Samen op weg naar een betere afvalscheiding
Het beleidsplan van gemeente Bergen is tot stand gekomen na inspraak van eigen inwoners, via een enquête en een inwonerpanel
Gepubliceerd: 9 december 2022
Het programma Van Afval naar Grondstof (VANG Huishoudelijk afval) is een landelijk programma dat het doel heeft om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te brengen van gemiddeld ruim 200 kilo naar 30 kilo vanaf 2025. In mei 2021 stelde de gemeenteraad hiervoor een beleidsplan vast. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de bijbehorende maatregelen. De kans is groot dat u hier al iets van gemerkt heeft.
Op allerlei manieren probeert de gemeente afvalscheiding te verbeteren. Afgelopen voorjaar zijn er snoeikorven geplaatst, en op dit moment kunt u uw afgevallen bladeren kwijt in een van de 30 bladkorven die op verschillende plekken in de gemeente geplaatst zijn. Verder hebben huishoudens in een laagbouwwoning eind vorig jaar een PMD-rolcontainer voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons ontvangen. Hiermee wordt het afval scheiden bij huis gemakkelijker. Met de PMD-container brengen we naar verwachting in 2022 de hoeveelheid restafval per persoon terug naar 160 kilo. Daarmee zijn we nog lang niet bij het doel van 30 kilo, maar is al wel een mooie stap in de goede richting gezet. Ernest Briët, wethouder Duurzaamheid: “We zijn als gemeente al goed onderweg naar een mooi milieuresultaat, maar het zijn onze inwoners die het afval uiteindelijk goed moeten scheiden. Dikke pluim voor hen, we doen het samen nu al beter dan vorig jaar!”
Participatie
Het beleidsplan van gemeente Bergen is tot stand gekomen na inspraak van eigen inwoners, via een enquête en een inwonerpanel. In het beleidsplan zijn diverse maatregelen vastgelegd voor betere afvalscheidingsmogelijkheden. Zo moet afval scheiden gemakkelijker worden voor bewoners van een flatgebouw of appartementencomplex. Verder krijgen de milieuparkjes een opknapbeurt, komen er speciale containers voor kleine elektrische apparaten en luiers, en introduceren we een variabele heffing vanaf 1 januari 2024, waarbij een tarief per aanbieding (niet per kilo) wordt betaald. Met de manier waarop u afval scheidt, kunt u zo invloed uitoefenen op de hoogte van uw afvalstoffenheffing. In Uitgeest, Castricum en Heiloo blijkt dit ook al goed te werken; de buurgemeenten hebben de hoeveelheid restafval inmiddels teruggebracht naar minder dan 100 kilo.
Toeristische gemeente
In de gemeente Bergen houden we er rekening mee dat jaarlijks veel toeristen naar onze gemeente komen. Er komt meertalige informatie om hen goed uit te leggen hoe ze hun restafval kunnen scheiden. Zo zijn we samen op weg naar een betere afvalscheiding.
Nieuw: zijlader
De gemeente Bergen heeft bewust gekozen voor de zijlader als nieuw inzamelvoertuig. Deze heeft aan de zijkant van het voertuig een mechanische arm die een container oppakt, leegt en weer terugzet. Voor deze moderne inzamelmethode moeten de rolcontainers naast elkaar aan de weg worden gezet. Wethouder Briët legt uit: “Voor de inzamelmedewerkers is dit een grote vooruitgang, in overeenstemming met de Arbowet. Zij hoeven niet meer met zware containers te slepen, omdat de mechanische arm het werk doet.” Momenteel kijken we op welke locaties de verzamelplaatsen voor de rolcontainers komen. Dat kan de huidige plek zijn of een andere locatie. Inwoners met een rolcontainer krijgen hierover binnenkort meer informatie per brief.