Deel

advertentie

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…

Hoe dat zit en leuke weetjes over de bruine kroeg

Nederland is een land met een rijke geschiedenis en een bruisende cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlands café met een gezellige en informele sfeer. Waarom is de bruine kroeg zo belangrijk voor Nederlanders?

Afgelopen weken waren er mensen die vonden dat het een monumentenstatus moet krijgen.

Een kroeg is typisch Nederlands
De Nederlandse cultuur staat bekend om zijn unieke en levendige attracties, van windmolens tot tulpen en kaasmarkten. Maar een van de belangrijkste en meest geliefde attracties is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlandse kroeg die een gezellige en informele sfeer uitstraalt. Van het decor tot het menu is de bruine kroeg een populaire ontmoetingsplaats geworden voor inwoners en bezoekers – en met reden.

Vijf redenen waarom de bruine kroeg moet blijven
Om de volgende redenen komen bruine kroegen zeker in aanmerking voor een monumentale status. Hierdoor worden ze beschermd en behouden voor toekomstige generaties, en wordt erkend hoe belangrijk ze zijn voor de Nederlandse samenleving:
– Allereerst is de bruine kroeg een ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Mensen komen samen om te genieten van een biertje, een borrel en een ‘goed’ gesprek. Dit zorgt voor sociale cohesie en versterkt de gemeenschapszin.
– Culturele waarde: de bruine kroegen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Veel van deze cafés zijn al eeuwen oud en hebben een rijke historie. Ze zijn vaak gevestigd in prachtige panden en hebben een unieke sfeer die nergens anders te vinden is. Door deze cafés in stand te houden, behouden we een stukje Nederlandse geschiedenis en erfgoed.
– Bruine kroegen spelen een belangrijke rol in de lokale economie. Het zijn vaak kleine familiebedrijven die al generaties lang worden gerund. Door hier te drinken en te eten, ondersteunen we niet alleen de lokale economie, maar ook de mensen die deze cafés draaiende houden.
– Ze zijn gewoon ontzettend leuk! Hier kun je genieten van een gezellige avond met vrienden, oude bekenden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. De informele sfeer en het warme welkom zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt.
– Toeristische functie: ze zijn een belangrijke trekpleister voor toeristen die op zoek zijn naar de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid van steden en dorpen en dragen bij aan de lokale economie.

Het ontstaan
De bruine kroeg gaat terug tot de negentiende eeuw, toen het drinken van alcohol steeds populairder werd onder de arbeidersklasse in Nederland. Deze arbeiders dronken vaak bier in kleine, eenvoudige kroegen die bekend stonden als “volkscafés”. Deze cafés hadden vaak een sober interieur en waren niet erg aantrekkelijk voor andere bevolkingsgroepen.
In de loop van de twintigste eeuw begonnen deze volkscafés te evolueren. Ze werden steeds populairder onder studenten, kunstenaars en andere bohemiens, die op zoek waren naar een ontspannen sfeer en een plek om elkaar te ontmoeten. De interieurs van deze cafés werden warmer en gezelliger gemaakt, met veel hout, kaarsen en sfeerverlichting. Het bruine kleurenschema, dat vaak wordt geassocieerd met bruine kroegen, ontstond als gevolg van het roken in deze kroegen. Door het roken verkleurden de wanden en het plafond en ontstond de typische donkere uitstraling.

Inmiddels zijn bruine kroegen een begrip geworden in Nederland en worden ze gewaardeerd om hun gezellige en ontspannen sfeer. Hoewel er inmiddels ook veel moderne bars en cafés zijn, blijven bruine kroegen populair bij een breed publiek van alle leeftijden en achtergronden. Ze worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed en zijn een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse horeca landschap.

Elf leuke weetjes over bruine kroegen
1. De term “bruine kroeg” komt van de bruine kleur die ontstaat op de muren en plafonds door jarenlang roken en kaarslicht. Tegenwoordig zijn er rookverboden, maar de gezellige sfeer blijft.
2. Veel beroemde Nederlanders hebben hun stamkroeg in een bruine kroeg. Zo was café Hoppe in Amsterdam de favoriete kroeg van schrijver Simon Carmiggelt en politicus Joop den Uyl.
3. Sommige bruine kroegen hebben een eigen speciaalbier dat nergens anders te krijgen is. Zo heeft Café de Spuyt in Amsterdam zijn eigen Spuyt bier, gebrouwen door brouwerij ’t IJ.
4. Je kunt er vaak nog ouderwetse spelletjes spelen, zoals darts, biljart, sjoelen en kaarten. Dit zorgt voor extra gezelligheid en competitie.
5. De meeste hebben een vaste groep stamgasten die elkaar vaak kennen. Maar ook toeristen zijn van harte welkom om de sfeer te proeven en een biertje te drinken.
6. De muziek die in een bruine kroeg gedraaid wordt, varieert vaak van Nederlandstalig en klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig tot moderne hits. Het is maar net wat de sfeer op dat moment vraagt.
7. Breed aanbod aan dranken: je vindt er bieren, wijnen, jenevers en andere sterke dranken. Daarnaast zijn er vaak kleine snacks te bestellen, zoals bitterballen of kaas.
8. Geen moderne snufjes: in tegenstelling tot veel moderne bars en cafés, hebben bruine kroegen vaak geen uitgebreide verlichting, muziekinstallaties of andere moderne snufjes. Hierdoor staat de sfeer en het contact met de andere bezoekers centraal.
9. Een gezellige en warme uitstraling: ze hebben vaak een interieur dat bestaat uit veel hout, donkere kleuren en kaarsen of lampen met warm licht. Hierdoor ontstaat een knusse sfeer.
10. Een lange geschiedenis: veel bruine kroegen bestaan al tientallen of zelfs honderden jaren. Hierdoor hebben ze vaak een rijke geschiedenis en dragen ze bij aan het historische karakter van een stad of dorp.
11. Een plek om verhalen te delen: het zijn plekken waar verhalen worden gedeeld. Dit kan gaan over persoonlijke ervaringen, maar ook over de geschiedenis van de stad of het land. Veel bruine kroegen hebben daarom een muur waarop mensen hun verhalen en anekdotes kunnen schrijven.

Kortom, een bezoek aan een bruine kroeg is meer dan alleen een drankje drinken. Het is een ervaring die je niet snel vergeet en die je een kijkje geeft in de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland. Waar wacht je nog op? Pak je jas en ga op ontdekkingstocht naar de gezelligste bruine kroegen van Nederland! De Taverne?

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 23: het economisch belang van de horeca in onze regio

24 mei 2024

Een van de grootste werkgevers...

Dit blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

24 mei 2024

Vraag twee

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 22: fijne recensie voor The Bourbon Room

17 mei 2024

Een 9 voor ladychef Ilka Bon in de rubriek 'Over de tong' in het NHD

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de altijd gepassioneerde Ilka Bon en haar restaurant aan de Jan Oldenburglaan in Bergen. Ik ken Ilka al vanaf haar twaalfde jaar en heb haar carrière op de voet gevolgd.

In aantocht: Merlet Lazy Sunday Party

17 mei 2024

Deze jubileumeditie zal niemand minder dan Radio DJ Erik de Zwart de perfecte sfeer creëren met dance classics van de jaren tachtig tot en met nu

Ervaar een heerlijke zonnige zomerse zondagmiddag tijdens de Lazy Sunday Party bij Merlet op 7 juli aanstaande. Laat u meevoeren door de loungy beats en muziek van onze DJ en geniet van de gastronomische hoogstandjes van sterrenniveau, vergezeld van zomerse drankjes.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

17 mei 2024

Doen jullie weer mee?

Vraag 1: waar staat de naam pizza quattro stagioni voor?

Alle lof voor Het Hof

17 mei 2024

Daar zaten we dan, aan een tafeltje buiten bij Het Hof...

Dit met dank aan de Flessenpost en Het Hof omdat ik de culinaire prijsvraag had gewonnen, hoe leuk!

Rondje horeca 21: genieten van je vrijheid

10 mei 2024

Zon, zee, strand en fijne mensen...

Afgelopen zondag 5 mei was ik op uitnodiging van chef-kok Jeroen Klepper van Soul Beach in Bergen aan Zee aanwezig om deel te nemen aan een bevrijdingslunch.

Eerste Kroeg Triatlon ooit in Bergens café

10 mei 2024

Het maakt niet uit of je kan poolen, darten of tafelvoetballen, het draait bij de Kroeg Triatlon om gezelligheid...

Heb je altijd al eens aan een triatlon mee willen doen, maar nooit de tijd en moeite genomen om je helemaal af te trainen?  Tapperij de Heerlijkheid in Bergen nodigt je dan graag uit voor de eerste Kroeg Triatlon ooit gehouden.

Acht goede redenen waarom jij misschien wel in de horeca wil werken…

10 mei 2024

Het is fijn om nieuwe mensen te leren kennen!

Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en er zijn heel veel leuke banen om uit te kiezen. Dit zijn acht van de ontelbare redenen waarom ook jij een baan in de horeca wilt!

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

10 mei 2024

En... we hebben weer een winnaar!

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 20: mooi nieuws vanuit Bistro ElVi. Binnenkort… dry aged vlees (filmpje)

3 mei 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken. 

Is fooi geven in de horeca definitief verleden tijd?

3 mei 2024

De meeste gasten betalen anno nu via het pinapparaat. Want: snel, handig en veilig...

Digitaal betalen biedt legio voordelen. Maar het is de doodsteek voor de fooien.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

3 mei 2024

Vraag vier...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Martin van Bourgonje en chef Marco Helsloot van *restaurant Merlet te gast bij Business Class (filmpje)

3 mei 2024

Dit jaar viert Merlet zijn 40-jarig bestaan

Merlet heeft een rijke geschiedenis. In 1984 werd het opgericht door Nelleke en Bert van Bourgonje en in 1999 nemen Carla en Martin van Bourgonje het familiebedrijf over en bouwen en vernieuwen verder.

Rondje horeca 18: Koningsdag… misschien wel het leukste feestje van het jaar in Bergen

26 april 2024

Een feest van verbroedering én oranjebitter

In vroegere jaren huurde ik een boot en vierde in de grachten van Amsterdam met een twintig tal vrienden Koninginnedag.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

26 april 2024

Vraag drie

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Je kunt eindelijk weer aanschuiven aan de langste en gezelligste tafel van Bergen!

26 april 2024

Zie je het al voor je? Een prachtig met linnen gedekte tafel, versierd met de mooiste bloemen uit de tuin, sfeervolle livemuziek en alleen maar gezellige mensen om je heen...

Op tweede pinksterdag, maandag 20 mei, organiseert blooming weer een middag om nooit te vergeten: de Lange Tafel Lunch in de Hoftuin.

Rondje horeca 17: een bezoekje aan het nieuwste restaurant in Bergen, Gini’s

19 april 2024

Een eerste indruk...

Ik kreeg zo links en rechts wat vragen van mensen op het terras. Waarom hebben we nog niks gelezen in de Flessenpost over Gini's?

In een bijzonder decor genieten van een overnachting of etentje…

19 april 2024

blooming gallery zet kunst op de kaart

Met de lancering van de blooming gallery staat kunst nu op de kaart bij blooming hotel!

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

19 april 2024

Vraag twee...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Vrijheidsmaaltijd in Bergen aan Zee

19 april 2024

Waar en wanneer: Soul Beach Bergen aan Zee op zondag 5 mei vanaf 13.00 uur

Ultiem vrijheidsgevoel op het strand. De wind in je haren en de zon op je gezicht.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

12 april 2024

Doen jullie weer mee?

Wil jij ook kans maken op een heerljk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 16: voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat mag niet groter worden dan het was…

12 april 2024

Aanstaande zondag de opening van het nieuwe badseizoen in Bergen aan Zee

Het voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat in Bergen mag voorlopig niet worden uitgebreid.

Uitspraak rechter: De Taverne Bergen moet uiterlijk 1 april 2025 sluiten

11 april 2024

Van Leeuwen laat weten het vonnis nader te bestuderen om te bekijken of hij in hoger beroep gaat...

“Zoals het er nu naar uitziet, moet De Taverne op 1 april 2025 de deuren sluiten, dat is helaas geen grap”, laat eigenaar Steef van Leeuwen van het bekende muziekcafé in hartje centrum weten op Facebook.

Rondje horeca 15: nieuwe uitbaters voor twee strandpaviljoens in Bergen aan Zee

5 april 2024

Noorderlicht en Soul Beach

Florian Labij van der Pol, bekend van de botenverhuur op de Bergerweg en evenementen voor sportieve jongeren"Go With the Flo", gaat Strandpaviljoen Noorderlicht runnen.

Idee voor de Bergense horeca? Daar maak je gasten blij mee!

5 april 2024

Telefoonlaadkluis op terras voorkomt veel gedoe achter de bar...

In een wereld waar smartphones een onmisbaar onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, heeft restaurant Blink in Zeist een slimme oplossing op het terras voor een veel voorkomend probleem: lege batterijen tijdens een lunch of diner.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

5 april 2024

En... de winnaar van ronde twee is bekend...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 14: Restaurant Fabels, RataPlan en Jumbo Monique gaan voor het goede doel (filmpje)

29 maart 2024

Op 18 april gaan we lekker eten en de wereld wat mooier maken!

Een avond vol amusement én heel lekker eten, voor het goede doel. Eten tegen verspilling en meubels van de kringloop. Met een prachtige vintage modeshow en een aankleding die bijblijft.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

29 maart 2024

De vierde vraag... doen jullie weer mee?

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Kunt u een geheim bewaren?

29 maart 2024

Secret restaurant gaat weer van start op unieke locaties

Ontdek het culinaire geheim van Noord-Holland in de tweede editie van secret restaurant op zondag 21 april aanstaande.

Familiebedrijf ’t Hekeltje viert 100-jarig jubileum

22 maart 2024

Ook leverancier van de Bergense horeca, feesten en partijen

Het bedrijf groeide in een eeuw tijd uit van een kleine wijnhandel naar een grote speler op het gebied van party- en tentenverhuur, nationaal maar ook internationaal. Op vrijdag 5 april viert het bedrijf dit bijzondere jubileum samen met personeel, relaties en klanten tijdens een besloten eeuwfeest.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

22 maart 2024

De derde vraag...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 12: nieuwe ontwikkelingen in Bergen aan Zee

22 maart 2024

En Golf & Padel bij Sluispolder en lekker eten tijdens de paasdagen

Op het strand in Bergen aan Zee zijn twee strandpaviljoens in andere handen overgegaan. Helaas kan ik er nu nog even niets over vertellen, want eerst moet het college van burgemeester en wethouders (B&W) beslissen over vergunningaanvragen binnen een gemeente. Dit is overigens een gebruikelijke procedure.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

15 maart 2024

De tweede vraag...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Al tickets besteld voor de Amusetour?

15 maart 2024

Wanneer: op 7 april a.s.

Stap op 7 april in de betoverende wereld van culinaire verrassingen tijdens onze Amusetour in Bergen! Laat je smaakpapillen verwennen door de unieke smaken en creatieve gerechten.

Rondje horeca 10: 40 jaar restaurant Merlet en dát is gevierd… (filmpje)

8 maart 2024

Presentatie nieuwe sterchef Marco Helsloot

Afgelopen maandag was het zover... Een gemêleerd gezelschap was vanaf 12.00 uur welkom bij sterrenrestaurant Merlet in Schoorl om gezamenlijk het 40-jarige bestaan te vieren en kennis te maken met de nieuwe sterchef Marco Helsloot. De gasten werden gaande de middag voorzien van zeer verfijnde gerechten en bijbehorende wijnen. Een middag om niet snel te vergeten.

Pasen vieren met levensgenieters en blije eitjes

8 maart 2024

Op zondag 31 maart (eerste paasdag) organiseert blooming weer het culinaire blooming Paaspreuvenement!

Een middag vol smullen en vertier op de blooming manier. Laat je verwennen met live cooking, heerlijke drankjes in de zon, veel gezelligheid en leuke activiteiten voor de kids.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

8 maart 2024

Doen jullie weer mee?

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Amusetour in Camperduin, Groet en Schoorl op 20 april a.s.

8 maart 2024

De lentetrek met diverse routes...

De lente komt er aan en daarom organiseren we samen met twaalf restaurants uit Schoorl, Groet en Camperduin de lentetrek op 20 april.

Winnaar Flessenpost prijsvraag bekend…

1 maart 2024

Een heerlijk viergangendiner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

Volgende week starten we de tweede ronde...

Rondje horeca 9: binnenkort opening badseizoen 2024

1 maart 2024

Walking dinner langs de kust. Zeven restaurants en zeven gerechtjes...

Op zondag 14 april is het weer zover. De opening van het nieuwe badseizoen. Zeven restaurants en zeven gerechtjes. Er wordt gestart om 13.00 uur met leuke kinderactiviteiten op het Plein.

Rondje horeca 8: nog 25 nachtjes slapen en dan is het al weer voorjaar…

24 februari 2024

Tijd voor een zonovergoten terras, maar ook droevig nieuws

De afgelopen weken waren nogal aan de natte en stormachtige kant. Ook afgelopen dagen mochten we 'genieten' van de winter, maar gelukkig hoeven we nog maar 25 nachtjes te slapen en dan rollen we zo het voorjaar weer in. De eerste tekenen zijn er al, want sneeuwklokjes, narcissen en lammetjes in de wei.

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

23 februari 2024

De vierde en laatste culinaire vraag van deze ronde

Het juiste antwoord op vraag 3: in de culinaire wereld betekent de uitdrukking ‘Annonceren’...

Flessenpost prijsvraag: maak kans op een viergangen diner voor twee personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof

16 februari 2024

De derde culinaire vraag...

Het juiste antwoord op vraag 2: deze klassieker is altijd lekker met de juiste ingrediënten!

Terug