Deel

Rode wijn gekoeld drinken: een perfecte zomerwijn!

Mooie wijn-spijs combinaties met gekoelde rode wijnen

Rode wijn gekoeld drinken: een perfecte zomerwijn!

Rode wijn gekoeld drinken: een faux pas of een heerlijke verfrissende manier van wijn drinken in de zomer? Sinds een zomer in Sicilië, een paar jaar geleden, ben ik volledig om, ook rode wijn kan een heerlijke begeleider van een zomers diner zijn. En ook in Nederland zie je het steeds meer op de terrassen. Zelfs de witte wijnliefhebber zwichten regelmatig voor een perfect gekoelde rode wijn.

Laten we vooropstellen dat rode wijn regelmatig te warm wordt geschonken. Rode wijn uit het wijnrek in de woonkamer is eigenlijk gewoon net te warm. Het serveren van dit druivennat op kamertemperatuur is bedacht in een tijd dat men nog geen centrale verwarming had, en dat kamertemperatuur niet warmer dan 18 graden was. Dus je rode wijn in de winter ook iets terug koelen in de ijskast brengt de fruitigheid weer mooi terug in de wijn.

Maar zoals gezegd, zijn er ook rode wijnen die profiteren van een nog wat lagere temperatuur. Wijnen die heerlijk smaken als ze gekoeld worden tot temperaturen nét iets boven de temperatuur welke een witte wijn zou moeten hebben. En kan een rode wijn dus ook zeker een perfecte zomerwijn zijn!

RODE WIJNEN DIE JE HET BESTE KUNT KOELEN
Maar voordat je nu elke rode wijn in de ijskast even terug laat koelen, laat het duidelijk zijn dat niet elke wijn er van opknapt om deze te drinken op een temperatuur van 12 tot 14 graden. Wil je een rode wijn gekoeld drinken, kies dan voor een jonge wijn zonder hout lagering. Neem bijvoorbeeld een jonge Spaanse wijn of een Vin de Pays uit Frankrijk. Geschikt zijn wijnen gemaakt van bijvoorbeeld de Grenache (Garnacha) druif, de Merlot of de Pinot noir. Deze soort druiven hebben een dunne schil waardoor de wijn minder tannine heeft. Een voorbeeld hiervan is de Beaujolais Village (Frankrijk) of de Italiaanse Bardolino (Novello). Ook de wat vollere, krachtigere rode wijnen zijn geschikt om te koelen. Denk aan een Spaanse Crianza (bijvoorbeeld een Rioja), een Zweigelt (Oostenrijkse Blau-Fränkische) of een Italiaanse Chianti Classico (geen riserva, die is te krachtig).

MOOIE WIJN-SPIJS COMBINATIES MET GEKOELDE RODE WIJN
Mogelijkheden te over. Aangezien de zomer in aantocht is, denk ik direct aan een heerlijke barbecue of tapas in de tuin! Koel een Spaanse Crianza tot 16°C. en serveer deze met diverse tapas. De wat sterkere smaken van de tapas combineren prima met deze vollere wijn. De volle smaak van de wijn blijft bij het koelen behouden, maar de tannine wordt minder. Echt een verrassend fantastische combinatie. Daar word ik heel blij van en je gasten vast ook!

Jonge rode wijnen als een Bardolino of een Vin de Pays wijn van Merlot of Pinot Noir kun je heel goed combineren met rode poon van de barbecue of een gegrilde kip. Wil je je vast verheugen op de zomer in Italië of Spanje, geniet dan van een heerlijke pasta gecombineerd met een gekoelde Bardolino of paëlla in combinatie een gekoelde jonge Spaanse wijn van de Garnacha. Ben je nog niet zover en geniet je van de eerste zomerse dagen in Nederland met een zomerse stamppot met paprika en Chorizo. Serveer hier dan een jonge gekoelde Spaanse wijn bij. Een Oostenrijkse Zweigelt kun je gekoeld prima serveren met een “filmende” kaas, bijvoorbeeld een brie, een camembert of een populaire Port Salut. De tannine botst door het koelen niet meer met de kaas. Dus de perfecte combinatie met een dergelijk kaasplankje.
Probeert het eens en je zult zien dat een goede rode wijn, iets gekoeld, in de zomer een hele lekkere optie kan zijn!
Geniet!

advertentie

Meer 'Food & Wine':

Cuno’s Wijnen

22 mei 2020

Rosé voor ‘echte’ mannen en vrouwen

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad. En nu dus ook in de Flessenpost.

Durf jij het aan?

22 mei 2020

Kip met 40 teentjes knoflook

Over het algemeen vinden we dat we het al bont maken wanneer we vier teentjes knoflook toevoegen aan een gerecht, maar dit recept voor kip met veertig teentjes...

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

15 mei 2020

Spanje. Het land van cava, wijn en sherry

Eens in de zoveel tijd neemt mijn man mij mee naar de MotoGP races. In februari 2018 stond Circuito de Jerez op de agenda waar die...

De temperatuur gaat weer stijgen, dus hoogste tijd…

15 mei 2020

Voor een fijne pastasalade met boontjes en tonijn

Zo'n simpele koude pastasalade smaakt altijd, zeker met een goed glas gekoelde witte wijn erbij.

Cuno’s Wijnen

8 mei 2020

Duitse wijn om in te bijten...

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, en wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

De BBQ is on fire: Theater in de achtertuin

8 mei 2020

Laat mannen spelen met vuur en er gebeurt iets...

Maar dankzij die mannen – en uiteraard ook vrouwen – is er de afgelopen jaren veel veranderd in het BBQ-landschap.

Anouk Mak praat ons bij over het vloeibare goud!

1 mei 2020

Het familiehuis versus het familie-imperium

Wat is het verschil in beleving tussen de ‘kleinere’ familiebedrijven en een groot familie-imperium?

Het seizoen voor de Oosterschelde-kreeft is al weer even gaande…

1 mei 2020

Recept Oosterschelde-kreeft met pernodboter

Deze smakelijke kreeft is tot half juli nog verkrijgbaar. Volgens een aantal onderzoekers is door de isolatie van de Zeeuwse kreeft het...

Langzaam maar zeker nadert de zomer, dus… hoogste tijd voor een fijne BBQ

1 mei 2020

Hier vind je alle tips en tricks voor de echte grillmaster

Barbecueën is voor veel mensen (en vooral mannen) een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn.

Cuno’s Wijnen

24 april 2020

Door de bomen de wijn niet meer proeven

Wijnexpert Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is onder meer bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in onder andere het Financieele Dagblad.

Koningsdag 2020 vieren we dit keer grotendeels binnen…

24 april 2020

10 Oranje-recepten voor Koningsdag

Tijdens het koken en bakken van onderstaande recepten voor Koningsdag sta je droog en warmpjes in je eigen keuken.

Nieuwe rubriek: Anouk Mak praat ons bij over vloeibare goud!

17 april 2020

Een weekendje Sitges (Spanje) werd de start van Cavastore

Wie had kunnen bedenken dat een gezellig weekendje weg zou leiden tot de start van mijn Cavastore...

Nieuwe rubriek: Cuno’s Wijnen

10 april 2020

"Champagne: In victory we deserve it, in defeat we need it"

Wijnjournalist Cuno van ’t Hoff schrijft over zijn favoriete wijnen en is bekend als auteur van De Wijnalmanak, wijncolumns in...

Gooi de overblijfselen van asperges niet weg, maar maak een lekker soepje

10 april 2020

Kook de schillen en kontjes mee

Voor de aspergesoep van schillen wordt gebruik gemaakt van het asperge kookvocht. Eet dan ook eerst de asperges zoals je wilt.

In Bergen kunnen we gewoon ons glaasje wijn blijven drinken

3 april 2020

Betaalbare #blijfthuis wijnboxen voor dorstige Bergenaren

Voor de in Bergen wonende wijnjournalist Cuno van ’t Hoff, vooral bekend van zijn wijngids ‘De Wijnalmanak’ en zijn columns in het Financieele Dagblad...

Lente, dus hoogste tijd voor mooi lamsvlees op het bord

3 april 2020

Lamskoteletten met een korianderkorstje

Italiaans hoofdgerecht, 12 koteletten, 25 min. bereiding.

De aanvoer laat wat te wensen over, maar ze zijn er weer: asperges

3 april 2020

Een klassiek recept: as­per­ges met bo­ter, ham en ei

Hoe ga je te werk... Schil de asperges rondom met een dunschiller vanaf vlak onder het kopje naar beneden.

Nu culinaire hoogstandjes bij lokale restaurant bestellen is fijn, maar…

27 maart 2020

Een andere optie is: Koop ook alvast een waardebon bij jouw favoriete horecazaak

Door de sluiting van de horeca, zitten horecazaken tijdelijk zonder inkomsten. Help jouw favoriete horecazaak door een waardebon te kopen.

Eén ei is geen ei… drie eieren per week is gezond

27 maart 2020

New York Eggs Benedict, dit heb je nodig voor vier personen

Eieren. Ik herinner me nog dat je er echt niet meer dan twee per week mocht eten, omdat ze te veel cholesterol zouden bevatten. Dat is gelukkig achterhaald...

Up-date Het evenement is helaas gecanceld: In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

13 maart 2020

Op de foto: bedrijfsleider Bastiaan en eigenaar Paul de Wit van Wonder's

Paul de Wit en Debby Nuyens zijn inmiddels al weer vijftien jaar eigenaar van een van de meest bekende horecaondernemingen in ons dorp.

De lente hangt in de lucht en dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van lamsvlees

13 maart 2020

Zeven recepten waarmee je de lente ultiem kunt vieren

Er gaat niets boven dit sappige en smaakvolle vlees, en de mogelijkheden zijn eindeloos wat betreft bereiding en smaakcombinaties.

Pasen is in aantocht… hoogste tijd om gezellig met je geliefden te lunchen

13 maart 2020

bij een van de vele fijne Bergense restaurants...

Bijna alle Bergense restaurants bieden tijdens de aankomende paasdagen weer een gezellige paasbrunch aan.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

6 maart 2020

Nieuwe gastvrouw Jip Scheffer en chefkok-eigenaar Eelce ten Broeke

Bij restaurant Cunst bieden ze de gasten een compleet verzorgde avond met elk seizoen een wisselende kaart.

Nieuws voor Bergense lekkerbekjes…

6 maart 2020

Binnenkort op TV: Nieuwe docu-serie met Nederlandse sterrenchefs

Onder andere Jonnie Boer, Syrco Bakker en Joris Bijdendijk spelen een hoofdrol in de nieuwe serie De Sterrenkaart, die vanaf zondag 1 maart in Nederland te zien is.

Geen wijnproeverij bij De Gouden Ton

6 maart 2020

De zorgen en onzekerheden rondom de uitbraak van het coronavirus zijn groot

In de afgelopen dagen ontving Sander Rijke diverse afmeldingen van producenten, die naar verwachting zullen toenemen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

28 februari 2020

Shervin van der Meulen en chefkok Ilka Bon van The Bourbon Room

The Bourbon Room op de Jan Oldenburglaan bestaat binnenkort vijf jaar en heeft inmiddels faam gemaakt als culinaire hotspot.

Verwen jezelf eens op de zaterdag bij Bistronomie ’t Parkje

28 februari 2020

Sparkling Saturday Lunch € 21,50 p.p.

Iedere zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur een sprankelende lunch om het weekend te vieren....

Hollandse asperges liggen door zachte winter eind maart al op je bord

Door het zachte winterweer verwachten Nederlandse aspergetelers de eerste asperges uit volle grond al eind maart te kunnen steken.

Geroosterd buikspek als culinair hoogstandje?

21 februari 2020

Jazeker... lees maar mee!

Door: Kitchenista. Al een tijdje had ik in mijn hoofd dat ik eens een flink stuk buikspek wilde roosteren, het liefst met een Vietnamese marinade.

Wow: er zijn nu échte Nederlandse truffels

21 februari 2020

Binnenkort in Bergen op het menu?

Dat er voortreffelijke truffels worden gevonden in Italië en Frankrijk, weet iedereen. Toch is het Judith Evenaar gelukt om als eerste in Nederland wilde truffels te...

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen met foodtrucks & entertainment 2020

21 februari 2020

Voor én door Bergenaren van 19 t/m 21 juni

Het Ruïnekerkterrein wordt aanstaande zomer weer omgetoverd voor een waar foodfestijn. Net als vorig jaar staat Heerlijk Bergen in het teken van culinair genieten op wielen.

In de aanloop naar de Amusetour op 15 maart a.s. stellen wij aan u voor…

21 februari 2020

Chiel en Bianca van Driest van restaurant Onder de Linde

Het sympathieke stel hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden, want ze staan al bijna twintig jaar aan de absolute top van culinair Bergen.

Het jaarlijkse wijnproef-evenement van Wijnkoperij De Gouden Ton

14 februari 2020

Wanneer: zondag 8 maart van 14:00 - 18:00 uur

Dit keer met vijf wijnmakers uit de nieuwe wereld!

Vandaag een Valentijns gerecht maken voor je lief? (met filmpje)

14 februari 2020

Pasta met venusschelpen. Simpel te bereiden en verrukkelijk!

Spaghetti Vongole is eenvoudig en snel klaar. Zorg dat je van tevoren al het snijwerk hebt gedaan...

Terug