Deel

advertentie

Sommeliers worstelen met alcoholvrije wijn

Vraag naar alcoholvrij neemt toe...

Alcoholvrije dranken in de horeca zijn in opkomst, ook als het gaat om alcoholvrije wijn. Wijnspecialisten hebben nog steeds wat moeite met alcoholvrije wijn.

Sommeliers, importeurs en experts over de ontwikkelingen op het gebied van alcoholvrije opties voor het wijnmoment
Niet alleen gedurende (dry) januari, maar steeds meer gasten besluiten zich te matigen of geheel te onthouden van alcohol. Over het hele jaar, en van café tot restaurant en wijnbar, ziet de horeca een toenemende vraag naar alcoholvrij of opties met weinig alcohol. Was er vroeger hooguit de optie uit een alcoholvrij biertje of frisdrank in plaats van water, nu is de keuze enorm uitgebreid. Van mocktails, sappen, kombucha’s, bieren in alle stijlen tot alcoholvrije wijnen.

Uit een recent onderzoek bleek dat de vraag vanuit de markt naar alcoholvrij enorm toeneemt en dat van de aanbieders inmiddels zo’n 75 procent alcoholvrije opties heeft. De markt voor alcoholvrij groeit wereldwijd enorm en daarbinnen is het aandeel van alcoholvrije wijnen het kleinst, maar groeit wel het snelst. Binnen de wijnen zijn de mousserende wijnen trending. De alcoholvrije wijnen zijn vooral in trek bij vrouwen van 20-40 jaar uit de Randstad.

Alcoholvrije opties
Zo’n beetje elk restaurant biedt de gast nu een aantal alcoholvrije opties aan of zelfs een complete alcoholvrije pairing passend bij de gerechten. Zo voert het recent geopende Restaurant Feu in Utrecht, dat werkt vanuit de bierpairing, sinds begin van dit jaar zelfs een compleet alcoholarm bierarrangement bij het menu. ‘Veel vrouwen en ook zakelijke groepen kiezen voor dit nieuwe arrangement’, vertelt Jeffrey de Vries van Feu.

De Nieuwe Winkel in Nijmegen timmerde al vroeg aan de weg met een sappenarrangement. Inmiddels serveert het restaurant al bijna tien jaar een vermaard non-alcoholisch botanisch zelf ontwikkeld drankenarrangement. Dit bestaat niet uit mixen maar ontstaat door natuurlijke gisting en fermentatie, sommige wel tot acht dagen lang.

Moeite met alcoholvrije wijn
Veel wijnspecialisten hebben wel moeite met het smaakprofiel van alcoholvrije wijnen. ‘Ik heb nog geen goede alcoholvrije wijn kunnen vinden’, verklaart Lisja Bont van Restaurant Beulings in Amsterdam. ‘Die ik geproefd heb, waren naar mijn mening allemaal te zoet. Ik vond de alcoholvrije sparkling thee wel mooi, maar die is eigenlijk te duur om te schenken in ons restaurant. Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkelingen, maar bij ons nog even geen alcoholvrije wijnen op de kaart.’

Bij Waterproef in Scheveningen wordt natuurlijk wel alcoholvrij geschonken, maar geen wijn. ‘Ik ben nog niet echt een fan van alcoholvrije wijnen’, stelt Priscilla van der Voort, de sommelier van Waterproef. ‘We hebben wel een druivensap van zweigelt en een bubbel van riesling, maar dat is ook druivensap, beide van wijnproducent Loimer uit Oostenrijk. Wat betreft alcoholvrij bij de maaltijd werken we met mocktails.’
Samen met zijn jonge sommelier Valerie van Dam schenkt Alain Rosier van restaurant Aan de Zweth wel eens een mousserende of witte alcoholvrije wijn, maar eigenlijk nooit rood. ‘Wij gebruiken veel mocktails en Valerie maakt heel creatief met verschillende ingrediënten een wijn na. Dat doet ze van thee, siropen en sappen, waarbij de thee zorgt voor de tannines, de siroop de body en structuur geeft en de citroen en limoensap zorgt voor de zuren. Zo maakt ze een eigen versie van viognier en grenache.’

0.0-producenten
Naast klassieke wijnproducenten als Torres of Sinzero, die ook alcoholvrij maken, heb je producenten die uit een andere achtergrond komen. Een mooi voorbeeld daarvan is Kolonne Null, een bedrijf van twee jonge ondernemers uit Berlijn, die zich verbaasden over het gebrek aan kwalitatieve alcoholvrije wijn op de markt. Ze brachten in 2018 in samenwerking met wijnboeren, producenten en de-alcoholisatie specialisten hun eerste alcoholvrije wijn op de markt.
Nu is Kolonne Null een van de toonaangevende producenten op dit gebied. Ze hebben een eigen laboratorium en bemoeien zich ook steeds meer met de manier van oogsten en het werk in de wijngaard en de kelders van hun wijnboeren om zo de kwaliteit van alcoholvrij nog verder te verbeteren.

Bij de klassieke producenten is Torres een van de eerste grote wijnbedrijven die met alcoholvrije wijn op de markt is gekomen. In 2008 lanceerden zij hun eerste 0.5% witte Natureo. Bij Torres staat ‘verantwoord’ hoog in het vaandel en niet alleen met energie- en CO2-besparende maatregelen, maar ze nemen ook 0.0-wijnen serieus. Het bedrijf heeft onlangs een eigen de-alcoholisatie installatie aangeschaft.

Tips
Dennis Suikerbuik, commercieel directeur van Delta Wines en een van de grootste importeurs van alcoholvrij wijnen, ziet de kwaliteit van die wijnen toenemen. ‘Vroeger had je maar een paar aanbieders die het een beetje erbij deden. Vandaag de dag zijn er veel meer producenten en is de markt volwassen aan het worden. Je moet alcoholvrije wijn ook niet zien als een alternatief voor wijn’, zegt Suikerbuik. ‘Het is een alcoholvrije optie, waarmee de horeca – naast een aantal andere alternatieven als kombucha’s, sappen, mocktails en bieren – alcoholvrij het wijnmoment voor de gast kan invullen.’
Alcoholvrije wijn is bederfelijker dan gewone wijnen. Alleen al daarom zou Suikerbuik graag zien dat alcoholvrij geleverd gaat worden in een passender formaat. ‘Onze producent Kolonne Null levert al in halve flesjes, maar eigenlijk is dat nog te groot. Het zou prettiger zijn om bijvoorbeeld units van 0,25 liter aan de horeca te leveren. Dat vergemakkelijkt het schenken, voorkomt bederf en maakt het product nog rendabeler.’

Alcoholvrije riesling
Champagnekenner bij uitstek en wijnimporteur Mark Haasdijk van de Champagnist kocht in het verleden 0.0 in bij andere importeurs maar is vanwege de toenemende vraag zelf op zoek gegaan naar alternatieven.
Haasdijk: ‘De wijnen die ik aankocht bij andere importeurs pasten eigenlijk niet bij de stijl van mijn wijnen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een passende producent en vond sektproducent Strauch, die een alcoholvrije wijn maakt van riesling. Biologisch gemaakt, vegan, met een fijne mousse en lange afdronk en volgens het Duitse vakblad Meininger de beste alcoholvrije mousserende wijn van Duitsland.’
Zelfs de vermaarde Portugese wijnmaker Dirk Niepoort heeft een alcoholvrije drank aan het assortiment toegevoegd. ‘Niepoort maakte al met Nat’Cool een lijn met laag-alcoholische wijnen’, zegt Florian Makowski van Horizon Wines. ‘Sinds kort brengt hij samen met z’n vrouw en met theeproducent Cha Camelia twee varianten van Kombu Viva thee & kombucha op de markt. Een biologische groene en een rose, echt gemaakt voor het wijnmoment.’

Alcoholvrije syrah en cava
Jan Gerard van der Wal, de sommelier van Bistro Aragosta in Leeuwarden, heeft bewust gekozen voor Torres. ‘Ze hebben naar mijn mening – en die van vele recensenten – de beste alcoholvrije wijnen. We schenken het hele Naturea-assortiment van Torres van de syrah tot de alcoholvrije cava. Regelmatig vragen gasten om een foto van het etiket te maken, zodat ze deze ook thuis kunnen drinken. Dan weet je dat de wijn gewaardeerd wordt.’ Wijnjournalist Barbara Verbeek is een echte wijnliefhebber en ziet de verbeteringen bij de alcoholvrije wijnen. Ze vindt wel dat er nog een lange weg te gaan is. Zij tipt de mousserende biologische chardonnay van Alt uit Spanje.

Bron: www.missethoreca.nl

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… pasta guanciale (foto’s)

23 februari 2024

Hoofdingrediënt: varkenswang

Bij toeval zag ik de guanciale (varkenswang) in de supermarkt liggen, maar dat is meer geluk dan wijsheid. Beter kun je het van te voren bestellen als je dit recept een keer wilt uitproberen. En ik kan het je van harte aanbevelen, want het behoort bij mij tot de top 3 pasta's.

Heb je er altijd al over gedroomd om ooit een eigen wijngaard te beheren?

23 februari 2024

Dan ligt hier een kans...

Op de schrale zandgronden van de Loonse en Drunense duinen ligt sinds 2006 Woutherushof, een klein wijndomein van circa 8000 m2 met  zo'n 6 verschillende druivenrassen. De productie van de wijnen is uitbesteed aan Stan Beurskens.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… varkensrib roast (foto’s)

16 februari 2024

Simpel te bereiden, super mals en heerlijk van smaak...

De rib roast die u op de foto's ziet, is gekocht bij de Dekamarkt. Kosten € 7,97 en het is ruim voldoende voor 2-3 personen.

Zachte snoei

16 februari 2024

Door: Sico de Moel

De deurbel ging om 9.00 uur stipt. Ik stond al klaar in mijn werkbroek, met 2 scherpe snoeischaren, 5 kilo blitzbinder en een wijngaard die klaar was voor de wintersnoei.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… smullen op z’n Surinaams

9 februari 2024

Roti met kip, kousenband, masala, aardappelen en ei

Roti-kip-masala is de meest bekende manier om roti te eten. De ‘vulling’ van kip, aardappelen en kousenband is inmiddels zó bekend, dat veel mensen denken dat dit roti IS. Dat is natuurlijk onjuist, want ‘roti’ slaat altijd terug op het brood (of de plaat… de pannenkoek… hoe je ’t wilt noemen). Het woord zelf betekent in India namelijk brood. De kip en kousenband die je erbij eet, zijn dus inwisselbaar.

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan…

9 februari 2024

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan bij Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… klassieke carpaccio uit Venetië (filmpje)

2 februari 2024

De geschiedenis begint in Harry's Bar...

Jaren geleden reisde ik af naar Venetië en had in ieder geval één ding boven aan mijn verlanglijstje staan om te bezoeken. Carpaccio proeven in Harry's Bar. De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway was er kind aan huis want hij was er net als ik dol op.

Welke wijn drink je bij carpaccio…

2 februari 2024

Het serveren van het juiste glas wijn bij dit gerecht betekent niks anders dan respect voor dit simpele doch smaakvolle gerecht

Dit populaire Italiaanse gerecht is overgewaaid naar Nederland en zo hebben wij onze eigen 'carpaccio'-variant verzonnen en wordt deze Hollandse versie vaak als voorgerecht geserveerd bij feestelijke diners.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… goddelijk lekkere sliptong (filmpje)

26 januari 2024

Zó simpel om te bereiden en zó lekker...

Sliptong is naar mijn mening een van de mooiste vissen die je kan eten. En zelf sliptong bakken is eenvoudig en super lekker! Verder heb je alleen peper, zout, bloem, peterselie, olijfolie, citroen en goede roomboter nodig.

Welke wijn hoort bij welke vis?

Lees vooral verder terwijl ik u meeneem op een reis naar de wereld van wijn bij vis...

Vissen horen te zwemmen; in stille wateren, kabbelende beekjes, zoetwatermeren of de zee, maar de echte liefhebbers appreciëren een vis die zwemt in een overheerlijke wijn.

Welke wijn past het beste bij de klassieker spaghetti Bolognese…

19 januari 2024

Er kan weinig tippen aan een goeie spaghetti Bolognese en elke amateurkok heeft zijn eigen 'allerbeste' versie van het recept. Maar welke wijn drink je daar het beste bij?

De spaghetti Bolognese is een vrij stevig gerecht, het bevat gehakt, heel wat groenten en is vaak gekruid met oregano, basilicum en look.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een Italiaanse klassieker (filmpje)

19 januari 2024

De enige echte pasta Bolognese (Ragù alla Bolognese)

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Dry January

12 januari 2024

Door: Sico de Moel

Wijn is deze maand minder populair. We willen deze maand wat afvallen, meer sporten en werken aan onze gezondheid. Een beetje de uitbundige decembermaand uitbalanceren. Uit een kleine peiling onder de wijnliefhebbers van Domein Bergen blijkt dat 17% dit jaar meer wil sporten en minder wil drinken.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… voedsel voor winterweer (filmpje)

12 januari 2024

Bruinebonensoep 2.0, heerlijk van smaak, snel klaar én voedzaam

Een Hollandse klassieker voor 4 personen.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… een smaakvol begin van het nieuwe jaar

5 januari 2024

Ovenschotel met gekruid gehakt, aardappelpuree, bloemkool en kaas

Weinig tijd? Dan is een ovenschotel jouw grote vriend. Deze ovenschotel met gehakt, aardappelen en bloemkool is pure comfort food. 

Wat voor wijn drink je bij een ovenschotel?

5 januari 2024

Kijk vooral naar een degelijke rode Provençewijn

Gekruid gehakt is één ding, maar deze bereiding krijgt natuurlijk ook nog eens de fraîcheur van aardappelpuree te verwerken, de peperigheid en aroma’s van bloemkool plus een flinke hoeveelheid kaas.

Grote glimlach

29 december 2023

Door: Sico de Moel

Met twee kleine flesjes en mijn vinificatielogboek kwam ik aan op de wijngaard van Diederik, onze wijnbouwadviseur in de Betuwe. Diederik wordt elk jaar verkozen tot Beste Wijngaardenier van Nederland en is mijn adviseur vanaf het allereerste begin.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s). Ook lekker als voorgerecht tijdens de feestdagen

15 december 2023

Krokante aardappelpannenkoekjes gevuld met gamba's

Vraag je Oekraïners naar hun lievelingsgerecht van thuis, dan is het antwoord vaak: deruny. Deze hartige koekjes worden gemaakt van fijngeraspte aardappelen en ui.

Nieuw: meer informatie op het wijnetiket

15 december 2023

Column: Sico de Moel

De tijd van summiere informatie op de wijnfles is voorbij. Vanaf 8 december dit jaar eist de EU meer duidelijk op de etiketten van onze wijnflessen. Wijnproducenten komen niet meer weg met de vermelding van het alcoholpercentage en of er wel of geen sulfieten in zitten.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

24 november 2023

Krokante buikspek op z'n best... (2.45 min.)

Krokante buikspek, oftewel een mooi stuk langzaam gegaarde buikspek met een heerlijk crispy bovenkant. Volgens mij is buikspek een van de betere stukken vlees van het varken. Het is een stuk vlees dat een hoog vetgehalte heeft, waardoor er veel smaken vrijkomen wanneer het bereid wordt.

Culinaire tip van de week: Harry’s kitchen… (foto’s)

17 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Bergense wijntuinen

17 november 2023

Door: Sico de Moel

“Ik heb al een paar druivenstruiken in mijn achtertuin en die doen het als een malle. Wij willen ook wel een eigen wijngaard, kun jij dat niet voor ons regelen, Sico?”

Culinaire tip van de week: Chinese fondue, zóóó lekker! (filmpje)

3 november 2023

Aanschuiven bij oriëntaals restaurant de Oude Prins of gezellig thuis...

Culinaire tip van de week: klassieke Franse uiensoep

27 oktober 2023

Heerlijk van smaak, voedzaam en zeer betaalbaar

Je kunt de klassieke Franse uiensoep met kaas heel prima ook een paar uur langer laten stoven om de smaak van de laurier echt tot zijn recht te laten komen. Veelal smaakt hij de dag erna nóg lekkerder als je hem een nachtje laat staan.

Allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen

20 oktober 2023

Door: Sico de Moel

67 kilo rode druiven, 153 kilo witte druiven. Deze week hebben we de allereerste proefoogst van Wijndomein Bergen geplukt.

Culinaire tip van de week: met snert weer… maak je Hollandse erwtensoep

20 oktober 2023

Zelf maken of buitengewoon goede erwtensoep kopen bij Keurslager Rogier bij het Drieluik

Deze week een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de herfst en winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland gebruikelijke variant snert, die wat dikker is.

Culinaire tip van de week: herfst, hoogste tijd voor een fijne stamppot

13 oktober 2023

Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot, stamppot andijvie of stimpe stamp... Hoe je de frisgroene Hollandse klassieker ook noemt, met krokante spekjes is ie misschien wel gewoon het allerlekkerst!

Culinaire tip van de week: er gaat niets boven een (goede) zelfgemaakte gehaktbal

6 oktober 2023

Oma's heerlijke klassieker... én betaalbaar

Zelf ballen draaien van gehakt is een heerlijk zen-karweitje om te doen – dan denk ik even aan he-le-maal niets. Ook leuk om kinderen of partners mee te laten helpen!

Zwarte Havik

29 september 2023

Door: Sico de Moel

Je moet er niet aan denken: al je druiven zijn perfect rijp, je wilt gaan oogsten, als er aan de horizon een zwerm spreeuwen opdoemt…

Culinaire tip van de week: nu de herfst zich aandient…

22 september 2023

Hoogste tijd voor een Vlaams runderstoofpotje met bier en mosterd

Heerlijk Vlaams stoofvlees met bier. Belgisch stoofvlees is helemaal niet zo lastig om te maken en het kost je slechts 20 minuten ter voorbereiding.

Een gokje wagen…

8 september 2023

Door: Sico de Moel

Terwijl Max zijn zoveelste overwinning bij elkaar racete, was de spanning op Domein Bergen afgelopen zondagmiddag te snijden.

Culinaire tip van de week: Sumatraanse rendang

8 september 2023

Misschien wel het allerlekkerste rundvleesgerecht ter wereld...

Wat je beleeft is: zoet, pittig, zuur, zacht en het smelt op je tong en je vertoeft even in de zevende Indonesische hemel!

Bij een aangename nazomer hoort een heerlijke lichte salade…

1 september 2023

Veldsla met vijgen, burrata, coppa di parma en frambozendressing

Verse vijgen zijn ontzettend gezond en zitten boordevol vitaminen. Ze zijn op hun hoogtepunt in de maanden augustus/september, dus hoogste tijd om hier iets mee te maken.

Culinaire tip van de week: Surinaamse saoto maaltijdsoep (filmpje)

25 augustus 2023

Origineel Javaans-Surinaams

Saoto soep is van oorsprong een Javaans gerecht en iedereen weet dat de Surinaamse keuken een smeltkroes is van verschillende rassen. Dit soepgerecht is typisch eentje die door iedereen op zijn eigen manier gemaakt wordt.

Terug