Deel

Schoon schip...

Column: Kraantje

Schoon schip...

“Beste wensen.” “Ja, jij ook de beste wensen. Ben je weg geweest?” “Ja, heerlijk in de sneeuw, beetje frisse neus halen, met het gezin quality-time door gebracht, geen telefoon, geen Facebook, wel scrabbelen. Dan valt het allemaal wel weer reuze mee als je terug bent in het dorp. En jij?” “Oh gewoon thuis gebleven, uitvoerig in de keuken gestaan met de Kerst, rustig het Jaar uit geluid, familie die ver weg woont bezocht, je kent het wel. Nu weer aan de slag.”

“Heb jij nog goede voornemens voor dit jaar?” “Nou om eerlijk te zijn, had ik natuurlijk gehoopt te kunnen stoppen met werken als ik 2019 in zou gaan met een paar miljoen extra op de bank. Maar helaas moet ik gewoon weer als loonslaaf aan de bak.

En als je bedoelt of mijn voornemens zijn om alles wat vorig jaar niet goed ging, dit jaar wel goed te doen, dat ga ik dit jaar maar eens stapsgewijs proberen. Want alles in één keer veranderen, dat lukt niet zo makkelijk. En jij, wat voor voornemens heb jij voor dit jaar?”

 

“Nou, ik heb besloten alle overtollige ballast overboord te gooien.” “Dat is je aardig gelukt. Ik heb dat volgens mij inderdaad op het journaal voorbij zien komen.”

“Grapjas, ik bedoelde het niet letterlijk maar figuurlijk”. “Je bedoelt dat je aan een dieet gaat beginnen? Of laat je vanaf nu alle negatieve gedachten los ?”

“Nee, ik ga beginnen mijn leefomgeving te verbeteren en tegelijkertijd voor een beter milieu te zorgen. Ik ga vanaf nu ont-spullen en in koopstaking.

Want wat er gebeurde met al die containers in Terschelling, is eigenlijk onze eigen schuld. Als we stoppen met nieuwe spullen in huis te halen dan lost een deel van het milieu probleem zich vanzelf op.

En ja ,ik wil ik óók de overtollige feestkilo’s kwijt raken, maar dat gaat niet vanzelf, he. Ik ga nu in januari beginnen met een alcohol detox . Dat laatste is niet zo moeilijk hoor, maar de rest, dat is een ander verhaal.”

“Nou over afvalrace gesproken, de lokale politiek lijkt ook wel een afvalrace. Nog voor het jaar over was , waren de helft van de wethouders al weer weg. Het lijkt wel of het onmogelijk is om deze gemeente te besturen. “

“Oh, dat heb ik allemaal niet mee gekregen daar in de hoge bergen. Maar dat het er behoorlijk te keer kan gaan bij de lokale politiek, dat is duidelijk. Weet je, je moet ook niet voor eeuwige roem gaan als je in de lokale politiek zit. Voor je het weet wordt je zomaar zwart gemaakt en afgeserveerd.”

 

“Dat is wel zo, maar er wordt wel eens wat anders geprobeerd. Laatst nog door de nieuwe raadsleden, die nog niet zo door de wol geverfd zijn en ook nog niet zo’n geschiedenis met elkaar hebben. Maar of het ze gaat lukken om de sfeer te verbeteren, de tijd zal het leren.”

“Oh ja, daar las ik op internet iets over, maar direct daarna waren er al snel een heleboel cynische reacties.”

“Ja, dat las ik ook, maar het is toch wel eens opbeurend en verfrissend aan het begin van een nieuw jaar, als er ook eens positieve geluiden zijn. Als lokale bestuurders elkaar niet de loef willen afsteken maar gezamenlijk de schouders eronder willen zetten.”

“Inderdaad, maar dan moeten ze wel eerst schoon schip maken.

“Nou dat zal niet zo maar lukken.”

“Ja maar desondanks is het toch de hoogste tijd dat er een nieuw geluid klinkt. Dan kan hopelijk de vlag uit.

 

“Is er verder nog wat gebeurd terwijl ik weg was?” “ Nou ik weet niet of je het al gehoord hebt van J & C?” “Die zijn toch al lang uit elkaar?” “Ja dat dacht ik ook, maar wat ik nu toch weer hoor, heb je even?

 

Kraantje

Meer 'Columns':

Bergense Griepprik Parade

8 november 2019

Column: Rob van de Pas

Het leek afgelopen dinsdag wel de Moeder der Uitverkopen. Een grijze stoet vitale en andere 60 plussers liep, in...

Kauw... Niet voor de poes

Column: Yvon Bos Eyssen

Mijn verre voorvaderen kennen het Parkhotel nog als Erica.

Vakantie

1 november 2019

Column: Kraantje

In verband met vakantie... deze week geen column van Kraantje.

NOx en NH3 én maak het vooral heel ingewikkeld

1 november 2019

Column: JoMo

Een metropool is een agglomeratie van stadjes en dorpen die leidt tot één grootstedelijk gebied met vaak meer dan vijf miljoen inwoners.

OntLUSTerend

25 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik zit met twee benen in één pijp. Feitelijk ben ik op dit moment overvallen door een acute vorm van ambivalentie.

Kauw: Witte rook

25 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

"Hé Ton, ook aan een patatje oorlog, hoe is het met jou?", roept een lange vent. Hé Lange, jij ook een vette bek halen?"

Schaamstreken

18 oktober 2019

Column: Kraantje

‘Ben je vrijdag bij de opening van de Kunst10Daagse?’ ‘Nee, ik ben een lang weekend weg. Even lekker naar een stad toe met...

Via Dolorosa met happy end

18 oktober 2019

Column JoMo

Driehonderd kunstenaars van uiteenlopend pluimage leggen gespannen de laatste hand aan hun creaties.

Kauw... Spektakel

11 oktober 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik zit nog bij te komen van de Ronde van Bergen. Zoveel mensen op de been... totdat er een zijn/haar poot verzwikt en in het Rode Kruis tentje beland.

Vorkje prikken met Krikke

11 oktober 2019

Column: Rob van de Pas

Ik denk dat we het moeten doen. Echt waar, dit is een ultieme kans voor Bergen. Een nieuwe burgemeester kiezen of aanstellen die slecht ligt...

Opstandelingen en het BING-rapport

4 oktober 2019

Column: Gerrit Mollema

Ze kruipen weer eens achter hun computerschermen. Van tijd tot tijd komen drie Opstandelingen bij elkaar om...

Challenge

4 oktober 2019

Column: JoMo

Om spelers de kans te geven een arbitraire beslissing aan te vechten en tegelijkertijd het voortdurend lamleggen van het spel te voorkomen, is de challenge uitgevonden...

Genderneutraal Aagtdorp-Oost

27 september 2019

Column: Rob van de Pas

Vanaf nu moet alles genderneutraal. Niet dat ik het wil, maar de genderneutrale actiegroep STOP...

Kauw: Kan jij een geheim bewaren?

Column: Yvon Bos Eyssen

Geduldig trippel ik met wat maten rond onder de grote lelijke parasols bij de snackbar tegenover Wokke. Mensenbenen passeren ons links en rechts...

Recht praten

20 september 2019

Column: Kraantje

‘Het gaat goed met Nederland.’ ‘Oh ja, is dat zo?’ ‘Heb je onze Barbarossa van de week niet de troonrede horen uitspreken.

Beroerka

20 september 2019

Column: JoMo

Als je er in de jaren zestig een beetje bij wilde horen op Curaçao, dan had je een tweedehands barrel van Amerikaanse makelij met glimmende velgen...

Drugshol op het Binnenhof

13 september 2019

Column: Rob van de Pas

We hebben in Bergen Centrum dus een drugshol. Althans, een woonhuis op het Binnenhof waarin de handel in allerhande verdovende middelen wordt gefaciliteerd.

Kauw: Jazz&Sail

13 september 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Vanaf de kerktoren hoorde ik een kakofonie van bekende songs van weleer, terwijl vele bezoekers tegen elkaar aan kropen.

Cheerio

6 september 2019

Column: Kraantje

‘Heb je het gehoord? Het is eindelijk zo ver, er wordt nu echt met aftellen begonnen, als ik het nieuws mag geloven.’ ‘Het heeft anders wel lang genoeg geduurd.

Kermis en de eenvoud van het leven

6 september 2019

Column: JoMo

Traditioneel loop ik jaarlijks mijn rondje over de Alkmaarse kermis en eindig ik in de poffertjeskraam. Je eet ze met een vette klont boerenboter...

Donderdag 3 maart 2020: Beste mevrouw Hafkamp, lieve Hetty

30 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Hier sta ik dan…

Een beneveld dorp aan de kust

30 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Het is een mooie titel voor een boek, net als 'Terug naar de kust'. Nevelen verdampen in deze tijd van het jaar langzaam door de warmte van de zon.

De leugen regeert

24 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Ik lees het niet meer hoor, ik kan er niet meer tegen.’ ‘Waar tegen?’ ‘Tegen al dat negatieve nieuws, er worden alleen maar problemen aangekaart...

Bergen koopt Loppersum

23 augustus 2019

Column: JoMo

Die Trump mag een rare kwast zijn maar is wel een creatieve vogel. Je doet gewoon een bod op een land. Lijkt me voor Bergen ook wel wat...

Kauw: Regelmatig zit ik bovenop het goudhaantje

16 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Nou zijn er zoveel gouden haantjes in Bergen, maar ik bedoel de windhaan op de toren van de katholieke kerk aan de Dorpsstraat.

La Rose & Robèrt C3 Funeral Services

16 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Onlangs zat ik met mijn goede vriendin Hanneke Roos, onder het genot van een strak-droge Chablis, wat te brainstormen en te mijmeren...

Wakker

9 augustus 2019

Column: Kraantje

‘Was jij afgelopen weekend ook zo trots?’ ‘Trots? Waarop had ik trots op moeten zijn?’

Van vertrouwen word je vrolijk

9 augustus 2019

Column: JoMo

Dit weekend bezocht ik het jazzfestival in Sterpigny, een onooglijk klein gehuchtje in het niemandsland van de Hoge Ardennen.

Lange Tenen & Korte Lontjes

2 augustus 2019

Column: Rob van de Pas

Wat is dat toch? Die vertrutting van de maatschappij? Je mag tegenwoordig niets meer ergens expliciet wat van vinden of je krijgt een bak modder over je heen.

Kauw: Wat een uitslover, de intellectueel uithangen...

2 augustus 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De mussen vielen laatst van het dak, zo heet was het. Bij het ijspaleis vond ik een ijshoorntje en daarmee vloog ik naar een schaduwrijk plekje hoog in de boom.

De opstandelingen

26 juli 2019

Column: Kraantje

‘Het maakt wel wat los zo’n televisieprogramma. De ene columnist na de andere vindt het zelfs nu nog nodig om zijn/haar licht erover te laten schijnen.’

Zoals het klokje thuis tikt...

26 juli 2019

Column: JoMo

Vakantie brengt vele reizigers naar exotische oorden ver van huis. Afgezien van de all-in reizen, waar je ongestoord de ganse dag rond het zwembad hangt...

Balletje Bernt

19 juli 2019

Column: Rob van de Pas

Sinds afgelopen weekend lagen op mijn bureau een maagdelijk wit schrijfblok en een Waterman vulpen geduldig te wachten op mijn eerste komkommercolumn...

Kauw: Boven in de toren hoor ik het beneden gonzen

19 juli 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

Is er een opstand in het dorp? Ach ja, de bijen doen zich tegoed aan de bloesem van de lindebomen.

Terug