Deel

Rondje horeca...

En toen was er even rust

Rondje horeca...

De feestdagen zijn achter de rug en de Ruïnekerk IJsbaan is afgebroken. U, ik en de horeca moeten de saaie wintermanden door zien te komen. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen zijn, dus logisch dat iedereen nu even op adem moet komen. Maar voordat je het weet worden straks alweer de strandpaviljoens opgebouwd en wagen we ons aan het schrale voorjaarszonnetje. Maar voordat het zover is moeten we nog even doorbijten, want de winter heeft zich nog niet echt laten zien. Maar we hebben nu mooi de tijd om eens te kijken wat de Horecava ons voor innovaties voor 2018 ons gaat brengen…

Onze eigen Bergense registervinoloog en wijnspecialiste Barbara Verbeek ontwikkelde voor Royal Leerdam twee nieuwe karaffen: een mannelijke variant genaamd Homme voor de zwaardere wijnen en een vrouwelijke variant voor de fruitige wijnen: karaf Femme. ‘Ik vind karaffen vaak zo onsexy’, legt ze uit. ‘Maar wijnen komen wel tot leven in een karaf. Bloeien vaak helemaal op.’ Ze ontwikkelde daarom twee karaffen met een modern design, welke makkelijk schenkbaar zijn en niet druppelen. ‘Alleen de temperatuur van de wijn in het karaf bewaren was nog een probleem.’ Ook daarvoor bedacht ze een oplossing: De karaffen zijn zo ontwikkeld dat ze kunnen worden geplaatst op een zeepsteen. Deze Roc Element steen is bedoeld om de Homme of Femme karaf van Royal Leerdam op neer te zetten. De steen fungeert als een koelelement of warmte-element, afhankelijk van de temperatuur van de drank in de karaf. De steen kan in de vriezer, koelkast, oven of op de verwarming worden gelegd en zorgt er vervolgens voor dat de temperatuur in de karaf voor lange tijd vastgehouden wordt.

Deze voorspelde ik 5 jaar geleden al…

3D foodprint vullingen. Verstegen heeft als eerste producent ter wereld vullingen gemaakt voor de 3D foodprint cartridges. De vullingen werden samengesteld door Jan Smink van De Librije en Michiel Sloff van Verstegen. Ceo Michel Driessen van Verstegen vertelt aan Misset Horeca dat de vullingen geen smaak-, kleur- en geurstoffen bevatten. Ze zijn geschikt om diverse applicaties te printen dus multi-design printbaar. In eerste instantie is er een assortiment van rode biet met kardemon, hollandaise met kerrie en een reguliere hollandaise. Het betreft een samenwerking met leverancier van 3D-foodprinters Byflow.  Nina Hof ceo van Byflow: ‘De printer is mobiel en kan op tafel worden gezet bij de gasten. Dat geeft veel extra beleving en levert extra marge op.’ De vullingen kosten rond de 2 euro per stuk. ‘Een cartridge bevat voldoende vulling voor één voorgerecht, of vijf amuses.’ Er kan tot 4,5 centimeter de hoogte in gewerkt worden. De printers zelf kunnen aangeschaft worden voor 3300 euro. ‘Jeroen van der Graaf van Verstegen: ‘Deze smaken gaan zeker uitgebreid worden op korte termijn, maar voor de kick-off is dit het assortiment. Tevens is ons doel om diverse voedingssupplementen toe te gaan voegen aan de basis vullingen omdat dit dus een extra benefit geeft aan het samenstellen en eten van 3D geprint voedsel.’

En nog zo’n interessante…
Latte art uit een printer; dat is kort samengevat de Ripples. De machine is een combinatie van 3D-technologie en een inkjetprinter. In plaats van inkt wordt koffie-extract gebruikt en de print op het schuim kan zelf bepaald worden. Van selfies en andere foto’s tot bedrijfslogo’s. De machinale latte art van Ripples is ruim twee jaar geleden geïntroduceerd in de Verenigde Staten en later in Azië. Op de Horecava 2018 is de latte-art printer geïntroduceerd in Europa en de Nederlandse markt. De printer is overigens niet alleen voor koffie geschikt. ‘Alles met schuim’, aldus een van de oprichters Yossi Meshulam. ‘Denk onder meer aan cocktails en warme chocolademelk

Klik hier voor meer innovaties.

Tot slot.. Bistronomie ’t Parkje neemt even een korte winterbreak, maar is op donderdag 25 januari weer geopend en start dan met een scala aan leuke nieuwe evenementen.

H.S

 

Meer 'Horeca':

Rondje horeca... 31

16 augustus 2019

Sneu

Eerder deze week werd bekend dat Café MontBlanc bij de bushalte aan het Plein per direct stopt. Uitbater Tim Bakker...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

15 augustus 2019

Door: Hanneke Roos

Vanaf mijn veertiende jaar ging ik stiekem met mijn vriendinnen naar de Tortilla Bar. Ik weet nog dat ze het aan het beschilderen waren.

Café MontBlanc stopt per direct

14 augustus 2019

Na vijf jaar gaat de stekker er uit

Tim, de uitbater van de MontBlanc meldde vandaag aan de Flessenpost het volgens, "Lieve mensen...

Reactie voorzitter KHN op rookvrije terras

9 augustus 2019

KHN pleit voor een gastvrije horeca, maar is tegen een wettelijk rookverbod op terrassen

“Wij zijn de huiskamer van de samenleving. Wij bieden plek aan rokers en niet-rokers.

Rondje horeca... 30

9 augustus 2019

Bergen op zijn best…

Gelukkig trokken de buien op tijd weg, zodat we afgelopen woensdag met z’n allen weer hebben kunnen genieten...

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

9 augustus 2019

Door: Frits Bakker

Vanaf 1980 woon ik in Amsterdam. Ik was na mijn afkickperiode bij de Jellinek niet meer teruggegaan naar Bergen omdat ik bang was om terug te vallen in mijn oude bestaan van drank, drugs...

Horeca doet stap terug in plastic verpakkingen

2 augustus 2019

Vijf plastic verpakkingen die vanaf 2021 verboden zijn, en de alternatieven...

Het is definitief: er komt een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. De richtlijn wordt omgezet in Nederlandse wetgeving en dat betekent...

Rondje horeca... 29

2 augustus 2019

Uit eten bij het nieuwe Fisher’s in Bergen aan Zee

Begin juli openden Dirk Majewski en zijn dochter Romy visrestaurant Fisher’s (boven het Zeeaquarium) in Bergen aan Zee.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

2 augustus 2019

Door: Peter van Vleuten

Het was in de vroege jaren 80. Ik had al enige tijd achter de bar gestaan in het bovencafé van De Lamoraal, biertjes tappend...

Voor de bierliefhebbers onder ons...

26 juli 2019

Bud(weiser) wil Nederlandse markt opschudden

Met de introductie van ‘King of Beers’ Bud hoopt Bierbrouwerij AB InBev de Nederlandse biermarkt op te schudden. Het ‘grootste biermerk ter wereld’...

Rondje horeca... 28

26 juli 2019

Bergen en zijn horeca verleden

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag: “In welk café, discotheek die nu niet meer bestaat, kwam jij vroeger”, kwamen vele honderden reacties.

Anekdotes uit de Bergense horeca uit lang vervlogen tijden…

26 juli 2019

Pieter van Dijk

Na een oproep van de Flessenpost op Facebook met de vraag, “In welk café, discotheek kwam jij vroeger, wat nu niet meer bestaat”, kwamen vele honderden reacties.

Rondje horeca... 27

19 juli 2019

Zomer

Tot nu toe liet de zomer het wat mij betreft nog wel een beetje afweten. Maar tja… zo fijn als de zomer vorig jaar was, is natuurlijk wel heel uniek te noemen.

Even een dagje... weekendje buiten Bergen?

12 juli 2019

Hier vind je de top 100 van de fijnste terrasjes in Nederland

De Terras Top 100 2019 is bekend. Honderd terrassen hebben twee rondes van anonieme vakjurybezoeken...

Rondje horeca... 26

12 juli 2019

Vakantie ervaringen in de horeca

Dit jaar ging mijn reis naar de Cycladen in Griekenland. Ik kan het u aanbevelen, althans… een aantal eilanden van deze groep.

Hoe technologie de komende jaren de horeca gaat beïnvloeden

12 juli 2019

David Maartense blogt over technologische ontwikkelingen die ook in de horeca een rol zullen gaan spelen

Onlangs was ik op een congres waar werd verteld dat Uber de mogelijkheid heeft om de prijs van een taxirit aan te passen aan de hand van...

Rondje horeca… 25

21 juni 2019

Lekker weekend voor de boeg

En met lekker bedoel ik dan ook echt letterlijk lekker, want Heerlijk Bergen op Wielen gaat vandaag vrijdag de 21ste van start...

Bergen aan Zee krijgt een heus visrestaurant, genaamd: Fisher’s

21 juni 2019

Vanuit het schip ligt de vis binnen twee dagen op je bord

Een betere plek voor een visrestaurant in Bergen aan Zee is nauwelijks denkbaar, namelijk boven het Zeeaquarium en met uitzicht op de Noordzee.

Grandioos jubileumfeest ter ere van 'Mister Pilaren' Ad Besseling

21 juni 2019

Alleen als je 50 jaar in de (Bergene)horeca zit… krijg je een originele Flessenpost

Afgelopen maandag bezochten vele honderden (bekende) Bergenaren én bekende Nederlanders de jubileumreceptie...

Rondje horeca… 24

14 juni 2019

De Pilaren en 50 jaar Ad Besseling

Aankomende week viert Ad Besseling zijn 50ste werkzame jaar bij het Huis met de Pilaren, bijgenaamd… de huiskamer van Bergen. Als 17-jarige jongen...

Advertorial: De oplossing voor het tekort aan horecamedewerkers is hier!

Fabio, één van de horecatoppers uit Italië, aan het werk in Utrecht.

De economie groeit en dat is goed nieuws voor de horeca. Mensen gaan vaker de deur uit om culinair te genieten of te verblijven in een hotel.

Oester Happy Hours weer terug bij Bistronomie 't Parkje

14 juni 2019

Vanaf nu weer elke vrijdag tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Heerlijke bistronomische oesters happen op het verwarmde terras.

Rondje horeca… 23

7 juni 2019

Genieten en daar... kan ik me ook op verheugen

Afgelopen donderdag was ik te gast (met aangename tafelgenoten) bij paviljoen Noord in Bergen aan Zee. Er was een Champagne proeverij...

Jaarlijkse Nieuwe Haring Party bij Eetcafé de Lamoraal

7 juni 2019

Wanneer: woensdag 12 juni a.s

Op woensdag 12 juni a.s. vanaf 17.00 uur zullen de schalen met nieuwe haring en bijbehorende spiritualiën...

Toerisme zorgt voor impuls, maar tekort personeel drukt winstgroei horeca

7 juni 2019

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien

De horeca heeft in 2018 opnieuw groei van de winst laten zien, maar deze nam met 11% wel duidelijk af ten opzichte van de 20% in het voorgaande jaar.

Rondje horeca… 22

31 mei 2019

Wat zijn we toch rijk bedeeld in Bergen

Ik roep wel eens gekscherend dat een flessenpost uit Warmenhuizen waarschijnlijk maar vier keer per jaar hoeft uit te komen...

Landal GreenParks krijgt nieuw park: Landal Berger Duinen

31 mei 2019

72 luxe recreatiewoningen

Landal GreenParks krijgt er een vakantiepark bij in de Noord-Hollandse duinstreek tussen de dorpen Bergen en Schoorl.

Kan de Bergense horeca wat van Castricum leren?

31 mei 2019

Lang leven de zij-instromers...

Het geldt voor veel zaken in het leven: met de juiste papieren kom je een eind, maar met het juiste karakter kom je nog veel verder.

Het Zeeuwse mosselseizoen extra vroeg dit jaar

24 mei 2019

Normaal is de start rond eind juni

Deze week is het seizoen van de Zeeuwse mosselen begonnen, extra vroeg dit jaar.

Welke cocktails en mixdrankjes zijn deze zomer populair?

24 mei 2019

Top-5 cocktails en top-3 mixdrankjes

Dat cocktails zo populair zijn in de zomer is geen verrassing als we kijken naar de top-5. Daarin staat de Mojito namelijk met stip bovenaan...

Rondje horeca…21

24 mei 2019

Walking dinner bij VV Bergen

Op uitnodiging van voorzitter Henk Borst was ik aanwezig bij een business-meeting bij onze lokale voetbalclub VV Bergen.

Rondje horeca… 20

17 mei 2019

Een ultieme verwen avond/nacht in eigen dorp (met sfeerfoto's)

Omdat ik besloten had om voor de gedrukte zomereditie van de Flessenpost een artikel over het prachtige Villa Kranenbergh op de Ruïnelaan te schrijven

Advertorial: Wat voor opleiding zoek je?

17 mei 2019

Wil jij je verder ontwikkelen in de horeca of je omscholen tot een functie in de horeca?

Klaar met de middelbare school en op zoek naar een mbo- of hbo-horecaopleiding in jouw omgeving of wil je...

Terug