Deel

advertentie

Spektakelstuk…

Column: Kraantje

Spektakelstuk…

‘Fascinerend, ik heb er geen andere woorden voor, ik kom er eerlijk voor uit, ik heb gebiologeerd alles gevolgd. Vanaf het moment van de aankondiging tot en met de publiekelijke steunbetuigingen vanuit alle lagen van de bevolking en vanuit de hele wereld, alles was opmerkelijk. Er was nog iets wat me opviel; de choreografie. Vanaf het allereerste moment tot en met de laatste minuten, elke openbare gebeurtenis, elk detail, ontvouwde met zich met ontelbare, formele gechoreografeerde handelingen.  Alsof je niet naar een uitvaart maar naar een langdurige theatervoorstelling keek.’ ‘Ja, ze hebben misschien niet de meest verfijnde keuken, maar oog voor theater en speltakel hebben ze wel. Er schijnt trouwens dertig jaar aan voorbereidingen te zijn geweest.’

‘Vanaf het begin, bij de wake, toen de bewakers hun posities rondom de praalbaar innamen, alle bewegingen waren tot in detail uitgedacht. Ook de geraffineerde decors en prachtige kostuums deden denken aan een ballet, we zagen kastelen, fraai gedecoreerde zalen, prachtige onpraktische kostuums vol brokaat, verguldsels, broeken, glimmende epauletten, kokardes en helmen, waarvan sommigen zelfs met zwanenveren waren versierd.

En dan de marsen, de ontelbare regimenten zowel te voet en te paard, allen liepen zij in volstrekte harmonie, 75 stappen per minuut op de maat van de muziek van een militaire band die ook in gelijke tred bleef. Marcherend door straten, hoeken omlopend, onder bogen door, als een corps de ballet, met leden die behendig op elkaar zijn ingespeeld, die opgingen in geometrische patronen en elkaar blindelings wisten te vinden, het was van begin tot eind een visueel spektakel van jewelste.’

‘En wat een prachtige symboliek, het verwijderen van de kroon, gouden bol en de scepter, het breken van de staf door de Lord Chamberlain, de hoogste ambtenaar van het koninklijke huis, als teken dat een koninklijk tijdperk ten einde is. De Engelsen mogen nog in de waan verkeren dat ze een wereldmacht zijn en hebben veel eigenaardige gewoonten, maar hun gevoel voor pracht en praal en het theatrale is ongeëvenaard. Al was er wel af en toe een dissonant, op dit soort momenten zijn ze letterlijk een verenigd koninkrijk.’

‘Zet dat eens af tegen de beelden en choreografie van de vergelijkbare hedendaagse “Ballet Russes”. Voor een groot deel bestaand uit armere pummels uit de buitenstedelijke gebieden. Wiens uniformen, schoeisel en wapenuitrusting van allerbelabberdste kwaliteit is. Als ze al wat fatsoenlijks hebben, is het of zelf gekocht of bij elkaar gejat. De grote militaire parade die altijd op 9 mei wordt gehouden, was dit jaar schraler dan in voorgaande jaren.
Daarnaast denkt Rusland niet alleen dat het net zo groots was als in voorbije eeuwen, als je kronieken uit 1799 over de invasie van Noord-Holland leest, lijken de beschrijvingen van Russische soldaten in al die tijd niet sterk veranderd, behalve dat ze nu over moderner wapentuig beschikken. Leverde kritiek op de uitvoering eerst een enkeltje naar Siberië op, sinds kort wordt het een enkeltje richting het front in Oekraïne.
Het elitedeel van de Ballet Russes verblijft overigens liever in Zwitserland, Cyprus of Dubai dan dat ze op het toneel in Moskou moeten verschijnen, laat staan aan het front.

‘Dan is het Nederlandse ballet van de derde dinsdag in september toch eigenlijk wel een toegankelijker evenement. We maken ons geen illusies meer over hoe groots we ooit waren, de gouden koets blijft wegens koloniale smetten binnen de stal. En al werd er luidkeels boe geroepen, de daders hoefden niet te vrezen voor een enkeltje veenkoloniën.
Minpuntje is wellicht dat we voor het theatergezelschap de komende jaren meer mogen betalen.’ ‘Als je het alternatief bekijkt, weet ik niet of dat nou zoveel beter zou zijn. Als we een gekozen staatshoofd zouden hebben, zijn de keuzes op dit moment onder andere: Thierry met potsierlijke kretologie om te shockeren, Geert met z’n ondiplomatieke uitingen, Sigrid die de warmte van een driesterren vrieskist uitstraalt, Mark met zijn hoodie en gympies, Wopke met z’n hipsterbaardje. Zijn dat de staatshoofden die we willen? En wat de kosten betreft, om de zoveel jaar zou de residentie moeten worden verbouwd en vernieuwd. Laat Willem gewoon zitten, hij is niet politiek en hoeft niet bezig te zijn met zijn bestaan na zijn staatshoofd-carrière, dat ligt gewoon in de grondwet vast.’

advertentie

Meer 'Columns':

Rond ’t Oude Raethuys

24 november 2023

Column: Kauw

Wie zoet is krijgt lekkers, dat heb ik geweten. Overal rond de kerk lagen de pepernotenkruimels tussen de straatsteentjes.

La Grande Bouffe

24 november 2023

Column: Rob van de Pas

Aan die film uit 1973 moest ik denken toen ik vorige maand de Twentse kiloknaller in de krant van Wakker Nederland zag  verschijnen.

Sweet Sixteen

17 november 2023

Column: Kraantje

‘Tussen al het leed in de wereld is het toch nog feest.’ ‘Oh ja?’ ‘Jazeker, over een week is het zover, het feest van de democratie, verkiezingsdag, 22 november.’

Familiedingetje

17 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Een van de mooiste begrippen in de muziek vind ik het verschijnsel ‘blood harmonies’.

Beton-BOA en de Bedroefde Barones…

10 november 2023

Column: Rob van de Pas

Als je niet beter weet, zou je bijna denken dat ‘Robbie’ een nieuwe allitererende titel heeft bedacht voor een Bergense uitgave van Suske & Wiske. Was het maar zo grappig en was het maar een verzinsel van uw tweewekelijkse columnist.

Waarheid

10 november 2023

Column: Kauw

Het is waar, er is al weken slechts anderhalve paardenkop op de terrassen te vinden. De diehards uitgezonderd, die zitten daar met een primitief instinct te genieten van de regen.

Uitsterfconstructie

3 november 2023

Column: Kraantje

'Uit het nieuws blijkt dat we in een van de duurzaamste en groenste gemeenten van het land wonen, aldus een van de grote energie leveranciers.’

Tegengif

3 november 2023

Column: Peter van Vleuten

Voer voor deze column is meestal goed te vinden. De onderwerpen dienen zich vaak gemakkelijk aan. Scheelt natuurlijk wel dat de opdracht is: hou het lokaal. Of in ieder geval, kijk of er een lokale relatie is.

Koddebeiers on the beach

27 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Zeker één keer per jaar loop ik het op. Een gesprek met een BOA. Een spontaan en onaangekondigd overleg waarvan de einduitkomst al vooraf volledig vaststaat.

Sociaal wandelen

27 oktober 2023

Column: Kauw

Met een zeiknat verenkleed bedenk ik wat ik de mensen nu weer eens op de mouw ga spelden.

Crouch, touch, pause, engage

20 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Durf jij nog naar het nieuws te kijken? Ik niet meer, bij de gedachte alleen al krijg ik een acute herfstdepressie.

Creatieve kruisbestuiving

20 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik schrijf deze column vanuit de glooiende heuvels van zuidwest-Engeland. Een week lang ben ik ondergedompeld in een zogeheten ‘songwriting retreat’ met liedjesschrijvers uit alle windstreken.

Hoe het 100 jaar geleden begon … in het Brits Mandaat Palestina?

13 oktober 2023

Column: Rob van de Pas

Maar even stilstaan bij een stukje wereldgeschiedenis…

Hoge nood…

13 oktober 2023

Column: Kauw

Wij zijn ook vrije vogels als het om onze behoefte gaat. We produceren een flats, desnoods op iemands hoofd. Dat ligt bij mensen toch heel anders, ik hoor wel eens laat in de avond wat gekletter tegen het Ruïnemuurtje.

Noblesse Oblige

6 oktober 2023

Column: Kraantje

‘Zelfs met een demissionaire regering is het niet rustig aan het politieke front. Deze week werd een demissionaire minister milieupaus van de EU en moest een nieuwe politieke partij weer van een kopstuk afscheid nemen.’

Aandoenlijk?

6 oktober 2023

Column: Peter van Vleuten

Ik heb in m’n leven zelden een rechtbank van binnen gezien. Nooit een verlopen verkeersboete gehad, een belastingdingetje of burenconflict. In ieder geval nooit ernstig genoeg om ermee in een beklaagdenbankje te komen.

Met POD op de pot…

29 september 2023

Column: Rob van de Pas

Terwijl ik mijn ‘tweewekelijkse’ voor ons Flesje schrijf, ben ik vol verwachting of gemeenteraadslid Michel Heusy [Partij Ons Dorp] zijn zin krijgt om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het fenomeen ‘kakdorp’.

Dichtgetimmerd…

29 september 2023

Column: Kauw

Het is stil in de lucht zonder het gieren van de zwaluw. Zij zijn alweer een maand geleden teruggevlogen naar Midden-Afrika.

In fine funiculi mei

22 september 2023

Column: Kraantje

‘Sinds kort begrijp ik dat ik veel te hard geoordeeld heb over het mannelijke deel van de samenleving. Ik was nog steeds in de veronderstelling dat de gemiddelde man minstens negentien keer per dag aan seks denkt.

Kretologie

22 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Al meer dan 30 jaar verdien ik mijn brood met teksten maken. Ik heb mensen investeringen aangesmeerd, handleidingen geschreven voor dermatologisch getest glijmiddel, interviews gedaan...

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug