Deel

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

Column: Rob van de Pas

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer er zijn broertje Boet bij. Ook zo’n lief bruin monster van twee maanden oud, tenminste, als hij lag te slapen. Twee honden dus. Maar goed, je moet ze toch uitlaten, dus waarom niet en het is wel zo gezellig. Nou denken honden daar toch héél anders over, want met name geslachtsrijpe reutjes willen nog wel eens uittesten wie nou eigenlijk de alfa in de roedel is. Met enkele interventies konden we die gezagsverhoudingen tussen Beer en Boet redelijk reguleren. In 2013 eindigde, met het overlijden van Boet, ons eigen 24/7 hondenbezit.

Sinds die tijd zijn we een soort hondenhotel voor labradors geworden. Voor Bergense baasjes die wel de vakantielusten willen, maar de eigen viervoeter het liefst laten frequenteren in het eigen postcodegebied. Met het eigen Bergense bos, het vertrouwde strand aan Bergen aan Zee of een smakelijke snikkeltoer naar De Kerf in Schoorl. Een labrador is weliswaar een allemansvriend, maar die moet je niet in een Vogelaarwijk of Rooie Dorp onderbrengen waar hij een grote kans loopt dat hij het debat moet aangaan met de staffordshire-bulterriër van de lokale Tokkies. Als het niet OSM (Ons Soort Mensen) is, dan is het ook niet OSL (Ons Soort Labradors).

Afgelopen negen dagen hadden we Cooper over de vloer. Een blonde, pas negen maanden oude labrador van een bekende en vooraanstaande familie uit Bergen. Om privacy redenen laten we hier naam en adres van de betrokkenen maar even achterwege. Zo’n gezin wordt anders toch maar met de nek aangekeken. Het zou zomaar kunnen.
Want Cooper was nog géén uur binnen of een permanent déjà vu viel ons ten deel. Met één groot verschil; Cooper deed wat onze Beer en Boet als jonge honden óók deden.

We waren weer volledig terug bij af en de Notweg werd voor een dikke week een uitgewoonde hondencamping. De schade bleef gelukkig beperkt, maar had op enkele, bijna onoplettende momenten, in de honderden euro’s kunnen lopen. Niet alleen in huis en tuin, maar ook buiten ons erf hadden we de handen vol aan het libertijnse fotomodelletje.

Nou weet ik dat Cooper op een hondenschool is geweest, maar wat hij daar heeft geleerd kwam er tijdens het logeerpartijtje niet helemaal uit. Of liever gezegd: helemaal niet. Alles wat bewoog, werd achtervolgd door ‘onze‘ Cooper. Paarden, joggers, bikers en nordic walkers. Ik heb zelden zo vaak mijn excuses moeten aanbieden voor het gedrag van anderen waar ik feitelijk maar beperkt verantwoordelijk voor ben. Oké, ik loop, zoals zo vaak, met de labrador van een ander, maar dat weten die nordic walkers natuurlijk niet.

Mijn vriend Cooper ziet alleen de bewegende stokken; dus daar hapt hij naar. Een gemiddelde nordic walker is 70 plus en als oudjes met een te lage suikerspiegel door het Bergerbos gaan ‘nordic-walken’ zijn hun tenen extra lang en hun lontjes mega-kort. En ik maar roepen: ,,Dat doet hij anders nóóit…!”

Alleen al vanwege die veel te fitte én oververhitte oudjes mag Cooper weer heel snel komen logeren. Negen dagen Cooper, hij heeft mij gesloopt!

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Een lelijk hek...

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

15 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Terug