Deel

Rondje horeca... 28

Bergen en zijn horeca verleden

Rondje horeca... 28

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties. Vanaf vandaag kun jij ook je anekdote toesturen. Voor de rubriek, Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

Heel veel ‘natte horeca’ zaken zijn inmiddels verdwenen uit ons dorp. Het horeca-landschap is in de loop der jaren beduidend veranderd. Ik heb voor u een opsomming gemaakt van wat er in 30/40 jaar tijd verdwenen of veranderd is. Met dank aan de regeerders op FB.

We beginnen met de oudste horecazaken van ons dorp, maar verder in willekeurige volgorde. De Rustende Jager was toen misschien wel de bekendste tent (samen met Duinvermaak) in de wijde omgeving. Op de hoek zit nu d’Alderliefste. Daarvoor heette het nog even de Alexander bar. Je had toen ook het Berger Veerhuis, de Oude Herberg en Café Tante Nel op de Oude Bergerweg.

Wat later had je De Pilarenbar en de fameuze Zwarte Kat van Hans en Yvonne Hovingh op de Breelaan. De Mont Blanc met Fred Böhne en Dicky Duster. De Co-Co club op het Plein (nu Artcafé van Rogier Jonk) werd later de Gatsby. In de boerderij op de Karel de Grotelaan zaten de discotheken de Rainbow, Shooters, de Club en de Cha-Cha van Marcel Buissing. En natuurlijk was daar ook nog het veel bezochte Palermo van Sjuul Stenis.

Verder had je de Heerlijkheid (John Bier en Michel Smook) wat nu de Vooruitgang is in de Kerkstraat. Café de Kleine Prins stond waar nu Bistronomie ’t Parkje is. Na wat drankjes in het dorp ging iedereen later op de avond massaal naar Extase wat later de Berger Meermin werd.

Dan had je ook nog La Bicyclette, Coq d’Or en het Sandtgat (naast Duinvermaak met Dicky D en Peter Tak) en nog later werd dat een Ierse Pub. Het Musketiertje, De Horseshoebar werd de Horsepub met Rob en Tiny Plomp en later nog even Ome Jan en is nu alweer geruime tijd The Bourbon Room. Tortilla zat waar nu Hoppe zit, naast het Zeepaardje van Henk Vonk. Bella vista, Cartouche, La Peche en ’t Heertje van Nico Verschut is nu waar Fabels zit. Het jeugdhonk Verliezertje op het Plein is wat tegenwoordig weer de MontBlanc heet. Aan het eind van de Ruïnelaan was er ook nog een soort ‘koffieshop’ Citypool en later Classpool naar ik meen. Cafe Hertenkamp en Nogal Wiedes bestonden ook voor korte tijd. Ikzelf kwam als heel jong snaakje al bij Petite restaurant Piet Vermeulen (mijn held van toentertijd) wat later de Nap (Jos Tesselaar) werd en nu de Oude Meester van Frank Cocu is. Jongelui gingen de trap op (flipperen en poolen) bij de Lamoraal. Op latere leeftijd mochten ze beneden aan de bar bij Janet, Bas of Jan aanschuiven.

De Taverne bestaat gelukkig nog steeds en heeft vele generaties ’kleurrijke’ gasten gekend en is nu in een wat rustiger maar (dankzij Steef van Leeuwen) wel swingend vaarwater beland. En laten we Gusto natuurlijk niet vergeten, wat nu alweer geruime tijd Loetje is. Daarnaast zat nog XS. Verder had je op het Plein nog Bello en later Domino en toen Brandpunt wat nu Steff’s is.

Verder had je in Bergen aan Zee nog de Spin (Zilte Zoen) en de hippe tent The Strand (nu de Duinerij) van Blauwe Ab waar iedere zondagmiddag de jongeren zich rond het poolbiljart verzamelden. Voor de echte ‘die hards’ was er nog een illegaal Casino waar je gratis kon drinken en hapjes kreeg, maar dan wel bijna altijd berooid in de vroege uurtje eindelijk naar huis kon/mocht of moest.

Misschien ben ik wel wat vergeten, want het is dan ook allemaal lang geleden, maar wat een mooie tijden waren dat!

H.S

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 35

13 september 2019

De rust is voor even teruggekeerd, maar...

Na een prachtige zomer met overvolle stranden en terrassen is het nu weer even pas op de plaats maken.

Herfst... zesde Bergense Bokkentocht in aantocht

13 september 2019

Waar en wanneer: twaalf cafés en restaurants op zaterdag 12 oktober

Nu voor de eerste keer op zaterdag in plaats van zondag! Het concept mag inmiddels bekend zijn.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

13 september 2019

Door: Christine Waslander

Heel heel lang geleden, ik was toen veertien jaar, kwam ik op schooldagen tussen de middag bij Marja theedrinken in De Taverne.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

6 september 2019

Door: Pieter van Dijk

Eind jaren ’70 werd het mijn moeder te gek. Ze had liever dat ik niet meer in de Bokkesprong werkte, omdat deze sinds kort experimenteerde met openblijven tot 04.00 uur.

Rondje horeca... 34

6 september 2019

Er valt heel wat te vieren

Allereerst hebben we daar natuurlijk het 40-jarige jubileum van Jazz&Sail dat vandaag van start gaat.

Wie heeft de lekkerste huiswijn in Bergen?

6 september 2019

Verkiezing van de beste huiswijn van alle horecazaken in Bergen

Op 8 oktober aanstaande houdt Wijngilde Commanderie la Montagne (onderdeel van het Nederlands Wijngilde...

De 23ste editie van de Nationale Restaurant Week vindt plaats van 23 september t/m 9 oktober

30 augustus 2019

Restaurants kunnen zich nog tot 5 september gratis aanmelden

De website van de Restaurant Week is compleet vernieuwd. Site, reserveringssysteem, reviews, zoekfilters: alles is opnieuw ontwikkeld.

Rondje horeca... 33

30 augustus 2019

Ergernis

Mijn credo is leven én laten leven, maar ook ik heb zo mijn grenzen. Ik heb het dan over een specifieke straatmuzikant.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

30 augustus 2019

Door: Pieter van Dijk

Zo medio augustus was het elk seizoen, voor de meeste Bergenaren in de horeca, een feest van ‘elkaar weer zien’. Meer dan een maand lang had je, jezelf regelmatig...

Rondje horeca... 32

23 augustus 2019

Waarom ik me zo verheug op die Spaanse avond…

Vanavond vrijdag 23 augustus reis ik af naar… Bergen aan Zee om aan te schuiven bij paviljoen Noord voor een Spaanse avond.

Bergenaren in de media: Chefkok bij blooming Roel Oostrum

23 augustus 2019

'Er groeit hier in de duinen en het bos van alles, zoals paddenstoelen, rucola, postelein.’

In de serie ‘SmaakMeesters’ bezoek ik Noord-Hollandse chefkoks. Wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit werk, wat inspireert hen?

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

23 augustus 2019

Door: Gerard Kohler

Van 1971 tot 1975 kwam ik elke dag in de Taverne. Behalve zondag. Dan had ik andere verplichtingen. In die tijd stond Bertje achter de bar.

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Terug