Deel

advertentie

Schandalig

Column: Kraantje

Schandalig

‘Heb je nog trek in wat calorie-arms om lekker van te smullen?’ ‘Caloriearm? Altijd goed, hoewel je met deze zomerse temperaturen je bikini-body zelden hoeft te tonen.’ ‘Heb je het laatste nieuws over onze eierkoekenkoningin gehoord? Ze heeft een Daan Roosegaarde gedaan, plagiaat geplaagd en niet zo’n klein beetje ook.’ ‘Noh jo, dat glouf ik niet, ze zal wel van de rel wezen.’ ‘Serieus, complete recepten van foodbloggers uit alle windstreken, maar ook de kiekjes erbij werden zonder gêne gegoogletranslate en gecopypaste en gepresenteerd als eigen werk.

Haar officiële Instagramaccount is zelfs verwijderd nadat er een stortvloed van klachten kwam. Het aantal volgers daalt nu sneller dan de kilo’s die je met het dieet verliest. Gelukkig treft ze zelf geen blaam, het is haar team die daarvoor verantwoordelijk is. Ze vindt het heel vervelend allemaal.’ ‘Als je signature dish een eierkoek is, snap je misschien niet dat je met klakkeloos recepten overnemen, ook bij online content van professionele bloggers, toch echt copyright rechten overtreedt.’
‘Over dorpsgenoten gesproken, wat een schandaal zijn die verkiezingen toch ook, ze worden gewoon geboycot.’ ‘Ze moeten de gulden middenweg zien te vinden met elkaar. Ooit zal er toch weer een wettelijk kabinet komen?’ ‘Daar heb ik het niet over, ik bedoel onze dorpsgenoot Jan en zijn compagnon Dennis. Zij worden geboycot voor de Televizier-Ring.

Alleen maar omdat hun onlinevideo serie Roddelpraat “kwetsend en beledigend” zou zijn.’ ‘Maar dat is toch zo’n beetje elk zichzelf serieus nemend roddelprogramma? Tenzij het een grote advertorial is voor tv-programma’s en “sterren” van het kaliber “wereldberoemd in Nederland” uit de stal van een van de grote productiemaatschappijen, dan is het een en al lofzang. Die Jan, die was toch politicus?’ ‘Ja hij wás politicus, kan je nagaan hoe erg het in de politiek is, als zelfs hij het de rug toekeert.’

‘Dat van die rug toekeren, dat is wel een dingetje in de politiek. Hoe noemden onze ministers van defensie, buitenlandse zaken en premier het niet kunnen evacueren van alle Nederlanders in Afghanistan ook alweer? “Akelig, pijnlijk en diep triest” respectievelijk. Kijk, die mannen van de Taliban kunnen zich wel leuk afficheren als Taliban 2.0 met hippe sneakers en een twitteraccount maar ze hebben alvast wel weer muziek verboden, daar is niets nieuw en verbeterd aan. Hun publieke omroep zendt nu nog alleen islamgerelateerde praat en nieuwsprogramma’s uit. Populaire programma’s zoals Afghan Stars, een soort Afghaanse Idols worden niet meer uitgezonden op tv, in plaats daarvan wordt een zedig moslimdrama voorgeschoteld. En de vrouwen daar, die zijn gewoon weer terug bij af.’ ‘Het nieuwe regime heeft toch beloofd vrouwenrechten te respecteren, binnen de islamitische wetgeving?’ ‘Wat dat inhoudt, dat weet niemand, de uitleg is nogal arbitrair, de internationale gemeenschap is niet voor niets bezorgd.’

‘Toch zijn die zorgen over vrouwenrechten aan de andere kant van de wereld een vorm van selectieve verontwaardiging. Het is lekker makkelijk, om met veel kabaal en een opgeheven vingertje anderen terecht te wijzen. Ondertussen steken we onze kop in het zand en kijken weg als in eigen land, in de eigen omgeving, min of meer hetzelfde gebeurd. Laatst wandelde ik naar het dorp, er liepen wat kinderen voor mij, toen hoorde ik een meisje van een jaar of twaalf zeggen: ‘Ik ben zo blij dat ik van mijn ouders geen hoofddoek om hoef, mijn nichtjes moeten dat wel. Weet je hoe warm en vervelend het is, als je dat de hele tijd moet dragen?’ ‘Of neem iemand zoals Laila Gül, die in haar boek een ontluisterend beeld schetst van haar eerdere leefwereld en inmiddels noodgedwongen onder moet duiken. Dat is pas zorgelijk, de toekomst van meisjes die hier wonen en geboren zijn maar desondanks in twee werelden leven.

In een parallelle samenleving, waar de normen en waarden en de sociale controle van de gemeenschap zo groot zijn dat hun eigen waarden onder druk staan van de waarden van de gemeenschap. Waar het hebben en uiten van een eigen andere mening een teken van losbandigheid is. Maar we zeggen er niets over, want dan vinden we het ineens bemoeizucht. We hoeven wat gebrekkige vrouwenrechten betreft helemaal niet naar ver-weg-istan te wijzen, het is hier gewoon om de hoek te vinden.’

advertentie

Meer 'Columns':

Langs het tuinpad van founder Hendrik…

15 oktober 2021

Column: Rob van de Pas

Laat ik beginnen met mijn felicitaties op te schrijven voor de mannen en vrouwen van POD. De nieuwe Partij ONS DORP. Prachtig VVD-blauw logo met een skyline vol kerken en de vuurtoren van Egmond aan Zee. Hier is echt goed over nagedacht.

Hangplek

15 oktober 2021

Column: Kauw

Ik zat op het platte dak bij Steff’s. Beneden zag ik een groepje hangouderen zitten. Waarover spraken zij? Ik deed even als een luistervink en keek over de rand.

Ik haat kunst…

Column: JoMo

Tijdens mijn slentering langs de Schoorlse Kunsten, werd ik getroffen door het T-shirt van de vrolijke en creatieve duizendpoot Steven de Peven met het opschrift ‘Ik haat kunst’.

De Magere Mannetjes

1 oktober 2021

Column: Rob van de Pas

Uit de titel van mijn tweewekelijkse column mag u rustig afleiden dat het niet over mij en de dikke vrienden van De Puddinkjes gaat.

Oude begraafplaats

1 oktober 2021

Column: Kraai

Vanaf het einde van een tafel wacht ik geduldig de situatie af. “Moet je kijken hoe die kauw zit te gluren naar jouw bord”. “Ja zeg, toevallig las ik dat kauwen, ondanks hun kleine hersenpan,
hele intelligente vogels zijn”.

Imposter Syndroom

24 september 2021

Column: Kraantje

Neem jij taart bij je koffie, je was toch helemaal op de “clean eating” tour?!’ ‘Ach wat maakt het nog uit, de meteorologische herfst is begonnen, het bikini seizoen is over en nu mag ik van mezelf een cheat-day hebben.’

Een schop onder je kont

24 september 2021

Column: JoMo

Weer een roedel ministers opgestapt. De achtergebleven tolken en koks in Afghanistan kunnen fluiten naar hun enkeltje Amsterdam en de vrouwen worden weer opgesloten in hun in puin geschoten huizen. Twintig jaar kommer en kwel en we zijn weer terug bij af. Klimaatproblemen hebben ze daar niet of het moeten de kruitdampen zijn uit de boedel wapens en ander schiettuig, die door de buitenlandse legers zijn achtergelaten.

Kleur bekennen

17 september 2021

Column: Rob van de Pas

Als je als columnist ‘kleur bekent’ is de kans groot dat de lezer vanuit zijn of haar perceptie een dubbele bodem zoekt. In mijn communicatietrainingen roep ik vaak: ‘Laat OMA maar thuis hoor!’ Wie is OMA dan..? OMA staat voor...

Natuurbescherming?

17 september 2021

Column: Kauw

Kauw zocht wat vrienden op in ’t Hof. Daar zijn de geruchten ook doorgedrongen dat de gemeente fors gaat ingrijpen. Er moeten 23 bomen worden gekapt… Kauwenfamilies in de scheve oude lindes zijn compleet gestrest.

Andere Koek…

10 september 2021

Column: Kraantje

‘Dit was wel weer een week om nog lang van na te genieten; de zon is letterlijk en figuurlijk achter de wolken vandaan gekomen. Stralend weer, blije mensen op het strand, de terrassen, lange rijen bij de ijssalons, zomerjurkjes...

De helaasheid der dingen

10 september 2021

Column: JoMo

Ik moest aan dit boek van Dimitri Verhulst denken, toen ik de week aan mij voorbij zag trekken. In dat boek formuleert Verhulst de onnavolgbare zin: 'God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen', in dit geval een week gevuld met voorvallen, waaronder een zonovergoten weekeinde...

Niet te geloven…

3 september 2021

Column: Kauw

Zoveel respons als ik kreeg op mijn vorige verhaal. Eerst maar even vertellen dat de wethouder ook Kauw leest en graag met mij wilde kennismaken en zo geschiedde.

PPIO’21! Nieuwe wijn in oude zakken?

3 september 2021

Column: Rob van de Pas

We krijgen een nieuwe politieke beweging in Bergen. De lokaal bekende Hendrik Borst (64) en mede aandeelhouder van Flessenpost Nederland BV heeft het initiatief genomen om een politieke partij te starten.

Verwarring

27 augustus 2021

Column: JoMo

Als ik mij erger aan het bombastisch exhibitionisme van de Gayparade, ben ik homofoob. Als ik mij verzet tegen godsdienstextremisme, ben ik een heiden.

‘Rectalificatie!’

20 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Twee weken geleden werd mijn column in onze digitale muurkrant De Flessenpost van Bergen bijna, let wel bijna de Charly Hebdo-ervaring van ons Madurodam aan Zee.

Klaar mee…

20 augustus 2021

Column: Kauw

Chagrijnig zit ik in de toren van de Ruïnekerk. Waarom ik mij zo rot voel? Ik heb nu al meer dan 50 keer verteld over een of andere misstand hier in dit ‘lieftallige dorp’. En wat denk je? Je schiet er geen fluit mee op. Erger nog, men vindt het wel amusant, zo’n kauw die zich uitlaat over zaken die ertoe doen.

Komkommertijd?

13 augustus 2021

Column: Kraantje

‘Van de week liep ik naar mijn kledingkast en werd ik intens verdrietig. Schaamde je je voor al je aankopen, kreeg je last van geweten, dat je CO2 afdruk zo groot is?

Rare sporten

13 augustus 2021

Column: JoMo

Er zijn veertig sporten met een Olympische status. Er komen nieuwe bij en sommige verdwijnen weer. Het duiven schieten is bijvoorbeeld geschrapt. In 1900 werden er nog 300 levende duiven afgeknald, waarvan 21 door de Belg...

Bergen! Wat gaan we doen?

6 augustus 2021

Column: Rob van de Pas

Als ik naar de huidige deplorabele situatie in het centrum van Bergen kijk, dan vraag ik mijzelf hardop af: ‘Hoe lang nog? Hoe lang laten we deze situatie bestaan?

Twijfels

6 augustus 2021

Column: Kauw

In het bos tegenover museum Kranenburgh reed een vervaarlijke machine met bovenin een man met een zaagmachine. Hij keek goed naar de bomen en zaagde er daarna de dooie takken uit.

Olympisch klatergoud

30 juli 2021

Column: JoMo

Toen Pierre de Coubertin in 1890 de Olympische Spelen nieuw leven inblies, kon hij niet vermoeden hoe zijn idealen 130 jaar later volledig vermorzeld zouden zijn. De Coubertin had bij de start...

Vakantie

30 juli 2021

Column: Kraantje

Columniste Kraantje is de sombere Nederlandse zomer even ontvlucht. Dus deze week geen column van haar hand. Geniet Kraantje!

Tik tok

23 juli 2021

Column: Kauw

Al mijmerend zag ik vanuit mijn oude stekkie in de lindeboom hoe vaak de terrasbezoekers op hun phones keken. Gewoon terwijl men samen zit te praten.

Nieuwe burgervader Lars is onderweg

23 juli 2021

Column: Rob van de Pas

We hebben een nieuwe Burrie en Robbie is het nie..! Ik kwam zelfs  niet door de eerste selectieronde. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk liet mij nog vóór de finish struikelen...

Hete brij

16 juli 2021

Column: Kraantje

‘Het belooft een zware zomer te worden.’ ‘In sommige delen van het land is het een natte zomer.’ ‘Nat of droog, het wordt in ieder geval niet de hete zomer die ons in het vooruitzicht werd gesteld.

Op de spies drijven

16 juli 2021

Column: JoMo

Het CDA heeft recentelijk bij paus Franciscus een verzoek ingediend tot heiligverklaring van Pieter Omtzigt.

De Zondvloed

25 juni 2021

Column: Kraantje

‘Heb jij het droog weten te houden?’ ‘Drooggehouden? Overdrijven is ook een kunst, heel leuk dat we in de achtste finales staan. Maar zo bijzonder was het voetbal tot nu toe nog niet.’

Zeesnot

25 juni 2021

Column: JoMo

Soms lijken dingen niet wat ze zijn. We kampen momenteel met een gigantische woningnood en voor jonge mensen is er simpelweg niet aan een huis te komen. Het aanbod is laag en de prijzen sky-high.

Hup Holland Hup!

18 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Het is erg spijtig voor de wappies, ‘koffiedrinkers’, aluhoedjes, anti-vaxxers, graancirkel-fetisjisten, 5G-gekkies en andere complotdenkers...

Woning

18 juni 2021

Column: Kauw

Er zijn gelukkig in het centrum van Bergen veel oude bomen waarin wij in de holtes onze nesten kunnen bouwen. En als jonge kauw wil je wel wonen in de tuin van de Ruïnekerk...

Kompassie

11 juni 2021

Column: Kraantje

‘Gelukkig lijkt Dry January een eeuwigheid geleden, als je nu door het centrum wandelt of op de terrassen en hier op het Ruïneveld zit, lijkt het alsof we bijna weer terug zijn naar het pre-corona leven.’

No Robbie No Burrie No Glory

4 juni 2021

Column: Rob van de Pas

Ik ga het niet worden! Nee hoor, het gaat vooralsnog niet lukken! Commissaris van de Koning Arthur van Dijk (VVD) heeft mij afgelopen week schriftelijk laten weten dat hij mijn sollicitatie naar de functie van burgemeester...

Moord

4 juni 2021

Column: Kauw

Tot eind mei was ons jachtseizoen geopend, dan jagen wij op van alles wat eetbaar is voor onze jongen, want die moeten gevarieerd eten om goed te groeien!

Onschuldig cancellen

28 mei 2021

Column: Kraantje

Nog een weekje slapen en dan worden de horeca, theaters, bioscopen en musea wakker gekust uit hun gedwongen winterslaap.

Terug