Rondje horeca 5: wat te doen tegen het chronische personeelstekort?
"We willen medewerkers carrièreperspectief geven. Daarom hebben we een coöperatie opgericht waarmee we gezamenlijk personeel in dienst nemen."
Gepubliceerd: 4 februari 2022
Goed personeel vormt de spil in ieder horecabedrijf. Voor de coronacrisis was het werven van bekwaam personeel, zeker in de aanloop naar het voorjaar al vaak een groot probleem en dat is er nu na twee jaar ellende voor de branche niet bepaald beter op geworden. De horeca schreeuwt op dit moment om personeel. Een aantal restaurants in Bergen, maar ook verderop in het land moeten een aantal dagen per week hun deuren sluiten, simpelweg omdat er geen personeel te vinden is.
Het personeelstekort speelde dus al langer, maar door de crisis is het alleen maar erger geworden. Volgens het CBS zijn er bijna 14.000 openstaande vacatures in de horeca. Veel personeel moest noodgedwongen op zoek naar ander werk tijdens de coronacrisis. Tussen februari 2020 en februari 2021 verdwenen er 122.000 banen in de horeca. en dat is er nu in februari 2022 niet veel beter op geworden.
Misschien een idee voor de Bergense horeca
Om de uitstroom van goed personeel te verminderen, heeft een aantal Haarlemse horecaondernemers nu de Haarlemsche Horeca Academie opgericht. Hierin werken ze samen met de gemeente, onderwijsinstellingen en het UWV. Een van de initiatiefnemers is Hildo Makkes van der Deijl, eigenaar van drie horecazaken in het centrum van Haarlem en voorzitter van de lokale KHN-afdeling. “We willen medewerkers carrièreperspectief geven. Daarom hebben we een coöperatie opgericht waarmee we gezamenlijk personeel in dienst nemen.”
Medewerkers zullen rouleren tussen de verschillende aangesloten bedrijven. Strandtenten hebben bijvoorbeeld in de zomer heel veel personeel nodig en in de winter weinig. In de rustige wintermaanden kunnen de strandtentmedewerkers via de coöperatie worden ingezet in zaken waar het dan juist druk is. Via de coöperatie krijgt het personeel opleidingen en cursussen aangeboden.
Inmiddels hebben zestien ondernemers zich aangesloten bij de Haarlemsche Horeca Academie. De eerste medewerkers van de coöperatie worden op dit moment ingewerkt.
Ik zeg… doen!
H.S