Deel

Schoorlaar met een mening: Felix van Boeckel

De herinrichting van Schoorl. Een rechtstreekse ontsluitingweg tussen Camperduin en de N9

Schoorlaar met een mening: Felix van Boeckel

Ik las uw oproep in De Flessenpost van 2 februari jl., waarin u een oproep plaatste om met betrekking tot de herinrichting van Schoorl over drie vraagstukken mee te discussiëren.
Ik mis daarin echter een vierde vraagstuk, namelijk de grote verkeersoverlast op het traject Heereweg/Voorweg vanaf Camperduin tot aan de kruising Laanweg/Damweg.

Het traject wordt sowieso al intensief bereden door het lokale- en steeds meer zware vrachtverkeer. De toenemende grote stroom aan toeristen komt daar bovenop. Er zijn cijfers beschikbaar die aantonen dat het zo niet langer kan.
Op zonnige dagen en in de vakantieperioden staan de auto’s in een lange file, vaak al helemaal vanaf de splitsing Heereweg/Voorweg tot aan de driesprong Voorweg/Laanweg/Damweg.
Deze verkeersoverlast veroorzaakt niet alleen luchtvervuiling, lawaai en trillingen maar beperkt de bewoners van de Voorweg/Heereweg en de aangrenzende wijken ook ingrijpend in hun bewegingsvrijheid. Bovendien zal bij een noodsituatie een eventuele evacuatie rampzalig verlopen.

Ondanks dat er al vele jaren door de bewoners actie wordt gevoerd (ondermeer met de BBVH), heb ik sterk de indruk dat behoudens het aanbrengen van fietspadmarkeringen en summiere omleidingsborden, er tot nu toe onvoldoende aandacht is geweest om tot een échte oplossing te komen.

Maar er zal toch bij de indrukwekkende aanleg van het nieuwe strandgebied ook rekening zijn gehouden met de huidige flink toegenomen toeristenstroom die dit project ondertussen aantrekt. Dat zal toch niet als een verrassing zijn gekomen. Bovendien geeft de aantrekkende economie nog eens een extra boost aan het kusttoerisme, zeker ook van buiten de regio.
Door al deze ontwikkelingen is het karakter van Schoorl als rustig natuurdorp ondertussen ver te zoeken.

Naar mijn mening is de enige ‘echte’ oplossing de aanleg van een rechtstreekse ontsluitingsweg tussen Camperduin en de N9. Daarvoor hoeft wellicht maar een heel klein deel of zelfs helemaal geen natuurgebied te worden opgeofferd en wordt de kwaliteit van leven van een groot aantal inwoners van Schoorl, Catrijp, Bregtdorp en Groet sterk verbeterd.

Ik verzoek u daarom om dit thema als vierde vraagstuk in uw oproep op te willen nemen en onder de aandacht van uw lezers te brengen.

Met vriendelijke groet,

Felix van Boeckel

Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten via: [email protected]

Reactie: Michael Nouris

Even dacht ik terug in de roerige jaren 80 te zijn; er is een “probleem” geconstateerd en huppakee, daar is hij weer; het konijn in de vorm van extra aanleg van wegen, wordt weer eens uit de hoed getoverd!

Eerst ga je extra publiek aantrekken door een wederom GRATIS trekpleister in de vorm van een extra stuk duin/strand, en daarna is de volgende stap dat er weer een weg moet bijkomen die “nauwelijks” een natuurgebied raakt. In mijn ogen is nauwelijks raken, ook een doelpunt….

Nederland, en dus ook onze mooie gemeente, is aan het vergrijzen. En daar bedoel ik niet de toegenomen levensverwachting maar de grenzeloos toenemende bouwdrift, zowel in betonnen gebouwen alswel in asfalt wegen.

Ik bagatelliseer de door de auteur ervaren problemen helemaal niet. Ook ik merk de almaar toenemende menselijk druk in Schoorl. Maar de 1e vraag die gesteld en beantwoord zou moeten worden is de reden waarom het toerisme in Schoorl zo uit de hand loopt. Wellicht moeten we wat aan de “kwaal” doen in plaats van aan symptoombestrijding door extra wegen aan te leggen.

Wat is er nu echt de oorzaak van? In mijn ogen is het GRATIS vermaak in onze regio de boosdoener. Staatsbosbeheer dat maar 1 doel nastreeft; zoveel mogelijk bezoekers trekken en dan vooral naar het bezoekerscentrum zodat er lekker veel onnodige prullaria kan worden verkocht. Staatsbosbeheer voert al jaren het beleid dat de natuur er voor de mens is en niet andersom…. Dan krijg je vanzelf dergelijke ontspoorde situaties. Reken ook het almaar toenemende crossgebied voor mountainbikers mee en doe daar nog een extra schepje bovenop door een hele nieuwe kustlijn te ontwikkelen, ook weer met extra GRATIS, faciliteiten, zoals een duinmeer, een speelschip en wat al niet meer, tel daar de al lang bestaande GRATIS attracties zoals het Klimduin en het strand bij op, en de prijsbewuste Hollander weet de weg al (te) snel naar Schoorl te vinden. Iets van een heel andere orde; als ik de plaatselijke ondernemers spreek, en dat doe ik nogal eens, blijkt er van toegenomen klandizie en omzet echter geen sprake te zijn? Logisch, want dat is NIET gratis…..

Wellicht zou Staatsbosbeheer eens naar zijn collega’s van bijvoorbeeld Natuurmonumenten moeten kijken. Alle door deze natuurgerichte organisatie beheerde gebieden (bijvoorbeeld het Zwanenwater) blinken uit in de relatieve rust en ruimte die je daar tegenkomt. Is het dan echt toeval of is het feit dat er een (kleine) entree wordt gevraagd, toch van wezenlijke invloed op de bezoekersaantallen?

Oplossing in mijn ogen;

1. Onderzoek de oorzaak in plaats van symptoombestrijding te plegen,
2. Probeer de oorzaak te verminderen ( toegangsprijzen natuurgebieden, parkeerheffingen, delen autovrij maken)
3. Pas je profilering als magneet voor toeristen aan.

Meer 'Politiek':

Wethouder Jan Houtenbos werpt het eerste plastic in de nieuwe container

15 juli 2019

Duurzame perscontainer op het Binnenhof in Bergen en op de Paardenmarkt in Schoorl

Met de nieuwe perscontainer zal het niet vaak meer gebeuren dat hij vol is. Vandaag heeft wethouder Jan Houtenbos een perscontainer...

Breaking...Behoorlijk Bestuur Bergen stapt uit coalitie

12 juli 2019

Koos Bruin, "er is geen echte voortgang gemaakt door de coalitie/College ter uitwerking van het Formatieakkoord"

Behoorlijk Bestuur Bergen heeft per heden besloten niet meer als ondersteunende partij van de coalitie ( Kies Lokaal, D’66, PvdA , CDA GroenLinks en VVD) deel uit te maken.

Aanbesteding herbouw “De Beeck” Bergen in rook opgegaan?

12 juli 2019

Wethouder Jan Houtenbos: "We halen zeker de deadline in oktober volgend jaar"

De aanbesteding betrof een nieuw kwalitatief hoogwaardig en duurzaam multifunctioneel sportcomplex...

Reactie van burgemeester Hafkamp op 'manifest Nieuw Vertrouwen'

12 juli 2019

Wij nodigen u van harte uit om met ons in gesprek te gaan...

U heeft in uw brief van 14 juni 2019 het college verzocht om u te informeren over het beoogde proces...

Bergen in de media: Uitbreidingsplan hotel Karel de Grote op tafel bij Raad van State

12 juli 2019

Gemeente geeft uitleg over verkoop gemeentelijk vastgoed

Na jarenlang juridisch gesteggel over de bouw van een extra verdieping op hotel Karel de Grote in Bergen gaat de Raad van State waarschijnlijk...

Geen vergunning voor supermarkt Lidl in voormalig ABN-Amro gebouw

12 juli 2019

Aanvraag voldoet niet aan de parkeernorm

De gemeente Bergen heeft de aanvraag van de Lidl voor het vestigen van een supermarkt in het centrum van Bergen geweigerd.

Heeft u 'Prangende vragen aan het college?'

12 juli 2019

Interviewer Ruud Bredewold stelt vragen aan de nieuwe KiesLokaal wethouder Erik Bekkering

Na het zomerreces volgt er weer een aflevering van 'Prangende vragen' aan het college op FlessenpostTV. U kunt iedere vraag stellen...

De Europese Commissie stopt onderzoek De 7 Dorpelingen

12 juli 2019

Initiatiefgroep Mooier Bergen: "Dat de Europese Commissie de procedure nu on-hold zet, vinden we begrijpelijk

De Europese Commissie heeft het onderzoek naar vermeende staatssteun van de gemeente Bergen aan projectontwikkelaar Lex Schrama stopgezet.

De planschadezaken van ex-wethouder Frans Zomers en Fred Vos

12 juli 2019

Honoreert de Raad al die claims dan is de gemeente 20 miljoen armer

Afgelopen maandag was voorlopig de laatste zittingsdag. De Raad van State mag de komende maanden de knoop gaan doorhakken in de gecompliceerde megakwestie...

Lezers met een mening: Jantina Bruin

12 juli 2019

Bergen terug naar de vorige eeuw?

Rond 1860 hadden mijn overgrootouders een uitspanning, Vrouwtje van Duin, waar aan de passanten thee werd geschonken.

Open brief aan de Leden van de Raad, Gemeente Bergen

3 juli 2019

Op 4 juli a.s. gaat u een besluit nemen over de beperking van recreatieve verhuur

Het voorstel om de recreatieve verhuur voor de incidentele verhuurder (dat is dus de verhuurder...

College Bergen wil snelheid in nieuw bouwplan Parkhotel

28 juni 2019

“We korten de procedure met tot wel 2 jaar in”, aldus wethouder Klaas Valkering

Al geruime tijd wordt in de gemeente Bergen gesproken over een nieuw plan voor het Parkhotel in het centrum.

Bergenaren met een mening: Vincent Dekker

21 juni 2019

Sophie Hilbrand glijdt met ‘Opstandelingen’ wel erg graag uit over elke bananenschil

‘Opstandelingen’, een nieuwe tv-serie over boze burgers die door gemeentebesturen met totaal onbegrip zouden worden behandeld...

Gemeentebelangen doet een oproep voor een diepgaand extern onderzoek

21 juni 2019

Bijna twee miljoen euro gemeenschapsgeld blijkt niet ten goede te zijn gekomen aan de inwoners

Met stijgende verbazing heeft Gemeentebelangen kennis genomen van de rapportages van NH Nieuws over een vijftiental bijzondere vastgoed transacties in de gemeente Bergen.

FlessenpostTV: Prangende vragen aan het college...

21 juni 2019

Ruud Bredewold interviewt burgemeester Hetty Hafkamp en wethouder Klaas Valkering

De doelstelling: de redactie van de Flessenpost beoogt met het programma ‘Prangende vragen aan het college’ helderheid te verkrijgen voor de inwoners...

Mogelijk acht nieuwe woningen

21 juni 2019

Woningbouw op plek voormalige Petrusschool in Groet

Binnenkort start de gemeente met de voorbereidingen van de sloop van de voormalige Petrusschool aan de Korhoenderweg 2 in Groet.

Op bloemensafari in eigen dorp

21 juni 2019

Ontdekken hoe tuinen en plantsoenen klimaatproof kunnen worden kan op zaterdag 6 juli

Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien.

Bergen in de media: Onafhankelijk onderzoek naar dubieuze vastgoedtransacties Bergen

21 juni 2019

De wethouder ziet ook zelf de noodzaak om helderheid te scheppen

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de verkoop van gemeentelijk vastgoed door de gemeente Bergen. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten. Een motie om dat af te dwingen bij het college van B&W was niet nodig. De wethouder ziet ook zelf de noodzaak om helderheid te scheppen.Bergenaar Fred Vos onthulde deze week dat veel panden in Bergen ver onder de WOZ-waarde zijn verkocht aan bedrijven en particulieren. In totaal liep de gemeentekas hierdoor mogelijk zo'n twee miljoen euro mis, blijkt uit documenten in handen van NH Nieuws en NRC. Lees hier verder

Bergen in de media: Waarom verkocht Bergen huizen voor de helft van de waarde?

21 juni 2019

Wethouder Klaas Valkering: "We willen graag dat ook mensen die geen grote mond of portemonnee hebben in Bergen kunnen wonen"

De gemeente Bergen verkocht tussen 2013 en 2019 zeker zeven woningen voor een prijs ver onder de WOZ- en taxatiewaarde.

Schoonmaak rolcontainers gaat voorlopig door

14 juni 2019

De schoonmaakservice houdt in dat inwoners 5 keer per jaar hun container kunnen laten reinigen

Het zou eindigen per 1 juli, maar de schoonmaakservice voor afvalcontainers blijft voorlopig.

Officiële klacht ingediend bij de commissaris van de Koning tegen burgemeester Hafkamp

14 juni 2019

Het college teleurgesteld (filmfragment)

Gemeentebelangen heeft tegen burgemeester Hetty Hafkamp een officiële klacht ingediend bij de commissaris van de Koning Arthur Van Dijk.

7,8 procent meer aangiftes in gemeente Bergen NH

14 juni 2019

Er zijn 193 misdrijven geregistreerd, dat is een plus van 7,8 procent.

De criminaliteit in de regio Alkmaar en omstreken is in het eerste kwartaal van 2019 met 12,5 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor.

Kom uit je schuld, ook in Bergen

14 juni 2019

Kom jij er uit? Inloopspreekuur geldzaken

Gemeente Bergen steunt deze landelijke campagne en nodigt inwoners met schulden uit in actie te komen en schulden met hulp van de gemeente aan te pakken.

Filmverbod in de raad, storm in een glas water...

7 juni 2019

De voorzitter van de raad (burgemeester Hetty Hafkamp) en de voorzitters van de commissies moeten hier strikter op letten

Er mag niet worden gefotografeerd of gefilmd tijdens de - openbare - vergaderingen van de gemeenteraad van Bergen NH of...

Gemeentebelangen heeft een motie ingediend voor een paar extra ‘liftplekken’

7 juni 2019

Wat vindt u hiervan?

In Bergen aan Zee is al een liftplek bij de rotonde Zeeweg/Elzenlaan voor vertrekkende mensen en tijdens de laatste dorpsraadvergadering in Bergen aan Zee kwam de...

De gemeenteraad Bergen wil einde aan bomenkap in Schoorl

31 mei 2019

College staat daar achter

De gemeenteraad wilde afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering via een motie het college vragen bij de provincie...

Jantina Bruin nieuwe commissielid bij Gemeentebelangen

31 mei 2019

Jantina is geboren en getogen in Bergen

Dinsdagavond is tijdens de gemeenteraad ons nieuwe commissielid Jantina Bruin geïnstalleerd.

Gemeentekrant gemist?

31 mei 2019

11e jaargang - nummer 22 - 29 mei 2019

De Gemeentekrant is een uitgave van de gemeente Bergen en kunt u hier inzien.

NHNieuws houdt een peiling... Doet u mee?

31 mei 2019

Huisarts noemt hogere pensioenleeftijd 'collectieve ouderenmishandeling'

Actie afgelopen dinsdag in het openbaar vervoer tegen verdere verhoging van de pensioenleeftijd. Ook in andere sectoren rommelt het.

Voorstel college: recreatieve verhuur van juni tot en met augustus met mogelijkheid tot ontheffing

31 mei 2019

Periode opgerekt van twee naar drie maanden

Om de leefbaarheid en het woningtekort in de gemeente Bergen aan te pakken stelt het college maatregelen voor tegen het overmatig recreatief verhuur van gewone woningen.

College stelt borgstelling Tennis Club Bergen voor aan raad

24 mei 2019

Renovatie van één van de grootste verenigingen van Bergen

Het tenniscomplex van Tennis Club Bergen is na 37 jaar aan een renovatie toe. De totaalsom van de renovatie staat begroot op € 615.000,-

Ondernemers komen in opstand tegen afsluiting Kerkstraat tijdens zaterdagmarkt

Voor én tegenstanders

Een aantal ondernemers is een petitie gestart tegen het afsluiten van de Kerkstraat op zaterdagen tijdens de markt rond de Ruïnekerk.

Open brief wethouders aan partijgenoten in kabinet

24 mei 2019

Door de tekorten in de jeugdzorg en GGZ is een 'onverantwoorde' situatie ontstaan

276 wethouders die lid zijn van coalitiepartijen CDA, VVD, CU en D66 vragen hun partijgenoten in het kabinet om 'de handschoen op te pakken...

Een dag na besluit van de gemeenteraad op 9 mei jl. vraagt Lidl alsnog een vergunning aan

24 mei 2019

Wethouder Valkering: " We waren dus net op tijd als gemeente." Lidl: "We waren wel op tijd!"

Volgens Lidl Nederland is de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor een supermarkt op het Plein in Bergen NH wel op tijd gedaan.

Terug