Deel

advertentie

Tekent u ook voor het behoud van het Schoorlse bos?

In enkele weken 10.000 proteststemmen tegen de bomenkap van het Van Steijnbos

Tekent u ook voor het behoud van het Schoorlse bos?

Maandag 30 november is Staatsbosbeheer begonnen met het kappen van 7,6 hectare van het Dr. Van Steijnbos. Als Duinstichting konden wij hiertegen weinig ondernemen omdat het een voortvloeisel is uit ons compromis met de provincie, waarbij het Leeuwenkuilbos vooralsnog gespaard blijft. Na monitoring zal blijken of de ingrepen het beoogde effect hebben. Staatsbosbeheer heeft wel de mierenhopen ontzien en omringd met een rood-wit afzettingslint zodat de miljoenen rode bosmieren gespaard blijven mits ze tegen het gedreun van de machines in het bos kunnen.  De bezwaarschriften tegen de kap van het bos van stichting Duinbes en bewonersvereniging De Sanderij zijn helaas afgewezen door de rechter, ook een kort geding van Duinbes mocht niet baten. NH Nieuws maakte een reportage over de start van de kap met projectmanager Boukelien Bos van Staatsbosbeheer en  bestuursleden van de Duinstichting, voorzitter Kees de Bakker en penningmeester Aard Mors, zie de reportage ‘Schoorlse dennen vallen na jaren strijd ten prooi aan de zaag’ van Anne Klijnstra en Tom Jurriaans https://www.nhnieuws.nl/schoorlse-dennen-vallen-na-jaren-strijd-ten-prooi-aan-de-zaag

Het protest tegen de kap van het Dr. Van Steijnbos is sterk gestegen met 10.000 proteststemmen en telt inmiddels 34.208! Dat betekent dat een brede laag van de bevolking het hier absoluut niet mee eens is.

Overlast aan stuivend zand op fietspaden

Deze en afgelopen week hadden fietsers veel moeite met stuivend zand op de Blijdensteinsweg, ook is daardoor een jongetje van acht gevallen en licht gewond geraakt. Reijnoud de Haan van de fietsbond had een klacht gedeponeerd bij Samuelle van Deutekom, de nieuwe boswachter publiek van Staatsbosbeheer. Zij meldt dat Staatsbosbeheer (SBB) in gesprek is met gemeente, PWN en provincie om het probleem voor de fietsers op te lossen. SBB denkt aan het omleiden van het fietspad, hiermee wordt waarschijnlijk bedoeld het omleggen van het trace. Bij het Van Steijnbos is een tijdelijke omlegging mogelijk via de Julianalaan. Een fietstunnel onder het stuivend zand (lijkt ons niet zo realistisch) of een fietsbrug over stuivend zand. SBB wil niet het stuivend zand van het fietspad verwijderen. Het is een inschatting van de fietsbond zowel als van de Duinstichting dat het probleem alleen maar erger wordt. Als er daadwerkelijk iets aan het fietspad gedaan wordt zou het twee jaar duren voordat het weer bruikbaar is en het is de toegang tot zowel Bergen aan Zee als Schoorl aan Zee via de Dr. Van Steijnweg die nu tijdelijk is afgesloten in verband met de bomenkap.

PWN legt brede boszomen aan

Voor dit seizoen (tot medio maart) staan geen grote kapplannen vermeld op de website van PWN, dit komt overeen met wat PWN de Duinstichting sinds het Burgerinitiatief heeft verteld. Bij Bergen gaat men aan het werk voor de aanleg van brede boszomen. Langs de Helmwegen gaat PWN aan de slag met onderhoud aan de bosranden. Het bos verdwijnt hier niet. PWN haalt langs het fietspad op sommige plekken naaldbomen weg. Door meer lichtval worden deze bosranden rijker aan planten en dieren, denkt PWN. (Hopelijk zijn het geen Corsicaanse of Oostenrijkse dennen).

PWN: ‘De bossen in de Noord-Hollandse duinen zijn bijzonder. Er is geen een hetzelfde en met hun vorm, grootte, leeftijd en plek vertellen ze allemaal hun eigen verhaal. De randen van de bospercelen langs fietspad de Helmweg in Bergen vormen we om tot brede boszomen. Sommige bomen en struiken moeten daarvoor wijken. Beeldbepalende bomen blijven staan. Door meer lichtval worden deze bosranden rijker aan planten en insecten. Kleine zoogdieren profiteren hiervan, maar ook een vogel als de zanglijster die gek is op slakken. De werkzaamheden zijn gestart in februari 2020.’

Aandacht voor Schoorlse Duinen in talkshow RTV80

Zondag 22 november besteedde Ruud Bredewold van RTV80 in De Stemming aandacht aan de Schoorlse Duinen. Gasten waren FvdD-Statenlid Gerard Kohler, Evelien Elsinga en Monique van Orden van Schoorl Community, Sven Langedijk van wijkvereniging Aagtdorp, Mariska de Wild-Scholten van stichting Duinbes, galeriehouder Rogier Jonk, Monique van Orden en Karin van Bodegom. Het bestuur van de Duinstichting was hiervoor helaas niet benaderd.

Inspreken bij de  provincie

Volgend jaar vinden weer een aantal vergaderingen plaats van de commissie Natuur Landbouw en Gezondheid van de provincie Noord-Holland. Daarin zal  o.a. het nieuwe Beheerplan Schoorlse Duinen ter sprake komen.
Wij willen als Duinstichting daar ons zegje doen, door in te spreken bij deze commissievergaderingen. Helaas kunnen wij door de beperkingen die corona ons oplegt niet fysiek aanwezig zijn en zullen dit digitaal moeten doen.
Wij vinden dat jammer, maar het is niet anders. Bij het inspreken geldt als uitgangspunt dat wij verdere boskap in de Schoorlse Duinen proberen te voorkomen.

De griffier van de vaste Tweede Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de ontvangst bevestigd van een brief van de Duinstichting over een plan voor het Nationaal Park Schoorlse Duinen en beschouwt deze als informatiebron voor de vergadering Natuur op 14 januari 2021. Daar is geen inspreekmogelijkheid heeft de commissie LNV laten weten.

Nieuwe column Duinstichting/Schoorlse Bos moet Blijven

Kunstenaar en filmer Robin Noorda schrijft de decembergastcolumn van de Duinstichting onder de titel ‘De Waan van Wiebes’. Uitgebreid te lezen op www.schoorlsebosmoetblijven.nl en www.duinstichting.nl

advertentie

Meer 'Evenementen':

Alle paden in de Schoorlse Duinen zijn weer open

22 januari 2021

Vanaf donderdag 21 januari vervallen alle omleidingen en zijn de gebruikelijke paden weer open voor publiek

Staatsbosbeheer heeft vorige week de laatste kapwerkzaamheden voor de omvorming van het Dr. Van Steijnbos in de Schoorlse Duinen afgerond. Vanaf donderdag...

Lachen in coronatijd… Jazeker! (filmpje)

22 januari 2021

Het Golden Smile Comedy Film Festival in Bergen de hele lockdown online.

Geen theater, geen groot gala, geen volle zalen. Volgend jaar vieren we dit filmfeest groots. Maar dit jaar thuis vanaf de bank. Vanuit je luie stoel de leukste comedy films kijken.

Misschien loop je al een tijd met het idee rond om iets te doen met zingen

22 januari 2021

Helen Botman helpt je op weg...

Donderdag 28 januari om 19.30 geeft Helen een gratis introductieles voor vrouwen die meer willen weten over hun eigen stem om uiteindelijk vrijer te kunnen klinken.

Nog meer gratis Winter Games

22 januari 2021

Gratis activiteiten voor jongeren van 13 t/m 17 jaar

Alkmaar Sport organiseert de komende weken nog meer gratis activiteiten voor jongeren van 13 t/m 17 jaar. Zo kunnen jongeren op vrijdag 22 en 29 januari deelnemen aan de Outdoor...

Buitenyoga in Bergen

22 januari 2021

Als de lockdown na 19 februari verlengd wordt, gaat Jet Stammes van Yogabergen de buitenyoga alvast opstarten!

Jet; "We verzamelen in het Bergerbos ingang Kerkelaan, neem je mat mee doe een joggingpak aan met een warme jas erover en wees welkom!

De wereld van Zappelin. Op bezoek bij het Zeeaquarium in Bergen aan Zee

22 januari 2021

Feestelijk programma voor kleuters vol met bekende kinderliedjes, verhaaltjes, spelletjes en nog veel meer.

Nu de scholen dicht blijven, hebben we iets leuks voor de kids. Zappelin was onlangs te gast in het Zee Aquarium en op de Schaatsbaan in Alkmaar.

Teken- en schilderwedstrijd ‘Bij ons in de buurt’. Meedoen kan t/m 12 februari

22 januari 2021

Later volgt de expositie bij galerie Klein Zwitserland in Schoorl

Nu we nog een paar weken langer thuis zitten door corona, organiseert kunstenaar en Artiance docent Esther Koeman een teken- en schilderwedstrijd.

Wat dacht je van een zomertje Baywatch?

15 januari 2021

Reddingsbrigade Schoorl is op zoek naar jou...

Op zoek naar een boeiende parttime baan? Reddingsbrigade Nederland heeft een #vacature voor een #projectmedewerker met passie voor #strandveiligheid.

Advertorial: RFH KAPPERS staan voor jullie klaar!

15 januari 2021

Wij hebben voor jullie...

Onder andere prachtige cadeaupakketten van Authentic Beauty Cadeaubonnen Verfsets & kleurmaskers Geweldige haarstyling & verzorgingsproducten Wij zijn dag & nacht voor jullie bereikbaar op www.rfhkappers.nl Je kunt online shoppen! 06-36249825 en wij bezorgen het bij je thuis! Maak nu jouw online booking voor het eerste plekje bij ons in de stoel op www.barberbooking.com

Winterkaravaan uitgesteld

15 januari 2021

De voorstellingen zijn zo goed als klaar...

Helaas kan de Karavaan door het verlengen van de lockdown de Winterkaravaan niet houden op de geplande datum (29 jan t/m 7 februari).

Stel: je maakt een lekkere wandeling door het Bergense bos en dan ineens… (filmpje)

15 januari 2021

Nu op de Veluwe, straks bij ons?

Voor het eerst is de wolvenfamilie op de Veluwe goed op beeld vastgelegd. De familie, bestaande uit acht wolven, trok zondagochtend langs...

Sport- en beweegboekje

15 januari 2021

Filmpje

Hier vind je al het cursusaanbod van de sportverenigingen uit Bergen. Let goed op, want er is betaald aanbod en

Maak kans op een gratis Valentijnsdiner via de Flessenpost uit Bergen

15 januari 2021

Waar en wanneer: Dit keer thuis op 14 februari a.s.

Ook Valentijnsdag is dit jaar anders dan anders. Je kunt je lief een roos geven of een kaartje sturen, maar wat dacht je van een romantisch diner bij je thuis afgeleverd...

Kaarten voor het eerste Bergense ‘Golden Smile Comedy Festival’ nu verkrijgbaar

8 januari 2021

Kijken waar en wanneer je wilt en zo vaak je wilt...

De leukste films kijk je deze maand heel makkelijk thuis. Net zo eenvoudig als Netflix of uitzending gemist. Alleen dan leuker.

Oproep: stem op uw stiltegebied in uw omgeving

8 januari 2021

De inschrijving sluit op maandag 18 januari 2021 om 23.00 uur

Nominatie betreft: Stiltegebied duinen PWN, ter hoogte van ’t Woud, Wimmenum. Plaats: Egmond aan den Hoef, gemeente Bergen Noord-Holland.

Twee weken lang gratis activiteiten. Lekker uitrazen op het Outdoorpark

8 januari 2021

Kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen zich twee weken lang uitleven

Alkmaar Sport organiseert van maandag 4 januari tot vrijdag 15 januari Sport & Spel op Outdoorpark Alkmaar. Kinderen van 8 t/m 12 jaar kunnen zich twee weken lang uitleven op de...

Muzikaal doe-maar-mee-teevee voor kinderen: Podiumdieren

1 januari 2021

We hopen dat jullie meekijken a.s. zondag 3 januari om 16.00 uur!

We zijn er weer! Meer informatie over het KinderMuziekFestival, onze organisatie en activiteiten kan je vinden op onze website.

Het jongerenwerk en de buurtsportcoaches van de BUCH-gemeenten dagen jullie uit!

1 januari 2021

Ben jij tussen de 12 en 25 jaar en heb jij een tof idee?

De overheid ziet dat jongeren door de coronacrisis hard worden geraakt en zij willen daarom graag iets doen voor de jongeren. Het programma Jeugd-Aan-Zet biedt...

Art Gallery Tha Banque presents: Logeerkunst!

1 januari 2021

Hé... logeerkunst?

Laat de kunst bij u thuis logeren! In deze gekke covid-op-slot-zijnde dagen is dit een prachtig alternatief.

Nieuw bij Museum Kranenburgh: online Die Brücke en Thé Tjong-Khing bezoeken

31 december 2020

De expo is als 3D-film te bewonderen

De verrassende tentoonstellingen 'Kunstenaars van Die Brücke' en 'Thé Tjong-Khing - In het atelier van de meesterillustrator' zijn op onze website al als 3D-films te bewonderen! Dwaal heerlijk door de zalen en sta stil bij jouw favoriete tekening of schilderij.

We brachten vandaag een bezoek aan de Bergense Kaasboerderij de Franschman (filmpje)

25 december 2020

Lokale kaas voor alle flessenposters, hun kerstpakket

Tegen de duinen van het Noord-Hollandse Bergen vindt u Kaasboerderij de Franschman. Op het punt waar drie belangrijke wegen samenkomen...

Helaas dit jaar geen kerstbomen-inzameldag voor de kinderen

31 december 2020

Breng 'm tijdens openingstijden naar de milieustraat bij u in de buurt.

Het is inmiddels al jaren een traditie voor kinderen: na de feestdagen voor een leuk zakcentje oude kerstbomen inleveren bij de gemeente. Heuse handeltjes werden er voor op touw gezet.

Even een frisse neus halen in Bergen aan Zee tijdens de kerstdagen en daarna… (filmpje)

19 december 2020

Een glaasje warme Glühwein, warme chocomel met rum, of

Bij restaurant Fisher's bij de hoofdafgang in Bergen aan Zee hebben ze een waar buiten kerstparadijsje gecreëerd. Alles coronaproef.

Van Reenenschool Legoleague en Lego Education

18 december 2020

Groep 8 heeft met hun inzending de tweede prijs gewonnen

Dit schooljaar zijn groep 7 en 8 van de Van Reenenschool druk aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor de First Lego League.

Openstelling Petrus en Pauluskerk tijdens kerst

18 december 2020

Geen vieringen, maar niet gesloten…

Voor wie een kaarsje wil aansteken of even ruimte nodig heeft voor bezinning in deze vreemde tijd is de Petrus en Pauluskerk geopend voor individueel bezoek van donderdag 24 december t/m zondag 27 december, van 9.00-17.00 uur.

GGD Hollands Noorden organiseert 28 januari 2021 de online lezing ‘Uw kind op internet? Van schermtijd tot TikTok’

18 december 2020

Online praktische en concrete opvoedtips, de leuke en minder leuke kanten van mediagebruik voor ouders met kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar

Online media en je kinderen. Het is een hele uitdaging voor ouders.  GGD Hollands Noorden (GGD HN) biedt op donderdag 28 januari...

Helaas dit jaar geen kerstconcert van de Mario singers, maar… we hebben de opnames

18 december 2020

Zaterdag zou het jaarlijkse kerstconcert zijn in de Ruïnekerk, dat gaat dit jaar uiteraard niet door

Nadat ze vorig jaar hun eerste kerstconcert sinds het overlijden van hun muzikale leider Mario Previti in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee...

Bergens Comedy Filmfestival online vervroegd vanwege lockdown (promofilmpje)

18 december 2020

Award uitreiking in de filmzaal van De Blinkerd

Een beetje vrolijkheid in donkere dagen. Het Golden Smile Comedy Filmfestival opent vanwege de lockdown vervroegd de online toegang.

Op de dag af dat museum Kranenburgh zijn nieuwe expo zou openen, gingen de deuren weer dicht

18 december 2020

De Flessenpost ging nog snel even op bezoek voor een sfeerimpressie

Wat zagen ze uit naar de opening (afgelopen woensdag 15 december) van de nieuwe tentoonstellingen Kunstenaars van Die Brücke, Thé Tjong-Khing en Irene Kopelman!

Update sport en corona. Spelregels voor sport

18 december 2020

De maatregelen zijn...

Om groepsvorming en sociale contacten te verminderen en het aantal reisbewegingen te reduceren, zijn er maatregelen voor sport.

Corona update zwembad De Beeck

18 december 2020

Vorige week hebben deze kanjers hun A-diploma behaald

Helaas moeten de zwembaden opnieuw hun deuren sluiten. Deze sluiting geldt vooralsnog t/m 19 januari 2021. Tot dan zijn er geen zwemlessen.

Evenement afgelast door corona: waar heb ik recht op?

18 december 2020

Evenement op een andere datum door corona

Evenement op een andere datum door corona...

Advertorial Rabobank

11 december 2020

De rust en het gemak van laten beleggen (filmpje)

Rabo Beheerd Beleggen maakt beleggen eenvoudig. Je bepaalt hoeveel geld je wilt inleggen, wat je doel is en hoeveel risico je wilt lopen.

Christmas Concert met prijsvraag

11 december 2020

Wanneer: zaterdag 19 december

Op deze zaterdag geeft Lamoraal van Egmont een fantastisch livestream Christmas Concert. Het concert vindt zonder publiek plaats in de Oud Katholieke Kerk in Egmond aan Zee...

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug