Deel

advertentie

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…

Hoe dat zit en leuke weetjes over de bruine kroeg

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…

Nederland is een land met een rijke geschiedenis en een bruisende cultuur. Een belangrijk onderdeel van deze cultuur is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlands café met een gezellige en informele sfeer. Waarom is de bruine kroeg zo belangrijk voor Nederlanders?

Afgelopen weken waren er mensen die vonden dat het een monumentenstatus moet krijgen.

Een kroeg is typisch Nederlands
De Nederlandse cultuur staat bekend om zijn unieke en levendige attracties, van windmolens tot tulpen en kaasmarkten. Maar een van de belangrijkste en meest geliefde attracties is de ‘bruine kroeg’, een typisch Nederlandse kroeg die een gezellige en informele sfeer uitstraalt. Van het decor tot het menu is de bruine kroeg een populaire ontmoetingsplaats geworden voor inwoners en bezoekers – en met reden.

Vijf redenen waarom de bruine kroeg moet blijven
Om de volgende redenen komen bruine kroegen zeker in aanmerking voor een monumentale status. Hierdoor worden ze beschermd en behouden voor toekomstige generaties, en wordt erkend hoe belangrijk ze zijn voor de Nederlandse samenleving:
– Allereerst is de bruine kroeg een ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Mensen komen samen om te genieten van een biertje, een borrel en een ‘goed’ gesprek. Dit zorgt voor sociale cohesie en versterkt de gemeenschapszin.
– Culturele waarde: de bruine kroegen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Veel van deze cafés zijn al eeuwen oud en hebben een rijke historie. Ze zijn vaak gevestigd in prachtige panden en hebben een unieke sfeer die nergens anders te vinden is. Door deze cafés in stand te houden, behouden we een stukje Nederlandse geschiedenis en erfgoed.
– Bruine kroegen spelen een belangrijke rol in de lokale economie. Het zijn vaak kleine familiebedrijven die al generaties lang worden gerund. Door hier te drinken en te eten, ondersteunen we niet alleen de lokale economie, maar ook de mensen die deze cafés draaiende houden.
– Ze zijn gewoon ontzettend leuk! Hier kun je genieten van een gezellige avond met vrienden, oude bekenden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. De informele sfeer en het warme welkom zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt.
– Toeristische functie: ze zijn een belangrijke trekpleister voor toeristen die op zoek zijn naar de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ze dragen bij aan de aantrekkelijkheid van steden en dorpen en dragen bij aan de lokale economie.

Het ontstaan
De bruine kroeg gaat terug tot de negentiende eeuw, toen het drinken van alcohol steeds populairder werd onder de arbeidersklasse in Nederland. Deze arbeiders dronken vaak bier in kleine, eenvoudige kroegen die bekend stonden als “volkscafés”. Deze cafés hadden vaak een sober interieur en waren niet erg aantrekkelijk voor andere bevolkingsgroepen.
In de loop van de twintigste eeuw begonnen deze volkscafés te evolueren. Ze werden steeds populairder onder studenten, kunstenaars en andere bohemiens, die op zoek waren naar een ontspannen sfeer en een plek om elkaar te ontmoeten. De interieurs van deze cafés werden warmer en gezelliger gemaakt, met veel hout, kaarsen en sfeerverlichting. Het bruine kleurenschema, dat vaak wordt geassocieerd met bruine kroegen, ontstond als gevolg van het roken in deze kroegen. Door het roken verkleurden de wanden en het plafond en ontstond de typische donkere uitstraling.

Inmiddels zijn bruine kroegen een begrip geworden in Nederland en worden ze gewaardeerd om hun gezellige en ontspannen sfeer. Hoewel er inmiddels ook veel moderne bars en cafés zijn, blijven bruine kroegen populair bij een breed publiek van alle leeftijden en achtergronden. Ze worden gezien als belangrijk cultureel erfgoed en zijn een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse horeca landschap.

Elf leuke weetjes over bruine kroegen
1. De term “bruine kroeg” komt van de bruine kleur die ontstaat op de muren en plafonds door jarenlang roken en kaarslicht. Tegenwoordig zijn er rookverboden, maar de gezellige sfeer blijft.
2. Veel beroemde Nederlanders hebben hun stamkroeg in een bruine kroeg. Zo was café Hoppe in Amsterdam de favoriete kroeg van schrijver Simon Carmiggelt en politicus Joop den Uyl.
3. Sommige bruine kroegen hebben een eigen speciaalbier dat nergens anders te krijgen is. Zo heeft Café de Spuyt in Amsterdam zijn eigen Spuyt bier, gebrouwen door brouwerij ’t IJ.
4. Je kunt er vaak nog ouderwetse spelletjes spelen, zoals darts, biljart, sjoelen en kaarten. Dit zorgt voor extra gezelligheid en competitie.
5. De meeste hebben een vaste groep stamgasten die elkaar vaak kennen. Maar ook toeristen zijn van harte welkom om de sfeer te proeven en een biertje te drinken.
6. De muziek die in een bruine kroeg gedraaid wordt, varieert vaak van Nederlandstalig en klassiekers uit de jaren zeventig en tachtig tot moderne hits. Het is maar net wat de sfeer op dat moment vraagt.
7. Breed aanbod aan dranken: je vindt er bieren, wijnen, jenevers en andere sterke dranken. Daarnaast zijn er vaak kleine snacks te bestellen, zoals bitterballen of kaas.
8. Geen moderne snufjes: in tegenstelling tot veel moderne bars en cafés, hebben bruine kroegen vaak geen uitgebreide verlichting, muziekinstallaties of andere moderne snufjes. Hierdoor staat de sfeer en het contact met de andere bezoekers centraal.
9. Een gezellige en warme uitstraling: ze hebben vaak een interieur dat bestaat uit veel hout, donkere kleuren en kaarsen of lampen met warm licht. Hierdoor ontstaat een knusse sfeer.
10. Een lange geschiedenis: veel bruine kroegen bestaan al tientallen of zelfs honderden jaren. Hierdoor hebben ze vaak een rijke geschiedenis en dragen ze bij aan het historische karakter van een stad of dorp.
11. Een plek om verhalen te delen: het zijn plekken waar verhalen worden gedeeld. Dit kan gaan over persoonlijke ervaringen, maar ook over de geschiedenis van de stad of het land. Veel bruine kroegen hebben daarom een muur waarop mensen hun verhalen en anekdotes kunnen schrijven.

Kortom, een bezoek aan een bruine kroeg is meer dan alleen een drankje drinken. Het is een ervaring die je niet snel vergeet en die je een kijkje geeft in de rijke geschiedenis en cultuur van Nederland. Waar wacht je nog op? Pak je jas en ga op ontdekkingstocht naar de gezelligste bruine kroegen van Nederland! De Taverne?

H.S

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed… Rondje horeca 13: een bruine kroeg en cultureel erfgoed…
advertentie

Meer 'Horeca':

Vertrek Jonathan Zandbergen

24 november 2023

Na een zeer intensieve en succesvolle periode van ruim acht jaar vertrekt Jonathan Zandbergen als Executive Chef bij Merlet

Jonathan Zandbergen/Martin van Bourgonje: “We zijn gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de tijd daar is om nieuwe paden in te slaan.

Vijf goede redenen om met de feestdagen bij blooming en Het Hof aan te schuiven…

24 november 2023

Veertien hectare natuur als backyard!

Blooming is meer dan een hotel alleen!

Rondje horeca 45: het beste beach restaurant van Noord-Holland staat in de gemeente Bergen (filmpje)

24 november 2023

Prince George in Camperduin is door het publiek gekozen als beste beach restaurant

In heel Nederland staan ze op de derde plaats.

Rondje horeca 44: het leek zo’n goed plan

17 november 2023

Nog steeds veel schaamte rondom doggybag

Wanneer je na een etentje in een restaurant het bestelde eten niet op krijgt, kun je vragen om een doggybag om het mee te nemen.

Verkiezingen 2023 – wat zeggen de partijen over de horeca

17 november 2023

Politieke partijen hebben verschillende standpunten en meningen als het aankomt op de horeca en ondernemen in het algemeen

Misset Horeca dook in de lijvige verkiezingsprogramma's en zet van de 13 grootste partijen en NSC de belangrijkste standpunten over horeca en ondernemen op een rij.

Tree is a… crowd thursday

10 november 2023

Waar en wanneer: The Bourbon Room op donderdag 30 november a.s.

Op veler verzoek staan Ilka Bon & Remco Sterk weer samen achter de pannen en hebben zij een heerlijk 5-gangen-diner samengesteld.

Rondje horeca 43: het aantal (bruine) cafés in Nederland neemt in sneltreinvaart af

10 november 2023

Het klassieke café verdwijnt uit het straatbeeld

Het is een trend die in meer landen in Europa speelt: het klassieke café verdwijnt uit het straatbeeld. En in Nederland lijkt die afname te versnellen: gemiddeld verdwijnen elk jaar iets meer dan 200 cafés, maar in de eerste drie kwartalen van 2023 waren dat er al 238.

Het Hof gaat extra open

9 november 2023

Ga je binnenkort wandelen of fietsen in het Bergerbos? Kom langs bij Het Hof, vind een lekker plekje voor de openhaard en kom genieten...

We zijn blij aan te kondigen dat Het Hof haar openingstijden uitbreidt. Vanaf donderdag 16 november gaat Het Hof al om 10:00 uur open voor koffie met gebak en lunch.

Rondje horeca 42: Wijnliefhebbers opgelet…

3 november 2023

In november organiseert Restaurant Merlet maar liefst twee prachtige evenementen welke u als wijnliefhebber echt niet mag missen

Vrijdag 10 november: Wine Battle diner - Battle of the Bottles

Afscheid Martine en Willem-Karel Hirschfeld van Hotel Nassau Bergen aan Zee

3 november 2023

We kijken vol vertrouwen uit naar de toekomst...

Sinds 2011 heeft ons hotel het voorrecht gehad om gerund te worden door Martine en Willem-Karel Hirschfeld. Hun toewijding heeft ervoor gezorgd dat Strandhotel Nassau-Bergen een plek was waar gasten zich altijd welkom en thuis voelden, met de allerbeste persoonlijke service.

Nieuwe Lekker top-100 met de beste restaurants

3 november 2023

De Lekker500 is nu bij de boekhandel verkrijgbaar...

De Lekker heeft de top-100 beste restaurants van Nederland bekendgemaakt. Restaurant De Librije is ook deze editie de nummer één in de top-100 van restaurantgids Lekker500. De top-3 wordt dit jaar compleet gemaakt door Restaurant Brut172 van Hans van Wolde op de tweede plaats en Tribeca in Heeze op plaats drie. Bekijk hier de gehele Lekker top-100 samen met de Gault&Millau-punten en Michelinsterren van de beste restaurants van Nederland.

Vermogend en met steeds meer: 55-plussers spekken kas toeristische sector

27 oktober 2023

De vakantiebestedingen van senioren gaan nog verder oplopen...

De tijd dat 55-plussers er alleen op uit trekken voor een punt appeltaart en een kop koffie lijkt voorbij. Volgens ABN Amro zijn 55-plussers reislustiger dan ooit en neemt hun belang voor de reisbranche de komende jaren met miljoenen euro's toe.

Rondje horeca 41: pauze…

27 oktober 2023

Bergen weer even voor de Bergenaren

Het laatste weekend van de Kunst10Daagse is begonnen en na zondag valt er dan weer een weldadige stilte over ons dorp.

Rondje horeca 40: opening expo Ron Moret bij Zilt in Bergen aan Zee (filmpje)

20 oktober 2023

En... binnenkort Indonesisch eten...

Afgelopen donderdag was de redactie van het Flesje even op bezoek bij het fijne restaurant Zilt aan de Zeiler Boulevard in Bergen aan Zee. Eigenaar Robbert Peek heeft een nieuwtje voor ons.

Exploitatie Hoeve Overslot definitief gegund aan Brouwerij Egmond

20 oktober 2023

De afgelopen maanden zijn zorgvuldig gebruikt om tot een definitieve gunning te komen...

In april dit jaar besloot het college de exploitatie van Hoeve Overslot te gunnen aan Brouwerij Egmond. Het betrof een voorlopige gunning.

‘Wild’ wijnmakers diner met PoP4Wine in Schoorl

13 oktober 2023

Wijnmakers diner bij restaurant Duingroet i.s.m. PoP4Wine

Op 7 november 2023 is Samuel Kirr, de assistent wijnmaker van Dreissigacker, in Nederland. Samen met hem hebben restaurant Duingroet in Schoorl en PoP4Wine een aantal prachtige wijnen geselecteerd die heerlijk samen gaan met speciaal voor dit diner gecreëerd wild menu.

Geen sterren, maar sleutels: Michelin beoordeelt vanaf 2024 ook hotels

13 oktober 2023

Vanaf volgend jaar regent het niet alleen sterren, maar ook sleutels...

Michelin gaat vanaf 2024 ook hotels beoordelen. Hiermee wil het Franse bandenmerk gasten helpen bij het uitkiezen van hun overnachting voor (gastronomische) trips.

Rondje horeca 39: met Merlet de donkere dagen door…

13 oktober 2023

13 oktober: opening Kunst10Daagse expositie

Het programma omvat onder andere  cabaret, jazz, musical of een romantisch vertelconcert. Ook kunnen gasten genieten van unieke culinaire evenementen bij Merlet.

Rondje horeca 38: maar liefst twee van de vijf genomineerde strandpaviljoens staan in de gemeente Bergen

6 oktober 2023

Entree Awards Best New Beachclub 2023

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

De Lekker500 2024 komt er weer aan…

6 oktober 2023

Wil jij alvast een exemplaar reserveren zonder verzendkosten?

Al 46 jaar dé restaurantgids van Nederland waar culi liefhebbers elk jaar reikhalzend naar uitkijken. Te lekker om te laten liggen! Deze bijzondere editie verschijnt op 30 oktober en ligt vanaf 31 oktober in de winkels.

Rondje horeca 37: opgepast!

29 september 2023

Hackers misbruiken Booking.com om gasten te bestelen, duizenden hotels geraakt

Hackers hebben de inloggegevens van mogelijk duizenden hotels op Booking.com buitgemaakt. Met deze gegevens versturen de hackers uit naam van de hotels mails naar gasten om hen zo geld af te troggelen.

Boek uw filmdiner bij Merlet

29 september 2023

Holland Short Film Festival - voorpremière bij Merlet

Het Holland Short Film Festival is een internationaal filmfestival, waarbij lekker eten in de beste restaurants in combinatie met genieten van de leukste, grappigste, spannendste of emotioneelste korte films de hoofdingrediënten vormen.

Bergense horeca in de media: ElVi, de combinatie met een wijnbar is uniek voor Bergen

22 september 2023

Victor en Elvira runden eerder restaurant ElVi in Utrecht, bekroond met een Bib Gourmand-onderscheiding van Michelin

Bergen in Noord-Holland ligt vlak bij zee en is een echt kunstenaarsdorp waar schilders vroeger (Charlie Toorop) en nu (Rob Scholte) inspiratie vonden.

Nederlanders geven recordbedrag uit in horeca, maar ondernemers profiteren er weinig van

22 september 2023

Vooral jongeren geven geld uit buitenshuis...

Nederlanders geven dit jaar waarschijnlijk een recordbedrag uit in restaurants en cafés. Dat meldt kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat verwacht dat de totale omzet zal groeien naar 22 miljard euro.

Rondje horeca 35: geen zomerterras meer op het Ruïneveld, dan maar een winterterras…

15 september 2023

Wat elders kan, kan in Bergen ook?

Voor velen in ons dorp was de teleurstelling groot toen er dit jaar geen zomerterras op het Ruïneveld kwam.

Kom dit weekend fijn bij Het Hof dineren!

15 september 2023

Met de mooie weersvoorspellingen kun je ook lekker buiten zitten... culinair & cultuur

Ontdek vrijdag de schoonheid van Het Hof en proef de Hoftuin tijdens het kunstdiner. Een unieke dinerervaring, omringd door kunst & geschiedenis en begeleid door Tillie van der Poel.

Rondje horeca 34: Indische Foodfestival Pasar Kecil

8 september 2023

Ik ben een groot liefhebber van Aziatisch voedsel

Normaal gesproken schrijf ik alleen over culinaire onderwerpen en horecagelegenheden binnen de gemeentegrenzen van Bergen. Maar tsja... dit keer toch even over onze directe buren in Alkmaar, want wij hebben nu eenmaal helaas nog geen Indisch Foodfestival.

Bergense horeca in de media: Soul Beach en Prince George genomineerd

8 september 2023

Soul Beach is in Bergen aan Zee het meest zuidelijk gevestigd en Prince George zit rechts op het strand in Camperduin

Er komen steeds meer goede horecazaken aan het Nederlandse strand. Een mooie ontwikkeling, want ze dragen op positieve manier bij aan de kwaliteit en populariteit van badplaatsen.

Rondje horeca 33: de tapjes kunnen weer open

1 september 2023

Bergen Live & Jazz&Sail van start

Vanavond start het fameuze muziek- én drinkfeestje in Bergen weer. Vorig jaar was het alleen op de vrijdag, maar dat waren nog de naweeën van corona.

Merlet Latin Night, Salsa & Zuid-Amerikaanse barbecue

1 september 2023

Dit jaar viert de sous-chef van Grand Café Bourgogne Nico Blanco zijn 5-jarig jubileum bij Merlet

Geniet van een avond met Spaanse tapas, Argentijnse klassiekers en gerechten van de barbecue. Latin Moves zal heerlijke salsamuziek verzorgen.

Partij Ons Dorp
close-link
Terug