Stolpersteine weer blinkend schoon in de aanloop naar 4 mei

In de gemeente Bergen liggen twaalf Stolpersteine, ter nagedachtenis aan Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente woonden en zijn omgekomen

Stolpersteine weer blinkend schoon in de aanloop naar 4 mei

Leden van het 4-mei comité werkten maandag hard aan het schoonmaken van de Stolpersteinen – ofwel struikelstenen – in de gemeente Bergen. Het is sowieso nodig om de stenen netjes te houden, maar nog eens extra nu de 4-mei herdenkingen niet ver weg zijn. In de gemeente Bergen liggen twaalf Stolpersteine, ter nagedachtenis aan Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente woonden en zijn omgekomen door toedoen van de Nazi’s. Tekstbordjes bij de stenen informeren voorbijgangers over de Bergense Joden.

Volgens goed gebruik vond de schoonmaakactie plaats om de stenen zo schoon mogelijk te kunnen tonen tijdens de 4-mei herdenkingen. Klaas Wits van het 4-mei comité ging aan de slag met een staalborstel en koperpoets. Zijn dochter Linde en comitélid Channa Sie-Letschert hielpen hem een handje. Wel fijn, zeker omdat Wits last heeft van spit in zijn rug.
Hij is zeer begaan met het lot dat de Joden in de oorlog overkwam. Zijn vader werkte als verzetsman. Hij werd in 1942 in Rotterdam opgepakt en overleed in 1965. Het is daarom begrijpelijk dat Wits tijdens zijn poetswerk in gesprek ging met mensen die toevallig voorbijliepen. Dit om het verhaal nog eens te vertellen en om ervoor te zorgen dat de namen op de stenen levend blijven.

Volgens een goede Joodse traditie is het belangrijk een naam te lezen of uit te spreken. Dan ben je niet vergeten.

Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie
Bron: Mediapartner RTV80

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Stolpersteine weer blinkend schoon in de aanloop naar 4 mei Stolpersteine weer blinkend schoon in de aanloop naar 4 mei