Deel

advertentie

Storm in een glas Bergens bronwater

Column: Rob van de Pas

Storm in een glas Bergens bronwater

Ik mag die Klaas Valkering wel. Onze wethouder Ruimtelijke Ordening die graag voor zijn dorpsgenoten huizen wil bouwen, winkelcentra wil verhuizen en desnoods naar de Raad van State gaat om starre provinciale bestuurders van zijn en óns gelijk te overtuigen. Zijn laatste schelmenstreek was het door BOT Bouw laten presenteren van de ambitieuze en fraaie bouwplannen in het centrum van onze Heerlijkheid. Dorpsplein Bergen! Na 40 jaar duwen en trekken ligt er een verantwoord plan.

Andersdenkenden
Maarrr… als er in ons dorp een ‘verandering’ wordt aangekondigd, steekt het metathesiofobie-virus acuut de kop op. De ‘andersdenkenden’ – ik mag het van Josine Noord hier niet meer hebben over nimby’s of dwarspissers – kruipen in de vuilpen of beginnen hard te rammen op hun toetsenbord. Brieven aan het college van B&W, lobby naar de politiek, stevige stukken in de krant en een hoop geweld op de digitale socials. Bij sommigen zelfs geen enkele intrinsieke beschaving om de discussie bóven de gordel te willen houden.

Onze lokale queroloog Bob Polak suggereerde zelfs doodleuk dat ík per 1 januari 2022 in dienst zou zijn getreden bij het Dijk en Waardse BOT Bouw B.V. Hij krijste van de daken dat ik dus als bestuurder van de BBC én verkiesbaar raadslid van de, volgens Bob, ‘Vieze Vuile Drek’ aan ernstige belangenverstrengeling zou doen. How low can you go ?!

‘Didam’-arrest
Initiatiefgroep Mooier Bergen dacht een haakje te hebben gevonden om de verkoop en sloop van de Bakemaflat aan BOT Bouw kritisch tegen het licht te kunnen houden. Middels de uitspraak van de Hoge Raad op 26 november 2021, het ‘Didam’-arrest, had wethouder Klaas ‘zijn’ panden volgens Mooier Bergen én enkele raadsleden óók aan andere gegadigden (lees: ontwikkelaars) moeten aanbieden.

Ten eerste is het gemeentelijke onroerend goed al op 15 oktober van vorig jaar naar BOT Bouw overgegaan. Daarnaast waren er géén andere gegadigden die op ons Plein willen ontwikkelen en ten derde was BOT Bouw al eigenaar van een deel waar het nieuwe Dorpsplein Bergen moet komen. Daarnaast vertegenwoordigt de Dijk & Waardse ontwikkelaar óók de overige eigenaren van de panden op het Plein. Een keurig en goed opgelijnd proces om ook sociale woningbouw te kunnen realiseren. Kortom, de uitspraak van de Hoge Raad geldt niet voor Dorpsplein Bergen.

Poolse Landdag
Stel je toch eens voor welk een Poolse Landdag je veroorzaakt als je Mooier Bergen haar zin had gegeven?! Een paar opportunisten in ons dorp kopen dan enkele strategische posities in de Bakemaflat én leggen die tegen een behoorlijke meerprijs weer bij BOT Bouw op het bordje.

Hallo Mooier Bergen, wat denken jullie zelf?! Dat deze variant goedkoper is en géén vertraging geeft? Wakker worden graag! Ik kan jullie op een briefje geven dat BOT Bouw B.V. de handdoek in de ring had gegooid en gezegd: ‘Hé Bergen zoek het ff uit met je voormalige Bello-treinemplacement! De dwarsliggers liggen er blijkbaar nog, maar jullie zijn het spoor inmiddels volkomen bijster…!’

Wethouder Klaas hield zijn kaarten keurig op de borst en nadat iedereen was uitgeraasd, vertelde hij desgevraagd hoe het nu werkelijk zit met Dorpsplein Bergen.
Is hij nu écht de enige met een wakkere kijk op ons dorp?!

Tenslotte
Beste Bob Gilles de la Polak,
Ik woon sinds 1974 als zeer betrokken Bergenaar in een van de mooiste kustdorpen van Nederland. Als centrumbewoner gaat de verloedering van onze dorpskern mij zeer aan het hart en zit ik daarom in het bestuur van de BBC. Daarnaast heb ik geen enkele zakelijke verbinding met BOT Bouw en óók niet met de ontwikkelaars van Nieuw Nassau Bergen in Bergen aan Zee.

Tenslotte wil ik jou graag een tweeliterfles met zuiver Bergens bronwater aanbieden. Kun je een keer héél goed je mond mee spoelen.
Robbie

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

Wint PVV ná verkiezingen ook de rest van Holland?

29 november 2023

Column: Rob van de Pas

Een centrumrechtse coalitie kan met gemak de steun van de Bergense kiezers krijgen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug