Deel

advertentie

Summertime

Column: Rob van de Pas

Summertime

Soms denk je dat je in zo’n zwoele zomer, met je voeten in en aan het water, rustig en zorgeloos richting Jazz & Sail kabbelt. Je deelt wat niemendalletjes op Facebook. Je schrijft zelf wat over bloteriken bij Kerf en je leest wat Jan Roos vindt van het zaterdagmiddag muziekconcours van onze Bergense impresario Cees de Vries. Allemaal luchtig komkommernieuws met een kleine ‘k’. Ella Fitzgerald kon het niet mooier zingen:

Summertime, and the livin’ is easy

Fish are jumpin’ and the cotton is high

Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’

So hush, little baby, don’t you cry

Maar het venijn van deze mooie zomer zit dus toch in de staart. Vorige week woensdagmorgen kopte de Alkmaarsche Courant: “Omstreden bosjes Bergen lijken ‘gered’” en in het subkopje stond: “ Vleermuizen versus vogels bij Raad van State”. Wat is dit nu weer? Je denkt eerst dat je het niet goed leest of dat de koppenmaker van het NHD een fout heeft gemaakt. Bergense vleermuizen en autochtone vogels bij de Raad van State? Wacht even! Heeft het dierenrijk van De Heerlijkheid zichzelf zo snel en dramatisch geëvolueerd dat zij in navolging van die tweebenige en pratende zoogdieren uit hetzelfde woongebied de weg naar de hoogste algemene bestuursrechter van het land heeft gevonden? Dus naast de NIMBY’s, de querulanten, de dwarsliggers en azijnzeikers staan ook onze vogels en vleermuizen recht en onverzoenlijk tegenover elkaar? Ja dus!

112

Ik moet u wat bekennen. Mijn echtgenote Ingrid zat op dat moment naast mij aan de ontbijttafel en vroeg of het wel goed met mij ging. Mijn mond hing namelijk halfopen en de koffie liep uit mijn mondhoek over mijn vers gestreken shirt. Zij dacht in een flits: scheve mond, lamme arm en verwarde spraak. Dat wordt 112 bellen!!! Of Robbie is gestikt in hapje havermout of een acuut hersenletsel valt hem nu ten deel.

Mr. Frits Zeiler Stichting

Gelukkig niets van dat. Maar wat dan wel? Na het goed en grondig herlezen van het artikel in de Alkmaarsche Courant bleek dat de Stichting Mr. Frits Zeiler de oorzaak van mijn plotselinge apathische hersenaandoening was.

De Hoofd Bezemkast van de stichting, queruloog ir. Pieter Hoogcarspel (84) himself, bleek namens de verongelijkte en bozige steltlopers, dit zijn weidevogels, bezwaar te maken tegen de Bergense Bosjes van Siem Kat. Want in die bosjes zit namelijk een alliantie van acht verschillende vleermuizen die een vuige kongsi zijn aangegaan met een groep rugstreeppadden. Omdat de vleermuizen én padden beschermd zijn vinden ze rechter en staatsraad Henriëtte Troostwijk aan hun zijde. Daarnaast blijken de bosjes van Siem ook een soort AIRBNB te zijn voor roofvogels die het op de weidevogels hebben gemunt. Er is dus niet echt een solidair collectief onder de vogels. Begrijpt u het nog?

Zurige

Wat ik wel begrijp is dat Pieter Hoogcarspel en die andere hoogbejaarden in zijn clubje van chronische en zurige dwarsliggers blijkbaar geen ondernemer in ons dorp meer kunnen vinden om te obstrueren, traineren en irriteren. En dus nu de zo harmonieuze Bergense dierenwereld maar tegen elkaar uitspeelt. How low can you go?

Mijn vader Chris is 91 en die doet af en toe grappige, gekke of verrassende dingen en uitspraken. Dat is prima, hoort bij het ouder worden, maar wij hebben onze vader wél geadviseerd om bijbaantjes, commissariaten en andere bestuursfuncties maar aan de nieuwe generaties over te laten. Aan de groeidenkers en aan de jeugd die niet op gearriveerde en achterhaalde denkbeelden zitten te wachten.

Rob van de Pas (59)

Meer 'Columns':

Vernieuwd Nieuw Normaal

22 januari 2021

Column: Kraantje

‘Het nieuwe jaar is begonnen met het nieuwe normaal, terwijl we allemaal hunkeren naar het oude normaal.'

Gesticht

22 januari 2021

Column: JoMo

Participatie lijkt voor de een de oplossing voor veel kwalen, voor de ander een enorm beslag op de 'superburger'. We verwachten dat die inwoner naast zijn...

Vergrijsd dorp met Miljonairs en NIMBY’s

15 januari 2021

Column: Rob van de Pas

Ons dorp is een ‘Heerlijkheid om Lief te hebben’. Althans, dat lees ik elke dag als ik de kunstenaarsenclave binnenrijd.

Zes nullen

15 januari 2021

Column: Kauw

Ik houd gelukkig contact met de wereld want er zitten regelmatig mensen op de bankjes vlakbij mijn boomholte...

Bergen over tien jaar… Zo zou het Plein er dan wel eens uit kunnen zien

8 januari 2021

Column: Gerrit Mollema

Het is de eerste week van januari 2031, het jaar waarin ik 80 word. Ik sta voor De Marke met mijn nagelnieuwe, knalrode booster. Voorheen had ik een rollator...

Misschien wordt het wel een heel leuk jaar

8 januari 2021

Column: JoMo

Het zit er weer op. De hulpverleners van brandweer en politie zitten thuis met een blauw oog en een schram op de neus. Vuurtje stoken moet kunnen, zeker...

Offers

1 januari 2021

Column: Kauw

Samen met mijn dierbaren wachtte ik op de gekkigheid van de knallen. “Dat doen mensen om zogenaamd de boze geesten te verdrijven”, probeerde ik aan de kleintjes uit te leggen.

2.555.000 stappen in het verleden…

Column: Rob van de Pas

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het nog heel even 2020 en inmiddels zijn we al weer 12 uur onderweg in het nieuwe jaar.

Coronakerst

18 december 2020

Column: Kraantje

‘December: de maand dat je van de ene kerstborrel naar de andere moet, dat je keuzestress krijgt ...

Carbitrair

18 december 2020

Column: JoMo

Vertwijfeling en onmacht op weg naar de kerst. Niet op bezoek bij familie of slechts in kleine bezetting, niet naar de kroeg, geen voetbal of theater...

Saai

11 december 2020

Column: Kauw

Op saai rijmt: taai, vlaai, kraai, lawaai. Bah, wat zit ik mij hier te vervelen. Geen kip meer te bekennen op de bankjes. Geen roddel, geen praatje heb ik af kunnen luisteren.

Briefje aan onze minister-president Mark Rutte

11 december 2020

Column: Rob van de Pas

Als je af en toe óók wat teksten of plaatjes communiceert op de social media; en dan bedoel ik Facebook, Twitter en in mindere mate Instagram, dan kun je nog weleens wat tumult veroorzaken.

Halfslachtig narcist

4 december 2020

Column: Kraantje

‘Wat een teleurstelling deze week dat de Participatieavond bij ons niet door kon gaan door dat verdomde corona.’

Ruimen

4 december 2020

Column: JoMo

Wat bij de teelt van groente en bloemen doordraaien wordt genoemd als restanten of overproductie worden vernietigd, heet in de veehouderij ‘ruimen’ wanneer het dieren betreft. Een wat verhullende term voor het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van beesten.

Wat zijn we toch een bijzonder volk…

20 november 2020

Column: Rob van de Pas

Onze minister-president Mark Rutte voert inmiddels zijn derde kabinet aan en heeft onlangs bij de partijtop van de VVD aangegeven dat hij...

November

20 november 2020

Column: Kauw

Donkere dagen en veel regen, maar ik word daar niet anders van. Het zit namelijk zo; ik kan altijd als een drone over het dorp vliegen en...

In vertrouwen

13 november 2020

Column: Kraantje

Het is te erg voor woorden maar ik betrap me er steeds vaker op dat ik niemand zondermeer op zijn woord geloof.

Wodan

13 november 2020

Column: JoMo

De woensdag is vernoemd naar Wodan. Hij was de god van de razernij, de hartstocht, de brandende begeerte, de smart en de dolheid.

Wolkenridders bij het UWV!

6 november 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moest afgelopen week wel een beetje besmuikt lachen om die gasten van de KLM. En dan bedoel ik de buschauffeurs van onze nationale trots die...

De kauwitus

6 november 2020

Column: Kauw

Ik wilde weten waarom mensen een lap voor hun gezicht doen als ze de winkel in gaan en vooral waarom de een dat wel doet en de ander niet.

MEGA

30 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Het is me toch wat.’ ‘We gaan het toch niet weer over het C-woord hebben, we weten het nu wel’. ‘Was dat maar waar, dan was er allang een vaccin. En konden we weer teruggaan naar het leven pre-corona.’

Fly me to the moon

30 oktober 2020

Column: JoMo

In deze spannende en onzekere tijden moeten ingrijpende beslissingen worden genomen. De steunpakketten vliegen met miljarden euro’s over tafel.

Even wat krommunicatie-vlekjes wegwerken…

23 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Voor media- en communicatieprofessionals waren de afgelopen zeven dagen echt vergelijkbaar met een tijdelijk ouderloos kind in een snoepwinkel.

Bezopen tijden

23 oktober 2020

Column: Kauw

Ik maakte me grote zorgen, hoe moest ik aan kruimels komen nu alles dicht is en de winter eraan komt? Plotseling gilde er een vrouw...

Stoptober

16 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Wat een bizarre tijd weer, het is toch niet te geloven!’ ’Nou die nieuwe lockdown light zat er natuurlijk al tijden aan te komen.

Windmolenopwinding

16 oktober 2020

Column: JoMo

Het is wel lekker makkelijk om als rijksoverheid te roepen dat de gemeentes maar moeten zorgen voor het halen van de klimaatdoelstellingen en de rekening daarvan...

Van Complotje getikt?

9 oktober 2020

Column: Rob van de Pas

Nou, het corona- of COVID-19-gedoe heeft weer ruim post gevat in de Lage Landen en óók Bergen doet vrolijk mee.

Kantelmoment

9 oktober 2020

Column: Kauw

“Geen Kunst10Daagse, toch zijn er Bergense kunstenaars die hun atelier openstellen, misschien wordt het weer zoals het ooit begon… kleinschalig”.

Henk en Ingrid

2 oktober 2020

Column: Kraantje

‘Nou dat was wel weer schrikken. Kwam Bergen weer negatief in het nieuws, wat is dat toch?’ ‘Je gaat me toch niet vertellen dat er weer een vastgoed fraudezaak...

Friedepiepel

Column: JoMo

Oeps, daar gingen onze influencers even lelijk de mist in met hun wijsneuzigheid over virussen en epidemieën. De Famkes en Bizzey’s...

Bomen

25 september 2020

Column: Kauw

Je mooie bladeren waren al voor de herfst verschrompeld. Geen enkele kastanje lag er op de grond om op te rapen.

Robbie Influentie strikes back!

25 september 2020

Column: Rob van de Pas

Met mijn ruim 5000 tweewekelijkse volgers op de meest aansprekende digitale muurkrant van Noord-Kennemerland...

Vakantie…

18 september 2020

Column: Kraantje

Kraantje is even met vakantie. Haar eerstvolgende column kunt u lezen op vrijdag 2 oktober a.s.

Inspraak en iedereen heeft gelijk

18 september 2020

Column: JoMo

Dolf en Benito maken ruzie op het schoolplein en er vallen rake klappen. Met gescheurd overhemd en een blauw oog meldt de verliezer zich bij de surveillerende meester.

Inschrijven Flessenpost uit Bergen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Bergen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug