Deel

advertentie

Tentoonstelling ‘Edgar Fernhout – Licht in kleur’

Waar en wanneer: Museum Kranenburgh. Opening zondag 23 juni vanaf 16.00 uur

Tentoonstelling ‘Edgar Fernhout – Licht in kleur’

“De kunstenaar is slechts aanjager van onze fantasie. In ons hoofd ontstaat de sensatie, het verhaal, de droom. Fernhout stelde nooit teleur. Zijn werk is consistent in zijn zeggingskracht, het leest als een gedicht.” Edgar Fernhout (1912-1974) geschetst door Rudi Fuchs, kenner en vriend van Fernhout, voormalig directeur van onder meer Stedelijk Museum Amsterdam en gastcurator van de tentoonstelling Edgar Fernhout – Licht in kleur in Museum Kranenburgh. Fuchs’ presentatie focust op de jaren 1960 en 1970 waarin Fernhout door zijn vernieuwingsdrang in de voorhoede van de Nederlandse schilderkunst opereert. Eenmaal uit de schaduw van zijn overleden moeder Charley Toorop verkiest Fernhout de abstractie, met de natuur rond Bergen en de werking van het licht binnen het landschap als onuitputtelijke bronnen van fascinatie. Aan de hand van een dertigtal werken uit de eigen-, museale- en privécollecties nodigt de tentoonstelling uit tot het daadwerkelijk ervaren van herfstlicht, licht van zee of de kleur van vriesweer.
Edgar Fernhout – Licht in kleur is te zien van 23 juni t/m 10 november 2019 in Museum Kranenburgh, (zondag 23 juni vanaf de opening om 16.00 uur).

Atmosferische abstracties
Na het overlijden van zijn moeder Charley in 1955 betrekt Edgar Fernhout zijn ouderlijk huis De Vlerken in Bergen en gaat hij werken in zijn moeders voormalig atelier. Hier trekken het omringende landschap met de zee, het strand en de duinen zijn volle aandacht. Aanvankelijk ontstaan onder zijn handen geabstraheerde strand-stillevens in zachte, bijna kleurloze tinten. Na ongeveer 1957 zijn Fernhouts schilderijen nog slechts atmosferische abstracties, licht en sereen, opgebouwd uit toetsen van dicht bij elkaar liggende tonen van kleur. Fernhout kiest echter niet zonder meer tussen abstractie en realisme. Enerzijds wil hij het contact met de natuur niet verbreken. Met titels als ‘Voorjaar’, ‘Zee (ochtend)’ en ‘Boslaan’ blijven zijn abstracte werken verwijzen naar landschap, seizoenen en natuur. Anderzijds breekt Fernhout welbewust met zijn vroegere realisme – seizoensstillevens, portretten, landschappen – dat hij nu als een hindernis ervaart bij het experimenteren met kleur en licht. Zelf zegt Fernhout hierover in inmiddels gevleugelde woorden: “Ik moet helemaal ‘zee’ worden of ‘dooi’ of ‘winter’ om zee, dooi en winter te kunnen schilderen.”

Ateliers ‘63
Fernhout inspireert tal van jonge kunstenaars als docent/begeleider bij Academie ’63 in Haarlem, de latere Ateliers ’63, een kunstenaarsinitiatief dat aanstormend kunsttalent vanaf 1963 een plek biedt voor verdere artistieke ontwikkeling, los van academische kaders. Kunstenaar Jan Dibbets in Vrij Nederland (1985) over Fernhouts bepalende rol hier: “Hij zag Ateliers ’63 als een kunstenaarsinstituut waar iedereen met kunst bezig was zonder anderen zijn ideeën en opvattingen op te dringen.” Kunstenaar Carel Visser in hetzelfde artikel: “Voor de Ateliers was hij een soort Vader des Vaderlands.”

Rudi Fuchs
Rudi Fuchs (Eindhoven, 1942) is sinds 1962 actief als kunstcriticus, columnist en publicist, op dit moment onder andere voor De Groene Amsterdammer. Hij studeerde kunstgeschiedenis en werd directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven, waar hij in 1976 een solotentoonstelling wijdde aan Edgar Fernhout. Vervolgens was hij directeur van het Haags Gemeentemuseum en Stedelijk Museum Amsterdam (tot 2003). Als artistiek directeur was hij verbonden aan het Museo d’Arte Contemporanea in Turijn en de Documenta 7 in Kassel (Dld). Fuchs was de eerste hoogleraar op de leerstoel Kunstpresentatie aan de Universiteit van Amsterdam.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het boekje Bij Edgar Fernhout, aan zee. Het bevat een bespiegeling van Rudi Fuchs over Fernhouts kunstenaarschap, naast tal van afbeeldingen van zijn schilderijen. Vormgeving: Rutger Fuchs. Vanaf 23 juni 2019 te koop in de museumshop van Kranenburgh.

Tentoonstelling Edgar Fernhout – Licht in kleur | 23 juni – 10 november 2019 | Nieuwbouwvleugel Museum Kranenburgh

Edgar Fernhout – Licht in kleur loopt deels parallel aan de tentoonstelling ‘De Toorop Dynastie’ over Jan Toorop, Charley Toorop en Edgar Fernhout in Stedelijk Museum Alkmaar, te zien van 28 september 2019 t/m 26 januari 2020. Van 28 september t/m 10 november 2019 bieden beide musea een combiticket aan.

Edgar Fernhout – Licht in kleur is mede mogelijk gemaakt door het TAQA Cultuurfonds.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Tentoonstelling ‘Edgar Fernhout – Licht in kleur’ Tentoonstelling ‘Edgar Fernhout – Licht in kleur’
advertentie

Meer 'Evenementen':

Botenclub (KZBV) voegt kitesurfen toe aan activiteiten

29 mei 2020

De kitesurflessen worden gegeven door IKO-gecertificeerde instructeurs

Vanaf dit seizoen wordt de Botenclub/KZBV in Bergen aan Zee een nieuwe kitespot, voor zowel de beginnende als gevorderde kitesurfers en hun families.

Sportspreekuur gemeente Bergen weer van start

29 mei 2020

Wanneer: Elke maandag van 10.30-12.00 uur

Eefke de Vos en Elles Kraakman, buurtsportcoaches van Holland Sport in de gemeente Bergen, helpen de inwoners met vragen op het gebied van bewegen.

De 10 minuten van: Steef van Leeuwen

29 mei 2020

De inkomsten zijn gezakt naar nul, maar de vaste lasten voor huur en personeel gaan door

Het coronavirus heeft de samenleving tot stilstand gebracht. Tal van sectoren zijn hard getroffen door de maatregelen die de verspreiding van het virus...

Thank God It’s Friday Online

29 mei 2020

Taverne vrijdag 29 mei van 21:00-00:00

Schuif de stoelen aan de kant, zet de hapjes en drankjes klaar en dansen maar!

Column van filmprogrammeur Paul Hegeman

29 mei 2020

Bergen, een waar cultureel dorp

Is er zoiets als een cultureel dorp? Bergen wordt alom als zodanig geafficheerd. Dat was al het geval toen ik me een dikke 25 jaar geleden hier vestigde...

Museum Kranenburgh opent feestelijk op 2 juni

29 mei 2020

Veilig op adem komen

Na weken van verplichte sluiting door het coronavirus opent Museum Kranenburgh op dinsdag 2 juni om 11.00 uur weer de deuren...

Pinksteren met Marianne Selleger

29 mei 2020

Waar en wanneer: Ruïnekerk, zondag 31 mei om 10.00 uur

Ze woont al jaren in Amsterdam, maar Bergen is nog altijd haar thuis. Marianne Selleger dirigeert, doceert, acteert, maar in haar geboortedorp...

Ruïnekerk deze zomer open voor publiek?

29 mei 2020

Als alles lukt, zal de trots van Bergen misschien wel dagelijks open gaan van 13.30 – 16.30 uur

Op dit moment wordt overlegd met de burgerlijke gemeente. Zo zal aan een aantal voorwaarden moeten worden voldaan...

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe dit jaar voor zorgpersoneel

29 mei 2020

Vanaf 12 juni zijn de Hollandse Nieuwe overal in het land verkrijgbaar

De traditionele veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe stond gepland voor donderdag 11 juni, maar dit evenement kan vanwege het coronavirus niet doorgaan.

Culturele sector organiseert digitale keten demonstratie

29 mei 2020

De culturele sector wil van 30 mei tot 5 juni dagelijks aandacht vragen voor het belang van deze sector

Vanwege de coronacrisis zitten veel mensen die in de sector werkzaam zijn noodgedwongen thuis. Bovendien achten zij de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende.

Galerie De Kapberg: van Buiten naar Binnen Kijken

29 mei 2020

Wanneer: tot en met 26 juni a.s.

Zoals vele musea en galeries is Galerie De Kapberg nog gesloten, maar toch is er een goed zichtbare expositie ingericht.

Helen Roeten in Het Wapen van Bergen

29 mei 2020

Wie, wanneer: Helen Roeten, aankomend pinksterweekeinde van zaterdag 30 mei t/m maandag 1 juni 13.00-17.00 uur

Helen Roeten (1966) woont in Amsterdam en Alkmaar. In haar kunst viert zij het vrouwenlichaam. De schoonheid van sensualiteit.

Persoonlijk bericht van Wies… en de liefde

29 mei 2020

Liefde in Tijden van Corona - Voorlopige annulering Album Release ZonderDagen

Wil je De Liefde in je tuin of misschien wel in je woonkamer? Of wil je bijvoorbeeld een busconcert boeken om een privé-concert cadeau te doen?

Sponsoring gezocht voor programma Uit de Kunst

29 mei 2020

Uit de kunst is een project dat voortkomt uit mijn eigen interesse voor ‘Kunst” en de vorm heb ik gekozen door mijn ervaringen als regisseur en format ontwikkelaar

Bergen is het dorp waar ik heel lang gewerkt en gewoond hebt. Van mijn 17e tot mijn 40ste heb ik in Bergen doorgebracht. Ik kwam bij Lucebert over de...

Nieuwe provinciewandelgids Noord-Holland verschenen

29 mei 2020

En natuurlijk staat daar ook de gemeente Bergen in

Wandelliefhebber Bart van der Schagt - ook bekend als WandelBart - heeft een nieuwe wandelgids over Noord-Holland uitgebracht.

Column van filmprogrammeur Paul Hegeman

22 mei 2020

Cultuur als heilzame gekte

In de westerse wereld wordt tijd gezien als een lineaire weg die onbetwist omhoog moet voeren. Geen dag van morgen mag verstoken zijn...

Programma: De Stemming, zondag 24 mei a.s. bij RTV80

22 mei 2020

Wanneer: zondag 24 mei klokslag 12.00 uur

De Stemming is een programma voor u, door u en met u, de inwoners van de gemeente Bergen. In De Stemming, laten wij zien wat u bezig houdt.

Stichting Lokale Verhalen

22 mei 2020

“Om te weten wie we zijn, is het goed te weten wie we waren”

Veel van onze lokale en regionale geschiedenis wordt vastgelegd, zowel door vrijwilligers (zoals bij de Historische Vereniging Bergen) als professionals (denk aan het Meertens Instituut).

Twee wekelijk “Cultureel Bergen” in de Flessenpost

22 mei 2020

Aflevering 1 en 2

Binnen de gemeente Bergen (Egmond, Bergen en Schoorl) werken kunstenaars, muzikanten, organisatoren en culturele instellingen ...

Drie toppers in de Ruïnekerk

22 mei 2020

Wanneer: zondag 24 mei 10.00uur

Jean-Jacques Suurmond is schrijver, columnist, geestelijk begeleider, maar beschikt ook over een preekbrevet.

Beach adventure Camperduin voor jongeren

22 mei 2020

Bij De Jongens uit Schoorl hebben de gezondheid, veiligheid en welzijn van de deelnemers en medewerkers de hoogste prioriteit

Houd je van actie en avontuur? Dan past dit Beach adventure camp helemaal bij jou! Tijdens het Beach adventure camp worden er vijf dagen lang...

Theater beleven binnen de richtlijnen van de RIVM. Dat kan met Karavaan!

22 mei 2020

Brandstof... vanaf donderdag 4 juni diverse voorstellingen

Vanuit je eigen huis stap je in je eigen auto en rij je naar de leegstaande drukkerij Alkmaar voor een exclusieve drive through ervaring.

DE BRUIS VAN BERGEN

22 mei 2020

Een gedicht over ons dorp van Nell Maessen

DE BRUIS VAN BERGEN...

Kinderatelier beeldhouwen in Tha Banque weer geopend

22 mei 2020

Waar en wanneer: Oude ABNAmro donderdagmiddag van 16.00 tot 17.15

Echt beeldhouwen in hout of zachte steen met beitels en gutsen vanaf 9 jaar onder het scherpe en gepassioneerde toeziend...

Discussiepreek met Muiderberg

15 mei 2020

Dominee Engele Wijnsma gaat in gesprek met collega Willemijn Jonkers

Bergen en Muiderberg zijn de bergdorpen ten westen en oosten van onze provincie. Zondag gaan de beide bergdomimees...

Buitenyoga… het mag weer!

15 mei 2020

Yoga met Jet

Vanaf deze week mogen we weer buitensporten! Yogabergen/yogajet start vanaf zondag een aantal buitenyoga mogelijkheden.

Trouwbeurs Online – Je bruiloft plannen vanuit je luie stoel

15 mei 2020

Waar en wanneer: AFAS Stadion op 31 mei a.s.

Na acht drukbezochte edities in het AFAS Stadion in Alkmaar en Theater De Spiegel in Zwolle, is het momenteel niet mogelijk om

Bibliotheek Bergen weer open

15 mei 2020

"De boeken gaan 72 uur in quarantaine"

De Bergense bibliotheek ging eerder deze week weer open. Wél met aangepaste openingstijden.

Outdoorpark weer open voor haar jongste gasten

15 mei 2020

Wekelijks kunnen kinderen tot 12 jaar op woensdag en zondag meedoen aan het ‘Obstacle Survival’ programma

De nodige coronamaatregelen in acht nemend, opent Alkmaar Sport haar Outdoorpark weer...

Museum Kranenburgh mag op 1 juni a.s. weer open

15 mei 2020

U vraagt zich vast wel eens af hoe het nou achter de schermen gaat bij het museum

We mogen weer open! Per 1 juni, op de anderhalvemeterbasis en volgens de protocollen. Achter de schermen werken we er hard aan...

Zwemlessen Zwemschool De Beeck Bergen starten vanaf 18 mei

15 mei 2020

Zwembaden mogen de deuren weer openen, en daar zijn ze bij zwemschool De Beeck Bergen maar wat blij mee heb de kinderen echt gemist.”

Hoewel het team elkaar regelmatig spreekt en contact werd gehouden met de kinderen via social media, mist de zwemschool het lesgeven.

Bergen in de media: Hoe museum Kranenburgh zich voorbereidt op de coronaregels

15 mei 2020

Vanaf 1 juni weer open

De musea gaan vanaf 1 juni weer open, maar ouderwets dringen voor een schilderij zit er voorlopig niet in.

Zwembad Hoornse Vaart en De Hout weer geopend

15 mei 2020

Protocol Verantwoord Zwemmen

Alkmaar Sport gelooft in de positieve effecten van bewegen. Naast een mentale en fysieke weerbaarheid weten zij dat het sociale component...

Na de jeugd t/m 18 jaar mogen nu ook alle volwassenen vanaf 11 mei weer de baan op

8 mei 2020

De richtlijnen

Het betekent dat tennis en padel op buitenbanen voor iedereen vanaf 11 mei weer mogelijk is onder bepaalde voorwaarden.

Terug