Deel

Rondje horeca... 22

Horeca draait als een tierelier, maar tekort aan goed personeel is een serieus probleem

Rondje horeca... 22

De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Bij restaurants namen de opbrengsten met 3,2 procent het sterkst toe, meldt het CBS, maar… goede medewerkers vinden in de horeca, hoe pak je dat aan? Met filmpje

In de horeca maken de medewerkers het verschil. Hoe zorg je als horecaondernemer voor voldoende goed personeel? Je kunt natuurlijk een personeelsadvertentie plaatsen in een vakblad. Maar je hebt veel meer doeltreffende mogelijkheden. Tien tips om horecapersoneel voordelig en effectief te werven.

Tips voor werving horecapersoneel
1. Gebruik je pand
Enig idee hoeveel mensen langs je pand lopen? Een perfecte locatie om te adverteren. Plaats je vacature prominent op raamposters, krijtborden of stoepborden. Geïnteresseerden krijgen direct een goede indruk van waar en bij wie de vacature is. Je maakt met deze manier van adverteren bovendien gebruik van de uitstraling van je bedrijf.
Ook binnen zijn er talloze mogelijkheden om te laten weten dat je op zoek bent naar personeel. Bijvoorbeeld door een affiche op te hangen in de toiletten of achter de bar. Denk ook eens aan het op ludieke wijze bedrukken van materialen, zoals placemats, doggy bags of giveaways.

2. Zoek in je eigen netwerk
Als ondernemer heb je privé maar ook zakelijk vaak een rijker netwerk dan je denkt. Mensen die jou en je bedrijf kennen, kunnen vaak heel goed inschatten of een persoon met jou matcht. Ook zijn zij vaak net iets overtuigender en kunnen zij talenten makkelijker voor je vacatures interesseren dan anderen.
In de video  zie je hoe 4 horecaondernemers uit Amsterdam personeel zoeken.

3. Betrek je horecapersoneel bij de werving
In de wereld van werving en selectie noemen ze dit referral recruitment. Wist je dat mensen die via-via bij je komen werken vaak beter presteren en langer blijven?
Bovendien voelen medewerkers die een nieuwe medewerker hebben aangebracht zich extra betrokken en gemotiveerd. Logisch, niemand weet immers beter wat de baan inhoudt dan je eigen personeel. Samenwerken met vrienden of bekenden werkt stimulerend. Het verstevigt de band en vergroot het werkplezier.

4. Vraag het je vaste klanten
Voor trouwe klanten geldt hetzelfde: zij kennen je bedrijf en hebben een duidelijk beeld van welke personen zij graag in jouw zaak zouden ontmoeten. Bovendien kunnen klanten goed inschatten of een kandidaat bij de zaak past en geschikt is voor de baan. Jij blij, klant blij, kandidaat blij. Een perfect voorbeeld van een win-winsituatie voor alle partijen.

5. Zet de vacature op je eigen website
Deze tip ligt voor de hand: plaats je vacature op je eigen website. Zorg ervoor dat de vacature al op de homepage zichtbaar is. Maak de vacaturetekst wervend. Vertel wat de baan inhoudt, wat de nieuwe medewerker gaat doen, wat je van hem verwacht en vertel iets over de sfeer en de collega’s. Beter nog, laat met foto’s en filmpjes zien hoe leuk het is om bij jou te werken.

6. Onderhoud contact met scholen en vakopleidingen
Of het nu gaat om bijbaantjes, stages, werkervaringsplekken of startersfuncties, het is altijd goed om als ondernemer een goede relatie op te bouwen met relevante scholen en opleidingsinstituten. Allereerst is het een goede plek om je vacatures bekend te maken en potentiële kandidaten te leren kennen.
Maar denk ook eens aan mogelijkheden om bijvoorbeeld een gastcollege, een workshop of een evenement te verzorgen. Een mooie manier om je bedrijf ook voor de langere termijn te positioneren bij jong talent.

7. Zet social media in
Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Whatsapp, Instagram, YouTube. Als moderne ondernemer kan je niet om social media heen. Gebruik ook deze kanalen om te laten weten dat je op zoek bent naar nieuwe collega’s.
Laat zien hoe leuk het is om bij je te werken en wat een fijne horecamedewerkers je hebt. Reken maar dat je bericht veel gedeeld wordt door je horecapersoneel, je klanten en hun vrienden. Twee vliegen in één klap, want het is bovendien een mooie manier om je bedrijf commercieel onder de aandacht te brengen.

8. Maak gebruik van online vacaturebanken
De wereld speelt zich grotendeels online af. Wie een baan zoekt, pakt vaak als eerste zijn laptop of smartphone. Zorg dat je vacature ook online gevonden wordt. Er zijn heel veel online vacaturebanken en jobboards actief. Absoluut de grootste is Indeed, waar je gratis je vacature kunt aanmelden.

Ook zijn er veel vakgerichte jobboards actief, zoals Horecaplein.nl, Werkenindehoreca.nl, Doenhoreca.nl en Jobsinhoreca.nl. Denk goed na hoe je kunt opvallen in het grote aanbod van vacatures.

9. Gebruik je bedrijfswagens
Je ziet het vaak in de technische branche, een bedrijfsauto met daarop de tekst: wij zoeken collega’s. Ben je regelmatig op zoek naar nieuw personeel? Dan is het ook voor jou wellicht een goed idee om je auto’s in te zetten bij de werving. Gebruik een foto en laat letterlijk een gezicht zien bij je bedrijf.
Niet alleen straal je daardoor uit dat bij jou de mens centraal staat, maar ook laat je zien dat je horecabedrijf groeit.

Tot slot… voor Bergen en omgeving is er natuurlijk nog de rubriek hiernaast, waar horecaondernemers gratis hun vacature kunnen plaatsten. Klik hier.

H.S

 

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Terug