Rondje horeca... 8
Biefstuk-imperium Loetje verspreidt zich als een jusvlek over het land
Gepubliceerd: 22 februari 2019
Zeg je Loetje, zeg je biefstuk. Bijna dertig jaar lang was er maar één restaurant van die naam, in Amsterdam, nu zijn er zeventien. Waaronder een in ons eigen Bergen.
Zelf omschrijft de familie het imperium als ’een jusvlek’ die zich over het land verspreidt. Hoe het begon met biljarten, biefstukken, Blue Band en beledigingen. Recept voor dé Loetje-biefstuk: twee ons ossenhaas, een klont margarine en een ongewassen pan. Marga Klinkhamer (56) lacht om de verbijstering. „Nooit in het sop, dan haal je het vet uit de pan. Schoonvegen met keukenrol, naspoelen met heet water. Gooi die flacon Dreft maar weg.”
Ze heeft de humor van haar vader, Ludwig Klinkhamer, die Loetje werd genoemd. Hij gaf zijn café dezelfde naam omdat dat lekker bekte. Van anderen kreeg hij later de bijnaam De Biefstukkoning.
“Naast hun borreltje wilden de biljarters graag wat eten”
Was hij voor die tijd slager, Loetje opende op 1 februari 1977 samen met zijn broer een biljartcafé in de Amsterdamse Johannes Vermeerstraat. “Naast hun borreltje wilden de biljarters graag wat eten. Moeder Bep maakte boven in haar eigen keukentje broodjes bal en uitsmijters. De economie trok aan en in de buurt vestigden zich wat reclamebureaus. Die jongens smeten met geld en wilden meer dan een tosti.” Als oud-slager wist Loetje de weg voor een goed stuk vlees.
Lees hier verder over het ontstaan van Loetje.
En verder… Bergenaar en restauranthouder Richold Bakker heeft deze week een Indonesisch café-restaurant geopend in Haarlem, genaamd ‘Samabe’, op de hoek van de Korte en de Lange Veerstraat. In Bergen runde hij eerder Gusto, Nero en DjaDjan.
Tot slot… Anouk Mak (Cavastore.nl) en ondergetekende blikken terug op een fantastische geslaagde Valentijnsavond 2019. Wij en de negen stellen die het geluk hadden een gratis Valentijnsdiner te winnen hebben genoten! Dank aan de medewerkende restaurants.
H.S