Deel

advertentie

The day after the night of MP Teflon

Column: Rob van de Pas

The day after the night of MP Teflon

Zo, de stofwolken in de Haagse Kaasstolp zijn opgetrokken en/of neergedaald. We kunnen ons weer richten op de toekomst, bestrijding van de coronacrisis, de rituelen van de Tweede Kamer voor kennisgeving aannemen en overgaan tot de orde van de dag.

Wat een week zeg! Ik ben een liefhebber van het politieke spel en de opportunistische gedragingen van onze volksvertegenwoordigers. We hebben qua politiek Haags gekrakeel wel een reputatie opgebouwd met moties van wantrouwen of afkeuring.

Geert Wilders
Er zijn twee soorten moties waarmee de Tweede Kamer ernstige kritiek op een bewindspersoon kan verwoorden: de motie van afkeuring en de motie van wantrouwen. Het onderscheid tussen beide soorten is in de praktijk overigens niet altijd even duidelijk. Moties van afkeuring of wantrouwen worden geregeld ingediend, maar zelden aangenomen. Geert Wilders heeft er al zo’n 25 ingediend tijdens zijn lidmaatschap van het parlement.

De motie van afkeuring tegen Mark Rutte was een staatsrechtelijk novum. Dit soort moties worden feitelijk alleen ingediend tegen jokkende bewindslieden of een falend kabinet. Nooit eerder, althans in mijn herinnering,  is er een motie van afkeuring ingediend én aangenomen tegen een collega-Tweede Kamerlid.

Machiavelli
Maar ja, Mark Rutte is al tien jaar premier van Nederland, opperbevelhebber van de VVD, sinds 17 maart ook nog eens fractievoorzitter van de grootste partij in het parlement en heeft zo zijn eigen wijze van het herinneren van politieke bijzaken en relevante hoofdzaken.
Mark Rutte is dus álles. Zeker nu de koning volledig uit de wind wordt gehouden tijdens perikelen in de constitutionele monarchie. Markus Machiavelli Teflon Rutte de Ongrijpbare, de Gladde, de Optimistische, de Innemende, de Empatische Verbinder der Lage Landen.
Het Tweede Kamerlid Mark Rutte kreeg in deze functie een stok tussen de benen gegooid voor tien jaar wisselende samenwerkingen van diezelfde  CDA, PVV, PvdA, D66 en Christen Unie.

Wilde bloedhonden
Ze roken bloed, vers bloed! Baudet, Wilders, Van Haga, Ouwehand en nog een paar van die politieke bloedhonden die de Tweede Kamer nu ‘rijk’ is. Barbertje Rutte moest hangen en in aanloop naar de paasviering kon hij op de vroege Goede Vrijdagmorgen worden gekruisigd. Het moment waar Geert Wilders op had gewacht. His finest moment! Zijn oude leermeester zou eindelijk bij zijn 25e motie van wantrouwen politiek kunnen worden geëlimineerd.

Kandidaat-premier Pim Fortuyn werd in 2002 letterlijk om zeep gebracht voordat hij in de Tweede Kamer zitting kon nemen. Een extreemlinkse milieu-extremist schoot hem in Hilversum dood. Inmiddels hebben politieke extremisten zitting genomen in ons gepolariseerde en gefragmenteerde parlement dus kan het ‘kaltstellen’ van een politicus wat minder bloederig. Maar als het nú niet gebeurt, dan gebeurt het nooit meer, zal men gedacht hebben.

Vraagtekens
Maar waarom liet Mark Rutte veertien dagen geleden het estafettestokje, op weg naar zijn vierde gouden kabinet, vallen en struikelde hij net over of op de finishlijn? Waarom zei hij niet gewoon tegen de man van het NOS Journaal: “Jazeker, ik heb bij de verkenners gesproken over Pieter Omtzigt. In relatie tot de verkiezingsuitslag en de onrust binnen het CDA. Het was een kantlijngesprek en de ‘Pieter Omtzigt, functie elders…’ passage komt niet uit mijn mond!”

Klaar! Maar zo liep het niet. Toch had Mark Rutte de affaire ook in tweede instantie makkelijk kunnen redden. In plaats van dat Alzheimer-verhaal had hij eenvoudig, na de openbaring van de gespreksnotities,  vorige week donderdag in de Tweede Kamer kunnen zeggen: ‘Ik heb inderdaad gesproken over Pieter Omtzigt, maar vond het niet aan mij om daar op dat moment over uit de school te klappen. Mijn rookgordijn van ontkenningen verdient geen schoonheidsprijs, maar het wás en ís niet aan mij om het personeelsbeleid van het CDA te bepalen.’  

Thierry Baudet
Kijk, dan was het nog een stevig debat geworden, maar dan had de oppositie het verhaal van Rutte zijn ‘selectieve perceptie’ niet tot op het bot kunnen afkluiven. Hij herinnerde het zich prima, maar hield de kaarten middels een ontkenning nog even op de borst. Dat kan!

In de serie vraagtekens blijft bij mij nog wel de ogenschijnlijk irrelevante vraag van Thierry  Baudet in het hoofd rondspoken: ‘Meneer Rutte, hoe laat werd u vanmorgen geïnformeerd over de gespreksnotitie van de ex-verkenners?’
Die vraag kwam als slag bij heldere hemel. Mark Rutte had in mijn beleving gewoon kunnen zeggen: ‘Ach, in de loop van de morgen. Een van mijn medewerkers of fractiegenoten heeft mij gebeld, nadat de info was doorgestuurd!’ Maar nee, hij gaf direct eerlijk antwoord en voegde eraan toe dat hij niet zijn bron zou vertellen.

Toen werd de chaos in de toch al opgefokte en naar bloed riekende Tweede Kamer compleet. In het hele mistige verhaal bleek Mark Rutte als kamerlid óók nog voorinformatie te hebben gekregen. Niet dat hij daar wat mee kon doen, maar het bevestigde wel het Haagse circuit van achterkamers, geheime stukken of het achterhouden van relevante en ook irrelevante zaken. Toen werd het wrijven in de vlekken op zijn jasje.

Gert-Jan Segers
En als klap op de vuurpijl mocht de gereformeerde Gert-Jan Segers nog even een hele natte Judaskus uitdelen en daarmee zichzelf als moraalridder naar de oppositiebankjes manoeuvreren. Ik denk dat Segers gedwongen werd door zijn orthodoxe kerkvrinden uit Urk en Krimpen aan den IJssel. Een links-liberale coalitie is niet handig als je de vrijheid van religie wil blijven misbruiken om de coronaregels te minachten en je eigen wetten te kunnen bepalen. Een land in crisis en de Biblebelt dopt zijn eigen schijnheilige boontjes zelf wel. Segers wilde Rutte marginaliseren, maar marginaliseerde feitelijk zijn eigen Christen Unie.

Maar goed, terug naar the day after the night of MP Teflon. Gaat hij Rutte IV formeren, komt er een links monsterverbond dat ons land écht in de afgrond stort of krijgen we nog dit jaar, tijdens de coronacrisis, nieuwe verkiezingen? De geschiedenis leert dat de veroorzakers daarvan zelden ongehavend uit die strijd komen. Ik zet een fles wijn op Rutte IV.

Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Andere Tijden

14 mei 2021

Column: Kraantje

‘Hoe meer versoepelingen, hoe meer verwarring.’ ’Hoe bedoel je?’ ‘We mogen (mits de 1,5 meter regel kan worden gehanteerd) eindelijk weer binnen sporten, muzieklessen,

Blafkaken en stoefen

14 mei 2021

Column: JoMo

President Ilham Aliyev van Azerbaijan werd in november vorig jaar geïnterviewd door de BBC. Inmiddels is het vraaggesprek miljoenen keren via de sociale media gedeeld.

Vrijheid!

7 mei 2021

Column: Rob van de Pas

Deze week stond in het teken van het herdenken van de mensen die voor onze vrijheid gestorven zijn en het feit dat we nog steeds in vrijheid leven.

Leiden of lijden

7 mei 2021

Column: Kauw

Nee, ik ben niet de leider van onze groep, meer een verbinder...

Luistervinken

5 mei 2021

Maandagmiddag in de trein. Ik kijk in het rond, iedereen binnen mijn gezichtsveld is druk op een telefoonschermpje, niemand uitgezonderd.

Dag Koning

30 april 2021

Column: Kraantje

‘Het is weer voorbij. Wat minder stressvol dan vorig jaar, relaxed sfeertje, heerlijk weertje. En het zag er met dank aan de lokale Oranjevereniging ook nog feestelijk uit en er waren oranje tompouces. Het enige minpunt was dat de terrassen pas de dag erna weer open mochten. Of zoals het feestvarken zelf zei: “Dit was een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.”

Hoogspanning

30 april 2021

Column: JoMo

Wel of niet sensibel genotuleerd, de formatie verkeert in zwaar weer. De goeden niet te na gesproken, maar keer op keer blijken politici kilo’s ranzige margarine op hun hoofd te hebben. Bedorven en zuur loopt het in slierten langs hun uitgestreken gelaat.

Petje af voor HOED

23 april 2021

Column: Rob van de Pas

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover. Ik mocht mijn COVID19-vaccin ophalen bij de Bergense Huisartsen Onder Eén Dak (HOED) aan de Nassaulaan. Samen met nog zo’n 1000 Bergenaren die volgens het geboorteregister tussen 1956 en 1961 zijn geboren.

Gidsje

23 april 2021

Column: Kauw

Na een stevig ontbijt, ik had spierpijn in mijn nek van het gepik in een harde vetbol, vloog ik wat in het rond. Mijn oog viel op de glimmende vierkanten voor een huis aan de Dorpsstraat.

Tijdslös

16 april 2021

Column: Kraantje

‘Meer dan 365 dagen duurt het nu, ik voel me steeds vaker een gevangene opgesloten in een onzichtbare gevangenis waar ik maar niet uit kan breken. Ik voel me steeds meer Gerard Joling worden: "Ik heb er de kracht niet meer voor."’

Overvol en land genoeg

16 april 2021

Column: JoMo

In de land- en tuinbouw wordt jaarlijks voor honderd miljard euro geëxporteerd en daarmee is Nederland de een na grootste landbouwexporteur ter wereld (let wel: America First). Bovendien is deze sector in Nederland een van de meest innovatieve. Wageningen is een topuniversiteit.

Normen

9 april 2021

Column: Kauw

Laat ik direct met de deur in huis vallen. Wij blijven iemand waarmee wij een slechte ervaring hebben altijd herkennen. Wij zullen dat nooit vergeten. Zoals die schoft die mij met zijn brandende sigaret aanviel. Alleen maar omdat ik op het tafeltje rondtrippelde waar zijn cappuccino met koekje stond.

Functie elders…

2 april 2021

Column: Kraantje

‘Fijn dat we toch tradities in ere kunnen houden ondanks alle beperkingen waar we nu al ruim een jaar mee leven.’

Koning Pad

2 april 2021

Column: JoMo

Nu de temperaturen stijgen, ontwaken de padden uit hun winterslaap. Zij hebben een maandenlange geheel vrijwillige lockdown achter de rug.

VLIEG! Oude liefde roest niet…

26 maart 2021

Column: Rob van de Pas

De afgelopen tijd ben ik, naast mijn werk als ‘commercieel psycholoog van de koude grond’, weer actief voor mijn oude werkgever de VLIEG Advies Groep.

Goed gestemd

26 maart 2021

Column: Kauw

Vorige week had ik mij toch vergist met die terrassen, het was wishfull thinking. Er is gestemd, nu maar hopen dat ‘de natuur’ hoog op de agenda van het regeerakkoord komt.

Feestje

19 maart 2021

Column: Kraantje

‘Alsof het de dag van gisteren was, zo kan ik het me nog voor de geest halen. De hooggespannen verwachtingen, zeker als je afgaat op verhalen van hen die het al gedaan hebben. Het feit dat het een einde aan je jeugd markeert, vanaf dat moment ben je volwassen.

Postcodeloterij agenda

19 maart 2021

Column: JoMo

Wat een verrassing. Als uit het niets plofte de postcodeloterij agenda in mijn brievenbus. Ik had er niet om gevraagd, sterker nog, ik doe in het geheel niet mee aan loterijen.

Waarom ik 17 maart op Mark Rutte stem?

12 maart 2021

Column: Rob van de Pas

Kijk, zo’n titel boven mijn tweewekelijkse column in het Flesje is bijna een garantie voor enige polemiek. Ik denk ook dat mijn hoofdredacteur inmiddels bij zijn mailbox zit om een totale crash van zijn digitale communicatiemiddelen te voorkomen.

De kans

12 maart 2021

Column: Kauw

Bij het ochtendgloren verlaat ik mijn boomholte en vlieg voor een eerste overzicht wat in het rond. Ik zie dat er hier en daar tafels en stoelen zijn buiten gezet.

Keezers Quest

5 maart 2021

Column: Kraantje

‘Ben je er al uit wat je gaat stemmen? Of zweef je nog?’ ‘’Welke coupe ik ga kiezen nu ik eindelijk weer naar de kapper mag? Er is een knipstorm gaande, ze hadden pas plek over vier weken...

De keuze voor het midden, het lijkt wel darten

5 maart 2021

Column: JoMo

De verkiezingsstrijd is losgebroken. Op alle radio- en televisiezenders, maar ook op de sociale media, worden we overspoeld met goede voornemens en excuses waarom het de afgelopen jaren net niet gelukt is. Een welkom verzetje in de saaie lockdown-periode.

Kinki Kappers

26 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je op een feestje met mensen praat over rode Ferrari’s, dan zie je die dagen daarna ineens opvallend veel rode Ferrari’s rondrijden. Zeker in Bergen! Nou zult u zich afvragen:

Eren

26 februari 2021

Column: Kauw

Het is een gezellige chaos hier in de oude lindes bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Binnen een week is bij al mijn gevleugelde vrienden de knop omgegaan.

Plaats delict

19 februari 2021

Column: Kraantje

Om aan de sleur van het lockdown bestaan te ontsnappen en omdat hij jarig was, leek het me aardig en ook wel vermakelijk om oom Willem te bellen.

Constipatie…

19 februari 2021

Column: JoMo

Scheve huizen, nauwe steegjes, hobbelige straten van uitgesleten bikkels. Winkeltjes met vergeelde gordijnen, krakende jalouziedeurtjes en de was met een geïmproviseerd droogrekje...

Nooit wrijven in een vlek!

12 februari 2021

Column: Rob van de Pas

Hoewel niet alle landelijke dagbladen het Bergense nieuws als BREAKING betitelde; toch heeft de vrijspraak van de heren Jan Roos, Fred Vos en ondergetekende,...

Oude kranten

12 februari 2021

Column: Kauw

Ik zit hoog en droog in de toren van de Ruïnekerk. Op zo’n hoogte kan je zo heerlijk relativeren. En nu alles zo prachtig wit is, wil ik naar...

Vaccinaties: elk nadeel heb zijn voordeel

5 februari 2021

Column: Gerrit Mollema

Vorig jaar om deze tijd schreef ik in de Flessenpost een vrij venijnige column over het feit dat de vaccinatiegraad van kinderen tot twee jaar in 2019 in onze gemeente was gezakt tot 84,7 procent.

Theater, drama of gewoon niks?

5 februari 2021

Column: JoMo

De raadsvergaderingen worden steeds vermakelijker, vindt ook de burgemeester. Hij doet niet echt meer mee en is via zijn mobieltje...

Nederland in #SPERTIJD 2.0

29 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Als je eigen Heerlijkheid is veranderd in een tijdelijk spookdorp, dan mag ik gevoelsmatig wel even een uitstapje maken naar...

Waarheid

29 januari 2021

Column: Kauw

Deze kauw pleit al jaren voor veel groen in het centrum van ons dorp. Ik lees geen krant, maar ik heb mij laten vertellen dat het bewezen is...

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Terug