Stijging gonorroe, vooral onder jonge vrouwen

Betaalbare condooms bij de GGD

De laatste tijd signaleert het RIVM landelijk een toename van de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe. De stijging is onder de totale bevolking te zien, maar opvallend is de specifieke stijging bij jonge vrouwen onder de 25 jaar.
Gonorroe is een bacterie die vooral bij jongens vervelende klachten kan veroorzaken (de bekende pusdruiper). Ook bij vrouwen kan de gonorroebacterie klachten geven, hoewel een groot deel van de besmette vrouwen weinig tot geen klachten ervaart. Vrouwen kunnen de bacterie echter wel weer doorgeven aan hun sekspartners.

De toename van gonorroe is extra zorgelijk omdat er een landelijk leveringsprobleem van de effectieve medicatie is. In onze regio is dat gelukkig nog niet het geval.

Soa’s kennen geen grenzen
Hoewel de stijging van gonorroe niet in onze regio zichtbaar is, is veilige seks ook voor onze inwoners natuurlijk belangrijk, zeker met het oog op het vakantie- en festivalseizoen.

Betaalbare condooms bij de GGD
Door een condoom te gebruiken, kun je voorkomen dat je ziek wordt en/of een geslachtziekte doorgeeft en kun je achteraf met plezier op je sekservaring terugkijken, zonder de zorg om een soa.

Bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD in Hoorn (Maelsonstraat 11), Alkmaar (Hertog Aalbrechtweg 5) en Den Helder (Bernhardplein 76) zijn 10 condooms voor 1 euro verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je ze bij je hebt, dan grijp je niet mis tijdens je vakantie, op een feest of tijdens een festival!

De adressen en openingstijden vind je op www.ggdhn.nl/locaties/