Sparrenlaan in ere hersteld

December is een ideale maand om de jonge bomen aan te planten...

Sparrenlaan in ere hersteld

Het Bergerbos is een uniek en gewaardeerd natuurgebied in de gemeente Bergen. Het lanenstelsel met typische laanbomen is zelfs cultuurhistorisch erfgoed. In december start drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN aan de Sparrenlaan met het herplanten van 136 grove dennen. Hiermee wordt dit cultureel erfgoed weer in ere hersteld.

Tien jaar geleden kwamen omwonenden en andere sponsoren uit Bergen en omgeving in actie om de laanbomen aan de Sparrenlaan in ere te herstellen. Helaas hebben veel bomen die toen zijn aangeplant het niet gered. Een groot deel is aangetast door honingzwam. Verder blijkt uit recent grondonderzoek dat op sommige plekken te weinig voedingsstoffen in de bodem zitten waardoor gezonde groei lastig is.

Boswachter Dirk van PWN: ‘December is een ideale maand om de jonge bomen aan te planten. De boom is dan in winterrust en kan vanaf het voorjaar gaan groeien. We creëren de ideale groeiomstandigheden. Dat is zeker in de beginperiode na de aanplant erg belangrijk. Met bodemverbetering, extra voedingstoffen en water krijgen de bomen nu een goede start en kan iedereen weer genieten van de prachtige Sparrenlaan.’
De kosten voor het herplanten van de bomen worden betaald door PWN. De werkzaamheden duren ongeveer twee weken.

Klik op de foto voor een uitvergroting.