Deel

Rondje horeca... 35

Uit je dak... en dan even chillen

Rondje horeca... 35

Terugkijkend op de afgelopen editie van het Jazz & Sail festival, kan ik niet anders zeggen dat ondanks het wat mindere weer op vrijdag (maar dat zijn we wel een beetje gewend) het weer een fantastisch feestje was. Hulde voor de organisatie en sponsors! Ikzelf heb ook enorm genoten van het jeugdig Bergens talent wat op drie podia op de zaterdagmiddag hun beste kunnen ten gehore bracht. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Ik denk dat ik voor het eerst in 30 jaar dit keer niet op zondag naar Bergen aan Zee ben afgereisd. Mijn keuze ging dit keer uit naar de open dag in de hoftuin bij het Oude Hof.

Liefhebbers van genieten in mooie tuinen en biologische producten konden hun hart weer ophalen op het landgoed van blooming. De prachtige moestuin was weer toegankelijk voor publiek. Kinderworkshops, tuinrondleidingen, bloemen plukken, en een heerlijk terras om lekker te genieten van een drankje en hapje. “Dit jaar is het alweer het vijfde jaar dat wij de Open Hoftuindag organiseren” vertelt Marieke Böggemann van blooming. “We organiseren deze dag in samenwerking met Scorlewald uit Schoorl. Zij zijn de dagelijkse trotse beheerder van onze prachtige moestuin. Dat is een samenwerking die goed past bij de sociaal maatschappelijk doelstelling van blooming en bij dit mooie evenement.”

Wat een heerlijke relaxte fijne sfeer. Wat mij betreft mag ieder weekend wel zo verlopen. Swingend uit m’n dak en daarna lekker ‘duurzaam’ chillen met een hapje en een drankje. Hoe fijn kan het leven zijn!

H.S

Meer 'Horeca':

Beter laat dan nooit... maar we hebben hem. Exclusief filmpje terugblik Jazz&Sail 2018

16 november 2018

De kans is groot dat jij er ook op staat

Het is inmiddels alweer even geleden, maar wat hebben we genoten met z'n allen.

Bierliefhebbers opgelet. Bergensche Blos, lekker fris en heel toegankelijk

16 november 2018

Vanaf nu verkrijgbaar bij blooming

Samen met Brouwerij Egmond heeft blooming eigen bier ontwikkelt. Als uitgangspunt hebben ze het blonde bier...

Een culinaire recensie in de media. Hoe moet je daar nou mee omgaan?

16 november 2018

Natuurlijk is het zo dat de recensies in de krant steeds minder effect krijgen op je potentiële gasten

Een paar weken geleden ontving ik (Marjolein van Spronsen) een nieuwsbrief van een restaurant met als titel ‘Nou dat was me de recensie wel zeg’.

Niet alleen het wild-, maar nu ook het truffelseizoen geopend

16 november 2018

Wat is de beste tijd om de truffel te eten?

Julius Jaspers: ,"Truffel is echt een seizoensproduct. Van ongeveer begin november tot en met januari zijn de zwarte en de witte truffel verkrijgbaar" .

Rondje horeca... 44

16 november 2018

Afzeggers. Bij reserveringen zonder een aanbetaling, heeft een restaurant gemiddeld 45 no-shows per maand

Nog maar kortgeleden zag ik een berichtje op Facebook staan van Eelce ten Broeke. Chefkok en eigenaar van restaurant Cunst aan de Kleine Dorpstraat.

Winnaars Proefschrift Restaurants Awards 2018

9 november 2018

Met als talentvol sommelier Stefan Wierda – Merlet- Schoorl

Jan van Lissum heeft maandag 5 november jl. de winnaars bekendgemaakt van de Proefschrift Restaurants Awards.

Rondje horeca... 43

9 november 2018

De ster is rijzende bij restaurant Merlet, en dit jaar voor de 8ste keer een Bib-gourmand en mooie recensie in de 'Lekker' voor DjaDjan

Stefan Wierda uitgeroepen tot talentvol sommelier van het jaar! In 'Proefschrift Restaurants' werdt Merlet 'beloond' met een 8,9 en kreeg een prachtige recensie

Nieuw horecabeleid Gastvrij Bergen 2

9 november 2018

De horeca levert een bijdrage aan de aantrekkelijkheid van de gemeente Bergen als geheel

Gemeente Bergen heeft samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers en strandexploitanten gewerkt aan een nieuw horecabeleid.

Bergen in de media... 15 x de leukste strandtenten in de winter in NL

2 november 2018

Maar liefst 3 in Bergen aan Zee en Evia staat bovenaan

Nu het strandseizoen officieel gesloten is, begint het leukste strandseizoen: de winter. Immers...

Rondje horeca… 42

2 november 2018

Heb jij het ook al gemerkt?

Nou ja, het kan je ook eigenlijk niet zijn ontgaan, na tien dagen kunst en cultuur en zo’n 40.000 bezoekers...

Ranglijst Lekker 2019

2 november 2018

Sterrestaurant Merlet in Schoorl stijgt een plaats in de top-100 van de Lekker 2019

De 'Lekker 2019' is afgelopen dinsdag 30 oktober gepresenteerd. Welke honderd restaurants hebben dit jaar een plekje in de culinaire ranglijst...

Rondje horeca… 41

26 oktober 2018

Zo’n sfeervolle bruine kroeg voelt als een warme jas

Nu de Kunst10daagse ten einde loopt en de herfst definitief zijn intrede heeft gedaan, krijgen we weer behoefte aan warmte.

Rondje horeca… 40

19 oktober 2018

Bergense horeca zet zich schrap

Vandaag is dan alweer de 26ste editie van de Appeltaart10Daagse. Appeltaart? Ja appeltaart...

Bergenaar David Bakker schreef een leuke column over zijn culinaire belevenissen

12 oktober 2018

Verfijnd versus verwilderd

Als de mensen in een land een weerspiegeling zijn van wat ze eten, dan mag de Spaanse keuken als volgt worden getypeerd...

Rondje horeca…39

12 oktober 2018

Ga ik dat wel halen?

Niet dat ik nou echt zó populair ben denk ik, maar meer omdat ik nu eenmaal ‘meneertje Flessenpost’ ben, rolt de ene na de andere...

Nederlanders vragen iets vaker om een doggybag

12 oktober 2018

44 procent van de benaderde personen zegt dat gênant te vinden

Nederlanders vragen in het restaurant niet heel makkelijk om een doggybag waarin ze voedsel kunnen meenemen...

Arnoud Schimmel en Rob van de Pas starten www.terrastraining.nl

5 oktober 2018

Meer omzet, meer fooi, meer plezier en betere service

In 2015 werd Restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee nummer 1 in de Misset Horeca Terras TOP 100. Om deze prestigieuze competitie te winnen...

Rondje horeca… 38

5 oktober 2018

Valt sterrestaurant Merlet opnieuw in de prijzen? En een verassing in Bergen

Op maandag 5 november 2018 wordt bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Proefschrift Restaurants Awards.

Bergense Bokkentocht uitgebreid met twee locaties!

5 oktober 2018

Waar en wanneer: Centrum van Bergen op zondag 14 oktober vanaf 14:00 uur

Naast de ‘oude bekenden’ Café d'Alderliefste, Fabel's eten & drinken, Julie´s, Eetcafé De Lamoraal, Café MontBlanc, Café De Oude Meester...

Horecamedewerkers worden koning en koningin

5 oktober 2018

400.000 horecamedewerkers worden gekroond

Voor deze actie hebben KHN en CNV Vakmensen een nieuwe tool ontwikkeld: een Augmented Reality face filter dat automatisch een kroontje plaatst op het hoofd van iedereen...

Rondje horeca... 37

28 september 2018

Rust

Inmiddels hebben we het eerste herfststormpje achter de rug en beginnen de straten en lanen zich in Bergen te vullen...

Plastic rietjes kunnen nu dus echt niet meer

28 september 2018

En dit zijn de alternatieven

Het begon allemaal bij een video die viraal ging op social media. Hierin was te zien hoe een schildpad toegetakeld was door een plastic rietje.

Mike Bosman van blooming Bergen is de Meest Markante Horecaondernemer van Noord-Holland

28 september 2018

Een andere finalist was o.a. Roy van der Weel van Wonder's in Schagen

Deze week was een mijlpaal voor de in Bergen gevestigde ‘blooming bedrijvengroep’ en voor Mike Bosman.

Rondje horeca... 36

21 september 2018

Lunchen bij de nieuwste aanwinst van Bergen.

Afgelopen zondag, dus maar eens aangeschoven voor een lunch bij ECHT Bergen. De nieuwe zaak (ontbijt en lunch) draait inmiddels al weer enkele weken...

Voor de culi liefhebbers: Biografie Johannes van Dam in aantocht

21 september 2018

Johannes van Dam was een markant figuur en zelfverklaard beste culinair journalist van Nederland

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt begin november het boek: Johannes van Dam, De biografie.

De Gault&Millau gids voor 2019 wordt gelanceerd op maandag 3 december 2018

21 september 2018

Wat gaat er veranderen in de gids?

Het is de eerste gids onder het nieuwe bewind van Godfried van der Lugt. Wat gaat er veranderen in de gids?

Pop-up restaurant en workshops bij Organic food for you Bergen

14 september 2018

Het thema is 'wild', en alles wordt bereid in onze WWOO outdoor kitchen

September staat in het teken van leren genieten bij Organic food for you in Bergen.

Restaurants en cafés sluiten noodgedwongen deuren door personeelstekort

14 september 2018

Ook in Bergen is de nood hoog

Restaurants en cafés sluiten hun deuren, vaak een extra dag maar soms zelfs helemaal.

50 jaar De Bokkesprong in Groet

7 september 2018

Een uniek restaurant in een authentieke stolpboerderij

In het gezellige plaatsje Groet aan de rand van Hollands mooiste duingebied...

Rondje horeca... 34

7 september 2018

Hoe brutaal kun je zijn?

De foto van de eetpiraten ging de hele wereld over.

De Dag van de Horecamedewerker op 24 september

7 september 2018

Je krijgt ook nog eens een gratis retour NS-treinkaartje

Op deze dag vindt de tweede editie van De Dag van de Horecamedewerker plaats!

Eindelijk... een boek over Nederlandse wijn

31 augustus 2018

Nederland telt inmiddels zo'n honderd wijnboeren

Sommelier Koen van der Plas van driesterrenrestaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen lanceert in september een boek over wijn van Nederlandse bodem.

Zomer 2018: we kunnen de rekening opmaken!

31 augustus 2018

Met zo'n zestig stranddagen hebben de strandtenthouders een unieke zomer achter de rug

In vergelijking met vorig jaar, toen we middenin de zomer een paar slechte weken hadden, heeft nu iedereen in zijn branche top gedraaid.

Bergense Bokkentocht herfsteditie 2018

24 augustus 2018

Wanneer: zondag 14 oktober van 14:00 tot 24.00 uur

Inmiddels is de Bergense Bokkentocht bekend bij een groot publiek en staat de vierde editie al voor de deur.

Rondje horeca... 32

24 augustus 2018

Restaurant Zusters stopt!

Eerder deze week was ik in gesprek met Marie, Zij is een van de zusjes waar het restaurant op de Breelaan naar vernoemd is.

Brand bij restaurant de Klok in Egmond aan Zee stemt tot nadenken...

24 augustus 2018

Hoe voorkom je het? 3 tips voor horecaondernemers

Na het drama in Egmond vragen velen zich af... hoe heeft dat nu zo kunnen gebeuren.

Rondje horeca... 31

17 augustus 2018

Zomerfestival en drama in Egmond aan Zee

Ik dacht dat ik toch aardig op de hoogte was van wat er zo links en rechts speelt in ons dorp.

Levenslessen via baan in horeca

17 augustus 2018

Aantal vacatures in de NL horeca is de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van ruim 13.000 naar ruim 21.000

Het vinden van goed horecapersoneel is niet makkelijk. Voor op het terras zijn vaak wel jonge mensen te vinden...

Sonnet voor supergastvrouw Marina

17 augustus 2018

Een ode aan een echte horeca tijger

Een gast van eetcafé de Lamoraal schreef een sonnet naar aanleiding van het vertrek van gastvrouw Marina Kwakkel.

Rondje horeca... 30

10 augustus 2018

Droevig nieuws voor de Bergense horeca

Zoals hierboven in de Flessenpost te lezen is, heeft Paul de Wit van Fabbrica de handdoek in de ring moeten gooien.

Gasten denken niet in hokjes.

10 augustus 2018

De traditionele grenzen aan dienstverlening vervagen

Gasten wonen, werken, reizen en consumeren op hun eigen manier. Ze schakelen op één dag moeiteloos tussen werk, ontspannen en leven.

In de hemel is geen bier, daarom drinken we het hier...

10 augustus 2018

Maar als het hier nu straks ook op is? Bierbrouwers hebben last van slechte oogst

Bierbrouwers zetten zich schrap voor een gersttekort: de oogst van het graan in Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten valt tot wel 40 procent lager uit ...

Rondje horeca... 29

3 augustus 2018

Klierig gedrag

Bij terugkomst van een drukbezochte en supergezellige Lichtjesavond viel me op dat er nogal wat politie op de been was.

Genieten van Lichtjesavond én een viergangenmenu

Waar en wanneer: Centrum Bergen. Bistronomie 't Parkje, woensdag 1 augustus

In een decor van lichtjes, lampjes en kaarsen verwennen zij u bistronomisch met een viergangendiner.

Tips: werken in de horeca bij hoge temperaturen

27 juli 2018

De eerste hittegolf hebben we achter de rug

Wat kan een werkgever doen als het kwik boven de 30 graden komt en welke maatregelen kan hij nemen om zijn werknemer te beschermen tegen de warmte en de zon?

Rondje horeca... 27

20 juli 2018

Geen vooruitgang is achteruitgang

Ik sluit me volgaarne aan bij een aantal verontruste buurtbewoners rond het Parkhotel.

Gezellig een drankje bij de kapper?

20 juli 2018

KHN: "Scheiding horeca met vergunning en detailhandel moet blijven"

Er moet een scheiding blijven tussen horeca met een vergunning volgens de Drank- en Horecawet (DHW) en detailhandel.

Gespot in de media: Schreeuwend tekort aan koks en obers

20 juli 2018

Gouden tijden voor koks...

Een hoger salaris, direct een vast contract en zelfs een auto van de zaak. Het zijn gouden tijden voor koks...

Kidsproof zette de leukste restaurants in de omgeving met speeltuin én terras op een rij

13 juli 2018

En natuurlijk... staat daar ook Duinvermaak in Bergen bij

Ideaal met dit weer, voor op een zaterdag of zondag: een restaurant met terras en speeltuin. De kinderen kunnen heerlijk spelen, jij geniet met een hapje of drankje en de kinderen schuiven tussen het spelen door aan. Met deze 7 hotspots heeft iedereen het vast naar z'n zin!

We moeten weer verliefd worden op werken in de horeca...

13 juli 2018

Deze kop was eerder deze week te lezen in de metro

Er staan meer dan duizend vacatures open in de horeca. Het personeelstekort was nog nooit zo groot.

Rondje horeca... 25

6 juli 2018

Strawless aan je sapje lurken bij strandpaviljoen Noorderlicht

Het zijn in eerste opzicht misschien onbelangrijke verschillen in een horecazaak. Maar geloof maar dat bezoekers zijn daar gevoelig voor.

Horecanota Bergen 2018-2021

6 juli 2018

Gemeentebelangen, 'In gesprek blijven met alle betrokkenen...'

Gisteravond heeft de raad (bijna unaniem!) ingestemd met de Horecanota 2018-2021.

Miljoenen euro’s aan boetes na tien jaar rookverbod in de horeca

6 juli 2018

'De horeca is een stuk van zijn gastvrijheid verloren. Een droevige zaak dat we deze kant op gaan’.

In vrijwel geen enkel restaurant, cafetaria, sportkantine of hotel wordt nog een sigaret opgestoken.

Rondje horeca... 24

29 juni 2018

Wat een fijn eetfeestje, ‘Echt Bergen’ en vis

Ik heb het dan natuurlijk over ‘Heerlijk Bergen… op wielen’ van afgelopen weekend. Alles liep dus ook daadwerkelijk op rolletjes tijdens deze eerste editie.

Thuisbezorgd krijgt serieuze concurrentie

29 juni 2018

Thuisbezorgd begint ‘monopolistische trekjes’ te vertonen

Internationale miljardenbedrijven hebben hun pijlen gericht op de Nederlandse bezorgmarkt. Dat kan het einde betekenen van de hegemonie van Thuisbezorgd.

En het beste restaurant ter wereld... staat in Italië

22 juni 2018

Afgelopen woensdag 20 juni, is Osteria Francescana uit Modena Italië van Chef Massimo Bottura uitgeroepen tot 's werelds beste restaurant van 2018

De Librije zakt tijdens de bekendmaking in Spaanse Bilbao naar plaats 51, iets waar Jonnie Boer meer dan tevreden mee is.

Team sterrenrestaurant Merlet wint kookwedstrijd Slag op de Schelde 2018

22 juni 2018

Dit jaar was het niveau van de restaurants hoger dan ooit

De vierde editie van kookwedstrijd Slag op de Schelde is gewonnen door het team van sterrenrestaurant Merlet in Schoorl.

Rondje horeca... 23

22 juni 2018

Vandaag start het nieuwe culinaire Bergense evenement Heerlijk Bergen… op wielen 22-23-24 juni

De voortekenen zien er goed uit voor een eerste editie. Hopelijk werkt het weer ook een beetje mee,...

Horecaondernemers luiden de noodklok

1 juni 2018

Een gezellige bruine kroeg heeft zijn beste tijd gehad.

De charme van het hebben van een leuk bruin café is er eigenlijk al heel lang van af. Het is feitelijk gewoon een kwestie van afwachten geworden hoe, en op welke manier we nu weer aangepakt worden.

Kabinet wil roken nu ook op terras verbieden

1 juni 2018

Aan rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij. Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar „het zou ook heel wijs zijn” terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. „Ik denk dat we niet ontkomen” aan strengere regels.

Rondje horeca... 22

1 juni 2018

Horeca draait als een tierelier, maar tekort aan goed personeel is een serieus probleem

De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij restaurants namen de opbrengsten met 3,2 procent het sterkst toe...

Rondje horeca... 21

25 mei 2018

8% omzetgroei voor horeca in 2017 en leuke eetfeestjes op komst

Dat zijn natuurlijk landelijke cijfers, maar dit zal voor een deel wel degelijk ook voor Bergen van toepassing zijn. De grote winnaars zijn...

Rondje horeca... 21

25 mei 2018

8% omzetgroei voor horeca in 2017 en leuke eetfeestjes op komst

Dat zijn natuurlijk landelijke cijfers, maar dit zal voor een deel wel degelijk ook voor Bergen van toepassing zijn. De grote winnaars zijn...

Nieuw online restaurantplatform. Eerste Awards op 5 november a.s.

25 mei 2018

Gedrukte restaurantgidsen die één keer per jaar worden gepubliceerd hebben hun langste tijd gehad

Jan van Lissum (links op de foto) start een nieuw online restaurantplatform onder de naam Proefschrift Restaurants. Het gaat volgens Van Lissum om een selectie van de betere restaurants van Nederland.

Horeca draait op volle toeren

25 mei 2018

Hotels blinken uit

De horeca heeft ook in 2017 sterk geprofiteerd van de verbeterde koopkracht. De omzetgroei kwam uit op 8% en werd breed gedragen.

Bier drinken en gelijk je haar wassen? Dat kan...

18 mei 2018

Shower Beer: bier voor onder de douche

Het creatieve Zweedse bureau Snask heeft in samenwerking met de kleine brouwerij Pang Pang een bier ontworpen speciaal voor onder de douche.

Chris van Vleuten maakte een leuk promotiefilmpje over Duinvermaak

18 mei 2018

Met... een prachtige nieuwe speeltuin

Gezellig pannenkoeken en pizza restaurant in een mooi, statig pand uit 1913.

Rondje horeca...19

10 mei 2018

Dwalen langs de vloedlijn, maar niet alleen

Wat een geweldige week was dat. Dagenlang een wolkeloze hemel en een noordoosten windje. Dus kon ik, en vele anderen met mij, de verleiding niet weerstaan...

Ideetje voor Bergen?

11 mei 2018

Horeca Barneveld wil compensatie voor sluiten rookruimtes

Barneveldse cafégangers moeten ook ná middernacht met hun drankje naar buiten kunnen.

Amsterdam gaat strijd aan met plastic rietjes. Volgt Bergen?

11 mei 2018

De campagne 'IamStrawless' gaat vrijdag 11 mei van start

De campagne IamStrawless, waarin Amsterdam de strijd aanbindt met plastic rietjes, gaat vrijdag 11 mei van start met het eerste ‘Plastic Free G&T’ weekend.

Rondje horeca... 18

4 mei 2018

De Bergense (natte) horeca

Toen ik als 16-jarig jochie in Bergen kwam wonen, ontdekte ik al snel Petit restaurant Piet Vermeulen op de Breelaan. Daarna heette het De Nap en nu al weer een tijdje De Oude Meester.

Rondje horeca... 17

27 april 2018

Bergen en Koningsdag

Wat mij betreft is Koningsdag een van de meest charmante en gezelligste dagen in ons dorp. Kinderen blij, want je kunt je oude meuk kwijt...

Rondje horeca…16

20 april 2018

Bloemendaalse toestanden in Bergen aan Zee?

We waren daar voor de covergirl foto shoot voor de voorjaars-/zomereditie van de gedrukte Flessenpost.

Proef het voorjaar tijdens de derde Bergense Bokkentocht!

20 april 2018

Wanneer: 6 mei

We hebben al van prachtig weer kunnen proeven, wat volgt zijn de bieren die in dit seizoen uitkomen en bij de zon passen: voorjaarsbier, lentebock, lentebier, Meibock, Paasbier.

Bergen in de media... UIT072 over Noorderlicht

20 april 2018

Niet ver van de noordelijke strandafgang leunt paviljoen Noorderlicht in alle rust en afzondering tegen het duin

Strandpaviljoen Noorderlicht is het nieuwe kindje van het team van Hemingway’s. Eigenaar Koert-Hans Smit wil samen met mede-eigenaren Jeroen Klepper en Esther Rijke op deze plek, 700 meter vanaf strandopgang Noord, vooral het gevoel van vrijheid behouden. Liberté, om te creëren en experimenteren.

Waarom sommige terrassen altijd vol zitten en... andere niet

20 april 2018

Straks het terras op?

Waarom gaan we bij de eerste zonnestralen massaal op die pietluttige Nederlandse stadspleintjes zitten? Onze collega's van Esquire namen geen genoegen met een antwoord als 'gewoon...

Wijntrends zomerseizoen 2018

13 april 2018

Steeds meer consumenten kiezen voor een biologische wijn

Bosbranden, vorst in de grond en extreme droogte. Het wijnjaar 2017 is voor de druif op een catastrofe uitgelopen.

Verbod rookruimtes: naast overlast zijn er ook meer veiligheidsrisico’s te verwachten

13 april 2018

KHN geeft waarschuwing af

94% van de horecaondernemers verwacht overlast op straat door het verdwijnen van rookruimten.

Rondje horeca…15

13 april 2018

Bourgondisch Bergen gooit de handdoek in de ring

Eerder deze week plaatste de organisatie van Bourgondisch Bergen een bericht op Facebook met de strekking...

'Elf uur 's ochtends is de beste tijd voor een goede slok bier'

6 april 2018

Fiona de Lange heeft misschien wel het mooiste beroep van de wereld.

Ze is voor haar werk de hele dag met bier bezig. Een dag per week staat voor haar het proeven centraal.

Rondje horeca…14

6 april 2018

Nieuw culinair evenement voor de Heerlijkheid Bergen

Zoals u bovenin het Flesje al heeft kunnen lezen, is er een nieuw culinair evenement in aantocht.

Oproep KHN aan politiek: ‘Stop oneerlijke concurrentie horeca’

6 april 2018

Sportkantines en buurthuizen grootste probleem

Oneerlijke concurrentie in de horeca blijft een hardnekkig probleem.

'Mannen moeten 2 keer per week met vrienden bier drinken om gezond te blijven'

6 april 2018

Ja… je leest het goed!

Een gezonder leven kun je bereiken met een fitnessabonnement en twee stuks fruit per dag. Maar het kan ook een stuk makkelijker en gezelliger.

Festivals en optredens worden soms gezien als iets dat slecht voor je is

30 maart 2018

Gelukkig blijkt nu dat het supergezond is om naar veel concerten te gaan!

De decibellen vliegen nogal eens de pan uit, wat niet per se heel bevorderend is voor je oren. Om nog maar te zwijgen over het bier, de sigarettenrook ...

Voor in de agenda: De nieuwe horecanota 'Gastvrij Bergen 2' is opgesteld

30 maart 2018

De discussieavond vindt plaats in dorpscentrum De Blinkerd op donderdag 19 april

Gemeente Bergen werkt samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers, strandexploitanten aan een nieuw horecabeleid.

Veel strandnieuws... Zomer in Hemingway’s en Witte wordt Noorderlicht

30 maart 2018

Noorderlicht: vrijheid en lekker eten

De zomer is nog niet eens begonnen of er is al veel nieuws te melden over het aankomende strandseizoen in Bergen aan Zee. Gisteren op 29 maart startte de zomerversie van Hemingway’s Beachrestaurant en op 1 juni opent het nieuwe Noorderlicht (voorheen Witte en Uit de Kunst)! Hemingway’s Beachrestaurant heeft een prachtige nieuwe kaart en weer een verrassende interieurverandering. Uiteraard met de inmiddels bekende knipoog naar toen: een beetje chique en altijd gastvrij! Kom genieten van food, drinks en de fijne entourage; en, zolang het nog niet zo zomers aanvoelt, van de knisperende haard. Nieuwe kaart Chefkok Jeroen Klepper ontwikkelde weer hele fijne culinaire hoogstandjes met oog en respect voor de natuur en de kleinst mogelijke footprint (dankzij de lokale leveranciers, vis direct uit de Noordzee en zelfs zelf verbouwde groenten). Bedrijfsleidster Esther Rijke zet ook in het aankomende zomerseizoen weer een heerlijke sfeer neer en heet de gasten met een grote glimlach welkom. Beleef de zomer in Hemingway’s Beachrestaurant! Noorderlicht: vrijheid en lekker eten Maar dan nu het echte nieuws: het team van Hemingway’s spreidt haar vleugels uit! Paviljoen Witte, voorheen Uit de Kunst, is overgenomen. Eigenaar van Hemingway’s, Koert-Hans Smit, droomde van een strandpaviljoen, maar beleeft de droom intussen in tweevoud. “Super leuk om in alle creativiteit met ons huidige team verder te bouwen op het strand, met een compleet ander concept. Het nieuwe paviljoen kent natuurlijk al een lange geschiedenis, niet in de laatste plaats als enige echte vrijplaats in Bergen aan Zee. De rust, de ruimte, de natuur, nergens ervaar je de vrijheid als op deze plek, 700 heerlijke meters vanaf strandopgang Noord. Hier hoeft het allemaal niet zo snel, niet gejaagd. Weg van alles ben je hier gewoon wie je bent, verwacht geen zien en gezien worden. Wel de echte vrijheid, liberté, om te creëren en experimenteren." Biologisch, vega en natural Het bestaande team van Hemingway’s gaat vanuit deze gedachte verder met een paviljoen waar iedereen zich vrij voelt. Met een kaart waarbij de nadruk ligt op biologisch, vega en natural. Waar Jeroen Klepper nog veel meer zijn eigen identiteit als creatieve chef-kok kan ontdekken en uitbouwen. Waar je aanschuift en je zinnen verzet. Het paviljoen krijgt de naam Noorderlicht: als eindpunt van Bergen aan Zee en tot de verbeelding sprekend als natuurwonder geeft de naam als geen ander weer wat hier de bedoeling is: een bijzondere en vrije plek zijn. Noorderlicht opent op 1 juni en gaat dit seizoen verder met de bestaande middelen, zowel buiten op het terras als binnen en in de keuken. Koert-Hans Smit: “We geven de buitenzijde voor de opening wel een flinke aanpassing die de sfeer die de plek uitstraalt benadrukt. Volgend jaar zullen we een heel nieuw paviljoen gaan bouwen: licht, open en vooral vrij. Maar eerst maar eens genieten van de aankomende zomer op deze prachtige plek. We hebben er heel veel zin in!”

Rondje horeca...13

30 maart 2018

Pasen… dus zijn alle strandpaviljoens weer geopend, op één na

Ik ben afgelopen weekend eerst maar eens even wezen kijken bij het nieuwe Noord, want het was alweer even geleden dat ik op het strand was.

Nederlandse limoncello wint dubbel goud bij World Spirits Awards

30 maart 2018

Italianen zijn nu een beetje zuur...

Het Nederlandse merk Fiorito is uitgeroepen tot de beste limoncello ter wereld. Vrijdag 23 maart jl. kreeg Fiorito een dubbele gouden medaille tijdens de World Spirits Awards.

Rondje horeca... 12

23 maart 2018

Dagelijks in de kroeg zijn is goed, volgens onderzoek

Ik las eerder deze week een artikel van deze strekking. En omdat ik zelf een nogal bourgondisch leven tracht na te streven, ben ik het maar eens gaan lezen.

Een tafeltje reserveren doe je tegenwoordig via BookDinners

16 maart 2018

BookDinners is een branche-initiatief van, voor en door restaurants

Met dit platform krijgen restaurants zelf de regie over de relatie met hun gasten, de gastgegevens en marketingacties.

Rondje horeca... 11

16 maart 2018

Samenvatting Horecanota Gastvrij Bergen 2

Een goed functionerende horecabranche is van belang voor het aantrekken van bezoekers, waaronder toeristen en winkelend publiek...

Horecabeleid ‘Gastvrij Bergen 2’ Gemeente Bergen in de maak

13 maart 2018

Bijeenkomst op op donderdag 19 april 19.30 in de Blinkerd

Gemeente Bergen werkt samen met haar inwoners, (horeca)ondernemers, strand-exploitanten aan een nieuw horecabeleid. Gemeente Bergen wil een aantrekkelijke gemeente zijn en blijven.

Rondje horeca...10

9 maart 2018

Ik had al zo’n vermoeden

Afgelopen weekend had ik een tafeltje gereserveerd bij The Bourbon Room in de Jan Oldenburglaan in Bergen.

Rondje horeca...10

9 maart 2018

Ik had al zo’n vermoeden

Afgelopen weekend had ik een tafeltje gereserveerd bij The Bourbon Room in de Jan Oldenburglaan in Bergen.

Sta op tegen verbod rookruimtes horeca!

9 maart 2018

Ik dacht dat het niet veel gekker kon in Nederland maar dus toch’, betoogt Martijn Veen in zijn nieuwe blog

Stichting Clean Air Nederland heeft de rechter zo gek gekregen om rookruimtes te verbieden in de horeca. Inderdaad, alleen de horeca. Deze nieuwe regel geldt – u leest het goed –

Kunnen we binnenkort een rookverbod op het terras verwachten?

2 maart 2018

Hoe denkt u hier over?

Na de kroeg en het restaurant is het terras het nieuwe strijdtoneel waarop niet-rokers hun rokende medemens zullen verjagen. Dat voorspelt horeca­kenner Wouter Verkerk.

Rondje horeca...9

2 maart 2018

Omzet horeca (Bergen) gestegen, maar omzet van cafés, eetcafés en koffiebars valt wat terug

Opbrengsten horeca nemen al vijf jaar toe. De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal van 2017 met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Politie waarschuwt horecabedrijven regio Bergen voor eetpiraat

2 februari 2018

Zelfs fooienpot gaat mee

De politie waarschuwt horecabedrijven en tankstations langs de kust voor een notoire wanbetaler. Een vrouw eet, slaapt en tankt naar hartenlust...

Rondje horeca... 8

23 februari 2018

Op zoek naar de Ware!

Omdat de bekende Bergense topkok Ilka Bon (o.a. Merlet - Fabbrica) alweer een tijdje bij de Ware Jacob werkt, dacht ik dat het wel eens tijd werd voor een bezoekje aan het restaurant.

waarom in de horeca werken goed is voor je carrière. Door Manon Heitkamp

16 februari 2018

Je leert prioriteiten stellen

Werken in de horeca is populair onder jongeren en studenten. Het is niet alleen leuk, maar je leert ook een hoop door te werken in de horeca. Deze ervaring neem je voor altijd met je mee en kan wellicht van toegevoegde waarde zijn in je verdere carrière.

Rondje horeca...7

16 februari 2018

Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers

In een eerste reactie laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten ‘teleurgesteld’ te zijn in de uitspraak van het hof in Den Haag. Dat bepaalde deze week dat rookruimtes niet langer mogen in de horeca.

KHN stuurt brandbrief naar VWS over verbod rookruimtes

16 februari 2018

Veel horecaondernemers hebben tienduizenden euro’s geïnvesteerd

Koninklijke Horeca Nederland heeft een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis van VWS gestuurd om haar zorgen te uiten over het verbod op rookruimten in de horeca.

Rondje horeca...6

9 februari 2018

Fijne culinaire thema’s bij Bergense restaurants

Lekker uit eten kun je natuurlijk overal in ons dorp, maar hoe leuk is het om met een gezelschap aan te schuiven bij een special georganiseerd culinair evenement. Ik heb er een aantal voor u op een rijtje gezet.

Lekker met je lief uit eten op Valentijnsdag

9 februari 2018

Waar en wanneer: In de beste Bergense restaurants op 14 februari a.s.

Je kunt je lief  een roos geven of een kaartje sturen, maar wat dacht je van een romantisch diner in een van de vele fijne Bergense restaurants? De liefde wordt deze woensdag wereldwijd gevierd.

Samenvatting van de horeca conceptnota gemeente Bergen

14 februari 2018

Verruimen openingstijden strandexploitanten

De conceptnota zal nog aan het college voorgelegd worden. Een goed functionerende horecabranche is van belang voor het aantrekken van bezoekers, waaronder toeristen en winkelend publiek, maar ook een belangrijke vestigingsvoorwaarde voor bewoners en bedrijven. De horeca fungeert als ontmoetingsplek van bewoners, bezoekers en voor flexwerkers.

Rondje horeca... 5

2 februari 2018

Nieuw in Bergen, de Bourgondiër bij je thuis

De Bourgondiër ‘bij je thuis’ is sinds een aantal weken het thuisbezorgrestaurant van de sympathieke chef-kok Tim Bakker. Nadat Tim de laatste tien jaar o.a. als chef-kok bij restaurant Van Speijk heeft gewerkt en momenteel eigenaar is van Café MontBlanc, is hij nu begonnen met het bezorgen van fijne gerechten uit verschillende werelddelen.

Heb jij wel eens nagedacht over een fijne job in de Bergense horeca?

19 januari 2018

Elf kenmerken van een geboren gastvrouw en -heer

Gastvrijheid, wat is dat nou precies? Sommige mensen stralen het van nature uit, anderen moeten er hard voor werken. Het is een gevoel wat moeilijk te definiëren is. Toch herken je het meteen als iemand gastvrij is!

Vanaf half februari van start, Egmonds abdijbier uit de eigen ketels

25 januari 2018

Abdijbier Sancti Adalberti. Het eerste bier wordt opgedragen aan graaf Lamoraal van Egmont

Brouwerij Egmond gaat half februari officieel van start. De opening wordt verricht door abt Gerard Mathijsen van de Sint Adelbertabdij en burgemeester Hetty Hafkamp. Zij zullen het productieproces starten voor het eerste Egmonds abdijbier uit de eigen ketels sinds de verwoesting van de abdij in 1573.

Uitnodiging voor horecaondernemers...

25 januari 2018

Kennissessie ‘Kansen in de Horeca’ op 14 februari

De Horeca in de regio Bergen is goud waard! Want de horeca in combinatie met de prachtige omgeving, trekt veel publiek. Daarbij is de horeca ook zeer innovatief. Deze innovaties zijn vaak vooral gericht op de beleving van de gasten en de kwaliteit van producten.

Bistronomie ’t Parkje weer open. Nieuwe kaart, nieuwe gezichten, nieuwe activiteiten

26 januari 2018

Remco Tensen nieuwe Chefkok

Bistronomie ’t Parkje was zo’n twee weken dicht om na de drukte van de feestdagen weer een frisse wind door de zaak te kunnen laten waaien. Dat is gelukt! Vanaf vandaag treft u Remco Tensen als chef-kok aan in de keuken.

Restaurant Bergen Binnen bestaat 10 jaar

26 januari 2018

Special 3 gangen jubileum menu

Het is in februari alweer 10 jaar geleden dat Sander Houtenbos en Natasja Klaver restaurant Bergen Binnen overnamen. Ze zijn indertijd begonnen met een laagdrempelige kaart, maar door de jaren heen is het niveau aanzienlijk gestegen en daar zijn ze best trots op.

Rondje horeca...

26 januari 2018

Een van Frankrijks grootste culinaire helden is niet meer RIP

De wereldberoemde Franse topkok Paul Bocuse is vorige week in zijn slaap overleden Hij is 91 jaar oud geworden. Bocuse was een van de grondleggers van de Nouvelle Cuisine, waarmee hij alle regels van de Franse keuken overboord gooide.

Horecatrends in 2018: Alcohol op z'n retour

19 januari 2018

Maar of dat ook voor Bergen geldt...

Er komen steeds meer alcoholvrije bieren en cocktails in cafés en ook restaurants die een alcoholvrij arrangement bieden. Dan krijg je bijvoorbeeld gefermenteerde drankjes of een heel bijzondere thee, wat je in de Aziatische keuken al veel vaker ziet.

Rondje horeca...

19 januari 2018

Rijstepap, maar dan uit de culinaire zevende hemel

Als er één gerecht is waar ik echt dol op ben, dan is het wel risotto. En dan met name truffelrisotto. Ik maak het zelf met enige regelmaat, maar als ik in een restaurant ben waar het op de kaart staat, dan is mijn keuze snel gemaakt. De voorlaatste keer dat ik het mocht proeven, was op oudejaarsavond bij The Bourbon Room. Aan tafel bereid door eigenaar Sherwin. Voortreffelijk!

Rondje horeca...

Waar Bergen uniek in is

Bergenaren zijn als het om gezelligheid gaat echte ‘die hards’, want zeg nou zelf… wie bedenkt het om na oudejaarsavond op de eerste dag van het nieuwe jaar gelijk weer vol gas te geven en na de champagneplons in Bergen aan Zee even een warme douche te nemen en daarna gelijk het feestgedruis weer in te rollen?

Altijd al vinoloog willen worden?

12 januari 2018

Heb je serieuze wijnambities? Je bent dan bij de Vinologenopleiding aan het juiste adres

Onconventioneel met een unieke online leermethode. De Vinologenopleiding is een wijnopleiding voor zowel mensen die wijn als hobby hebben en een serieuze wijnopleiding willen volgen als voor mensen die beroepsmatig een wijnopleiding willen volgen.

Restaurants komen met concurrent voor reserveringssite Iens

12 januari 2018

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert 'Bookdinners'

Uit onvrede over de hoge kosten en macht van reserveringssite Iens komt de restaurantbranche met een eigen, concurrerende site. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) lanceert 'Bookdinners' eerder deze week op de Horecava-beurs.

Hotel blooming door Zoover uitgekozen tot beste accommodatie van Noord-Holland

En het 5e best scorende hotel van heel Nederland!

Dit jaar is er een nieuwe Award uitgereikt: de Zoover Award Regiowinnaar. In de twaalf provincies en de Waddeneilanden hebben de best scorende accommodaties een Zoover Award Regiowinnaar ontvangen.

Rondje horeca...

12 januari 2018

En toen was er even rust

De feestdagen zijn achter de rug en de Ruïnekerk IJsbaan is afgebroken. U, ik en de horeca moeten de saaie wintermanden door zien te komen. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen zijn, dus logisch dat iedereen nu even op adem moet komen.

Gevraagd: horecapersoneel in Bergen (aan Zee)

10 november 2018

Gratis rubriek voor horecaondernemers

Momenteel staan er meer dan 30 vacatures op in deze rubriek. Altijd al willen werken in Bergense horeca? Dan is dit je kans!

Terug