Ruïnekerk kleurt oranje voor ‘Orange the World’

Respectvol met elkaar omgaan...

Op 25 november 2022 wordt de Ruïnekerk in Bergen in oranje licht gezet. En nee, dit is niet vanwege het WK voetbal. Met het verlichten van dit iconische gebouw wordt aandacht gegeven aan geweld tegen vrouwen.

De gemeente Bergen ondersteunt hiermee de campagne Orange the World. Deze campagne vindt in meer dan 100 landen plaats en loopt van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens.
Iedereen is van harte welkom bij het moment van de ontsteking van de oranje verlichting op 25 november vanaf 15.30 uur in de Ruïnekerk in Bergen.

Respectvol met elkaar omgaan
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Preventie is in 2022 het thema van de campagne. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang. “Het moet gewoon stoppen”, vindt ook burgemeester Lars Voskuil. “We moeten respectvol met elkaar omgaan. Het belang van deze campagne is groot, omdat het nog veel voorkomt, ook in huiselijke kring. Nog niet iedereen is zich ervan bewust dat het al heel lang een serieus probleem is. Het moet onze nadrukkelijke aandacht krijgen.”

Iconisch
Dit jaar wordt de Ruïnekerk in het oranje gezet, vorig jaar was dit het Witte Kerkje van Groet en het jaar daarvoor de vuurtoren Van Speijk in Egmond aan Zee. Toeval? De burgemeester denkt van niet. “Het moet een zichtbaar, herkenbaar, iconisch object zijn. Dan komt de boodschap het beste over. En wie kent de Ruïnekerk nou niet?”

Het begint volgens Voskuil allemaal bij bewustwording, mensen aan het denken zetten. “Waarom is deze campagne nodig? Dat is de vraag die mensen zichzelf gaan stellen. Veiligheid in de samenleving doe je niet alleen door handhaving, maar ook door bewustwording.

Gelijkwaardige samenleving
Dominee van de Ruïnekerk Engele Wijnsma: “De onderdrukking van vrouwen is een thema wat ons zeer aanspreekt”, zegt hij. “De kerk staat in mijn ogen voor humaniteit en gelijkwaardigheid. Het gaat om een wereld van rechtvaardigheid, dat is het ideaal. Wij willen ons als kerk inzetten voor een gelijkwaardige samenleving.” Het steunen van Orange the World lijkt dus te passen als een jas. “Als kerk zijn we ons er veel meer bewust van geworden. We hebben het er ook meer over. De kerk is er niet voor zichzelf, maar voor de wereld.”
De missie van de kerk is volgens Wijnsma bijdragen aan een humane samenleving. “Een plek zijn waar iedereen welkom is. Wij zijn altijd beschikbaar, voor gesprekken of voor melding. We hebben nu een vertrouwenspersoon aangesteld, die iedereen kan gebruiken. En dan kijken wij waar we kunnen helpen.”

Campagne start al vóór 25 november
In de diensten voorafgaand aan de 25ste zal Wijnsma al aandacht besteden aan de campagne. Vóór het ontsteken van de verlichting is er een bijenkomst in de kerk, waarin het doel van de campagne nogmaals wordt benadrukt. De dominee zal het welkomstwoord op zich nemen, gevolgd door ervaringsverhalen van twee medewerkers van de Merel van Groningen Foundation. Vervolgens zet de burgemeester, samen met kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker, de Ruïnekerk in het oranje licht. Bij het gemeentehuis, bij het Klimduin Schoorl, aan de boulevard in Egmond aan Zee en bij de Ruïnekerk komt de Orange the World-vlag te hangen.
Op de website orangetheworld.nl vindt u meer nieuws en informatie over alle activiteiten.
Signaleer je een alarmerende situatie, groot of klein? Kijk op veiligthuis.nl of bel met 0800-2000. Bij direct gevaar is 112 bellen het advies.

LED-verlichting
Voor de verlichting van de Ruïnekerk is gekozen voor LED-verlichting. Omdat LED-lampen een aanzienlijk langere levensduur hebben en veel minder energie verbruiken, zijn deze lampen een stuk beter voor het milieu dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen.