Rondje horeca 24: de traditionele Haring Party
Hollandse Nieuwe is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt
Gepubliceerd: 30 juni 2023
De meeste van jullie zullen misschien wel weten dat De Lamoraal al sinds jaar en dag mijn vaste stamcafé is. Het wordt gekscherend ook wel het buiten redactielokaal van de Flessenpost genoemd.
Ik drink er graag een vijf-uur wijntje om even lekker bij te kletsen met de locals en gasten die Bergen bezoeken. Vele jaren geleden stond ik rond deze tijd bij de haringkraam van Miep Hoeben (als vijfjarig jochie kreeg ik al m’n eerste haring van mijn vader) keurig in de rij om zo’n tien Hollandse nieuwe te bestellen en die nam ik dan mee naar het terras om iedereen die aanschoof te verwennen.
Dat werd vanzelfsprekend erg gewaardeerd, maar na een paar jaar vonden de eigenaren Ingrid en Jan dat ze dat eigenlijk zelf zouden moeten doen. En zo was de jaarlijks terugkerende Haring Party bij De Lamoraal geboren. Tegenwoordig halen we de haring (en hij was voortreffelijk) bij Visspecialist Heusy. Tot ieders verrassing kwam deze keer ook burgemeester Lars Voskuil spontaan nog even een harinkje mee prikken. Het was weer een smakelijk, aangenaam en gezellig feestje. Wat een mooie traditie!
H.S