Succesvol protest tegen bomenkap in Bergense duinen

Martin van Bourgonje van Merlet in Schoorl kwam met het idee van de protestpicknick

De protestpicknick tegen de voorgenomen bomenkap in Bergen aan Zee verliep zondagmiddag succesvol, vindt de organiserende Duinstichting. Naar schatting honderd mensen kwamen naar het stuk bos op de Verspyckweg om met een hapje en een drankje te protesteren.
Vanaf de ingang van het bos kostte het de demonstranten geen moeite om de picknickplek te vinden: talloze spandoeken wezen hen de weg. Hierbij waren inwoners en toeristen aanwezig, evenals bijvoorbeeld enkele gemeenteraadsleden, een vertegenwoordiger van de Fietsersbond en eigenaar Martin van Bourgonje van Hotel Merlet in Schoorl: hij kwam met het idee van de protestpicknick.

‘Wind vrij spel’
De gemeente Bergen verleende eind februari een kapvergunning aan PWN om 16,2 hectare dennenbos te kappen in het duingebied van Bergen aan Zee op het Lange Vlak, bij de Verspyckweg. De plek waar de bomen staan, wordt een meer open duingebied waar de wind vrij spel heeft.
PWN stelt dat op deze manier zand en zout in het duingebied kan waaien als middel tegen de schadelijke invloed van stikstof. Doel zou zijn dat de typische duinnatuur zich herstelt.

De Duinstichting is het faliekant oneens met alle argumenten van PWN en stelt zich als tegenstander op. Verder betreurt de Duinstichting het in 2020 en 2021 gekapte bosgedeelte (7,6 hectare) in de duinen van Schoorl, het Van Steijnbos. De Bakker vreest dat in dit natuurgebied in Schoorl nog eens 90.000 van in totaal 100.000 dennenbomen tegen de vlakte gaan. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie)

Bron: met dank aan Mediapartner RTV80