Shakshuka met aubergine, kikkererwten, chorizo en feta
Recept van May Anema
Gepubliceerd: 12 mei 2023
Waar dit gerecht oorspronkelijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. De één zegt uit Noord-Afrika, de ander uit het Midden-Oosten. Ik vind het in elk geval een heerlijk gerecht dat op vele manieren makkelijk en snel te maken is. Mijn variant is licht pittig, maar je kunt het ook mild of zeer pittig maken.
Ingrediënten voor 4 personen:
– 2 aubergines
– 2 kleuren paprika
– 2 blikken tomatenblokjes gesneden
– 100 gram spinazie
– chorizoworst van 200 gram
– 2 rode uien
– 6 eieren
– 4 tenen knoflook
– platte peterselie
– stuk feta 200 gram
– 1 blik 400 gr kikkererwten
– komijnzaad
– chilivlokken
– paprikapoeder
– olijfolie, peper en zout
– ovenschaal
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de rode ui, knoflook, aubergine, paprika, spinazie, kikkererwten met de tomatenblokjes en breng goed op smaak met royaal komijnzaad, beetje chilivlokken, paprikapoeder, peper, zout en flink wat olijfolie en doe dit in een ovenschaal. Bestrooi met kleine stukjes chorizoworst en zet dit in de oven. Hussel het geheel door zodra de chorizo bovenop een beetje krokant wordt (na ongeveer 15 minuten) en je die ruikt. Hussel na enige tijd nogmaals door zodat alle groenten gaar zijn, vooral de aubergine (tijd is afhankelijk van je oven). Haal de schaal uit de oven, maak er als het ware 6 kuiltjes in en breek daar het rauwe ei in. Strooi de feta over het geheel en zet de schaal weer terug in de oven zodat de eitjes een beetje stollen. Afmaken met platte peterselie en eventueel stuk brood erbij serveren. Laat het geheel weer ruim smaken!
May Anema