Terugblik op een drukbezochte lichtjesavond (filmpjes)

Maar... ook een kritische kanttekening én dissonanten

Terugblik op een drukbezochte lichtjesavond (filmpjes)

Na twee beroerde coronajaren kon afgelopen woensdagavond Bergens oudste zomertraditie eindelijk weer eens doorgaan: lichtjesavond. Een sfeerimpressie.

Klik hier voor muziek bij de Harmonie.

Klik hier voor een rondje rond de kerk.

Klik hier voor licht- en muziekspektakel bij de Ruïnekerk.

Leuk muziekje toch? Niet te hard toch? Ons aller Cor Dekker had mede namens de Ruïnekerk een lichtshow met een muziekje erbij geregeld. Tot ieders grote genoegen… totdat twee agenten ‘orde’ gingen handhaven. De muziek moest zachter volgens de gezagdragers. En mogen we ook uw vergunning en legitimatie even zien? Cor, die alles pro-deo geregeld had, had er stante pede genoeg van. Klapte zijn laptop dicht, trok de stekkers er letterlijk uit en vertrok teleurgesteld naar huis. Hoe help je een leuk en onschuldig feestje om zeep? Zo dus mevrouw en meneer gezagdragers!

Klik hier voor swingen in de Taverne.

Een kritische kanttekening
Jarenlang hebben wij, samen met onze buren, de traditie van verlichtingsavond in stand gehouden. En inderdaad waren wij met man en macht in de weer om onze gevels te voorzien van potjes/glaasjes met waxinelichtjes. Andere winkeliers in onze straat en aanliggende straten waren dicht, deden niets en hadden soms wel grote verlichting aan wat de sfeer verpestte. Wij hebben onze buren wel gevraagd om de verlichting zachter te doen zodat de straat toch de juiste sfeer had.

Ook de gemeente werkte al jaren niet meer mee, deed de straatverlichting niet meer uit en sloot ook de weg niet meer af.  Dus ging Jan de lantaarnpaal in om met vuilniszakken de verlichting te verduisteren en probeerden wij met een hek het verkeer een beetje tegen te houden. We hadden vaak en veel enthousiaste toeschouwers die ook het opbouwen bewonderden en later op de avond de lichtjes. Een avond met een prachtige sfeer.
Nu het ‘organisatiecomité’ (wie zijn dat?) de bewoners van de straten rondom het centrum heeft opgeroepen om lichtjes te plaatsen en de winkels open blijven tot 23.00 uur en het dus  commercieel wordt, wordt het voor ons tijd om ermee te stoppen. Dit was niet de bedoeling van lichtjesavond. Wij doen hier niet aan mee.
Jan en Gerda Ooijevaar,
Marten en Jeannette Biersteker.