Deel

advertentie

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

Door: Sico de Moel

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.
Wat is bijvoorbeeld het terroir van Domein Bergen? Kan dat eigenlijk wel, wijnmaken in dit gebied, met al die regen en wind? En heb je geen heuvels nodig of kalk in de grond en is de grond hier eigenlijk überhaupt wel geschikt?

Exact weten we dat nog niet allemaal, we zijn immers net begonnen. Wat we wel weten is dat Pieter van Wijndomein De Koen al vele jaren hele mooie wijnen maakt in Langedijk. Zou dat ook kunnen op Domein Bergen? We gaan het zien.

Maar voor ik je vertel over het terroir van Domein Bergen, wil ik je eerst meenemen in de wondere wereld van terroir. Kun je het bijvoorbeeld proeven?
Ja, je kunt terroir terugzien, ruiken en proeven in je wijn. Wijnen van een kalkrijke bodem kunnen bijvoorbeeld een lichtere kleur hebben. In wijnen van een vulkanische bodem ruik je de minerale aroma’s terug. Als de bodem veel kiezelstenen bevat, kan je wijn een zijdezachte structuur hebben. En dan hebben we het alleen nog maar over de bodem.

Uiteraard zijn er ook hardnekkige misvattingen over terroir: het zou alleen om de bodem draaien. Dat is niet waar. Terroir zou statisch zijn en nooit kunnen veranderen. Ook niet waar. En het zou alleen relevant zijn voor dure wijnen van hoge kwaliteit. Allemaal niet waar.
Het terroir van een wijngaard wordt gevormd door een aantal factoren, waaronder de bodem, het klimaat, de topografie, de ligging van de wijngaard, de flora en fauna. Maar ook de menselijke invloed, zoals wijnbouwpraktijken en tradities, voegt terroir toe.

Wist je dat Bergen statistisch gezien gemiddeld de meeste zonuren van Nederland heeft? Deze langere blootstelling aan de zon bevordert de rijping van de druiven en draagt bij aan een optimale suiker- en fenolische rijpheid. Dit kan zorgen voor een mooie concentratie van fruitaroma’s, rijpe zachte tannines en een volle structuur. Kijk maar eens op het kaartje op onze website (www.domeinbergen.nl/zonuren) en je leest hoe dat precies zit.

De bodem van Domein Bergen bestaat uit veengrond en zavel. Deze kenmerkende bodemsamenstelling geeft de wijnen mineraliteit en structuur. De veengrond zorgt voor een goede waterhuishouding en voeding voor de wijnstokken, terwijl de zavel bijdraagt aan de drainage en de vorming van een stevige basis voor de wortels.
Dan de invloed van de zee. Domein Bergen ligt op 6 km afstand van de zee. Dit heeft invloed op het klimaat van het gebied, door verkoelende invloeden van de zeewind. Deze maritieme invloed zorgt voor gematigdere temperaturen en een langere groeiperiode. Dit zou kunnen resulteren in wijnen met een fris en levendig karakter, een verfijnde zuurgraad en levendige fruitaroma’s.
De aanwezigheid van oude schelpenresten in de bodem voegt ook een extra dimensie toe aan het terroir van Domein Bergen. Deze schelpen kunnen bijdragen aan de mineraliteit en ziltigheid van de wijnen, waardoor ze een subtiele zee-achtige nuance zouden kunnen krijgen.

En dat is nog maar het begin. Want we hebben het nog niet eens gehad over de invloed die we zelf hebben op het terroir. Hoe je als wijngaardenier het terroir verrijkt en de juiste richting op stuurt.
Zo hebben we bijvoorbeeld veel verschillende moderne druivenrassen aangeplant. Deze rassen en onderstammen zijn exact afgestemd op onze bodem hier en het klimaat dat we de komende decennia in deze regio kunnen verwachten.

Hoeveel ruimte gaan we de komende jaren geven aan biodiversiteit? Hoe gaan we de wijnen maken en hoe gaan onze wijnen zich gastronomisch zo onderscheiden dat elke Magister Vini wereldwijd het specifieke terroir van Domein Bergen herkent?

Sico de Moel
Gastronomisch wijngaardenier
Domein Bergen

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Die zagen we even niet aankomen… De beste wijngaard van Nederland staat in Zuid-Scharwoude

22 september 2023

De zeven ingezonden wijnen vielen allemaal in de prijzen...

Bij de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen in kasteel Amerongen kon wijnboer Pieter zijn geluk niet op: met drie ereprijzen heeft zijn Wijndomein De Koen in Zuid-Scharwoude de titel 'beste wijngaard van Nederland' gekregen. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug