Rondje horeca 23: Soul Beach, the place to be in Bergen aan Zee
Op de braai liggen onder andere een Butcher’s Steak en een sappige côte de boeuf langzaam te garen...
Gepubliceerd: 9 juni 2023
Een gezellige groep strandliefhebbers geniet aan een bourgondisch gedekte tafel vol mezzes uit het Midden-Oosten van een goed glas wijn. De haard brandt en er wordt gelachen en gekletst terwijl het avondzonnetje vrolijk naar binnen schijnt door de raampartijen rondom. Twee dames hebben zich verschanst op de riante ligbedden. In de luwte op het terras nemen zij de week door onder het genot van een aantal liflafjes zoals de Padrón pepers, een schaal zoete aardappelfriet en de huisgemaakte zwezeriknuggets. Op de braai liggen onder andere een Butcher’s Steak en een sappige côte de boeuf langzaam te garen voor het dertig-koppige gezelschap dat een intiem feestje viert aan de andere zijde van het terras met veel pils, waaronder het huisbier ‘Soulmate’, gebrouwen bij Brouwerij Egmond. Soul Beach leeft maar toch voel je hier een serene rust.
HET BESTE VAN TWEE WERELDEN
Soul Beach is het nieuwe kind van chef-kok Jeroen Klepper en ondernemer Koert Hans Smit, een gouden duo. De menukaart verrast en verwon-dert: waar vind je tegenwoordig nog écht goede escargots op het menu? “Onze escargots worden gekweekt in een kas in de Achterhoek en zijn van de allerbeste kwaliteit. Het is een slak zoals een slak hoort te zijn”, zo legt de bevlogen chef-kok uit. Ook classics zoals ‘Oeuf mayonaise & kaviaar’ doen de gasten het water in de mond lopen en de kabeljauw die wordt gemarineerd in de miso met romescosaus, amandel en peterselie laat de smaakpapillen sidderen van genot. Voor een snelle lunch of diner bestel je lekker een Big easy ‘Soul’ Burger met een koud glas bier. Bij Soul Beach kan het met de innerlijke mens alle kanten op.
Start met een Healthy Israelic soup en laat je tafel volzetten met kleine hapjes to share, geïnspireerd op het Midden-Oosten, die overigens bijna allemaal vegan zijn. “Zo combineren wij het beste van twee werelden: de classics uit de Franse keuken en de mezzes uit het Midden-Oosten. Ons aanbod is divers en voor iedereen, of je nu vleeseter, visliefhebber of vega bent”, vertelt Jeroen. De wijnkaart is overigens ook indrukwekkend: van een organische ongefilterde Vin Natural tot een exclusieve Bienvenues- Batard-Montrachet, en van een Micheal David Chardonnay uit Californië – overigens de favoriet van de chef zelf – tot aan drie heerlijke huiswijnen die altijd open staan.
De bovenstaande beschrijving laat een ieders culinaire hart sneller kloppen en eigenlijk is dit al genoeg om gauw een kijkje te gaan nemen bij Soul Beach, maar er is meer! De bijzondere inrichting bijvoorbeeld.
SAINT-TROPEZ TEN TIJDE VAN BRIGITTE BARDOT
De uitstraling van Soul Beach is in één zin te omschrijven: het voelt als het Saint-Tropez in de jaren 50 en 60. Het stadje stond destijds klaar om het nieuwe lustoord te worden voor de superrijken van allerlei allooi, om te zien en gezien te worden en om erbij te horen. Het was modieus en chique, vooral dankzij Brigitte Bardot. Maar hier stopt de tijd bij Soul Beach, ambitie om het nieuwe Saint-Tropez van nu te worden op het zuidelijkste puntje van het Bergense strand hebben Jeroen Klepper en Koert Hans Smit juist niet. Alles draait hier om heel mooi eten en drinken en iedereen die hiervan houdt is welkom.
Duurzaamheid speelt ook een grote rol bij Soul Beach. Niet alleen is het paviljoen volledig geïsoleerd en daarom een behaaglijke ambiance het hele jaar rond, ook zijn er schermen geplaatst rond het terras om de zo merdagen flink te verlengen. De frisgroen gekleurde frisdrankglazen zijn gemaakt in Marrakesh van oud gesmolten glas, ieder glas is handgeblazen. De terrasmeubels, alles van hoogwaardig teakhout, zijn custom made en in opdracht van Soul Beach vervaardigd in Indonesië. En de groene uit klei gebakken kaarsenstandaards vond Koert Hans Smit hoog in het Atlasgebergte bij een ambachtelijke pottenbakker. Daar zag hij ook nog een enorm robuuste deur, die nu als eyecatcher midden in de zaak staat en door de medewerkers ‘de ingang naar Narnia’ wordt genoemd uit de gelijknamige kronieken. De prachtig uitziende beige polo’s van het team van Soul Beach zijn overigens gemaakt in Portugal van biologisch katoen en lijken ook weer volledig één met het interieur. Kortom, alles klopt in deze prachtige nieuwe aanwinst voor Bergen aan Zee.
H.S