Deel

advertentie

Rondje Horeca 34: kunnen we straks in de herfst en winter nog wel een terrasje pakken?

Terrasverwarmers moeten op zijn minst worden voorzien van een bewegingssensor, zodat ze alleen aan gaan als er mensen in de buurt zitten

Nu de herfst in de lucht hangt, zullen terrasverwarmers door het hele land weer de buitenlucht gaan opwarmen. Kan dat nog wel in tijden van energiebesparing en hoge rekeningen? “Iedereen moet voorzichtig zijn met energie, ook de uitbaters van een terras.”

Terwijl het kabinet huishoudens en bedrijven aanmoedigt om energie te besparen door de thermostaat een graad (of twee) lager te zetten, gingen afgelopen weekend de eerste terrasverwarmers weer aan in Nederland.
Het is niet bekend hoeveel energie alle terrasverwarmers van Nederland precies verbruiken, maar zuinig zijn ze in ieder geval niet. Eén elektrische terrasverwarmer verbruikt in vier uur tijd evenveel stroom als een gemiddeld huishouden in een dag.
Toch zullen ze niet zonder slag of stoot uit het straatbeeld verdwijnen. Na de coronacrisis zetten horecabedrijven alle zeilen bij om klanten te trekken, ook in de winter. Juist het terras moet dan klanten lokken. “Het is nu zaak goede omzetten te draaien om de schulden af te lossen en weer geld te hebben om te investeren”, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Maar ook als de horeca hun terrassen ‘s winters willen openhouden, zijn er veel duurzamere opties dan de terrasverwarmer. De gemeente Den Haag liet in 2018 verschillende alternatieven op een rij zetten (pdf). Daaruit bleek dat een terras met elektrische dekens zestien keer minder energie verbruikt dan met elektrische heaters. Ook warmtekussens zijn een veel duurzamere optie.
Zelfs voordat de energieprijzen de lucht in schoten, waren beide alternatieven al “financieel interessant”, concludeerden de onderzoekers. Met de torenhoge energieprijzen van nu is een investering in elektrische kussens en dekens nog sneller terugverdiend dan toen.
De provincie Overijssel en verschillende gemeenten kennen zelfs een subsidieregeling voor cafés die hun heaters vervangen door warmtekussens. Vorig jaar was zo’n regeling in Drenthe al een groot succes: in één dag werd voor 200.000 euro aan subsidie aangevraagd. “Dit helpt horecaondernemers zeker om de duurzamere keuze te maken”, laat KHN weten.

Het nadeel voor horeca is dat de duurzame alternatieven minder zichtbaar zijn voor voorbijgangers. Een heater verwarmt niet alleen de lucht, maar is ook meteen een uithangbord voor het comfort van een terras.
Juist die zichtbaarheid zorgt er ook voor dat terrasverwarming een probleem is, zegt energie-expert Thijs ten Brinck. “Belangrijk is vooral het signaal dat ervan uitgaat. Iedereen moet voorzichtig zijn met energie, dus ook de uitbaters van een terras. Er zijn vormen van energieverbruik die misschien nog wel zinlozer zijn, maar die zijn helaas minder zichtbaar.”

Volgens Ten Brinck zouden terrasverwarmers op zijn minst moeten worden voorzien van een bewegingssensor, zodat ze alleen aan gaan als er mensen in de buurt zitten. “Ze staan vaak te loeien als er niemand zit. Dat is echt zonde.”

Bron: NU.nl

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 8: nog 25 nachtjes slapen en dan is het al weer voorjaar…

24 februari 2024

Tijd voor een zonovergoten terras, maar ook droevig nieuws

De afgelopen weken waren nogal aan de natte en stormachtige kant. Ook afgelopen dagen mochten we 'genieten' van de winter, maar gelukkig hoeven we nog maar 25 nachtjes te slapen en dan rollen we zo het voorjaar weer in. De eerste tekenen zijn er al, want sneeuwklokjes, narcissen en lammetjes in de wei.

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

23 februari 2024

De vierde en laatste culinaire vraag van deze ronde

Het juiste antwoord op vraag 3: in de culinaire wereld betekent de uitdrukking ‘Annonceren’...

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

16 februari 2024

De derde culinaire vraag...

Het juiste antwoord op vraag 2: deze klassieker is altijd lekker met de juiste ingrediënten!

Volop genieten van agrotoerisme en lokale producten

16 februari 2024

Enkele restaurants in de regio Bergen zijn hierin voorloper, zoals sterrenrestaurant Merlet en blooming Het Hof...

Ontdek de verborgen schatten van Nederland, een land klein in omvang maar groots in diversiteit. Elke regio vertelt zijn eigen verhaal door middel van lokale producten.

Hier lees, leer je alles over dry aging. Misschien wel het allerlekkerste vlees ter wereld (filmpje)

21 februari 2024

Gemaakt in Holland en ook in Bergen verkrijgbaar bij slagerij Rogier van het Drieluik

Dry aging is een techniek om vlees te conserveren. Mikel Pouw, de slager van Nice to Meat, geeft uitleg hoe dit werkt en beantwoordt de vraag wat een treinwagon te maken heeft met dry aging.

Rondje horeca 7: de jaarlijkse Amusetour

16 februari 2024

Je kunt je alvast weer inschrijven voor de jaarlijkse Amusetour

Wandel op zondag  7 april van 12:00 tot 17:00 langs de leukste Bergense restaurants.

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

9 februari 2024

Ruim 80 inzenders hadden het juiste antwoord...

Het antwoord op de eerste vraag luidde:

Rondje horeca 6: bevoorrecht

9 februari 2024

Veertig jaar sterrenrestaurant Merlet en een nieuwe chef-kok

Eerder deze week rolde de uitnodiging binnen. Op 4 maart a.s. viert restaurant Merlet zijn 40-jarige bestaan en mag de nieuwe sterrenchef Marco Helsloot met zijn team zijn kookkunsten vertonen voor een geselecteerd gezelschap.

Ben jij een lekkerbekje?

9 februari 2024

Kijk dan hier voor de complete ranglijst vanaf 16 punten Gault&Millau 2024

Welke restaurants behoren tot de absolute top in Nederland volgens het oordeel van de culinaire gids van Gault&Millau?

Rondje horeca 5: doe mee aan de prijsvraag en win een gratis diner van de Flessenpost bij Het Hof

2 februari 2024

De winnaar krijgt een viergangenmenu aangeboden voor twee personen ter waarde van € 125,- op de Bergense droomlocatie Het Hof

Uit de deelnemers met vier juiste antwoorden wordt maandelijks een winnaar geloot. Deze speciale actie duurt t/m juli 2024.

Verwachting verblijfstoerisme 2024: groei in Nederland zwakt af…

2 februari 2024

Verwachting inkomend en binnenlands verblijfstoerisme in Nederland voor dit jaar

Wat is de stand van het verblijfstoerisme in Nederland? Nu wereldwijd de coronagerelateerde reisbeperkingen volledig uit beeld zijn, laten reizigers ook een ander reisgedrag zien. Hoe staat het met de populariteit van binnenlands toerisme in 2024? En wat zijn dit jaar de belangrijkste trends qua internationale bezoeken aan ons land?

Strandpaviljoen te koop in Bergen aan Zee

2 februari 2024

Het vaste paviljoen heeft een bebouwd oppervlak van ca. 515m², verdeeld over het restaurant, keuken en opslag, serre en terras, met een waanzinnig uitzicht op zee

Dit unieke strandpaviljoen is gelegen op misschien wel de mooiste plek aan de Nederlandse kustlijn. In het pittoreske Bergen aan Zee.

Jong talent zorgt voor onvergetelijke ervaring bij Het Hof

2 februari 2024

Droomlocatie met eigen moestuin...

Het team van Het Hof by blooming is uitgebreid met jong talent! Montana Smit (25 jaar, gastvrouw) en Tony Schouten (32 jaar, gastheer) zorgen nu voor de ontvangst van de gasten op deze unieke locatie midden in de natuur. En chef-kok Daniël Meuleman is samen met rechterhand Luca Salari (beiden 25 jaar)...

De zaak Schrama BV versus Taverne

2 februari 2024

De tussenstand. Steef meldt het volgende...

Voor de geïnteresseerden een korte update na de verwachting dat rond 24 januari een uitspraak vanuit de rechtbank zou volgen over de rechtszaak die Schrama BV tegen de Taverne heeft aangespannen.

Ontmoet de nieuwe chef van sterrenrestaurant Merlet

Marco hecht bijzonder veel waarde aan samenwerking in de keuken...

Marco, geboren en getogen in het Noord-Hollandse Volendam, heeft een rijke culinaire ervaring.

Diner op Valentijnsdag op de meest romantische plek van Bergen: Het Hof by blooming

26 januari 2024

Laat je verrassen door het speciale Valentijnsmenu...

Er is geen romantischere locatie in Bergen dan Het Hof. Het magische landhuis midden in het Bergense Bos is op Valentijnsdag de perfecte plek voor iedereen die de liefde wil vieren!

Rondje horeca 4: Rechtbank doet nog geen uitspraak zaak Schrama BV en muziekcafé Taverne

26 januari 2024

Afgelopen woensdag 24 januari zou er een uitspraak komen...

Lex Schrama wil de Taverne overdragen aan zijn kinderen en die willen er een luxe restaurant van maken. Het nieuws maakte vorig jaar al veel los onder de inwoners van Bergen. Er is een petitie opgesteld voor behoud van het dorpscafé, die inmiddels meer dan 3.800 keer is ondertekend. Uitbater Steef van Leeuwen heeft het bijltje er nog niet bij neergegooid.

Rondje horeca 3: U kunt nog tot 29 maart a.s. heerlijk Indonesisch eten in Bergen aan Zee

19 januari 2024

Genieten bij Zilt 'Indische Duinen'

Indische Duinen overwintert sinds 1 november bij Zilt in Bergen aan Zee. In de koude wintermaanden is het lekker en gezellig tafelen bij Indische Duinen. Het restaurant heeft een Indonesische stijl met veel authentieke attributen. Met een geheel nieuwe stijl van koken en serveren.

Nieuw Bergens initiatief

19 januari 2024

De eerste 10 restaurants uit Bergen en hun gerechten staan inmiddels live en er zijn al ca. 200 beoordelingen op het platform achtergelaten

Ik zou graag jullie mening willen over ons nieuwe platform, ontstaan vanuit een persoonlijke frustratie in restaurants. En het leuke is: de pilot start hier in Bergen!

Klachten over het eten, luidruchtige gezelschappen en bijdehante opmerkingen: de horeca heeft soms heel wat te stellen met lastige gasten

19 januari 2024

Maar zijn ze echt zo lastig? Of ligt het misschien toch aan de benadering door de werknemer?

Laura de la Mar van Gastvrijheid in Bedrijf geeft trainingen over gastvrijheid. Zij ziet de verhuftering, zoals zij het noemt, de laatste jaren toenemen. In alle branches, maar volgens De la Mar onderschat de horeca het probleem.

Rondje horeca 2: service?

12 januari 2024

Horeca en social-media...

We vonden dit bericht op social-media. Aan de ene kant is het bericht vermakelijk, maar te gelijkertijd ook droevig.

Foodtrends 2024

5 januari 2024

Woorden als zondigen, ‘guilty pleasure’ en spijt verdwijnen naar de achtergrond

Wat we eten, de manier waarop we van eten genieten, en hoe we naar voedsel en ingrediënten kijken, veranderen continu. Restaurants ervaren dat als geen ander.

Rondje horeca 1: een mooie traditie

5 januari 2024

Ik hoop weer vele mooie verhalen over de Bergense horeca voor u te mogen schrijven...

Op de eerste dag van het nieuwe jaar stroomt rond een uurtje of vier het centrum van Bergen vol. De reden… vele honderden inwoners willen hun vrienden, kennissen en vage kennissen het beste wensen voor het nieuwe jaar.

Nieuwe slijterij op de Dorpsstraat: Ton Overmars (filmpje)

22 december 2023

Slijterij Scholten is niet meer...

Sinds kort is slijterij Scholten aan de Dorpsstraat overgenomen door Ton Overmars. We hadden een kort interview met Daniël, die de zaak runt.

Rondje horeca 48: Indonesisch eten in Bergen aan Zee (filmpje)

22 december 2023

Genieten bij Zilt 'Indische Duinen'

Indische Duinen overwintert sinds 1 november bij Zilt in Bergen aan Zee. In de koude wintermaanden is het lekker en gezellig tafelen bij Indische Duinen. Het restaurant heeft een Indonesische stijl met veel authentieke attributen. Met een geheel nieuwe stijl van koken en serveren.

Filmdiner Holland Short Film Festival bij diverse restaurants in NH

22 december 2023

Waaronder sterrenrestaurant Merlet in Schoorl

Dineren en films kijken tussen de gangen door tijdens Holland Short Film Festival. Een uniek Hollands Filmfeest, het leukste van het jaar!

Rondje horeca 46: Spaans eten (filmpje)

15 december 2023

Over tapas gesproken...

Normaalgesproken schrijf ik in deze rubriek alleen over Bergense horecaperikelen. Maar nu ik een korte vakantie-break had en zes dagen in Nerja (een klein prachtig stadje aan de kust en iets boven Malaga) was, wil ik dit toch graag met jullie delen.

Bij Het Hof is het vanaf 21 december al kerst!

15 december 2023

Daniël Meuleman, de nieuwe chefkok van Het Hof presenteert van 21 tot en met 24 december vol trots zijn exclusieve 6-gangenkerstmenu

De magie begint met twee prachtige amuses van de chef, vervolgens maak je in zes gangen kennis met de gastronomische passie en creativiteit van chef Meuleman.

Rondje horeca 47: Smikkelen bij Het Hof (filmpje)

15 december 2023

We namen een kijkje in de keuken...

Eenmaal voor de deur geparkeerd op het in duisternis gehulde, bosrijke landgoed, prijkt het statige landhuis ’t Hof in al haar glorie. De klassieke open poort heet ons welkom en nodigt ons uit de historische gracht te overbruggen en onze entree te maken voor een heerlijke avond in dit bijzondere pand.

Vertrek Jonathan Zandbergen

24 november 2023

Na een zeer intensieve en succesvolle periode van ruim acht jaar vertrekt Jonathan Zandbergen als Executive Chef bij Merlet

Jonathan Zandbergen/Martin van Bourgonje: “We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de tijd daar is om nieuwe paden in te slaan.

Vijf goede redenen om met de feestdagen bij blooming en Het Hof aan te schuiven…

24 november 2023

Veertien hectare natuur als backyard!

Blooming is meer dan een hotel alleen!

Rondje horeca 45: het beste beach restaurant van Noord-Holland staat in de gemeente Bergen (filmpje)

24 november 2023

Prince George in Camperduin is door het publiek gekozen als beste beach restaurant

In heel Nederland staan ze op de derde plaats.

Rondje horeca 43: het aantal (bruine) cafés in Nederland neemt in sneltreinvaart af

10 november 2023

Het klassieke café verdwijnt uit het straatbeeld

Het is een trend die in meer landen in Europa speelt: het klassieke café verdwijnt uit het straatbeeld. En in Nederland lijkt die afname te versnellen: gemiddeld verdwijnen elk jaar iets meer dan 200 cafés, maar in de eerste drie kwartalen van 2023 waren dat er al 238.

Tree is a… crowd thursday

10 november 2023

Waar en wanneer: The Bourbon Room op donderdag 30 november a.s.

Op veler verzoek staan Ilka Bon & Remco Sterk weer samen achter de pannen en hebben zij een heerlijk 5-gangen-diner samengesteld.

Het Hof gaat extra open

9 november 2023

Ga je binnenkort wandelen of fietsen in het Bergerbos? Kom langs bij Het Hof, vind een lekker plekje voor de openhaard en kom genieten...

We zijn blij aan te kondigen dat Het Hof haar openingstijden uitbreidt. Vanaf donderdag 16 november gaat Het Hof al om 10:00 uur open voor koffie met gebak en lunch.

Nieuwe Lekker top-100 met de beste restaurants

3 november 2023

De Lekker500 is nu bij de boekhandel verkrijgbaar...

De Lekker heeft de top-100 beste restaurants van Nederland bekendgemaakt. Restaurant De Librije is ook deze editie de nummer één in de top-100 van restaurantgids Lekker500. De top-3 wordt dit jaar compleet gemaakt door Restaurant Brut172 van Hans van Wolde op de tweede plaats en Tribeca in Heeze op plaats drie. Bekijk hier de gehele Lekker top-100 samen met de Gault&Millau-punten en Michelinsterren van de beste restaurants van Nederland.

Afscheid Martine en Willem-Karel Hirschfeld van Hotel Nassau Bergen aan Zee

3 november 2023

We kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst...

Sinds 2011 heeft ons hotel het voorrecht gehad om gerund te worden door Martine en Willem-Karel Hirschfeld. Hun toewijding heeft ervoor gezorgd dat Strandhotel Nassau-Bergen een plek was waar gasten zich altijd welkom en thuis voelden, met de allerbeste persoonlijke service.

Rondje horeca 41: pauze…

27 oktober 2023

Bergen weer even voor de Bergenaren

Het laatste weekend van de Kunst10Daagse is begonnen en na zondag valt er dan weer een weldadige stilte over ons dorp.

Vermogend en met steeds meer: 55-plussers spekken kas toeristische sector

27 oktober 2023

De vakantiebestedingen van senioren gaan nog verder oplopen...

De tijd dat 55-plussers er alleen op uit trekken voor een punt appeltaart en een kop koffie lijkt voorbij. Volgens ABN Amro zijn 55-plussers reislustiger dan ooit en neemt hun belang voor de reisbranche de komende jaren met miljoenen euro's toe.

Rondje horeca 40: opening expo Ron Moret bij Zilt in Bergen aan Zee (filmpje)

20 oktober 2023

En... binnenkort Indonesisch eten...

Afgelopen donderdag was de redactie van het Flesje even op bezoek bij het fijne restaurant Zilt aan de Zeiler Boulevard in Bergen aan Zee. Eigenaar Robbert Peek heeft een nieuwtje voor ons.

Exploitatie Hoeve Overslot definitief gegund aan Brouwerij Egmond

20 oktober 2023

De afgelopen maanden zijn zorgvuldig gebruikt om tot een definitieve gunning te komen...

In april dit jaar besloot het college de exploitatie van Hoeve Overslot te gunnen aan Brouwerij Egmond. Het betrof een voorlopige gunning.

Rondje horeca 39: met Merlet de donkere dagen door…

13 oktober 2023

13 oktober: opening Kunst10Daagse expositie

Het programma omvat onder andere  cabaret, jazz, musical of een romantisch vertelconcert. Ook kunnen gasten genieten van unieke culinaire evenementen bij Merlet.

Terug