Deel

advertentie

Soms kan stilte zo…. weldadig zijn

Stilte voelt goed voor onze overbelaste oren

Soms kan stilte zo…. weldadig zijn

Maar dagenlang geen woord zeggen? Dat kan tijdens een stilteretraite, en ze zijn razend populair.

Geluid is overal, óók als je even niet praat. Zelfs als we slapen zijn onze oren alert op geluid en op een gegeven moment zitten we vol, zegt Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur.
“We hebben behoefte aan stilte, aan het reduceren van auditieve prikkels of in ieder geval aan een zekere controle over onze eigen auditieve omgeving, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren. Er is ook steeds meer aandacht voor een stilte: denk bijvoorbeeld aan het vuurwerkverbod of stil asfalt.”

Subtiele geluiden

Zo’n stilteretraite waarin je niet spreekt, zegt de hoogleraar; dat heeft effect op hoe je je voelt. Je bent even niet overvoerd door geluid. Door prikkels te verminderen sta je meer open voor wat er nu, op dit moment is.

“Onze omgeving is nooit stil, maar heeft subtiele geluiden waar we vaak geen aandacht aan besteden maar die zoveel rijkdom en schoonheid hebben.”

Marcel Cobussen, hoogleraar auditieve cultuur

“Onze omgeving is nooit stil, maar kent vele subtiele geluiden waar we vaak geen aandacht aan besteden, maar die zoveel rijkdom en schoonheid hebben. Ik kan me voorstellen dat wanneer je daarvoor openstaat, je toekunt met minder prikkels. Dus niet steeds je Instagram-pagina openen om te kijken of er weer iets nieuws is. Die retraites kunnen daarbij helpen.”

Mag ik de boter?

“Soms was het ongemakkelijk”, vertelt Vera (28), die deelnam aan een driedaagse stilteretraite. “Als ik de boter wilde vragen, of als ik er per ongeluk toch iets uitfloepte. Ik wilde niet onbeleefd zijn, dus in het begin ging ik overdreven hallo knikken.” Na een paar dagen stilte, lezen en mediteren, zegt Vera, was haar hoofd leeg. “Ik piekerde nergens over, dacht nergens aan, ik zat op een bankje en dronk koffie. Je zit in je coconnetje en je bent sociaal tot niets verplicht. Ik voelde me echt gelukkig.”

Geknik in de gang, small talk, oogcontact, glimlachjes, al kletsend aardig gevonden willen worden: we staan als mensen een groot gedeelte van de tijd ‘aan’. Tijdens een stilteretraite richt je je op je eigen binnenwereld en ga je op zoek naar wie je bent zónder al die prikkels, zegt stiltebewaker Erna Bakker.

“Tijdens een stilteretraite richt je je op je eigen binnenwereld en ga je op zoek naar wie je bent zónder al die prikkels.”

Erna Bakker, begeleider stilteretraites

Bakker begeleidt deze retraites in een klooster in Huissen. Op een stilteretraite, zegt Bakker, ben je letterlijk stil. Er wordt niet gepraat of gelachen. “Op zaterdagavond maak ik kennis met de groep en na een uur gaan we de stilte in.”

Deelnemers komen tijdens die stilte soms kanten van zichzelf tegen die ze niet leuk vinden of graag wegstoppen, zegt Bakker. Boosheid die geen ruimte krijgt omdat je aan verwachtingen wil voldoen, bijvoorbeeld. “Door emoties weg te stoppen ben je niet trouw aan je eigen pad, en ieder mens wil luisteren naar zichzelf.”

We conformeren ons graag aan verwachtingen van buitenaf om aardig gevonden te worden, en daar hebben we ook baat bij. Maar emoties als verdriet en boosheid uiten; dat kan bevrijdend zijn, zegt Bakker.

Respect en aandacht zijn nooit slecht

In stilte wordt er gemediteerd, gegeten, gewandeld en de laatste paters in het klooster houden dagelijks een korte viering. “Je kunt schrijven, een boek lezen maar ook helemaal niet met taal bezig zijn en gaan tekenen, schilderen of gewoon naar buiten staren en kijken wat er gebeurt. Misschien is stilte soms saai of confronterend, maar uiteindelijk geeft het meer innerlijke rust en vrijheid.”

Nog interessanter, zegt professor Cobussen, zou zo’n stiltevakantie zijn als deelnemers een tijdje worden geblinddoekt. “Dan is er nog meer aandacht voor alle achteloze, subtiele en zachte geluiden in onze auditieve omgeving. Respect en aandacht voor onze omgeving: dat is nooit slecht.”

Of Vera een heftige doorbraak in de stilte had? “Nee. Ik hoopte een beetje op een klap, op oud verdriet dat naar buiten zou komen. Maar het kabbelde vooral. In die drie dagen kon ik niet vol de diepte in.”

advertentie

Meer 'Lifestyle':

Wat is waarheid?

20 november 2020

Is het de jouwe of is het de mijne?

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk?

Wijn drinken én ervoor betaald krijgen…

20 november 2020

Een droombaan voor iedere wijnliefhebber!

Ja, je leest het goed: wijn drinken én een lekker zakcentje verdienen. Voor de toekomstige winefluencer van Rueda Wijnen komt deze droom gewoon uit!

Heb je wel eens overwogen om in de winter in de Noordzee te gaan zwemmen?

13 november 2020

Dit doet het met lichaam en geest...

Elke dag zwemmen in zee en dat het hele jaar door. Niet alleen in de zomer bij een lekkere temperatuur maar ook in de herfst met slagregens en in de winter met kou...

Een verhoogt libido door het eten van een oester?

13 november 2020

Welke libidoverhogende planten en dieren werken echt?

Door de eeuwen heen brouwden mensen allerlei 'natuurlijke' middeltjes om hun libido (of dat van hun partner) te verhogen. Wat werkt en wat is kwakzalverij?

Lekker genieten in eigen omgeving: Schoorl… altijd zichzelf gebleven

6 november 2020

Schoorl mag zich met recht een Nationaal Park noemen

Onder de hoogste en bijna breedste duinen van het land ligt het vriendelijke dorp Schoorl. Deze kustplaats heeft misschien wel het mooiste duingebied...

Werken aan een gezondere levensstijl?

6 november 2020

Marije, "Je bent meer dan welkom in mijn praktijk in Bergen"

Afslankconsulent Marije Verberne: "In mijn praktijk let ik er op dat het maximum van zes gram zout per dag niet overschreden wordt."

Voordat je het weet, staan de kerstdagen voor de deur. En dan…

6 november 2020

Nederlanders worstelen met de plannen voor een van onze favoriete feestdagen

Normaal kan de voorpret nu al voorzichtig beginnen, maar dit jaar ligt het allemaal een stuk ingewikkelder. Een lange tafel met familie of grootouders bezoeken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Ben jij ook zo rusteloos?

6 november 2020

Coronacrisis maakt ontspannen moeilijker...

De coronapandemie vraagt veel van ons. Hierdoor is het moeilijker om te ontspannen en hebben veel Nederlanders last van een vermoeid gevoel.

Griep 2020 – Alles wat je moet weten over het virus en dit seizoen

30 oktober 2020

Wat is griep precies?

Een loopneus, hoge koorts en pijn in je hele lichaam. Hoewel het immuunsysteem en vaccins tegen griep hun best doen, worden elke jaar miljoenen mensen getroffen door griep

Heb ik griep of is het corona?

30 oktober 2020

Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Corona: Spanningen thuis voorkomen en oplossen…

23 oktober 2020

Het coronavirus zal voorlopig ieders leven en werk blijven beïnvloeden

Wat kun je als ouder doen om spanningen te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen?

Advertorial: De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen

23 oktober 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname en weergave van beeld en geluid.

Mogelijk heeft malariamiddel positief effect bij coronavirus

23 oktober 2020

In sommige Nederlandse ziekenhuizen kregen patiënten hydroxychloroquine voorgeschreven, in andere klinieken werd gekozen voor chloroquine

Positief coronanieuws: het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling...

Dit weekend weer wintertijd: Sommigen hebben het er maar lastig mee!

23 oktober 2020

In de nacht van zaterdag op zondag is het weer zover...

De wintertijd kan je biologische ritme flink verstoren. Met wat discipline kun je zo’n ritme definitief verschuiven.

Ruiken en proeven in de natuur

16 oktober 2020

Natuur en gezondheid

Een groot deel van ons dagelijks voedsel bestaat uit planten die afkomstig zijn uit de natuur.

Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder

16 oktober 2020

Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben

CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus.

Juist nu je immuunsysteem versterken

9 oktober 2020

Immuniteit leunt op meer dan alleen vitamine C

Een sterk immuunsysteem is nu meer dan ooit van essentieel belang. Onderzoekers van het Peter Doherty Insitute for Infection and Immunity hebben...

Ook een griepprik halen gaat dit jaar iets anders dan anders

9 oktober 2020

Zes miljoen Nederlanders krijgen een uitnodiging voor een griepvaccinatie

In deze coronatijd zou je het bijna vergeten, maar met de start van de herfst is het griepseizoen ook voorzichtig aangebroken.

Jeugd: wat betekent het coronavirus voor jou?

2 oktober 2020

Het zijn vreemde tijden. Zeker voor jongeren verandert er veel

De module is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die ondersteuning kunnen gebruiken.

De herfst is misschien wel de mooiste periode van het jaar om te wandelen

2 oktober 2020

Van heide tot bos...

Voor veel wandelaars is de herfst het favoriete seizoen. Het is niet meer zo warm. En de bossen kleuren prachtig rood, groen en geel. Waar kan je nu het beste wandelen?  

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

25 september 2020

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie.

20 tips voor een fijne herfstperiode…

25 september 2020

Door: Lodiblogt

De herfst is niet iedereen zijn favoriete seizoen. De regen, de wind, de kou, zorgt dat veel mensen het liefste zien dat deze periode...

De herfst is een ding, maar straks die bladblazers weer…

18 september 2020

Irritante herrie en slecht voor vogels: waarom gebruiken we die dingen eigenlijk?

Ontzettend irritant, of superhandig? De meningen over de bladblazer zijn – op z'n zachtst gezegd – nogal verdeeld.

Dag mooie nazomer, hallo herfst

18 september 2020

De 25 tofste dingen om te doen

Een paar dagen geleden hadden we nog een hittegolf, Met de frisse temperaturen in aantocht voelt het echt alweer herfstachtig aan.

Bergen is een snel vergrijzend dorp. En dat is niet zonder gevolgen…

11 september 2020

Ouderen lopen minder risico op dementie dan tien jaar geleden

Ouderen lopen nu een kleiner risico op dementie dan ouderen tien jaar geleden, zo blijkt uit een wereldwijde studie die mede is uitgevoerd door het

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 september 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

De meteorologische zomer is voorbij… Herfstdipje in aantocht

4 september 2020

Hoe kun je het beste een najaarsdepressie tegengaan

Deze najaarsdip/najaarsdepressie / winterdip/herfstdip is een milde vorm van een depressie die wordt veroorzaakt door...

Verkouden, hooikoorts of misschien toch corona?

28 augustus 2020

Het belangrijkste verschil tussen corona en hooikoorts is dat mensen met hooikoorts geen koorts hebben

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts...

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

28 augustus 2020

Kinderen met nachtmerries? Ook voor hen werkt een vast en ontspannen ritueel voor het slapengaan

Hoe dat komt, legt slaapexpert Floris Wouterson uit: “Niet kunnen slapen, is het neveneffect van stress. De stresshormonen adrenaline en cortisol...

Wist je dat? Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat!

21 augustus 2020

Wandelen als medicijn. Hoe meer hoe beter...

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Augustus is wespenmaand

21 augustus 2020

Wat te doen om er vanaf te komen...

Het is een punt van irritatie voor velen met het mooie weer: wespen die op jouw lekkere hapje of drankje af komen.

Let op als u binnenkort naar Griekenland afreist…

14 augustus 2020

Reizigers dienen een negatieve Covid-19 test te overleggen

Vanaf 17 augustus dienen reizigers uit Nederland die per vliegtuig naar Griekenland reizen bij aankomst een negatieve Covid-19 test te overleggen.

Er lekker even op uit in eigen land?

14 augustus 2020

2, 3 of 4 dagen all-inclusive op historisch landgoed in Zeeuws Vlaanderen nabij het strand, € 59,75 p.p.

Geniet nu van een all-inclusive verblijf in hotel De Elderschans. Door de prachtige ligging in de bossen is het hotel ideaal gelegen voor buitenactiviteiten...

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Terug