Deel

advertentie

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Vraag naar alcoholvrij neemt toe...

Alcoholvrije dranken in de horeca zijn in opkomst, ook als het gaat om alcoholvrije wijn. Wijnspecialisten hebben nog steeds wat moeite met alcoholvrije wijn.

Sommeliers, importeurs en experts over de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties voor het wijnmoment
Niet alleen gedurende (dry) januari, maar steeds meer gasten besluiten zich te matigen of geheel te onthouden van alcohol. Over het hele jaar, en van café tot restaurant en wijnbar, ziet de horeca een toenemende vraag naar alcoholvrij of opties met weinig alcohol. Was er vroeger hooguit de optie uit een alcoholvrij biertje of frisdrank in plaats van water, nu is de keuze enorm uitgebreid. Van mocktails, sappen, kombucha’s, bieren in alle stijlen tot alcoholvrije wijnen.

Uit een recent onderzoek bleek dat de vraag vanuit de markt naar alcoholvrij enorm toeneemt en dat van de aanbieders inmiddels zo’n 75 procent alcoholvrije opties heeft. De markt voor alcoholvrij groeit wereldwijd enorm en daarbinnen is het aandeel van alcoholvrije wijnen het kleinst, maar groeit wel het snelst. Binnen de wijnen zijn de mousserende wijnen trending. De alcoholvrije wijnen zijn vooral in trek bij vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad.

Alcoholvrije opties
Zo’n beetje elk restaurant biedt de gast nu een aantal alcoholvrije opties aan of zelfs een complete alcoholvrije pairing passend bij de gerechten. Zo voert het recent geopende Restaurant Feu in Utrecht, dat werkt vanuit de bierpairing, sinds begin van dit jaar zelfs een compleet alcoholarm bierarrangement bij het menu. ‘Veel vrouwen en ook zakelijke groepen kiezen voor dit nieuwe arrangement’, vertelt Jeffrey de Vries van Feu.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen timmerde al vroeg aan de weg met een sappenarrangement. Inmiddels serveert het restaurant al bijna tien jaar een vermaard non-alcoholisch botanisch zelf ontwikkeld drankenarrangement. Dit bestaat niet uit mixen maar ontstaat door natuurlijke gisting en fermentatie, sommige wel tot acht dagen lang.

Moeite met alcoholvrije wijn
Veel wijnspecialisten hebben wel moeite met het smaakprofiel van alcoholvrije wijnen. ‘Ik heb nog geen goede alcoholvrije wijn kunnen vinden’, verklaart Lisja Bont van Restaurant Beulings in Amsterdam. ‘Die ik geproefd heb, waren naar mijn mening allemaal te zoet. Ik vond de alcoholvrije sparkling thee wel mooi, maar die is eigenlijk te duur om te schenken in ons restaurant. Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen, maar bij ons nog even geen alcoholvrije wijnen op de kaart.’

Bij Waterproef in Scheveningen wordt natuurlijk wel alcoholvrij geschonken, maar geen wijn. ‘Ik ben nog niet echt een fan van alcoholvrije wijnen’, stelt Priscilla van der Voort, de sommelier van Waterproef. ‘We hebben wel een druivensap van zweigelt en een bubbel van riesling, maar dat is ook druivensap, beide van wijnproducent Loimer uit Oostenrijk. Wat betreft alcoholvrij bij de maaltijd werken we met mocktails.’
Samen met zijn jonge sommelier Valerie van Dam schenkt Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth wel eens een mousserende of witte alcoholvrije wijn, maar eigenlijk nooit rood. ‘Wij gebruiken veel mocktails en Valerie maakt heel creatief met verschillende ingrediënten een wijn na. Dat doet ze van thee, siropen en sappen, waarbij de thee zorgt voor de tannines, de siroop de body en structuur geeft en de citroen en limoensap zorgt voor de zuren. Zo maakt ze een eigen versie van viognier en grenache.’

0.0-producenten
Naast klassieke wijnproducenten als Torres of Sinzero, die ook alcoholvrij maken, heb je producenten die uit een andere achtergrond komen. Een mooi voorbeeld daarvan is Kolonne Null, een bedrijf van twee jonge ondernemers uit Berlijn, die zich verbaasden over het gebrek aan kwalitatieve alcoholvrije wijn op de markt. Ze brachten in 2018 in samenwerking met wijnboeren, producenten en de-alcoholisatie specialisten hun eerste alcoholvrije wijn op de markt.
Nu is Kolonne Null een van de toonaangevende producenten op dit gebied. Ze hebben een eigen laboratorium en bemoeien zich ook steeds meer met de manier van oogsten en het werk in de wijngaard en de kelders van hun wijnboeren om zo de kwaliteit van alcoholvrij nog verder te verbeteren.

Bij de klassieke producenten is Torres een van de eerste grote wijnbedrijven die met alcoholvrije wijn op de markt is gekomen. In 2008 lanceerden zij hun eerste 0.5% witte Natureo. Bij Torres staat ‘verantwoord’ hoog in het vaandel en niet alleen met energie- en CO2-besparende maatregelen, maar ze nemen ook 0.0-wijnen serieus. Het bedrijf heeft onlangs een eigen de-alcoholisatie installatie aangeschaft.

Tips
Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines en een van de grootste importeurs van alcoholvrij wijnen, ziet de kwaliteit van die wijnen toenemen. ‘Vroeger had je maar een paar aanbieders die het een beetje erbij deden. Vandaag de dag zijn er veel meer producenten en is de markt volwassen aan het worden. Je moet alcoholvrije wijn ook niet zien als een alternatief voor wijn’, zegt Suikerbuik. ‘Het is een alcoholvrije optie, waarmee de horeca – naast een aantal andere alternatieven als kombucha’s, sappen, mocktails en bieren – alcoholvrij het wijnmoment voor de gast kan invullen.’
Alcoholvrije wijn is bederfelijker dan gewone wijnen. Alleen al daarom zou Suikerbuik graag zien dat alcoholvrij geleverd gaat worden in een passender formaat. ‘Onze producent Kolonne Null levert al in halve flesjes, maar eigenlijk is dat nog te groot. Het zou prettiger zijn om bijvoorbeeld units van 0,25 liter aan de horeca te leveren. Dat vergemakkelijkt het schenken, voorkomt bederf en maakt het product nog rendabeler.’

Alcoholvrije riesling
Champagnekenner bij uitstek en wijnimporteur Mark Haasdijk van de Champagnist kocht in het verleden 0.0 in bij andere importeurs maar is vanwege de toenemende vraag zelf op zoek gegaan naar alternatieven.
Haasdijk: ‘De wijnen die ik aankocht bij andere importeurs pasten eigenlijk niet bij de stijl van mijn wijnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een passende producent en vond sektproducent Strauch, die een alcoholvrije wijn maakt van riesling. Biologisch gemaakt, vegan, met een fijne mousse en lange afdronk en volgens het Duitse vakblad Meininger de beste alcoholvrije mousserende wijn van Duitsland.’
Zelfs de vermaarde Portugese wijnmaker Dirk Niepoort heeft een alcoholvrije drank aan het assortiment toegevoegd. ‘Niepoort maakte al met Nat’Cool een lijn met laag-alcoholische wijnen’, zegt Florian Makowski van Horizon Wines. ‘Sinds kort brengt hij samen met z’n vrouw en met theeproducent Cha Camelia twee varianten van Kombu Viva thee & kombucha op de markt. Een biologische groene en een rose, echt gemaakt voor het wijnmoment.’

Alcoholvrije syrah en cava
Jan Gerard van der Wal, de sommelier van Bistro Aragosta in Leeuwarden, heeft bewust gekozen voor Torres. ‘Ze hebben naar mijn mening – en die van vele recensenten – de beste alcoholvrije wijnen. We schenken het hele Naturea-assortiment van Torres van de syrah tot de alcoholvrije cava. Regelmatig vragen gasten om een foto van het etiket te maken, zodat ze deze ook thuis kunnen drinken. Dan weet je dat de wijn gewaardeerd wordt.’ Wijnjournalist Barbara Verbeek is een echte wijnliefhebber en ziet de verbeteringen bij de alcoholvrije wijnen. Ze vindt wel dat er nog een lange weg te gaan is. Zij tipt de mousserende biologische chardonnay van Alt uit Spanje.

Bron: www.missethoreca.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse truffel risotto

14 juni 2024

Dit superfijne gerecht is simpel te bereiden, maar wel je aandacht erbij houden

Risotto is een heerlijk, romig Italiaans rijstgerecht. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en wordt gemaakt van arboriorijst, een korte, dikke korrel die een zachte, romige textuur heeft. Arborio is de traditionele rijst voor risotto, maar je kunt ook andere varianten gebruiken, zoals Carnaroli of Vialone Nano.

Welke wijn bij risotto al tartufo?

14 juni 2024

Een zuivere rode wijn met aardse smaken, donker en stijlvol...

Als de aarde wat natter is, gaan we op zoek naar de meest dure en gewilde vruchten van de natuur: truffels. Deze zwammen groeien onder de grond en zijn zeldzaam en kostbaar.

Bergense brouwer STOKED! en Brouwerij Egmond creëren samen een ‘collabs’ bier

14 juni 2024

Het bier is vanaf zaterdag 15 juni volop in de regio beschikbaar...

Brouwerij STOKED! uit Bergen en brouwerij Egmond hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk een bier te brouwen.

De belangrijkste maand voor de nog jonge wijngaard

7 juni 2024

Door: Sico de Moel

Komende maand moet het gaan gebeuren. Alles staat klaar. De stammen zijn gepoetst, overtollige scheuten weggebroken, nieuwe ranken aangeplant, concurrerend onkruid op achterstand gezet, de bodem is warm en vochtig… we zijn er helemaal klaar voor.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een klassieke Wiener schnitzel

7 juni 2024

De schnitzel is beetje ondergewaardeerd, maar mits goed bereid een culinair hoogstandje...

Wist je dat de oorsprong van de Wiener schnitzel niet in Wenen ligt? Deze schnitzel wordt van kalfsvlees gemaakt en is via Italië in Wenen beland. Het is een simpel gerecht, maar niet gemakkelijk om perfect te krijgen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Italiaanse pasta gnocchi met pancetta en salie

31 mei 2024

Makkelijk te maken én super smaakvol...

Wist je dat deze deegkussentjes officieel gezien geen pasta zijn, omdat ze gemaakt worden van aardappelen? Toch worden deze deegballetjes wel als pasta bereid. Je kan gnocchi zowel bakken als koken. Deze pasta doet het eigenlijk goed bij alle soorten sauzen.

Wijn voorproeven in een restaurant: hoe moet dat eigenlijk?

31 mei 2024

Voortaan weet je precies wat je te doen staat...

Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, vervolgens komt de sommelier naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven. Wellicht ben je niet de grootste wijnkenner ooit en raak je (van binnen) lichtelijk van je apropos. Uiteraard nergens voor nodig.

Wat drink je het beste bij een Japanse ramen…

24 mei 2024

Deze fles wijn trek ik open bij zo’n dampende kom comfort

Het verschilt een beetje wat voor bouillon je eet natuurlijk. Zo zijn de zoutere bouillons als shoyu, shio en miso lekker met een frisse witte wijn zoals een riesling. Lees hier ons recept voor eenvoudige echte Japanse misosoep met ramen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Ramen, Japanse noedelsoep (foto’s)

24 mei 2024

Van oorsprong is het gerecht Chinees. Chinese migranten brachten de noedelsoep mee naar Japanse havensteden....

Na de Tweede Wereldoorlog werd Japan overspoeld door de goedkopere tarwe. Zo verdween rijst wat naar de achtergrond en werden noedels pas echt populair. En... geloof mij, het is een delicatesse mits goed bereid.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een zomerse pasta-tonijn salade (foto’s)

17 mei 2024

Heerlijk voor de lunch of bij de BBQ

Ik maak deze salade al sinds jaar en dag en iedereen is er enthousiast over en smult ervan.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een heerlijke ovenschotel voor het hele gezin (foto)

10 mei 2024

Voedzaam, smakelijk én betaalbaar

Een van mijn meest favoriete overschotels is toch wel deze. Simpel om te maken en heerlijk.

Welke wijn drink je bij tom kha kai?

3 mei 2024

Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn

Deze soep bevat tal van smaken: zuur, zout, zoet, pittig en romig. Doordat er zoveel smaken zijn, kun je hier iets heel moois van creëren met een wijn. Wat er lekker bij is, is een viognier. Deze wijnen zijn niet zoet, bevatten veel fruit en bevatten vaak kruidige en romige tonen. Dit sluit mooi aan bij het gerecht. Onze tip: Excelsior Viognier!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Thaise tom kha kai (filmpje)

3 mei 2024

Misschien wel de lekkerste kippensoep van heel Azië

Tom kha kai is een van de meest populaire Thaise soepen en ik begrijp waarom. Deze romige, licht pittige aromatische kippensoep met kokos, groenten en verse kruiden is een echte smaaksensatie!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Salade caprese

26 april 2024

Een eenvoudige Italiaanse delicatesse met Buffalo Mozzarella, vleestomaat en pesto

Ik kan dit heerlijke eenvoudige Italiaanse gerecht de hele zomer door eten. de Buffalo Mozzarella en pesto haal ik het liefst bij de kaasboer bij het Drieluik en de vleestomaat bij Wokke. Leg de tomaat bij thuiskomst eerst even in de vensterbank in de zon, zodat hij nog even verder kan rijpen.

Wijn bij een gehaktbal? Zeker wel…

19 april 2024

Maar welke dan?

Dat wijn er in veel verschillende varianten is, weten we. Ook gehakt is erg veelzijdig en op verschillende manieren te bereiden. Wij geven je een aantal tips voor de perfecte wijn bij gehakt!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… dit weer vraagt om een lekkere Hollandse gehaktbal

19 april 2024

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het ultieme voorjaarsgerecht

12 april 2024

Heerlijke romige aspergesoep

Gebonden aspergesoep hoort voor mij bij het voorjaar. De prijs van de asperges zijn nu nog aan de hoge kant, maar je hebt dan ook wel iets op tafel staan wat goddelijk lekker is.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… Provençaals stoofpotje met kip in rode wijn

5 april 2024

Coq au Vin

Coq au vin is een heerlijk stoofgerecht dat van oorsprong uit de Franse keuken komt en perfect is om het hele jaar door te eten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… nu de lente nog even op zich laat wachten

29 maart 2024

Tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… misschien wel de allerlekkerste salade van de hele wereld (foto’s)

15 maart 2024

De oorsprong: van Caesar salade

Deze overheerlijk salade is niet vernoemd naar Julius Caesar. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana.

Aanzoek op de wijngaard

15 maart 2024

Door: Sico de Moel

In verte zag ik ze aankomen, ze stonden even stil op de brug en keken uit over onze winterse wijngaarden. Corné had vorig jaar een wijnrank cadeau gegeven aan Roos, zijn vriendin.

Alcoholvrije wijnen in opmars

15 maart 2024

De productie van alcoholvrije wijn is een snel ontwikkelende technologie...

In 2024 belooft de trend van alcoholvrije wijnen definitief door te breken, niet alleen onder millennials. Als wijnproducent ontkom je er tegenwoordig niet meer aan om enkele alcoholvrije wijnen aan je assortiment toe te voegen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… het lekkerste rundvleesgerecht van de hele wereld (foto’s)

8 maart 2024

Sumatraanse Rendang

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Mysterybox

8 maart 2024

Door: Sico de Moel

“Jos Min uit Bergen, hier. Spreek ik met de wijngaardenier van Domein Bergen? Ik heb hier op zolder een doos staan met allerlei wijnbouw spullen. Ooit gekregen van een goede vriend van ons, geen idee wat het allemaal is. Kan ik het komen langsbrengen?”

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… zo maak je de lekkerste klassieke groentesoep (foto’s)

1 maart 2024

Gezond... én heel erg lekker

Een stukje nostalgie met deze heerlijke groentesoep, precies zoals mijn moeder hem vroeger maakte! Boordevol lekkere groenten en niet te vergeten, zelfgemaakte soepballetjes. Deze klassieke groentesoep is ideaal als voor- en tussengerecht.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Terug