Deel

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

Column: Rob van de Pas

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer er zijn broertje Boet bij. Ook zo’n lief bruin monster van twee maanden oud, tenminste, als hij lag te slapen. Twee honden dus. Maar goed, je moet ze toch uitlaten, dus waarom niet en het is wel zo gezellig. Nou denken honden daar toch héél anders over, want met name geslachtsrijpe reutjes willen nog wel eens uittesten wie nou eigenlijk de alfa in de roedel is. Met enkele interventies konden we die gezagsverhoudingen tussen Beer en Boet redelijk reguleren. In 2013 eindigde, met het overlijden van Boet, ons eigen 24/7 hondenbezit.

Sinds die tijd zijn we een soort hondenhotel voor labradors geworden. Voor Bergense baasjes die wel de vakantielusten willen, maar de eigen viervoeter het liefst laten frequenteren in het eigen postcodegebied. Met het eigen Bergense bos, het vertrouwde strand aan Bergen aan Zee of een smakelijke snikkeltoer naar De Kerf in Schoorl. Een labrador is weliswaar een allemansvriend, maar die moet je niet in een Vogelaarwijk of Rooie Dorp onderbrengen waar hij een grote kans loopt dat hij het debat moet aangaan met de staffordshire-bulterriër van de lokale Tokkies. Als het niet OSM (Ons Soort Mensen) is, dan is het ook niet OSL (Ons Soort Labradors).

Afgelopen negen dagen hadden we Cooper over de vloer. Een blonde, pas negen maanden oude labrador van een bekende en vooraanstaande familie uit Bergen. Om privacy redenen laten we hier naam en adres van de betrokkenen maar even achterwege. Zo’n gezin wordt anders toch maar met de nek aangekeken. Het zou zomaar kunnen.
Want Cooper was nog géén uur binnen of een permanent déjà vu viel ons ten deel. Met één groot verschil; Cooper deed wat onze Beer en Boet als jonge honden óók deden.

We waren weer volledig terug bij af en de Notweg werd voor een dikke week een uitgewoonde hondencamping. De schade bleef gelukkig beperkt, maar had op enkele, bijna onoplettende momenten, in de honderden euro’s kunnen lopen. Niet alleen in huis en tuin, maar ook buiten ons erf hadden we de handen vol aan het libertijnse fotomodelletje.

Nou weet ik dat Cooper op een hondenschool is geweest, maar wat hij daar heeft geleerd kwam er tijdens het logeerpartijtje niet helemaal uit. Of liever gezegd: helemaal niet. Alles wat bewoog, werd achtervolgd door ‘onze‘ Cooper. Paarden, joggers, bikers en nordic walkers. Ik heb zelden zo vaak mijn excuses moeten aanbieden voor het gedrag van anderen waar ik feitelijk maar beperkt verantwoordelijk voor ben. Oké, ik loop, zoals zo vaak, met de labrador van een ander, maar dat weten die nordic walkers natuurlijk niet.

Mijn vriend Cooper ziet alleen de bewegende stokken; dus daar hapt hij naar. Een gemiddelde nordic walker is 70 plus en als oudjes met een te lage suikerspiegel door het Bergerbos gaan ‘nordic-walken’ zijn hun tenen extra lang en hun lontjes mega-kort. En ik maar roepen: ,,Dat doet hij anders nóóit…!”

Alleen al vanwege die veel te fitte én oververhitte oudjes mag Cooper weer heel snel komen logeren. Negen dagen Cooper, hij heeft mij gesloopt!

Rob van de Pas

Meer 'Columns':

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Terug