Deel

advertentie

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…

Hoe dat zit en leuke weetjes over de bruine kroeg

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…

Nederland is een land met een rijke geschiedenis en een bruisende cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlands café met een gezellige en informele sfeer. Waarom is de bruine kroeg zo belangrijk voor Nederlanders?

Afgelopen weken waren er mensen die vonden dat het een monumentenstatus moet krijgen.

Een kroeg is typisch Nederlands
De Nederlandse cultuur staat bekend om zijn unieke en levendige attracties, van windmolens tot tulpen en kaasmarkten. Maar een van de belangrijkste en meest geliefde attracties is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlandse kroeg die een gezellige en informele sfeer uitstraalt. Van het decor tot het menu is de bruine kroeg een populaire ontmoetingsplaats geworden voor inwoners en bezoekers – en met reden.

Vijf redenen waarom de bruine kroeg moet blijven
Om de volgende redenen komen bruine kroegen zeker in aanmerking voor een monumentale status. Hierdoor worden ze beschermd en behouden voor toekomstige generaties, en wordt erkend hoe belangrijk ze zijn voor de Nederlandse samenleving:
– Allereerst is de bruine kroeg een ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Mensen komen samen om te genieten van een biertje, een borrel en een ‘goed’ gesprek. Dit zorgt voor sociale cohesie en versterkt de gemeenschapszin.
– Culturele waarde: de bruine kroegen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Veel van deze cafés zijn al eeuwen oud en hebben een rijke historie. Ze zijn vaak gevestigd in prachtige panden en hebben een unieke sfeer die nergens anders te vinden is. Door deze cafés in stand te houden, behouden we een stukje Nederlandse geschiedenis en erfgoed.
– Bruine kroegen spelen een belangrijke rol in de lokale economie. Het zijn vaak kleine familiebedrijven die al generaties lang worden gerund. Door hier te drinken en te eten, ondersteunen we niet alleen de lokale economie, maar ook de mensen die deze cafés draaiende houden.
– Ze zijn gewoon ontzettend leuk! Hier kun je genieten van een gezellige avond met vrienden, oude bekenden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. De informele sfeer en het warme welkom zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt.
– Toeristische functie: ze zijn een belangrijke trekpleister voor toeristen die op zoek zijn naar de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid van steden en dorpen en dragen bij aan de lokale economie.

Het ontstaan
De bruine kroeg gaat terug tot de negentiende eeuw, toen het drinken van alcohol steeds populairder werd onder de arbeidersklasse in Nederland. Deze arbeiders dronken vaak bier in kleine, eenvoudige kroegen die bekend stonden als “volkscafés”. Deze cafés hadden vaak een sober interieur en waren niet erg aantrekkelijk voor andere bevolkingsgroepen.
In de loop van de twintigste eeuw begonnen deze volkscafés te evolueren. Ze werden steeds populairder onder studenten, kunstenaars en andere bohemiens, die op zoek waren naar een ontspannen sfeer en een plek om elkaar te ontmoeten. De interieurs van deze cafés werden warmer en gezelliger gemaakt, met veel hout, kaarsen en sfeerverlichting. Het bruine kleurenschema, dat vaak wordt geassocieerd met bruine kroegen, ontstond als gevolg van het roken in deze kroegen. Door het roken verkleurden de wanden en het plafond en ontstond de typische donkere uitstraling.

Inmiddels zijn bruine kroegen een begrip geworden in Nederland en worden ze gewaardeerd om hun gezellige en ontspannen sfeer. Hoewel er inmiddels ook veel moderne bars en cafés zijn, blijven bruine kroegen populair bij een breed publiek van alle leeftijden en achtergronden. Ze worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed en zijn een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse horeca landschap.

Elf leuke weetjes over bruine kroegen
1. De term “bruine kroeg” komt van de bruine kleur die ontstaat op de muren en plafonds door jarenlang roken en kaarslicht. Tegenwoordig zijn er rookverboden, maar de gezellige sfeer blijft.
2. Veel beroemde Nederlanders hebben hun stamkroeg in een bruine kroeg. Zo was café Hoppe in Amsterdam de favoriete kroeg van schrijver Simon Carmiggelt en politicus Joop den Uyl.
3. Sommige bruine kroegen hebben een eigen speciaalbier dat nergens anders te krijgen is. Zo heeft Café de Spuyt in Amsterdam zijn eigen Spuyt bier, gebrouwen door brouwerij ’t IJ.
4. Je kunt er vaak nog ouderwetse spelletjes spelen, zoals darts, biljart, sjoelen en kaarten. Dit zorgt voor extra gezelligheid en competitie.
5. De meeste hebben een vaste groep stamgasten die elkaar vaak kennen. Maar ook toeristen zijn van harte welkom om de sfeer te proeven en een biertje te drinken.
6. De muziek die in een bruine kroeg gedraaid wordt, varieert vaak van Nederlandstalig en klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig tot moderne hits. Het is maar net wat de sfeer op dat moment vraagt.
7. Breed aanbod aan dranken: je vindt er bieren, wijnen, jenevers en andere sterke dranken. Daarnaast zijn er vaak kleine snacks te bestellen, zoals bitterballen of kaas.
8. Geen moderne snufjes: in tegenstelling tot veel moderne bars en cafés, hebben bruine kroegen vaak geen uitgebreide verlichting, muziekinstallaties of andere moderne snufjes. Hierdoor staat de sfeer en het contact met de andere bezoekers centraal.
9. Een gezellige en warme uitstraling: ze hebben vaak een interieur dat bestaat uit veel hout, donkere kleuren en kaarsen of lampen met warm licht. Hierdoor ontstaat een knusse sfeer.
10. Een lange geschiedenis: veel bruine kroegen bestaan al tientallen of zelfs honderden jaren. Hierdoor hebben ze vaak een rijke geschiedenis en dragen ze bij aan het historische karakter van een stad of dorp.
11. Een plek om verhalen te delen: het zijn plekken waar verhalen worden gedeeld. Dit kan gaan over persoonlijke ervaringen, maar ook over de geschiedenis van de stad of het land. Veel bruine kroegen hebben daarom een muur waarop mensen hun verhalen en anekdotes kunnen schrijven.

Kortom, een bezoek aan een bruine kroeg is meer dan alleen een drankje drinken. Het is een ervaring die je niet snel vergeet en die je een kijkje geeft in de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland. Waar wacht je nog op? Pak je jas en ga op ontdekkingstocht naar de gezelligste bruine kroegen van Nederland! De Taverne?

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed… Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…
advertentie

Meer 'Horeca':

Een nieuw blondbier van Sancti Adalberti

2 juni 2023

’De Tranen van Adelbert’ zijn een eerbetoon aan de verwoesting van de abdij van Egmond

’De Tranen van Adelbert’, zo heet het nieuwe Sancti Adalberti-abdijbier van Brouwerij Egmond dat eenmalig is gebrouwen in een gelimiteerde oplage. Met het nieuwe bier (zwaar blond) wordt stilgestaan bij de verwoesting van de abdij van Egmond in 1573.

Rondje horeca 22: opening van De Blauwe Baviaan in Schoorl (filmpje)

2 juni 2023

De Flessenpost ging in gesprek met uitbater Hein Folgers

Het duurde allemaal even voor de benodigde vergunningen er waren, maar donderdag 31 mei was het dan eindelijk zover. De zaak is open.

Bergense horeca in de media: het nieuwe paviljoen Soul Beach

2 juni 2023

Goed nieuws, Jeroen Klepper en Koert Smit keren terug op het strand!

Heel Bergen kon het meemaken vorige zomer: hoe snel de ziel weglekte uit de twee fijnste paviljoens van het strand. Maar gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit, want Jeroen Klepper gaat weer koken aan zee!

Bergense horeca in de media: Paviljoen De Jongens (filmpje)

2 juni 2023

Op zijn 22ste nam Sam Botterman de beach club in Bergen aan Zee over en dat maakt hem wellicht de jongste strandtenthouder van ons land

Hij vertelt over De Jongens, waar BN’ers graag komen om te relaxen. Hij werkt met een jong team en er staan heerlijke ontbijt-, lunch- en dinergerechten op de kaart. Recent is een stuk aangebouwd, waar feesten en zakelijke events kunnen plaatsvinden. De jonge ondernemer heeft ook nog een ander bedrijf: BeachBeds. Daarvoor verhuurt hij strandbedden aan externen. Harry mag wat gerechten van de kaart proeven.

Horeca in de media: zonder bank opent dit ondernemersstel drie zaken in twee jaar

26 mei 2023

Van Bij Merel naar... Kaatje’s Bakery Café

Thom Groenendal en Agnes Raggers openden zonder bank binnen twee jaar drie horecazaken, waarbij bij nummer twee en drie slechts een maand zat tussen het eerste gesprek en de handtekening. ‘Als ik iets wil, houd ik van doorpakken.’

Rondje horeca 21: Je moet er toch niet aan denken… (filmpje)

26 mei 2023

De Flessenpost maakte een korte sfeerimpressie in de Bergense muziektempel de Taverne

Het is inmiddels al weer even geleden (15 maart) dat de Flessenpost berichtte over de voorgenomen sluiting van de Taverne.

Horeca in de media: Liberté heeft een stek op een gouden plek

26 mei 2023

Over de Tong in het NHD 7.5

Van het klimduin rol je praktisch zo naar binnen. Hier op de hoek van de Laanweg in Schoorl waar jarenlang uitspanning De Viersprong zat, is sinds een jaar de hippe ’NY style bistro’ Liberté te vinden.

Bijzondere avond met Het Hof en Cinebergen

Op donderdag 25 mei is het Internationale Afrikadag

Cinebergen speelt een speciale voorpremière van de film Cesária Évora.

De Berenkuil in de Schoorlse duinen bestaat 60 jaar

19 mei 2023

Binnen plaats voor dertig gasten, buiten nog eens voor tweehonderd terrasbezoekers...

Op deze bijzondere locatie in het duin werd in 1963 op Hemelvaart de Berenkuil geopend. In 1947 stond op dezelfde plek in een dalletje het “Waterbosje”, een houten kiosk waar een kop koffie of thee, een flesje fris, een gevulde koek en een ijsje werden verkocht.

Voor in de agenda: de Lazy Sunday Party bij Merlet

19 mei 2023

Live cooking en heerlijke gerechtjes...

Op 2 juli zal er een bijzonder evenement plaatsvinden bij Merlet: de Lazy Sunday Party! Een bijzondere middag met loungy muziek en de heerlijkste gerechtjes met de Smaak van Merlet inclusief een bezoek aan de keuken en CHEFFD Atelier.

Heerlijk Bergen in aantocht… (filmpje)

19 mei 2023

Foodtrucks & entertaiment op het Ruïneveld

Van vrijdag 16 juni tot en met zondag 18 juni is Heerlijk Bergen terug. Het foodfestijn voor jong en oud tovert het Ruïnekerkterrein drie dagen lang om in een culinair paradijs waar samenkomen, genieten en gezelligheid voorop staan.

Rondje horeca 20: gemis…

19 mei 2023

Het fijne terras op het Ruïneveld is niet meer

Mede door de coronapandemie hebben we drie jaar lang kunnen genieten van fijne terrassen op het Ruïneleveld.

Rondje horeca 19: een sfeerimpressie van het nieuwe strandpaviljoen Soul Beach (filmpje)

12 mei 2023

Het meest zuidelijke strandpaviljoen in Bergen aan Zee

Het was een wat regenachtige dag afgelopen donderdag toen we op weg gingen naar het nieuwe strandpaviljoen Soul Beach in Bergen aan Zee.

Pinksterlunch bij blooming

12 mei 2023

Datum: zondag 28 mei om 12:30 uur

Op deze zondag organiseert blooming voor het eerst een culinaire pinksterlunch op het privéterras van blooming hotel.

Rondje horeca 18: Wat een geweldige culinaire belevenis bij het nieuwe CHEFFD atelier (filmpje en een foto-impressie))

5 mei 2023

Jonathan Zandbergen en zijn team overtreffen alle verwachtingen...

Ik heb als culinaire lekkerbek al het een en ander meegemaakt in mijn leven, maar afgelopen donderdag kwam ik bij *restaurant Merlet in een andere dimensie. Bijna heel schrijvend culinair journaille kwam bijeen om iets bijzonders mee te maken. En... het overtrof mijn stoutste verwachtingen.

Bergenaren in de media: Victor Fielmich van Bistro ElVi

28 april 2023

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven...

Waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Victor Fielmich van bistro ElVi in Bergen.

Rondje horeca 17: restaurant Merlet in Schoorl ontvangt voor 25ste keer op rij een ster!

28 april 2023

Michelin 2023: achttien nieuwe sterren voor Nederland

Merlet Restaurant wordt door de Michelingids geprezen om zijn uitzonderlijke keuken, die de creativiteit en vaardigheid van meesterkok Jonathan Zandbergen en zijn team benadrukt.

Michelin: uitgelekte sterren zijn fake news

21 april 2023

Sterrestaurant Merlet in Schoorl zou volgens dit bericht een tweede ster krijgen...

Een nieuw driesterrenrestaurant, drie nieuwe tweesterrenrestaurants en tien nieuwe restaurants met één Michelinster. Dat is te zien op een gelekte foto die sinds een aantal dagen circuleert in culinair Nederland. Toch is er vooral twijfel onder chefs: is deze lijst wel echt? Michelin zelf doet de foto af als fake news.

Rondje horeca 16: Steff’s Eten & Drinken op het Plein (filmpje)

21 april 2023

Het terras is weer geopend

De Flessenpost bracht deze week even een bezoek aan Steff's op het Plein. Door de sloop van de Bakemaflat had hij al sinds januari geen terras meer, maar er gloort hoop...

Brouwerij Egmond wordt exploitant Hoeve Overslot

21 april 2023

Bekend van Abdijbier 'Sancti Adalberti'

Het college heeft dinsdag besloten dat de exploitatie van Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef aan Brouwerij Egmond wordt gegund. Het initiatief van de brouwerij heeft zich als beste gekwalificeerd in de openbare inschrijving. Ook bij een externe toetsing behaalde de brouwerij de meeste punten. “Dit initiatief is een mooie aanwinst voor het Slotkwartier als geheel”, aldus wethouder Ernest Briët.

Toeristenbelasting Noord-Holland gestegen met 7,1%

14 april 2023

In Bergen betaalt de toerist € 2,10, in Amsterdam € 12,12

Overnacht je in een Noord-Hollands hotel? Dan betaal je in 2023 bovenop de prijs van je accommodatie gemiddeld € 3,16 aan toeristenbelasting per persoon per nacht.

Rondje horeca 15: in memoriam Cees Leijen

14 april 2023

Een indrukwekkende horecacarrière

Het nieuws verspreidde zich snel afgelopen week. Want wie kende hem niet? Cees Leijen, de vrolijke en prettig gestoorde gastheer, bekend in heel Bergen én omstreken.

Strandrestaurant Prince George Camperduin feestelijk open (filmpje)

7 april 2023

Een interview met mede-eigenaar Arthur Dontje

Het nieuwe strandrestaurant Prince George in Camperduin opende afgelopen vrijdagavond de deuren. Dat gebeurde feestelijk.

Rondje horeca 14: CHEFFD Atelier gaat van start

7 april 2023

Een nieuw concept van Restaurant Merlet* & Jonathan Zandbergen

Schoonheid in design en presentatie zorgen voor rust en focus om optimaal te kunnen genieten van de gerechten. De gerechten zijn samengesteld met de allerbeste internationale ingrediënten.

Restaurant HonkeyTonk in Schoorl heeft nieuwe eigenaren

7 april 2023

Frank en Marjon

Afgelopen week zijn ze enthousiast gestart met hun nieuwe uitdaging. Zoals velen inmiddels hebben kunnen zien, zijn ze druk aan het verbouwen.

Beach Restaurant Prince George Camperduin officieel open op 1 april vanaf 12.00 uur

31 maart 2023

Prince George is geen vanzelfsprekende naam voor een restaurant...

En toch spreekt het voor zich. Ze danken hun naam aan het slagschip HMS Prince George dat nog steeds aan de Camperduinse kust ligt. Nu is het een ideale plek om heerlijk te genieten, maar vroeger was het vaarwater minder rustig.

Tweede Kamer wil zachtere muziek in horeca

24 maart 2023

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is daar op tegen...

De Tweede Kamer nam deze week een motie aan waarin staat dat het maximale geluidsniveau op evenementen en in de horeca naar beneden moet.

Rondje horeca 12: uit de Flessenpost enquête blijkt…. 94% van de reageerders wil dat Taverne blijft

24 maart 2023

Voor twee procent van de lezers maakt het niet uit...

Vorige week plaatsten we een online internet poll om te zien hoe de lezers denken over de voorgenomen sluiting van de Taverne. Uit de tussentijdse stand blijkt dat 94% van de reageerders voor het voortbestaan van de Taverne kiezen. Vier procent vindt dat Schrama BV zelf moet bepalen war er met het pand gebeurt en twee procent maakt het niet uit.

Rondje horeca 11: Het zal toch niet waar zijn?

15 maart 2023

De Taverne sluit begin volgend jaar zijn deuren…

Vorige week sprak ik met uitbater Steef van Leeuwen. Hij meldde mij het droevige nieuws. Eigenaar van het pand Schrama BV heeft de huur opgezegd. Niet duidelijk is wat de plannen zijn, maar dat maakt mij eerlijk gezegd niet zoveel uit.

Kunt u een geheim bewaren?

17 maart 2023

Ontdek het culinaire geheim in het éénmalige secret restaurant op zondag 16 april aanstaande

U maakt een reis door Noord-Holland en geniet van een 8-gangenmenu, verdeeld over de mooiste en exclusieve locaties.

Horeca: Bergenaren in het ‘buitenland’…

10 maart 2023

Vanaf 31 maart zijn zij de trotse eigenaren van dit prachtig gelegen hotel, dat het oudste hotel van Grou is

Martine en Willem Karel Hirschfeld, uitbaters van Hotel Nassau in Bergen aan Zee, hebben afgelopen week bekendgemaakt dat ze de exploitatie van Hotel Oostergoo in Grou overnemen. Samen met vastgoedbelegger Bastiaan Smit, eveneens uit Bergen, zullen zij het hotel in gezamenlijkheid verwerven.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug