Supermarktketen Deen overgenomen. 400 boventallige personeelsleden krijgen hulp voor andere baan of geld

de DekaMarkt neemt plaats in

Supermarktketen Deen overgenomen. 400 boventallige personeelsleden krijgen hulp voor andere baan of geld

400 medewerkers van Deen Supermarkten die na de overname door Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt hun huidige baan niet behouden, krijgen zo veel mogelijk een andere passende functie aangeboden bij hun nieuwe werkgever. De FNV wil niet praten over een sociaal plan en eist dat er niemand ontslagen wordt.

Dit kan een andere functie zijn bij Albert Heijn, Vomar of DekaMarkt, maar ook bij een bedrijf dat aan deze supermarktorganisaties gelieerd is of hiermee samenwerkt, zoals Gall&Gall of Etos. Voor wie geen passende functie wordt gevonden, zal Albert Heijn een werk-naar-werkbegeleidingstraject van maximaal zes maanden starten. Lukt ook dit niet dan krijgt men een beëindigingsvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. Over deze afvloeiingsregeling kan algemeen directeur Leendert van Eck van Deen nu nog niet veel zeggen. „Eerst gaan wij het sociaal plan voorleggen aan de vakbonden.”

Supermarktketen Deen verdwijnt uit het straatbeeld. Het bedrijf verkoopt al zijn tachtig vestigingen aan Albert Heijn, Vomar en DekaMarkt.

Het is de bedoeling dat van de 80 winkels 39 filialen de Albert Heijn-formule krijgen, 22 filialen de Vomar Voordeelmarkt-formule en 19 de DekaMarkt-formule. De betrokken partijen delen de Noord-Hollandse achtergrond met Deen en hebben een lange staat van dienst, aldus het bedrijf in een persbericht.

Topman Leendert van Eck spreekt van een moeilijke, maar logische stap. “We hebben een mooi bedrijf opgebouwd en dankzij het harde werk van onze medewerkers en onze loyale klantenkring kunnen we terugkijken op prachtige jaren. Om toekomstbestendig te zijn, zijn forse financiële inspanningen nodig, maar de familie heeft een andere keuze gemaakt.”

Alle supermarktmedewerkers behouden hun baan. Als de activiteiten niet worden voortgezet door de kopende partijen, dan worden herplaatsingsmogelijkheden voor de betrokken medewerkers onderzocht.

Deen ontstond in 1933 in Hoorn als kruidenierswinkel en opende twintig jaar later een zelfbedieningswinkel, destijds een nieuw concept. Inmiddels werkt de derde generatie van de familie Deen in het bedrijf dat nog altijd met name actief is in Noord-Holland. Verder heeft de keten supermarkten in Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Behalve de fysieke filialen verkoopt Deen ook online boodschappen en bloemen. De keten heeft een landelijk marktaandeel van ruim 2% en had in 2019 een jaaromzet van meer dan € 800 miljoen.

Bron: telegraaf.nl