Staatsbosbeheer start dunning in de Schoorlse Duinen

Tijdens de werkzaamheden zal voor de veiligheid de Schoorlse Zeeweg op werkdagen deels worden afgesloten

Staatsbosbeheer start op woensdag 7 september 2022 met een dunning in een deel van de Schoorlse Duinen. Het doel van deze dunning is een geleidelijke ontwikkeling van monotoon dennenbos naar Atlantisch duinbos, waardoor de biodiversiteit in het gebied wordt vergroot. Tijdens de werkzaamheden is de Schoorlse Zeeweg op werkdagen deels afgesloten. Naar verwachting is de dunning uiterlijk 30 september afgerond.

Bij een dunning halen we een aantal bomen uit het bos weg, om meer ruimte en licht te creëren voor jonge bomen. Het betreft een deelgebied van zo’n 60 hectare in het noordoosten van de Schoorlse Duinen waar Staatsbosbeheer een deel van de dennenbomen gaat weghalen, om ruimte te maken voor meer loofbomen. Dit doen we omdat we zo het bos ontwikkelen van een monotoon dennenbos naar een gevarieerd, gemengd bos. Dit vergroot de biodiversiteit en tevens de weerbaarheid van het bos. Het is onderdeel van een meerjarentraject, waarin elke paar jaar dennen worden weggehaald voor meer ruimte voor loof. Het resultaat wordt een Atlantisch duinbos met meer soorten bomen, planten en dieren.

Tijdens de werkzaamheden zullen de bomen met een oranje stip gekapt worden. Dit gebeurt met een machine, een harverster. Deze ontdoet de boom van de takken en zaagt de boom in stukken. De boomstammen worden eerst opgestapeld langs de Schoorlse Zeeweg. Daarna worden ze afgevoerd en verwerkt tot OSB platen. Deze worden gemaakt van geperste houtsnippers.

Het tophout en takken blijven in het gebied liggen. Dit is een vereiste binnen de Natura 2000 regelgeving. Het kan er in het begin rommelig uitzien, maar het is voor de ecologie van het bos heel nuttig dat het juist blijft liggen.

Toegankelijkheid
Tijdens de werkzaamheden zal voor de veiligheid de Schoorlse Zeeweg op werkdagen deels worden afgesloten. De gemarkeerde wandelroutes zijn tijdens de werkzaamheden deels gesloten. Informatie over de omleidingen is te krijgen bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. De ruiterroute en MTB-route liggen buiten dit gebied en blijven gewoon open. De werkzaamheden zullen worden afgerond voor 30 september.

Kijk hier voor meer informatie over de werkzaamheden.