewaardeerde klanten, waarbij wij onze rijke ervaring en kennis hebben samengevoegd tot een 6-weken programma!

Zomerretraite in Bergen op zaterdag 26 augustus

11 augustus 2023

Heb je behoefte aan een pauze, waarin je kunt ontspannen en weer opladen o.l.v. een ervaren docente?

Ga je mee naar het mooie Bergen (Noord-Holland), een 1-daagse retraite in de natuur? Zomerretraite zaterdag 26 augustus 2023 (nog 2 plaatsen vrij). o.l.v. docente Rhodes Selhorst en als bonus een gratis massage van Heidi Heuvelman.

Supplementen “nut or not”

28 juli 2023

Er is maar een handjevol supplementen die wetenschappelijk zijn getest en waarvan ook daadwerkelijk is aangetoond dat ze een meerwaarde hebben voor de sporter

Het gebruik van voedingssupplementen is onder sporters flink toegenomen. Tegenwoordig gebruikt ongeveer een kwart van de sporters voedingssupplementen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug