Rondje Horeca 33: Wat er de afgelopen jaren zo al veranderde in de branche
Bergen heeft mede dankzij een prachtige zomer, goed kunnen 'draaien' en zodoende weer wat spek op de botten gekregen
Gepubliceerd: 9 september 2022
We leefden massaal mee toen zij keer op keer tijdens de coronacrisis de deuren moesten sluiten. Hoewel er staatssteun was, was dit voor veel bedrijven onvoldoende. Bij veel horecaondernemingen staat het water op dit moment nog steeds aan de lippen. Er zijn echter ook positieve verschuivingen geweest in de horeca. Dat kan haast niet anders. De klantenbehoeftes zijn veranderd en de ondernemers moesten met veel maatregelen rekening houden om open te mogen. Inmiddels lijkt het erop alsof we het ergste van de crisis achter ons hebben gelaten. Tijd om de balans op te maken. Want in hoeverre is de horeca nu eigenlijk echt veranderd de afgelopen jaren?
Misschien wel de meest opvallende verandering is dat veel meer horecaondernemingen thuis zijn gaan bezorgen. Een lekker diner voor twee, inclusief een flesje wijn om in de echte restaurantsfeer te komen? Dat kon plotseling gewoon thuis bezorgd worden. Zelfs restaurants die nog nooit eerder aan bezorging of afhalen hadden gedaan, zetten gedurende de crisis opeens een totale service op. Vaak in nog geen enkele dagen tijd. Ze konden ook niet anders. Het was immers een goede manier om het hoofd boven water te houden.
Maar hoe zit dat nu na de crisis? Topdrinks deed onderzoek en stelde meer dan vijftig horecaondernemingen enkele vragen. Hieruit bleek dat slechts 11% van de respondenten voor de crisis aan bezorging deed, tegenover 22% tijdens de crisis. Maar wat blijkt? Ook na de crisis hebben veel horecaondernemingen hun bezorg- of afhaalservice behouden. Een goede manier om meer omzet te genereren. Bovendien speelt het ook in op de klantbehoefte. Mensen zijn inmiddels zo gewend om overal te kunnen afhalen of even snel iets te laten bezorgen, dat je een gehele doelgroep links zou laten liggen als je hier niet op in zou spelen.
Er zijn dus ook veel veranderingen als het gaat om de behoeftes van de klant. In twee jaar tijd hebben zij met veel maatregelen geleefd. Hierdoor zijn zij andere dingen gaan eisen. Vooral van horecaondernemingen. Hygiëne staat nog hoger op het prioriteitenlijstje en er zijn nog genoeg mensen die het niet prettig vinden om te dicht bij elkaar te zitten. Ook de 1,5 meter blijft dus belangrijk om na te streven.
Dan zijn er natuurlijk nog enkele trends op het gebied van eten en drinken die voor verandering hebben gezorgd. Opvallend is bijvoorbeeld dat er nu ook meer sterkere drank en speciaalbier wordt verkocht op de terrassen. Alcohol kopen was gedurende de crisis niet zo populair meer. De totale verkoop van alcohol nam met respectievelijk 10% af. Natuurlijk had de horeca hier een aandeel in, maar dit ontstond ook door het gebrek aan sociale gelegenheden thuis. Inmiddels pakken we de draad weer op en wordt er weer steeds vaker voor het plezier gedronken op een terras of een restaurant. Bier en wijn blijven hierbij populair, maar ook speciaalbier en shots winnen aan populariteit.
Bergen heeft mede dankzij een prachtige zomer, goed kunnen ‘draaien’ en zodoende weer wat spek op de botten gekregen. Hopelijk blijft de branche verder coronaleed bespaard, maar mogelijk kunnen inflatie en de prijsstijgingen weer roet in het eten gooien.
Foto: Eigenaresse Monique Klaver achter de tap van café d’ Alderliefste
H.S