Storm op de wijngaard…
Door: Sico de Moel
Gepubliceerd: 7 juli 2023
Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.
Het was eind mei 2021, ik had net de eerste wijnstokken aangeplant op Domein Bergen. Plantstaven er tegen aan, beschermhulzen eroverheen, klaar. Tot het moment dat er een enorme voorjaarsstorm opstak.
Alle naamlabels van de leden die net hadden aangeplant, alle hulzen die nog niet vastzaten, het vloog allemaal alle kanten op. In de sloot, bij buren, over de weg, chaos. Door weer en vooral wind probeerde ik alle hulzen nog bij elkaar te graaien. Mijn allereerste fout als versbakken wijngaardenier. Check!
Deze week was het natuurlijk weer raak, dit keer een stevige zomerstorm. De wijnranken zijn inmiddels een stuk groter en de scheuten zijn afgelopen maanden flink uitgelopen. We hebben natuurlijk ook een zeer nat voorjaar gehad en een extreem warme voorzomer. Dé ingrediënten voor een flinke groeispurt, je ziet ze bijna elke dag groeien. Maar dit maakt ze dus ook zeer kwetsbaar, ze kunnen zo omknakken.
Daarom hebben we de wijnranken dit jaar goed aangebonden. Ook de loofwand, het bladerendek, houden we luchtig. Dit doen we eigenlijk om schimmelvorming te voorkomen, maar tegenwoordig blijkbaar ook om zomerstormen te kunnen weerstaan.
Toch liep ik bij het begin van de storm nog wel even stiekem door de wijngaard voor de laatste controles. En dat was eigenlijk wel nodig ook.
Onze wijnranken aan de Bergerweg staan er nu twee jaar en we zitten inmiddels midden in de eerste bloeiperiode. Tussen de scheuten en bladeren van de ranken ontwikkelen zich nu kleine bloemetjes. Dit is de bestuiving van de wijnstok. De bevruchte kleine bloemetjes groeien uit tot bolletjes en uiteindelijk tot onze eerste druiventrossen.
Een hele spannende periode op Domein Bergen en zeer belangrijk voor de kwaliteit van onze eerste proefoogst later dit jaar. Niemand weet nog hoe de wijnen van Domein Bergen zullen zijn, hoe je straks het terroir terugproeft.
We werken nu hard om de scheuten op te binden en het bladerdek luchtig te houden. Voorlopig dus even geen vakantie voor deze jongen.
Als wijngaardenier zoek je altijd naar balans. In dit geval de balans tussen vruchten en groei. De wijnranken groeien dit jaar vooral in juni, juli en augustus. Het produceren van druiven kost een jonge wijnrank veel energie, en dat gaat dan weer ten koste van de groei.
Als in het leven zelf wil je je jonge wijnranken niet te veel onder druk zetten om te produceren. Je wilt ze niet overbelasten, maar ook ruimte geven om door te groeien en zich te ontwikkelen tot een mooie volwassen wijnrank die ons straks elk jaar de beste kwaliteit druiven gaat schenken.
Daarom knippen we binnenkort het grootste deel van de trossen weg. We laten slechts één, twee en heel soms drie trosjes hangen per wijnrank. Dit bekijken we per wijnrank individueel, want geen enkele rank is hetzelfde.
Volgende keer wil ik je graag vertellen hoe onze eerste proefoogst zich ontwikkelt, hoe we onze druiven gaan beschermen tegen allerlei hongerige insecten en hoe we ons gaan voorbereiden op de eerste proefoogst van Domein Bergen.
Sico
gastronomisch wijngaardenier