Deel

advertentie

Slaap je slecht in deze tijd?

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

Slaap je slecht in deze tijd?

Hoe dat komt, legt slaapexpert Floris Wouterson uit: “Niet kunnen slapen, is het neveneffect van stress. De stresshormonen adrenaline en cortisol hebben hier grote invloed op. We leven momenteel in een stressvolle situatie, waardoor ons cortisolniveau hoger is dan normaal.”
Een te hoge waarde van het stresshormoon cortisol in je bloed zorgt ervoor dat je moeilijk inslaapt. Ook slaap je er lichter door en ga je levendiger dromen. Misschien is het je al opgevallen dat je je dromen ook beter herinnert. “In sommige gevallen kan een te hoog cortisolgehalte in je bloed zelfs zorgen voor nachtmerries,” voegt Wouterson toe. In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme, waarbij je cortisol ’s morgens hoog hoort te zijn en ’s avonds zo laag mogelijk. ’s Morgens helpt het je om je bed uit te komen en zorgt het ervoor dat je zin hebt in de dag. Wouterson: “Mensen met een burn-out hebben bijvoorbeeld een verstoorde productie van cortisol. Hierdoor hebben zij meer moeite met uit bed komen.”

Lichter slapen
Naarmate de dag verstrijkt, is het de bedoeling dat het cortisolgehalte in je bloed daalt. Rond een uur of 22.00 uur zou deze het laagste punt moeten bereiken, waarna het slaaphormoon melatonine het overneemt. Melatonine is een tegenpool van cortisol. Het zorgt dat je in slaap valt – en nog belangrijker: dat je doorslaapt. Heb je nog te veel cortisol in je bloed, dan staat dat lang en goed slapen in de weg. “Je slaapt lichter, valt minder snel in slaap en bij kinderen gaat dit regelmatig gepaard met nachtmerries,” legt de slaapexpert uit.
Veel mensen ervaren onbewust stress. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn hun baan kwijt te raken.
Melatonine wordt dus geremd als cortisol nog in je bloed aanwezig is. Maar hoe voorkom je dit? Volgens Wouterson zijn er twee aspecten die je melatonine-aanmaak kunnen stimuleren: het zoveel mogelijk vermijden van kunstlicht en het verlagen van je lichaamstemperatuur. Het tweede is een natuurlijk proces dat je lichaam zelf in gang zet. Je kunt je lichaam daarbij een handje helpen door niet te heet te douchen voor het slapengaan en niet te sporten vlak voor je naar bed gaat.

De boel ontregeld
Door stress daalt je cortisolgehalte niet snel genoeg, waardoor melatonine zijn werk minder goed kan doen. Misschien denk je: stress? Maar ik heb nergens last van! Toch kun je onbewust stress hebben om dingen, zoals angst om je baan kwijt te raken of de angst om je rekeningen niet meer te kunnen betalen. Daarnaast zijn veel kinderen, nu ze niet meer naar school kunnen, ineens aangewezen op hun ouders, wat maakt dat ouders voor juf en meester moeten spelen. “Dit ben je natuurlijk niet gewend, want het hoort niet bij je oorspronkelijke routine. Normaal zitten de kinderen op school en is alles goed geregeld. Nu is de boel ineens ontregeld. Je lichaam raakt daarvan in de war.”

Ga op vaste tijden naar bed en doe dat volgens een vast ritueel. Dim een paar uur voordat je gaat slapen de lichten en doe afstand van ‘blauwe schermen’ zoals de tablet, telefoon en laptop. Check of de deur op slot is, kijk of het fornuis nog aanstaat. Als je zo’n ‘checkrondje’ door je huis maakt, vindt er na een tijdje neuro-associatie plaats. Je lichaam denkt dan: ah, je doet nu dit, dat betekent dat je naar bed gaat, en stelt zich daar vervolgens op in.

Zorg dat je overdag goed en gezond eet. Vermijd suikers en snelle koolhydraten. Deze zorgen voor een insulinepiek in je bloed. Hierdoor wordt de cortisolaanmaak verhoogd. Cortisol komt in je bloed om je bloedsuikers te neutraliseren, waardoor je aan het eind van de dag te hoog in je cortisol zit – en je dus niet kunt slapen.
Zorg dat je lichaam minder verzuurt door het verminderen van stress. Dat doe je door bewust te ontspannen. Maak tijd vrij om even goed bij te komen of ga mediteren.
Sport in de ochtend! Dit is de beste manier om je cortisol in balans te krijgen. Door vroeg op de dag te sporten, reguleer je meteen de cortisolaanmaak. Ook wordt er door te sporten serotonine geproduceerd. Dit tweede hormoon is belangrijk voor de aanmaak van melatonine, wat jou ’s avonds weer helpt om beter in slaap te vallen.

Kinderen met nachtmerries? Ook voor hen werkt een vast en ontspannen ritueel voor het slapengaan. Geen tv, geen tablet, geen moeilijke gesprekken, wel een lekker bad of voorleesboekje. Ook kun je de dag doorspreken. Heeft je kind ’s nachts een nachtmerrie? Praat erover en verzin een ritueel om de nachtmerrie te verjagen.

advertentie

Meer 'Lifestyle':

De temperatuur daalt en de wind waait de blaadjes van de bomen…

25 september 2020

Herfstdepressie; ben jij er ook gevoelig voor?

De dagen worden korter, de zon gaat minder schijnen, het wordt koud. Je trekt jezelf wat meer terug, je bent wat sneller moe en hebt ook minder energie.

20 tips voor een fijne herfstperiode…

25 september 2020

Door: Lodiblogt

De herfst is niet iedereen zijn favoriete seizoen. De regen, de wind, de kou, zorgt dat veel mensen het liefste zien dat deze periode...

De herfst is een ding, maar straks die bladblazers weer…

18 september 2020

Irritante herrie en slecht voor vogels: waarom gebruiken we die dingen eigenlijk?

Ontzettend irritant, of superhandig? De meningen over de bladblazer zijn – op z'n zachtst gezegd – nogal verdeeld.

Dag mooie nazomer, hallo herfst

18 september 2020

De 25 tofste dingen om te doen

Een paar dagen geleden hadden we nog een hittegolf, Met de frisse temperaturen in aantocht voelt het echt alweer herfstachtig aan.

Soms kan stilte zo…. weldadig zijn

11 september 2020

Stilte voelt goed voor onze overbelaste oren

Maar dagenlang geen woord zeggen? Dat kan tijdens een stilteretraite, en ze zijn razend populair.

Bergen is een snel vergrijzend dorp. En dat is niet zonder gevolgen…

11 september 2020

Ouderen lopen minder risico op dementie dan tien jaar geleden

Ouderen lopen nu een kleiner risico op dementie dan ouderen tien jaar geleden, zo blijkt uit een wereldwijde studie die mede is uitgevoerd door het

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 september 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

De meteorologische zomer is voorbij… Herfstdipje in aantocht

4 september 2020

Hoe kun je het beste een najaarsdepressie tegengaan

Deze najaarsdip/najaarsdepressie / winterdip/herfstdip is een milde vorm van een depressie die wordt veroorzaakt door...

Verkouden, hooikoorts of misschien toch corona?

28 augustus 2020

Het belangrijkste verschil tussen corona en hooikoorts is dat mensen met hooikoorts geen koorts hebben

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts...

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

28 augustus 2020

Kinderen met nachtmerries? Ook voor hen werkt een vast en ontspannen ritueel voor het slapengaan

Hoe dat komt, legt slaapexpert Floris Wouterson uit: “Niet kunnen slapen, is het neveneffect van stress. De stresshormonen adrenaline en cortisol...

Wist je dat? Wandelen is de grootste probleemoplosser die er bestaat!

21 augustus 2020

Wandelen als medicijn. Hoe meer hoe beter...

We moeten veel meer wandelen. Het is goed voor lichaam en geest. Dat betoogt de Ierse neurowetenschapper Shane O’Mara.

Augustus is wespenmaand

21 augustus 2020

Wat te doen om er vanaf te komen...

Het is een punt van irritatie voor velen met het mooie weer: wespen die op jouw lekkere hapje of drankje af komen.

Let op als u binnenkort naar Griekenland afreist…

14 augustus 2020

Reizigers dienen een negatieve Covid-19 test te overleggen

Vanaf 17 augustus dienen reizigers uit Nederland die per vliegtuig naar Griekenland reizen bij aankomst een negatieve Covid-19 test te overleggen.

Er lekker even op uit in eigen land?

14 augustus 2020

2, 3 of 4 dagen all-inclusive op historisch landgoed in Zeeuws Vlaanderen nabij het strand, € 59,75 p.p.

Geniet nu van een all-inclusive verblijf in hotel De Elderschans. Door de prachtige ligging in de bossen is het hotel ideaal gelegen voor buitenactiviteiten...

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Hoe kom jij de aankomende tijd de hittegolf door… We hebben wat tips

7 augustus 2020

Thuis en op kantoor

Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm is het sowieso.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 juli 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Herstellen van coronastress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

31 juli 2020

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput

Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres?

Blijf jij deze zomer ook in eigen land?

24 juli 2020

11 leuke tips. Wat dacht je van een huizenruil...

Een zomer in Nederland is zo slecht nog niet. Als we naar buiten mogen ten minste. Laten we daar vanuit gaan...

Hoogste tijd voor een fijne picknick op het strand

24 juli 2020

Waarom je ervoor kiest om te picknicken op het strand?

Da’s niet zo moeilijk, toch? Je neemt een kleedje mee, je doet wat hapjes in de tas en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor...

Wat is beter voor je gezondheid: een actieve trip of een luie vakantie?

17 juli 2020

Voor sommige mensen is uitrusten hard werken

Lang niet elke Nederlandse vakantieganger gaat deze zomer luieren op het strand. Naar schatting 15 procent van de buitenlandse tripjes...

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving…

17 juli 2020

Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen deed jarenlang onderzoek naar complotdenken

In tijden van crisis vinden complottheorieën vaker weerklank. Nu ook weer rond het coronavirus. Wat als iemand in je directe omgeving...

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Terug