Deel

advertentie

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Vraag naar alcoholvrij neemt toe...

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Alcoholvrije dranken in de horeca zijn in opkomst, ook als het gaat om alcoholvrije wijn. Wijnspecialisten hebben nog steeds wat moeite met alcoholvrije wijn.

Sommeliers, importeurs en experts over de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties voor het wijnmoment
Niet alleen gedurende (dry) januari, maar steeds meer gasten besluiten zich te matigen of geheel te onthouden van alcohol. Over het hele jaar, en van café tot restaurant en wijnbar, ziet de horeca een toenemende vraag naar alcoholvrij of opties met weinig alcohol. Was er vroeger hooguit de optie uit een alcoholvrij biertje of frisdrank in plaats van water, nu is de keuze enorm uitgebreid. Van mocktails, sappen, kombucha’s, bieren in alle stijlen tot alcoholvrije wijnen.

Uit een recent onderzoek bleek dat de vraag vanuit de markt naar alcoholvrij enorm toeneemt en dat van de aanbieders inmiddels zo’n 75 procent alcoholvrije opties heeft. De markt voor alcoholvrij groeit wereldwijd enorm en daarbinnen is het aandeel van alcoholvrije wijnen het kleinst, maar groeit wel het snelst. Binnen de wijnen zijn de mousserende wijnen trending. De alcoholvrije wijnen zijn vooral in trek bij vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad.

Alcoholvrije opties
Zo’n beetje elk restaurant biedt de gast nu een aantal alcoholvrije opties aan of zelfs een complete alcoholvrije pairing passend bij de gerechten. Zo voert het recent geopende Restaurant Feu in Utrecht, dat werkt vanuit de bierpairing, sinds begin van dit jaar zelfs een compleet alcoholarm bierarrangement bij het menu. ‘Veel vrouwen en ook zakelijke groepen kiezen voor dit nieuwe arrangement’, vertelt Jeffrey de Vries van Feu.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen timmerde al vroeg aan de weg met een sappenarrangement. Inmiddels serveert het restaurant al bijna tien jaar een vermaard non-alcoholisch botanisch zelf ontwikkeld drankenarrangement. Dit bestaat niet uit mixen maar ontstaat door natuurlijke gisting en fermentatie, sommige wel tot acht dagen lang.

Moeite met alcoholvrije wijn
Veel wijnspecialisten hebben wel moeite met het smaakprofiel van alcoholvrije wijnen. ‘Ik heb nog geen goede alcoholvrije wijn kunnen vinden’, verklaart Lisja Bont van Restaurant Beulings in Amsterdam. ‘Die ik geproefd heb, waren naar mijn mening allemaal te zoet. Ik vond de alcoholvrije sparkling thee wel mooi, maar die is eigenlijk te duur om te schenken in ons restaurant. Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen, maar bij ons nog even geen alcoholvrije wijnen op de kaart.’

Bij Waterproef in Scheveningen wordt natuurlijk wel alcoholvrij geschonken, maar geen wijn. ‘Ik ben nog niet echt een fan van alcoholvrije wijnen’, stelt Priscilla van der Voort, de sommelier van Waterproef. ‘We hebben wel een druivensap van zweigelt en een bubbel van riesling, maar dat is ook druivensap, beide van wijnproducent Loimer uit Oostenrijk. Wat betreft alcoholvrij bij de maaltijd werken we met mocktails.’
Samen met zijn jonge sommelier Valerie van Dam schenkt Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth wel eens een mousserende of witte alcoholvrije wijn, maar eigenlijk nooit rood. ‘Wij gebruiken veel mocktails en Valerie maakt heel creatief met verschillende ingrediënten een wijn na. Dat doet ze van thee, siropen en sappen, waarbij de thee zorgt voor de tannines, de siroop de body en structuur geeft en de citroen en limoensap zorgt voor de zuren. Zo maakt ze een eigen versie van viognier en grenache.’

0.0-producenten
Naast klassieke wijnproducenten als Torres of Sinzero, die ook alcoholvrij maken, heb je producenten die uit een andere achtergrond komen. Een mooi voorbeeld daarvan is Kolonne Null, een bedrijf van twee jonge ondernemers uit Berlijn, die zich verbaasden over het gebrek aan kwalitatieve alcoholvrije wijn op de markt. Ze brachten in 2018 in samenwerking met wijnboeren, producenten en de-alcoholisatie specialisten hun eerste alcoholvrije wijn op de markt.
Nu is Kolonne Null een van de toonaangevende producenten op dit gebied. Ze hebben een eigen laboratorium en bemoeien zich ook steeds meer met de manier van oogsten en het werk in de wijngaard en de kelders van hun wijnboeren om zo de kwaliteit van alcoholvrij nog verder te verbeteren.

Bij de klassieke producenten is Torres een van de eerste grote wijnbedrijven die met alcoholvrije wijn op de markt is gekomen. In 2008 lanceerden zij hun eerste 0.5% witte Natureo. Bij Torres staat ‘verantwoord’ hoog in het vaandel en niet alleen met energie- en CO2-besparende maatregelen, maar ze nemen ook 0.0-wijnen serieus. Het bedrijf heeft onlangs een eigen de-alcoholisatie installatie aangeschaft.

Tips
Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines en een van de grootste importeurs van alcoholvrij wijnen, ziet de kwaliteit van die wijnen toenemen. ‘Vroeger had je maar een paar aanbieders die het een beetje erbij deden. Vandaag de dag zijn er veel meer producenten en is de markt volwassen aan het worden. Je moet alcoholvrije wijn ook niet zien als een alternatief voor wijn’, zegt Suikerbuik. ‘Het is een alcoholvrije optie, waarmee de horeca – naast een aantal andere alternatieven als kombucha’s, sappen, mocktails en bieren – alcoholvrij het wijnmoment voor de gast kan invullen.’
Alcoholvrije wijn is bederfelijker dan gewone wijnen. Alleen al daarom zou Suikerbuik graag zien dat alcoholvrij geleverd gaat worden in een passender formaat. ‘Onze producent Kolonne Null levert al in halve flesjes, maar eigenlijk is dat nog te groot. Het zou prettiger zijn om bijvoorbeeld units van 0,25 liter aan de horeca te leveren. Dat vergemakkelijkt het schenken, voorkomt bederf en maakt het product nog rendabeler.’

Alcoholvrije riesling
Champagnekenner bij uitstek en wijnimporteur Mark Haasdijk van de Champagnist kocht in het verleden 0.0 in bij andere importeurs maar is vanwege de toenemende vraag zelf op zoek gegaan naar alternatieven.
Haasdijk: ‘De wijnen die ik aankocht bij andere importeurs pasten eigenlijk niet bij de stijl van mijn wijnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een passende producent en vond sektproducent Strauch, die een alcoholvrije wijn maakt van riesling. Biologisch gemaakt, vegan, met een fijne mousse en lange afdronk en volgens het Duitse vakblad Meininger de beste alcoholvrije mousserende wijn van Duitsland.’
Zelfs de vermaarde Portugese wijnmaker Dirk Niepoort heeft een alcoholvrije drank aan het assortiment toegevoegd. ‘Niepoort maakte al met Nat’Cool een lijn met laag-alcoholische wijnen’, zegt Florian Makowski van Horizon Wines. ‘Sinds kort brengt hij samen met z’n vrouw en met theeproducent Cha Camelia twee varianten van Kombu Viva thee & kombucha op de markt. Een biologische groene en een rose, echt gemaakt voor het wijnmoment.’

Alcoholvrije syrah en cava
Jan Gerard van der Wal, de sommelier van Bistro Aragosta in Leeuwarden, heeft bewust gekozen voor Torres. ‘Ze hebben naar mijn mening – en die van vele recensenten – de beste alcoholvrije wijnen. We schenken het hele Naturea-assortiment van Torres van de syrah tot de alcoholvrije cava. Regelmatig vragen gasten om een foto van het etiket te maken, zodat ze deze ook thuis kunnen drinken. Dan weet je dat de wijn gewaardeerd wordt.’ Wijnjournalist Barbara Verbeek is een echte wijnliefhebber en ziet de verbeteringen bij de alcoholvrije wijnen. Ze vindt wel dat er nog een lange weg te gaan is. Zij tipt de mousserende biologische chardonnay van Alt uit Spanje.

Bron: www.missethoreca.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Kabeljauwhaasjes in tomatensaus met olijven en kappertjes

15 september 2023

Recept van May Anema

De dagen worden alweer korter, de nachten langer. Jammer dat de zomer al bijna weer om is, al lijkt het daar deze week totaal niet op! Om het zomergevoel nog even te verlengen, heb ik deze week een recept uit Spanje gemaakt.

Winnaars Wijnkeuring van de Lage landen 2023

15 september 2023

Het is een jaarlijkse traditie waarbij wijnen van wijngaarden uit Nederland en België worden beoordeeld

De Wijnkeuring van de Lage Landen heeft haar oordeel geveld, en dit jaar is er wederom geschiedenis geschreven. Met maar liefst 35 Gouden Medailles is 2023 een nieuw recordjaar geworden.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Je bent liefhebber van een goede wijn en je hebt wat eurootjes over?

8 september 2023

We hebben de top 20 beste en duurste wijnen ter wereld voor je...

Je bent al dagen bezig met het treffen van voorbereidingen. Eerst heb je een menu samengesteld, vervolgens heb je een uitgebreide boodschappenlijst gemaakt en de inkopen gedaan.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Collega’s op bezoek

18 augustus 2023

Door: Sico de Moel

Vandaag kwamen Bernard en zijn vrouw Vera op bezoek bij Wijndomein Bergen. Bernard is wijnboer in Mainz, Duitsland, Vera is oorspronkelijk Nederlandse.

Culinaire tip van de week: simpel, betaalbaar en héél smakelijk, kaasfondue

11 augustus 2023

Smikkelen met het hele gezin... of vrienden

Begin met de aanschaf van 2 pakken Emmi fonfue bij AH. Kosten € 10,78. Genoeg voor 4 personen. Dan heb je een mooie basis. Maar dan...

Zomerse wijnen

4 augustus 2023

Door: Renée Bakker

Uit verdriet dat er de afgelopen dagen nog (bijna) geen stranddag voorbij is gekomen schrijf ik maar over lekkere zomerse wijnen. Dan kunnen we ons daar alvast op verheugen.

Terroir. Wat is dat eigenlijk?

21 juli 2023

Door: Sico de Moel

Vraag een wijnliefhebber naar ‘terroir’ en je krijgt lange uitgebreide verhalen waar geen touw aan vast te knopen is, maar nooit een duidelijk antwoord.

Bij iedere slijterij te koop, maar hoe leuk is het om limoncello zelf te maken…

21 juli 2023

Een glaasje limoncello brengt een beetje zon naar Nederland

Fris, zoet en ontzettend zomers. Limoncello is het drankje dat wij het liefste drinken zodra het zonnetje begint te schijnen.

Storm op de wijngaard…

7 juli 2023

Door: Sico de Moel

Ik ben Sico de Moel, gastronomisch wijngaardenier, en ik mag jou als Flessenpostlezer vanaf deze plek zo nu en dan op de hoogte houden over het wel en wee op de wijngaard van Domein Bergen.

En jij denkt wat van wijn te weten?

7 juli 2023

Doe dan mee aan de Nederlandse Wijn Quiz

De Nederlandse Wijn Quiz is online. De eerste vraag is: rond welk jaar start de moderne wijnbouw in Nederland?

Culinaire tip van de week: een ‘Hollandse’ klassieker (filmpje)

7 juli 2023

De klassieke huzarensalade

Ik vroeg mij af wat eigenlijk het verschil is tussen ouderwetse huzarensalade en Russische salades. En zoals bij de meeste recepten, verschillen de meningen nogal. Ik ben er niet helemaal uitgekomen.

Dit keer over de beste Italiaanse wijn… ter wereld

30 juni 2023

De prestigieuze Barolo

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaanse dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.

Culinaire tip van de week: een Italiaanse klassieker

30 juni 2023

Salade caprese

Hij wordt ook wel ‘Insalata tricolore’ genoemd, naar de drie kleuren van de Italiaanse vlag. De salade caprese is een koud voorgerecht uit de Napolitaanse keuken en is vernoemd naar het eiland Capri. Zo simpel en zo lekker. Maar één ding, koop geen goedkoop plastic bolletje ‘mozzarella’ van 89 cent. Dus koop een bol echte buffel mozzarella, rijpe tomaten en verse basilicum en pesto. That’s all. Succes gegarandeerd!

Culinaire tip van de week: citroen/knoflook kip

9 juni 2023

Heerlijk bij zomerse temperaturen...

Een populair gerecht in mediterrane landen.

Vaderdag in aantocht… Wat dacht je van een eigen wijnrank?

2 juni 2023

Geef je vader een heel bijzonder cadeau waar hij lang van kan genieten en betrek hem bij het proces van wijnmaken

Bij Domein Bergen is je vader persoonlijk betrokken bij het maken van zijn eigen wijn, van de groei van de wijnrank tot het proeven van het eindresultaat. Door een wijnstok te adopteren, wordt hij een lid van onze wijngaardfamilie en ontvangt hij een gepersonaliseerd adoptiecertificaat, eventueel met foto van zijn eigen wijnrank.

Culinaire tip van de week: couscous, heerlijk in de zomer

Couscous is afkomstig uit Noord-Afrika en is lekker in een salade, en de leftovers eet je gewoon de volgende dag op als lunch.

Couscous is een ideale snelle maaltijd om doordeweeks klaar te maken als je niet veel tijd hebt om te koken.

Doe het zelf: Aperol Spritz maken!

26 mei 2023

Heerlijk voor de lente en zomer

Het is lente en dat doet ons allemaal verlangen naar een heerlijk vakantiegevoel.

Culinaire tip van de week: Mason jar noodles

26 mei 2023

Recept van May Anema

Deze noodle jars zijn super handig om mee te nemen naar je werk! Je kunt ze snel en makkelijk van tevoren maken, zelfs voor meerdere dagen. Even vullen met gekookt water en zo kun je genieten van een gezonde smakelijke lunch!

Waarom verdejo, vis en paella zo goed samen gaan…

In heel Nederland drinkt men graag een lekker glas verdejo. Op menig wijnkaart is deze witte wijn beschikbaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat Nederland de grootste exportmarkt is voor deze wijn uit Rueda. Maar waarom gaan deze druif en dit gebied eigenlijk zo goed samen?

Partij Ons Dorp
close-link
Terug