Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied dient protest in
Betreft: Voorgenomen boskap bij Lange Vlak in Bergen aan Zee
Gepubliceerd: 11 november 2022
Geacht College en Gemeenteraadsleden,
Bij deze wil onze Stichting het volgende onder uw aandacht brengen:
PWN is voornemens 16 hectare bos te kappen voor méér zandverstuiving bij het Lange Vlak in Bergen aan Zee tussen Verspyckweg en de Blijdensteinsweg.
Onze Stichting is tegen deze boskap en we vragen u om de vergunning die PWN gaat aanvragen te weigeren en wij geven u hiervoor de volgende onderbouwingen mee:
Bossen zijn van groot belang voor het algemene welzijn en gezondheid van de mens
Ze voorzien ons van zuurstof een feit dat nogal eens onbenoemd blijft terwijl wij hierdoor in leven kunnen blijven.
Op 28 juli jl. heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de toegang tot een schoon en gezond leefmilieu officieel erkend als universeel mensenrecht. Zij erkennen dat een gezond leefmilieu deel uitmaakt van het internationaal recht en roept o.a. overheden op om meer inspanningen te leveren om een gezond milieu voor iedereen te garanderen.
De rechtbank in Den Haag heeft de Staat in 2015 al bevolen om de uitstoot van broeikasgassen door Nederland met 25 procent te verminderen voor het einde van 2020. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit bevel in 2018 bevestigd. Het cassatieberoep van de Staat tegen deze beslissing heeft de Hoge Raad 20 december 2019 in het Urgenda proces, verworpen. De Hoge Raad heeft zijn oordeel o.a. gebaseerd op de rechtsplichten van de Staat tot bescherming van het leven en het welzijn van burgers in Nederland. Die verplichtingen zijn verankerd in het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (het EVRM). De Grondwet schrijft voor dat de Nederlandse rechter de bepalingen van het EVRM toepast. Deze opdracht aan de rechter tot het bieden van rechtsbescherming is een wezenlijk onderdeel van de democratische rechtsstaat. De rechter moet immers waken over de grenzen van het recht. De Hoge Raad oordeelt dan ook dat het hof heeft mogen beslissen dat de Staat verplicht is de reductie met 25 procent voor eind 2020 te behalen, wegens het risico van een gevaarlijke klimaatverandering die ook de ingezetenen van Nederland ernstig kan treffen in hun recht op leven en welzijn. We leven inmiddels in het laatste kwartaal van 2022. We lopen achter op de noodzakelijke maatregelen. Boskap valt niet meer uit te leggen aan de bevolking die zelf aan allerlei veranderingen wordt gedwongen vanuit de klimaatdoelen, maar waarbij diezelfde overheid een foute koers blijft volgen door de opdracht “elke boom telt” volledig aan haar laars te lappen.
Afspraken met PWN
Ten tijde van ons Burgerinitiatief hebben wij overleg gehad met de Gedeputeerde mevrouw Esther Rommel. Daarin zijn afspraken gemaakt dat PWN zou stoppen met kappen tijdens deze beheerperiode. Ook is de afspraak gemaakt dat PWN proactief informeert over de beoogde kapplannen en stelt in samenspraak met de stichting een meerjarenplan op voor de looptijd van het beheerplan. In dit plan wordt besloten op welke manier met de bossen om te gaan in het gebied. Dit is niet gebeurd. De urgentie die PWN nu heeft om dit bos te kappen gaan dus tegen de afspraken in.
Dynamiek, stuivend zand en het korte termijn denken
PWN wil méér dynamiek in het gebied. De huidige dynamiek van stuivend zand heeft al voor genoeg overlast gezorgd. Het pad van de Blijdensteinsweg is vaak onbegaanbaar geweest vooral voor de vergrijzende bevolking. Omdat het hier een Europees fietspad betrof dat onbegaanbaar werd, heeft de Fietsersbond zich in de discussie gemengd. Door PWN worden allerlei plannen bedacht om maar te kùnnen kappen zoals het omleggen van het fietspad (meer boskap voor het aanleggen daarvan) of een brug (te ver voor de oudere groep die de fiets er maar overheen moet zien te krijgen). Maar zoals het zand reeds is opgerukt tussen de oostelijk gelegen bomen, zo zal bij meer zand en dynamiek het zand nog verder oprukken en zo verschuiven elke keer de buitenste grenzen.
Bij een lange termijnvisie is het onwenselijk om bos te kappen. De dynamiek die PWN wil is al onderweg naar ons toe. Op dit moment wordt de hele Afsluitdijk maar liefst 2 1⁄2 meter verhoogd. Dit wordt gedaan omdat er méér, zware stormen aankomen! Dus bij niets doen komt gratis en voor niets de dynamiek al het gebied in.
Tunnelvisie of Metavisie
Wanneer er door de terreinbeheerders enkel maar gekeken wordt naar hun eigen kleine gebiedje ten opzichte van de wereldkaart, dan missen ze de aansluiting met de hedendaagse problematiek. Ze lijken de ernst van de situatie waarin onze planeet zich bevindt volkomen naast zich neer te leggen. Ze volgen slechts een ideologie van “ooit”. Maar we moeten vóóruit! We moeten met zijn allen, overheid en burgers het tij keren. En bossen en bomen vormen daar een onmisbare keten in.
Juridisch dichtgetimmerde beheerplannen of gezond verstand?
Onder lokale en landelijke burgers is geen draagvlak voor boskap. Onderzoek door Wageningen Environmental research (Alterra 2017) “natuur en regio” (projectnr. BO-00-11-013-039) heeft uitgewezen dat burgers de dennenbossen als hoogste waarderen. Het wandelen door dennenbossen wordt als een weldaad ervaren. Dit zou kunnen verklaren waarom het Schoorlse gebied en het Noord- Hollands duinreservaat zoveel bezoekers mogen ontvangen.
De dennengeur wordt als plezierig ervaren. Bezoekers uit het Duitse Roergebied claimen geen last van hun astma te hebben. Dat zou kunnen kloppen omdat de dennenbomen als geen ander de allerkleinste deeltjes fijnstof uit de lucht filteren. Het gezonde verstand weet dat bomen en bossen CO2 opnemen en datelkeboskapdeCO2 opnamefrustreert;datbomenhetgrondwatervasthoudenenregulerenendat de modderstromen die ontstaan bij zware regenval te wijten zijn aan o.a. boskap en erosie. Onze gebieden zijn gezegend met de dennenbossen die bereid zijn om voor ons op de allerarmste gronden te groeien. Met buurman Tata Steel en als overbuurman Circuit Zandvoort, blijven onze gebieden leefbaar dankzij de dennen die o.a. de stikstof en fijnstof afvangen. Bij het kappen van dennenbos van welke omvang dan ook, komen er meer problemen onze gebieden in.
Last but not least: het grondwater
Stikstof wordt als groot probleem gezien voor de huidige natuur door de terreinbeheerders. Er bestaan (te) veel visies over dit vermeende probleem. De focus is vooral gericht op natuur die kon bestaan bij het stikstofgehalte van 100 jaar geleden, maar onze Stichting maakt zich niet alleen zorgen over onze leefomgeving, maar ook over de kwaliteit van ons drinkwater NU.
Zandverstuivingen vormen geen natuurlijke barrière om welke stof dan ook tegen te houden. Dus na flinke regenbuien spoelt al het stikstof direct richting grondwater. Een flinke onweersbui zorgt al gauw voor een grote hoeveelheid stikstof dat in een zandverstuivingsgebied gelijk doorspoelt naar het grondwater. Dan zou hypothetisch gezien de wettelijke kwaliteit van het grondwater overtreden worden. Bossen en humuslaag voorkomen dit doorspoelen!
Resumerend
Onze Stichting met een vertegenwoordiging van 42.672 burgers benadrukt dat er geen draagvlak is voor boskap. Elke boom die gekapt wordt is een aantasting van de groene longen van onze leefomgeving.
Wij beroepen ons op het voorzorgsbeginsel, het verdrag van de Verenigde Naties en de uitspraak van de rechter in de Urgenda zaak. Boskap in deze tijd valt niet te rechtvaardigen.
We zijn te allen tijde bereid om u meer informatie of uitleg te verstrekken in bijvoorbeeld een persoonlijk overleg.
Als bijlage hebben wij enkele foto’s verzameld om een indruk van het gebied te geven.
Met vriendelijke groet namens het bestuur van de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied.
Kees de Bakker, Voorzitter
Lammert Mesken, Secretaris