Deel

Schoon schip...

Column: Kraantje

Schoon schip...

“Beste wensen.” “Ja, jij ook de beste wensen. Ben je weg geweest?” “Ja, heerlijk in de sneeuw, beetje frisse neus halen, met het gezin quality-time door gebracht, geen telefoon, geen Facebook, wel scrabbelen. Dan valt het allemaal wel weer reuze mee als je terug bent in het dorp. En jij?” “Oh gewoon thuis gebleven, uitvoerig in de keuken gestaan met de Kerst, rustig het Jaar uit geluid, familie die ver weg woont bezocht, je kent het wel. Nu weer aan de slag.”

“Heb jij nog goede voornemens voor dit jaar?” “Nou om eerlijk te zijn, had ik natuurlijk gehoopt te kunnen stoppen met werken als ik 2019 in zou gaan met een paar miljoen extra op de bank. Maar helaas moet ik gewoon weer als loonslaaf aan de bak.

En als je bedoelt of mijn voornemens zijn om alles wat vorig jaar niet goed ging, dit jaar wel goed te doen, dat ga ik dit jaar maar eens stapsgewijs proberen. Want alles in één keer veranderen, dat lukt niet zo makkelijk. En jij, wat voor voornemens heb jij voor dit jaar?”

 

“Nou, ik heb besloten alle overtollige ballast overboord te gooien.” “Dat is je aardig gelukt. Ik heb dat volgens mij inderdaad op het journaal voorbij zien komen.”

“Grapjas, ik bedoelde het niet letterlijk maar figuurlijk”. “Je bedoelt dat je aan een dieet gaat beginnen? Of laat je vanaf nu alle negatieve gedachten los ?”

“Nee, ik ga beginnen mijn leefomgeving te verbeteren en tegelijkertijd voor een beter milieu te zorgen. Ik ga vanaf nu ont-spullen en in koopstaking.

Want wat er gebeurde met al die containers in Terschelling, is eigenlijk onze eigen schuld. Als we stoppen met nieuwe spullen in huis te halen dan lost een deel van het milieu probleem zich vanzelf op.

En ja ,ik wil ik óók de overtollige feestkilo’s kwijt raken, maar dat gaat niet vanzelf, he. Ik ga nu in januari beginnen met een alcohol detox . Dat laatste is niet zo moeilijk hoor, maar de rest, dat is een ander verhaal.”

“Nou over afvalrace gesproken, de lokale politiek lijkt ook wel een afvalrace. Nog voor het jaar over was , waren de helft van de wethouders al weer weg. Het lijkt wel of het onmogelijk is om deze gemeente te besturen. “

“Oh, dat heb ik allemaal niet mee gekregen daar in de hoge bergen. Maar dat het er behoorlijk te keer kan gaan bij de lokale politiek, dat is duidelijk. Weet je, je moet ook niet voor eeuwige roem gaan als je in de lokale politiek zit. Voor je het weet wordt je zomaar zwart gemaakt en afgeserveerd.”

 

“Dat is wel zo, maar er wordt wel eens wat anders geprobeerd. Laatst nog door de nieuwe raadsleden, die nog niet zo door de wol geverfd zijn en ook nog niet zo’n geschiedenis met elkaar hebben. Maar of het ze gaat lukken om de sfeer te verbeteren, de tijd zal het leren.”

“Oh ja, daar las ik op internet iets over, maar direct daarna waren er al snel een heleboel cynische reacties.”

“Ja, dat las ik ook, maar het is toch wel eens opbeurend en verfrissend aan het begin van een nieuw jaar, als er ook eens positieve geluiden zijn. Als lokale bestuurders elkaar niet de loef willen afsteken maar gezamenlijk de schouders eronder willen zetten.”

“Inderdaad, maar dan moeten ze wel eerst schoon schip maken.

“Nou dat zal niet zo maar lukken.”

“Ja maar desondanks is het toch de hoogste tijd dat er een nieuw geluid klinkt. Dan kan hopelijk de vlag uit.

 

“Is er verder nog wat gebeurd terwijl ik weg was?” “ Nou ik weet niet of je het al gehoord hebt van J & C?” “Die zijn toch al lang uit elkaar?” “Ja dat dacht ik ook, maar wat ik nu toch weer hoor, heb je even?

 

Kraantje

Meer 'Columns':

Nooit meer Frans

12 juli 2019

Column: Kraantje

‘Wat zal ik het missen als ik terug kom van vakantie, nooit meer Frans.’ ‘Bedoel je dat je het huiswerk Frans overhoren...

Schoorls onkruid

12 juli 2019

Column: JoMo

Na twee weken vakantie heeft de natuur genadeloos toegeslagen in de tuin. Mijn vrouw wordt bij het aanzien haast moedeloos van het werk dat in het verschiet ligt.

Houdbaarheidsdatum

21 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Bestuurders komen én bestuurders gaan. Ministers, staatssecretarissen, wethouders, Tweede Kamerleden, gedeputeerden en...

Kauw: Luister eens goed naar elk vogeltje dat zingt zoals het gebekt is

21 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ben een geluksvogel zoals vele bijzondere vogels en nestjes in Bergen dat zijn. Ja, ik voel mij bevoorrecht te wonen in dit wonderschone dorp.

Nieuw begin

14 juni 2019

Column: Kraantje

‘Wat een feest van de week, het is ieder jaar weer bijzonder om te zien hoe uitgelaten en blij iedereen is.’

Zonder titel

14 juni 2019

Column: JoMo

De Belgische surrealist René Magritte kent u ongetwijfeld van zijn pijp. Daaronder had hij geschreven: “dit is geen pijp”.

Kauw

7 juni 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Graag zit ik in de toren van de Ruïnekerk wat te mijmeren. Dan denk ik aan vervlogen tijden of kijk naar beneden en gluur naar de mensen die komen en gaan.

Een nieuwe Burrie…!

7 juni 2019

Column: Rob van de Pas

Op 3 maart 2008 werd onze burgermoeder drs. Hetty Hafkamp benoemd tot Burrie van De Heerlijkheid Bergen én die rakkers uit Egmond en Schoorl.

Groepsdenken

31 mei 2019

Column: Kraantje

‘Help, ik ben door A gevraagd of ik mee wil op cursus?’ ‘En waar wil ze met jou dan naar toe?’ ‘Ze wil onze vriendschap verdiepen door in Egmond aan Zee op cursus te gaan.

Gewoon hartstikke leuk

31 mei 2019

Column: JoMo

Hortend, knarsend en sputterend komt de kleine eencilinder Listermotor in beweging. Als ie eenmaal op toeren is, geeft ie een aangenaam en vertrouwd ritme...

#NeemIkNuWelOfNietEenLabrador

24 mei 2019

Column: Rob van de Pas

Mijn vorige column over labrador Cooper heeft nogal wat reacties opgeleverd. Vooral veel tips & tricks om zo’n overenthousiaste sloper...

Lijkt het je leuk om in een column je licht over Bergen te laten schijnen?

24 mei 2019

Tijd voor een nieuwe schrijvende ster!

Heb je wat tijd over en lijkt het je leuk om één keer in de twee weken een column te schrijven over...

Alle perken te buiten...

17 mei 2019

Column: Kraantje

‘Ga jij dit weekend naar de hoveniersmarkt?’ ‘De bloemetjes buiten zetten? Nou ik begreep dat dat sowieso niet zo maar gaat.

Erica en Sisyphus

17 mei 2019

Column: JoMo

Ik kon simpelweg niet geloven dat de eigenaar van het Parkhotel tweehonderdduizend steentjes met de hand zou schoonbikken om...

Zwanenzang

10 mei 2019

Column: Henkoo

Er moet maar eens een einde komen aan dat kritische gedoe.

Sloper Cooper is mijn naam én faam…

10 mei 2019

Column: Rob van de Pas

In 2002 kregen Ingrid en ik onze eerste jonge hond. Beer, een bruine labradorpup van acht weken en twee jaar later kreeg Beer

Stilstaan

3 mei 2019

Column: Kraantje

‘Sta jij nog stil bij 4 mei?’ ‘Of ik nog stil sta bij de Nationale Dodenherdenking of dat ik 2 minuten stil ben op 4 mei bedoel je?

Yoni macaroni

3 mei 2019

Column: JoMo

Een doorgerookte sjamaan uit Middelie had iets te veel ayahuasca in de thee gedaan en de ceremonie...

Lintje voor de Sultan?

26 april 2019

Column: Rob van de Pas

Ik krijg dit jaar wéér geen lintje. Althans, dan had mijn vrouw mij vanochtend naar een obligate plek moeten lokken waar ik dan in mijn blauwe blazer...

Feestje

26 april 2019

Column: Henkoo

Morgen hebben we weer ons jaarlijkse feestje. De Koning is jarig en dat gaan we vieren.

Geruïneerd

19 april 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gezien, wat een toestand hè, ongelofelijk, de tranen stonden in m'n ogen.’

Planschaamte

19 april 2019

Column: JoMo

Er is sprake van planschade wanneer uw huis in waarde afneemt als gevolg van een planologische beslissing, die afwijkt van...

Zetelroof of zetelbehoud?

12 april 2019

Column: Rob van de Pas

Wat een dynamiek weer in ons dorp. Twee kleptomane Gemeentebelangers stappen over naar de VVD Bergen en ‘vergeten’ hun zetels bij de moederpartij achter te laten.

Kiezersbedrog

12 april 2019

Column: Henkoo

Ik ben ontzettend benieuwd naar het gemoed van de raadsleden Van Leyen en De Jongh van (voorheen) Gemeentebelangen BES.

Judaspenningen

5 april 2019

Column: Kraantje

“Jeetje wat een ontwikkelingen weer in ons dorp. Saai is het hier in ieder geval nooit, dat bleek afgelopen week weer. “

Ecoflop

5 april 2019

Column: JoMo

Onder luid gejubel van de polderidealisten werd in mei 2013 het mobilisatiecomplex Bergen aan de Groeneweg verworven door de stichting Ecodorp voor de som van...

Vertrouwen

29 maart 2019

Column: Henkoo

Heb ik nog vertrouwen in de politiek? En met name de plaatselijke? Of zeg ik dat verkeerd?

De Doos van Thierry Pandora?

29 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Wat wonen we toch in een bijzonder land én dorp. Zo win je à la Pim Fortuyn, althans zijn LPF in 2002, de Provinciale Staten verkiezingen en het land is te klein.

La plus ça change

22 maart 2019

Column: Kraantje

“Wat een feest van de week he?“ “Wie was er jarig? Heb ik wat gemist?” “Ik doelde eigenlijk op de verkiezingen voor de Provinciale Staten; het feestje van de democratie.”

Sherry Bordeaux en andere hypes

22 maart 2019

Column: JoMo

Het ene model is nog niet op de markt of de volgende versie staat al vol ongeduld te trappelen.

Leden der Staten-Generaal…

15 maart 2019

Column: Rob van de Pas

Komende woensdag wordt ons allen weer gevraagd of we de constitutionele democratie willen gaan dienen....

Voorkomen...

15 maart 2019

Column: Henkoo

Vorig jaar was ons hofje aan de Dreef volop in beroering. Een van de bewoners bleek een drugshandelaar te zijn die...

Een nieuwe lente

8 maart 2019

Column: Kraantje

“De laatste dagen wordt ik weer zo vrolijk wakker, al dat gekwetter van al die vogels op mijn dak, je voelt gewoon dat de lente in de lucht hangt.

Wat een heerlijk klimaat...

8 maart 2019

Column: JoMo

De zonovergoten dagen, waar we afgelopen weken van hebben kunnen genieten, zijn een zalvend effect van de opwarming van de aarde en...

Terug