Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn
Vraag naar alcoholvrij neemt toe...
Gepubliceerd: 10 februari 2023
Alcoholvrije dranken in de horeca zijn in opkomst, ook als het gaat om alcoholvrije wijn. Wijnspecialisten hebben nog steeds wat moeite met alcoholvrije wijn.
Sommeliers, importeurs en experts over de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties voor het wijnmoment
Niet alleen gedurende (dry) januari, maar steeds meer gasten besluiten zich te matigen of geheel te onthouden van alcohol. Over het hele jaar, en van café tot restaurant en wijnbar, ziet de horeca een toenemende vraag naar alcoholvrij of opties met weinig alcohol. Was er vroeger hooguit de optie uit een alcoholvrij biertje of frisdrank in plaats van water, nu is de keuze enorm uitgebreid. Van mocktails, sappen, kombucha’s, bieren in alle stijlen tot alcoholvrije wijnen.
Uit een recent onderzoek bleek dat de vraag vanuit de markt naar alcoholvrij enorm toeneemt en dat van de aanbieders inmiddels zo’n 75 procent alcoholvrije opties heeft. De markt voor alcoholvrij groeit wereldwijd enorm en daarbinnen is het aandeel van alcoholvrije wijnen het kleinst, maar groeit wel het snelst. Binnen de wijnen zijn de mousserende wijnen trending. De alcoholvrije wijnen zijn vooral in trek bij vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad.
Alcoholvrije opties
Zo’n beetje elk restaurant biedt de gast nu een aantal alcoholvrije opties aan of zelfs een complete alcoholvrije pairing passend bij de gerechten. Zo voert het recent geopende Restaurant Feu in Utrecht, dat werkt vanuit de bierpairing, sinds begin van dit jaar zelfs een compleet alcoholarm bierarrangement bij het menu. ‘Veel vrouwen en ook zakelijke groepen kiezen voor dit nieuwe arrangement’, vertelt Jeffrey de Vries van Feu.
De Nieuwe Winkel in Nijmegen timmerde al vroeg aan de weg met een sappenarrangement. Inmiddels serveert het restaurant al bijna tien jaar een vermaard non-alcoholisch botanisch zelf ontwikkeld drankenarrangement. Dit bestaat niet uit mixen maar ontstaat door natuurlijke gisting en fermentatie, sommige wel tot acht dagen lang.
Moeite met alcoholvrije wijn
Veel wijnspecialisten hebben wel moeite met het smaakprofiel van alcoholvrije wijnen. ‘Ik heb nog geen goede alcoholvrije wijn kunnen vinden’, verklaart Lisja Bont van Restaurant Beulings in Amsterdam. ‘Die ik geproefd heb, waren naar mijn mening allemaal te zoet. Ik vond de alcoholvrije sparkling thee wel mooi, maar die is eigenlijk te duur om te schenken in ons restaurant. Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen, maar bij ons nog even geen alcoholvrije wijnen op de kaart.’
Bij Waterproef in Scheveningen wordt natuurlijk wel alcoholvrij geschonken, maar geen wijn. ‘Ik ben nog niet echt een fan van alcoholvrije wijnen’, stelt Priscilla van der Voort, de sommelier van Waterproef. ‘We hebben wel een druivensap van zweigelt en een bubbel van riesling, maar dat is ook druivensap, beide van wijnproducent Loimer uit Oostenrijk. Wat betreft alcoholvrij bij de maaltijd werken we met mocktails.’
Samen met zijn jonge sommelier Valerie van Dam schenkt Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth wel eens een mousserende of witte alcoholvrije wijn, maar eigenlijk nooit rood. ‘Wij gebruiken veel mocktails en Valerie maakt heel creatief met verschillende ingrediënten een wijn na. Dat doet ze van thee, siropen en sappen, waarbij de thee zorgt voor de tannines, de siroop de body en structuur geeft en de citroen en limoensap zorgt voor de zuren. Zo maakt ze een eigen versie van viognier en grenache.’
0.0-producenten
Naast klassieke wijnproducenten als Torres of Sinzero, die ook alcoholvrij maken, heb je producenten die uit een andere achtergrond komen. Een mooi voorbeeld daarvan is Kolonne Null, een bedrijf van twee jonge ondernemers uit Berlijn, die zich verbaasden over het gebrek aan kwalitatieve alcoholvrije wijn op de markt. Ze brachten in 2018 in samenwerking met wijnboeren, producenten en de-alcoholisatie specialisten hun eerste alcoholvrije wijn op de markt.
Nu is Kolonne Null een van de toonaangevende producenten op dit gebied. Ze hebben een eigen laboratorium en bemoeien zich ook steeds meer met de manier van oogsten en het werk in de wijngaard en de kelders van hun wijnboeren om zo de kwaliteit van alcoholvrij nog verder te verbeteren.
Bij de klassieke producenten is Torres een van de eerste grote wijnbedrijven die met alcoholvrije wijn op de markt is gekomen. In 2008 lanceerden zij hun eerste 0.5% witte Natureo. Bij Torres staat ‘verantwoord’ hoog in het vaandel en niet alleen met energie- en CO2-besparende maatregelen, maar ze nemen ook 0.0-wijnen serieus. Het bedrijf heeft onlangs een eigen de-alcoholisatie installatie aangeschaft.
Tips
Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines en een van de grootste importeurs van alcoholvrij wijnen, ziet de kwaliteit van die wijnen toenemen. ‘Vroeger had je maar een paar aanbieders die het een beetje erbij deden. Vandaag de dag zijn er veel meer producenten en is de markt volwassen aan het worden. Je moet alcoholvrije wijn ook niet zien als een alternatief voor wijn’, zegt Suikerbuik. ‘Het is een alcoholvrije optie, waarmee de horeca – naast een aantal andere alternatieven als kombucha’s, sappen, mocktails en bieren – alcoholvrij het wijnmoment voor de gast kan invullen.’
Alcoholvrije wijn is bederfelijker dan gewone wijnen. Alleen al daarom zou Suikerbuik graag zien dat alcoholvrij geleverd gaat worden in een passender formaat. ‘Onze producent Kolonne Null levert al in halve flesjes, maar eigenlijk is dat nog te groot. Het zou prettiger zijn om bijvoorbeeld units van 0,25 liter aan de horeca te leveren. Dat vergemakkelijkt het schenken, voorkomt bederf en maakt het product nog rendabeler.’
Alcoholvrije riesling
Champagnekenner bij uitstek en wijnimporteur Mark Haasdijk van de Champagnist kocht in het verleden 0.0 in bij andere importeurs maar is vanwege de toenemende vraag zelf op zoek gegaan naar alternatieven.
Haasdijk: ‘De wijnen die ik aankocht bij andere importeurs pasten eigenlijk niet bij de stijl van mijn wijnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een passende producent en vond sektproducent Strauch, die een alcoholvrije wijn maakt van riesling. Biologisch gemaakt, vegan, met een fijne mousse en lange afdronk en volgens het Duitse vakblad Meininger de beste alcoholvrije mousserende wijn van Duitsland.’
Zelfs de vermaarde Portugese wijnmaker Dirk Niepoort heeft een alcoholvrije drank aan het assortiment toegevoegd. ‘Niepoort maakte al met Nat’Cool een lijn met laag-alcoholische wijnen’, zegt Florian Makowski van Horizon Wines. ‘Sinds kort brengt hij samen met z’n vrouw en met theeproducent Cha Camelia twee varianten van Kombu Viva thee & kombucha op de markt. Een biologische groene en een rose, echt gemaakt voor het wijnmoment.’
Alcoholvrije syrah en cava
Jan Gerard van der Wal, de sommelier van Bistro Aragosta in Leeuwarden, heeft bewust gekozen voor Torres. ‘Ze hebben naar mijn mening – en die van vele recensenten – de beste alcoholvrije wijnen. We schenken het hele Naturea-assortiment van Torres van de syrah tot de alcoholvrije cava. Regelmatig vragen gasten om een foto van het etiket te maken, zodat ze deze ook thuis kunnen drinken. Dan weet je dat de wijn gewaardeerd wordt.’ Wijnjournalist Barbara Verbeek is een echte wijnliefhebber en ziet de verbeteringen bij de alcoholvrije wijnen. Ze vindt wel dat er nog een lange weg te gaan is. Zij tipt de mousserende biologische chardonnay van Alt uit Spanje.
Bron: www.missethoreca.nl