Deel

advertentie

STOKED! lanceert Zilte Zoen in Schoorl als derde Zoigl-Stube

Bergense brouwerij STOKED! start nieuwe unieke brouwtraditie en introduceert zijn tweede bier: Zoigl

STOKED! lanceert Zilte Zoen in Schoorl als derde Zoigl-Stube

Zilte Zoen is de eerste locatie in Schoorl waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste Zoigl-Stube van Schoorl. Voor hun tweede bier hebben de brouwers zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland. Het bier Zoigl past qua karakter perfect bij de winter. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en het is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten (KRO-NCRV) er aandacht aan besteedde.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nog standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommunbrauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen was dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was, hing de Zoigl-waard een zogenaamde Zoigl-ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl alleen kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland.

Zilte Zoen: toplocatie aan de voet van het klimduin in het centrum van Schoorl
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl-Stube die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl-uithangbord. Omdat STOKED! Zoigl eens per jaar wordt gebrouwen, is het bier maar kort verkrijgbaar.
De derde primeur is toegekend aan de Zilte Zoen in Schoorl. Door de lockdown en beperkende maatregelen is de periode van beschikbaarheid nog precies op tijd voordat de lente begint. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting. De brouwers zijn heel blij met eigenaren Marco en Sonja Ros, omdat ze vanaf dag één STOKED zijn over hun eerste biertje én omdat Zilte Zoen natuurlijk ook een fantastische locatie is, waar veel (dag)toeristen komen, die zo op deze manier bekend worden met deze traditie en de brouwerij. Sonja en Marco van Zilte Zoen vullen aan “We serveren de STOKED! Unfiltered Lager al op fles en streven er naar om een aantal lokaal en ambachtelijk gebrouwen bieren te hebben naast ons reguliere vaste assortiment. Het hele verhaal achter Zoigl vinden we geweldig en we waren dan ook erg enthousiast na het zien van de uitzending van Binnenstebuiten. Nu we bijna weer helemaal open kunnen en de maatregelen uiteindelijk versoepelen hebben we gelijk contact met ze opgenomen om Zoigl op tap te nemen.”

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”

Verkrijgbaarheid
Via de website van de brouwers stokedbeer.com houden ze een plattegrond bij waar je op dit moment Zoigl kunt verkrijgen. Iedere locatie koopt namelijk op voorhand een beperkt hoeveelheid in en op is op. Op die manier wordt het tijdelijke karakter van de winterbrouw – die deze Zoigl is – onderstreept. Daarnaast is Zoigl ook via hun website te bestellen.

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

STOKED! lanceert Zilte Zoen in Schoorl als derde Zoigl-Stube STOKED! lanceert Zilte Zoen in Schoorl als derde Zoigl-Stube
advertentie

Meer 'Horeca':

blooming group zoekt Algemeen Directeur

23 september 2022

Een unieke werkomgeving, een prima salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bonus

We zijn een van de leukste bedrijven en we proberen letterlijk en figuurlijk een van de groenste bedrijven van Nederland te zijn.

KHN: Horeca nog steeds onder druk…

23 september 2022

Stijgende energieprijzen nekken horecaondernemers

Horecaondernemers hebben flink last van stijgende energieprijzen, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. Sommige ondernemers hebben te maken met explosief stijgende energieprijzen. Ondertussen worden grondstoffen steeds duurder en gaan de huren omhoog, constateert branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Rondje Horeca 34: kunnen we straks in de herfst en winter nog wel een terrasje pakken?

16 september 2022

Terrasverwarmers moeten op zijn minst worden voorzien van een bewegingssensor, zodat ze alleen aan gaan als er mensen in de buurt zitten

Nu de herfst in de lucht hangt, zullen terrasverwarmers door het hele land weer de buitenlucht gaan opwarmen. Kan dat nog wel in tijden van energiebesparing en hoge rekeningen? "Iedereen moet voorzichtig zijn met energie, ook de uitbaters van een terras."

Amusetour in aantocht

16 september 2022

Wanneer: zondagmiddag 9 oktober

De Amusetour Nederland organiseert unieke culinaire belevingen door heel Nederland! De Amusetour is sinds 2006 een succesvol concept met inmiddels duizenden bezoekers op jaarbasis.

Rondje Horeca 33: Wat er de afgelopen jaren zo al veranderde in de branche

9 september 2022

Bergen heeft mede dankzij een prachtige zomer, goed kunnen 'draaien' en zodoende weer wat spek op de botten gekregen

We leefden massaal mee toen zij keer op keer tijdens de coronacrisis de deuren moesten sluiten. Hoewel er staatssteun was, was dit voor veel bedrijven onvoldoende.

Merlet x De Librije

9 september 2022

Op 25 september mag Merlet het team van De Librije weer terug verwelkomen

In 2019 vond de eerste editie plaats. Sindsdien zijn er door Jonathan Zandbergen van Restaurant Merlet diverse chefs collaborations georganiseerd in samenwerking met nationale en internationale sterrenchefs.

Rondje Horeca 32: amusetour in aantocht

2 september 2022

Wanneer: zondagmiddag 9 oktober

De Amusetour Nederland organiseert unieke culinaire belevingen door heel Nederland! De Amusetour is sinds 2006 een succesvol concept met inmiddels duizenden bezoekers op jaarbasis.

Horecatrends…

26 augustus 2022

Gaan we dat in Bergen ook beleven?

Het blurren van bepaalde branches is al een tijd aan de gang. En restaurants in een retailomgeving zijn in principe niets nieuws: we kennen allemaal de broodjeszaak in het tuincentrum of de koffiecorner in de Hema.

Rondje Horeca 31: horeca leeft op…

26 augustus 2022

Taverne Open Air Festival morgen van start

De Noord-Hollandse economie groeide met 10 procent dankzij toerisme. De economie presteerde sowieso boven verwachting goed in het tweede kwartaal van dit jaar. Vergeleken met een jaar eerder was het een plus van 5,3 procent.

Ze bestellen glazen speciaalbier en witte wijn van respectievelijk vijf en zeven euro dat het een lieve lust is…

19 augustus 2022

Column: Rob Hoogland

Ook zoiets: de terrassen zitten vol. Op zich niet ongewoon bij deze temperaturen, en tot mijn grote vreugde stel ik daarbij vast dat hotpants en blote meisjesnavels weer helemaal in zijn. Al haast ik mij met verwijzing naar die laatste constatering te verklaren dat ik in volle overgave de boomergordel heb omgegespt, het hedendaagse disciplineringsinstrument dat mannen van mijn leeftijd tot het besef kan dwingen dat er alleen dan een actieve rol dient te worden gespeeld indien daar schriftelijk en in vijfvoud om is gevraagd.

Rondje Horeca 30: Horeca en sport… gaat dat samen? (filmpje)

19 augustus 2022

Omwonenden dienen handhavingsverzoek in m.b.t. de Story Bistrobar

Het fameuze Molenkrocht tennistoernooi gaat vandaag vrijdag 19 augustus van start. Vorig jaar gingen we met Jan Donders in gesprek en maakten een sfeerimpressie. Tien dagen lang sport, lekker eten en drinken. Kortom heel veel gezelligheid.

We vonden een leuk filmpje van een feestje bij Nero in 1983

19 augustus 2022

Nero (nu LadyPapa) in de glorietijd

En ook Elvis kwam op bezoek.

Nieuw: Zilt Picknickmand voor op het strand

12 augustus 2022

Geen gedoe, geen gesjouw en alles krakend vers. De picknickmand is er in een vlees en vis/vega variant...

Vier de zomer en geniet van het heerlijke strand en de zee. Verwen jezelf, wees zorgeloos en kom helemaal tot rust. Geen gesjouw met koelboxen en toch heerlijk eten en gekoelde dranken binnen handbereik met de Zilt Picknickmand.

GGD kaapt personeel horeca weg…

12 augustus 2022

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van 'oneerlijke concurrentie'

Koepelorganisatie GGD GHOR zegt het dilemma van de horeca te begrijpen. De sector vreest mensen kwijt te raken, omdat de GGD personeel kan werven met hogere uurlonen.

Muurbloempjes bloeien op in blooming

12 augustus 2022

Expositie van Moon Zijp ‘Ode aan de muurbloempjes’ in hotel in Bergen

Hotel blooming in Bergen heeft een primeur: Vanaf begin augustus 2022 bloeien er muurbloempjes in hotel blooming in Bergen.

Rondje horeca 29: Taverne Open Air is in aantocht (filmpjes)

12 augustus 2022

De derde editie gaat op zaterdag 27 augustus van start

Tien uur lang te gekke bands en dj’s, lekker drinken en eten, en struinen en sjansen. Kijk hier voor de sfeerbeelden van de vorige edities.

Bierbrouwers vullen hun zakken met de ene na de andere prijsverhoging

5 augustus 2022

Heineken, de op een na grootste brouwer ter wereld, heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug

De bierbrouwer verkocht wereldwijd meer bier, onder meer door het wegvallen van de coronabeperkingen, en heeft ook de afzetprijzen verhoogd.

Rondje horeca 28: beachparty bij BadaBing

5 augustus 2022

Waar en wanneer: Bergen aan Zee op zondag 7 augustus vanaf 16.00 uur

BadaBing is in 2006 van start gegaan onder leiding van twee goede vrienden, Fritz en Sander. Met de overname van de toen nog gekleurde containers met een frituur op het strand kwam een oude jongensdroom uit. De afgelopen jaren heeft BadaBing al veel transformaties ondergaan. Wat begon met drie losse containers is in de jaren uitgegroeid tot een mooi en compleet strandpaviljoen waar iedereen zich thuis voelt!

Kaatje’s Bakery café is genomineerd voor de leukste koffiezaak van 2022

Zullen we ze even een handje helpen?!

Om te kunnen winnen, hebben ze zoveel mogelijk stemmen nodig, Willen jullie ook even op Kaatje's stemmen? Dat zouden ze zo ontzettend lief vinden.

Rondje horeca 27: een fijne sfeerimpressie van het oudste restaurant van Bergen (filmpje)

29 juli 2022

Duinvermaak en zijn prachtige omgeving...

Duinvermaak is een gezellig pannenkoeken- en pizzarestaurant in een mooi, statig pand uit 1913. Gratis parkeren, een zonnig terras voor de deur, een leuke, kleinschalige speeltuin en gelegen aan de rand van het prachtige bos- en duingebied van Bergen en Schoorl.

Peukenactie: 250 euro per strandpaviljoen beschikbaar

29 juli 2022

In ieders belang...

Strandpaviljoenhouders kunnen aanspraak maken op een bijdrage van maximaal 250 euro voor de aanschaf van hulpmiddelen voor het voorkomen en opruimen van peuken.

De Flessenpost bracht een bezoekje aan de nieuwe bistro ElVi (filmpje)

22 juli 2022

Een korte sfeerimpressie

Eerder deze week brachten we met een aangenaam gezelschap een bezoekje aan de kortgeleden geopende bistro ElVi tegenover de Ruïnekerk.

Italiaanse middag met Dries Roelvink bij Merlet

22 juli 2022

Wanneer: 7 augustus a.s.

Jarenlang heeft Dries Roelvink iedere zomer op de camping in Schoorl gestaan. Vanwege deze zomerse 'roots' nodigen wij Dries Roelvink graag uit om op te treden en even terug te keren in Schoorl.

Rondje horeca 26: in gesprek met Steef van Leeuwen van de Taverne (filmpje)

23 juli 2022

Binnenkort: het Taverne Open Air Festival

Eerder deze week gingen we op bezoek bij Steef van Leeuwen. Hij is sinds jaar en dag de uitbater van het bekende muziekcafé de Taverne. In augustus organiseert hij weer het "Taverne Open Air Festival" in Bergen. Hij vertelt ons wat ons zo al te wachten staat.

Waarom wordt er steeds minder fooi gegeven in de horeca?

15 juli 2022

'We zoeken redenen om minder te geven'

De horeca merkt het al langer: de fooien lopen terug. Maar die trend is met het toenemende personeelstekort in een stroomversnelling geraakt. Onder meer doordat bestellingen tegenwoordig vaak wat langer op zich laten wachten.

Rondje horeca 25: Bijzonder afscheid van Mike Bosman van de blooming Groep

15 juli 2022

Een nieuw Caribisch avontuur...

Afgelopen week was daar dan het afscheid van Mike Bosman bij blooming beach in Bergen aan Zee. Ook algemeen directeur KHN Dirk Beljaarts was aanwezig en hield een gloedvol betoog. Maar tijdens de speech van de Schoorlse woord goochelaar Bo Baden ging het even mis.

Wereldrestaurant in de Willem-Alexanderschool

15 juli 2022

De leerlingen presenteerden hun onderzoek over ‘’hun land’’ en serveerden een drankje en hapje (afkomstig uit het bijbehorende land)

De kinderen van de Willem-Alexanderschool in Bergen werkten op school aan het thema ‘’Het Wereldrestaurant’’. Tijdens de onderzoeks –en projectlessen ontstond het idee om een levensecht wereldrestaurant te creëren. Wekenlang hebben zij hiernaar toegewerkt. Deze week was het eindelijk zover: alle ouders waren uitgenodigd in ''Het Wereldrestaurant''!

Menno`s Borrelhuis introduceert Schoorls bier

8 juli 2022

Eindelijk heeft Schoorl ook zijn eigen biertje, Schoorlse Old Oak Ale

Een mooi degustatiebier van 8% die gelimiteerd is uitgebracht in een 37,5cl fles. Uw topslijter Menno`s Borrelhuis heeft in samenwerking met brouwerij De Lepelaer een bier ontwikkeld met daarin onder andere Schoorls eikenhout en helder duinwater.

Koert-Hans Smit en Jeroen Klepper verliezen kortgeding

5 juli 2022

Wanda Otto kan door met paviljoens Hemingway’s en Noorderlicht

Het ontslag van haar man en mede-bestuurder Koert-Hans Smit blijft overeind staan bleek gisteren tijdens de zitting in de rechtbank in Alkmaar. Het ontslag op staande voet van chef-kok Jeroen Klepper wordt teruggedraaid. Maar hij mag zijn werkplek niet opeisen.

Rondje horeca 24: Terras Top 100 is bekend

8 juli 2022

En... het Bergense restaurant Wonder's staat op de 24ste plaats

De Terras Top 100 2022 van Misset Horeca is bekend met daarop de – volgens de makers van de lijst – 100 beste terrassen van Nederland. Het kan niet anders, of daar moet natuurlijk ook een Bergens terras bij staan. En het is Wonder's in Bergen dan ook gelukt om op de 24e plek van de duizenden inzendingen te belanden. Van harte gefeliciteerd Paul de Wit en zijn geweldige team namens het Flesje.

Chef-kok Jeroen Klepper neemt afscheid van ‘zijn’ restaurants

8 juli 2022

Beste vrienden, gasten, collega, leverancier, partners...

Na het vonnis van de rechter eerder deze week, waarin ik in het gelijk gesteld werd. De advocaat feliciteerde me maar het voelde niet als een overwinning. Integendeel, het voelde alles behalve dat, mijn ontslag werd vernietigd. De wedertotwerkstelling kwam er niet, daarom is mijn chef-kok en bedrijfsleiderfunctie en partner zijn geëindigd.

Brouwerij STOKED! opent beachbar in Bergen aan Zee

1 juli 2022

Fisher’s restaurant, dat voorheen in het pand was gevestigd, blijft voortbestaan maar dan in een ander concept

Brouwerij STOKED! uit Bergen opent beach bar in Bergen aan Zee. De brouwers van STOKED! willen heel graag een locatie realiseren, waar gasten al hun bieren kunnen proeven. Een locatie die een echte STOKED! ervaring waardig is.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug