Deel

advertentie

Roxit

Column: Peter van Vleuten

Roxit

In een grijs verleden kregen we met de goeie ouwe Ship & Horse Band de gelegenheid om een concert te geven in Oostenrijk. Op Sylvesterabend, oftewel Oudjaar. In een restaurant annex danszaal. In Tirol.
We hadden vol goede moed de reis erheen gemaakt, er waren ons gouden bergen beloofd. Een stevige gage, en meerdaags kosteloos verblijf in een mooi hotel, gratis skipassen en natuurlijk volledige kost en inwoning voor een paar dagen. En dan nog muziek maken ook, hoe mooi kon het zijn!

Het enige irritante waren de grensovergangen, waarbij we ieder instrument en elk snoertje moesten inklaren bij de douane. Op een lijst van meerdere pagina’s stond de hele Ship & Horse-inventaris genoteerd, inclusief serienummers en bouwjaren. Als je pech had, mocht je de hele bus ter controle uitladen, en met een beetje mazzel kreeg je na niet al te lang wachten een serie stempels op je ‘carnet’. Achteraf zat er ook wel wat romantiek aan, zo gesandwicht tussen de vrachtwagens met opleggers. En wij dan als echte rockers op tour. Dus wat kon het ons schelen, we waren op weg naar fame & fortune bij ons eerste internationale concert! We zouden Oostenrijk veroveren.

Het was te mooi, natuurlijk.

We waren er vooraf al voor gewaarschuwd dat, wat we ook verder deden, om middernacht hoe dan ook een wals moest worden gespeeld. Traditie. Dat was zo ongeveer de enige gebruiksaanwijzing die wij als Hollandse muzikanten hadden meegekregen. Geen probleem, we hadden de Millionaire Waltz van Queen ingestudeerd en dachten daar wel mee weg te komen. Wij zouden de Ship & Horse daar tussen de Alpentoppen weleens onvergetelijk maken.

Dat laatste is zonder meer gelukt. Zij het een beetje anders dan wij zelf in gedachten hadden.

Ofschoon we op posters in de wijde omgeving luidruchtig waren aangekondigd als ‘die Spitzengruppe aus Holland’ lukte het maar niet om de zaal in beweging te krijgen met ons doorgaans dansgarante repertoire. Niets werkte. Wat we ook deden. Glazige blikken en gefronste voorhoofden waren ons deel. En natuurlijk, toen het 12 uur werd en het Nieuwjaar intrad, bleek onze opvatting van een wals – uitgerekend in het land van herkomst – geenszins te stroken met de ideeën die de dorpelingen daarover hadden. Het werd zelfs een beetje grimmig.
Om kort te gaan: het was een regelrecht fiasco. Een lokale lolbroek zou ons nog wel even ‘redden’ met een aantal schuine Tiroolse liedjes, maar we kregen al snel het sein van de Überober dat we beter konden stoppen.

Ook het vervolg bleek een aaneenschakeling van ramp en tegenspoed. Van de beloofde skipassen wist niemand zich meer iets te herinneren. De plaatselijke impresario was er met onze gage vandoor, zodat we platzak in alle vroegte het hotel moesten uitglippen door de ramen en als een dief in de nacht koers zetten naar de Duitse grens. Nog maar net buiten het dorp maakten we een verschrikkelijke schuiver met de bandbus, waardoor we met de voorwielen boven een metersdiepe leegte kwamen te hangen. Alleen door over de apparatuur klimmend de bus aan de achterzijde te verlaten, konden we het vege lijf redden. Een bereidwillige boer heeft ons geloof ik daarna die kloof uitgesleept.

Daar moest ik allemaal aan denken toen ik Engelse én Europese muzikanten vorige week de noodklok hoorde luiden. Vanwege de Brexit is ook de internationale muziekscene in rep en roer. Niks geen vrij verkeer van mensen en goederen meer. Het is weer lijsten invullen, stempels halen, visa kopen, werkvergunningen regelen, btw-verrekeningen tonen… En wachten, vooral veel wachten. Plus: kosten maken, meestal net de achilleshiel van opkomende bands. Gevolg: een enorme terugloop van veelbelovende acts uit het Verenigd Koninkrijk die de oversteek wagen om te toeren. En steeds minder muziekgroepen die zich vanaf het vasteland naar het VK begeven. Het droogt aan beide zijden van de Noordzee stevig op.

De uitwisseling van Britse bands en Europese bands keldert. De hernieuwde ‘splendid isolation’ waardoor het VK zich door de eeuwen heen onafhankelijk en ongenaakbaar heeft kunnen houden, eist ook z’n tol in de rock & roll. We zijn veertig jaar terug in de tijd.

Er is sprake van een heuse Roxit. En daar is weinig romantiek aan.

advertentie

Meer 'Columns':

Partij voor de Dieren

15 september 2023

Column: Rob van de Pas

Om wat haatmails en gejank van mijn woke wappies te voorkomen, zal ik alvast duiden hoe het zit. Ik ben lid van de Partij voor de Dieren.

Gehoord

15 september 2023

Column: Kauw

Wij kauwen zijn echt een toeristische attractie, met na enige toenaderingspogingen, een kruimel van dit of dat als cadeau.

Manifesteren kun je leren

8 september 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie je er uitgerust uit, je vakantie heeft je vast goed gedaan, je blaakt van gezondheid.'

Mini-vakantie

8 september 2023

Column: Peter van Vleuten

Beroepsmatig muziek maken is geen vetpot.

Dutch design

1 september 2023

Column: Kauw

Ik heb een week bij tante Ka gelogeerd in Zandvoort. Inderdaad, net in die week. Ik zat eerste rang op zo’n hijskraan. Ik had er een prachtig uitzicht op zee, duin en racerij. Ja, van zoveel spektakel wankelde ik allicht. 

Vakantiecolumn: Griekenland?! Ach, zo gek nog niet…

1 september 2023

Column: Rob van de Pas

September 2014. Het zou haar droomvakantie worden. Weekje zeilen in Griekenland op de boot van goede vrienden en aansluitend nog een dag of wat chillen in een huis met zwembad ergens aan de kust van Corfu.

Stokpaarden en trapveldjes

25 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

Toen de Zweedse songwriter en producer Max Martin tijdens de Grammy Awards werd bedolven onder de prestigieuze prijzen, had hij een opvallend dankwoordje klaar. Max, die inmiddels net zoveel nummer-1 hits heeft gescoord als The Beatles, kwam niet met de standaard bedankjes aan platenlabels, collega’s en familie.

De Vierde Wethouder…

18 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Kent u dat verhaal van die Vierde Wethouder die niet mocht worden benoemd? Wij van Follow The Gossip wel! Afgelopen maanden heeft een redactieteam van ons Flesje wat onderzoek gedaan en hebben we de Vierde Wethouder getraceerd.

Vakantie…

18 augustus 2023

Column: Kauw

Het is in ons toeristendorp weer levendig druk. De gasten komen af op het mooie lieflijke dorp met al zijn groen. Favoriet is het fietsen in de prachtige natuur: bossen, polder, duinen en zee.

Band of Brothers

11 augustus 2023

Column: Peter van Vleuten

In een band zitten is een zeldzaam fenomeen. Als je het al ergens mee kunt vergelijken, doet het denken aan de onbreekbare banden die oorlogsveteranen en ex-militairen hebben met hun kameraden in het legeronderdeel van ooit.

Columnist Kim Klaver vraagt om raad…

11 augustus 2023

Column: Kraantje

Mag ik jou wat vragen? Ik weet wel dat jij in de stromende regen je tuin winterklaar aan het maken bent en ik als een godin in Marbella moet oppassen dat ik niet verbrand of teveel tapas naar binnen werk, maar ik ben iets kwijt en misschien weet jij het te vinden.  

Ben ik een zevenvinker?

4 augustus 2023

Column: Rob van de Pas

Tja, de vraag stellen is in dit geval de vraag toelichten. Wat is een zevenvinker? Nou, een zevenvinker is volgens mijn vriend, boekjesschrijver, journalist, antropoloog  en Arabist Joris Luyendijk (51) het volgende wezen [lees: homo sapiens] op twee benen:

Vogelvrij

4 augustus 2023

Column: Kauw

Het is bijna de honderdste keer dat deze kauw over haar belevenissen vertelt in de Flessenpost. Paparazzi zitten overal en zo stond er ineens een journalist van de Story met een stuk brood voor mijn snavel. Maar ik liet mij niet verleiden.

Van slag

28 juli 2023

Column: Kraantje

'Zouden al die doemdenkers toch gelijk krijgen, is het einde van de wereld nabij?’ 

GOM

28 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

In mijn omgeving hoor ik steeds meer bevriende vrouwen (en vrouwen van vrienden) met elkaar de beproevingen delen van de overgang. Echt, daar zal ik nooit ofte nimmer slappe mannengrapjes over maken.

Penthouse in Franckenstijn

21 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Ik heb een ‘flatje’ gehuurd. Een penthouse om precies te zijn. We huren in de middelste woontoren en op de bovenste verdieping.

Al generaties lang…

21 juli 2023

Column: Kauw

“Zie je, hoe die kauw druk bezig is met het voeren van haar jong. Die kleine opdonders laten zich wel horen hè, het zijn net pubers.” 

Catharsis

14 juli 2023

Column: Kraantje

‘Wat zie jij er uitgerust uit, en dat terwijl de vakantie nog niet eens begonnen is. Wat is je geheim?’

Rock & roll in de klas

14 juli 2023

Column: Peter van Vleuten

Muzikant zijn is een merkwaardig vak. Vaardigheid in het bespelen van een instrument is slechts een klein deel van wat ervoor nodig is.

“50 zónder grijstinten…”

7 juli 2023

Column: Rob van de Pas

Tijdens de vakantie van ons Flesje ben ik gebeld door een bekende uitgever uit Amsterdam. De vrouw aan de andere kant van de verbinding wilde met mij een afspraak maken.

Overprikkeld…

7 juli 2023

Column: Kauw

Droogte, drukte en storm. Een maand lang waren de goten uitgedroogd, waar moesten wij drinken? Ondertussen nam de drukte toe, volle terrassen en rijen bij de snackbar.

Culture clash

30 juni 2023

Column: Kraantje

‘Als je de krant de laatste dagen openslaat, lees ik alleen maar ellende. Russische bommen die doelbewust op een restaurant worden afgevuurd, rookwolken van Canadese bosbranden die naar ons toe waaien en in een maand zoveel CO2 uitstoten als Nederland in een jaar uitstoot.

To do…

30 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Iedereen die één of beide ouders heeft verloren, zal dit bekend voorkomen. In de nasleep van afscheid en uitvaart dient zich het moment aan van opruimen en uitruimen.

Drama’s

9 juni 2023

Column: Kauw

Er kwam bij de buren net een kuiken uit het ei, en hop daar waaide het door die rottige noordenwind zo uit het nest. Daarna hoorde ik een meeuw afgrijselijk krijsen en zag in een oogwenk een reiger met haar jong wegvliegen.

Burgerberaad Bergen

9 juni 2023

Column: Rob van de Pas

Ik vind het wel wat..! Het instellen van een burgerberaad voor lastige (toekomstige) kwesties in ons dorp. Afgelopen maandag was er een reportage bij NPO 2 over dit fenomeen.

Iktivisme

2 juni 2023

Column: Kraantje

Het lijkt me toch wel intens vermoeiend, een leven als BN’er. Dat je op enigerlei wijze weet op te vallen in de grijze massa en met je kop boven het maaiveld uitsteekt en je je een ster mag wanen.

Missing Man

2 juni 2023

Column: Peter van Vleuten

Wat een kracht en betekenis kan muziek toch hebben. Ik ondervond het des te meer tijdens de uitvaart van mijn vader, vorige week.

AZ Alkmaar is de naam…

26 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Reputatie komt te voet en gaat te paard…

Giftig…

26 mei 2023

Column: Kauw

Aan de onderkant van het ruïnemuurtje groeien flinke plukken gras.

Tegeltjeswijsheid

19 mei 2023

Column: Kraantje

'Ben je ook zo lekker aan het wippen voor een betere wereld de laatste tijd?’ ‘Dat er iets aan de vergrijzing moet gebeuren snap ik, maar denk je nou echt dat meer kinderen het milieu gaat helpen?’

Allemaal artiesten…

19 mei 2023

Column: Peter van Vleuten

Afgelopen week zei iemand het weer. We hadden een uitermate mooie avond gehad in een theater in Haarlem waarin het lied centraal stond.

Vroeger…

12 mei 2023

Column: Rob van de Pas

Soms denk ik nog weleens met weemoed terug aan de tijd dat ik (16) in Bergen krantenjongen was bij De Telegraaf. Dirk Schekkerman van de Oosterweg bracht elke morgen in zijn oude Mercedes omstreeks 06:00 uur een dikke stapel Telegrafen, een tiental Volkskranten en een handje vol exemplaren van het  Nieuws van de Dag bij ons thuis. 

Eiken

12 mei 2023

Column: Kauw

Ook een kauw verveelt zich wel eens.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug