Deel

advertentie

Robbie voor Burrie

Column: Rob van de Pas

Robbie voor Burrie

Over 43 dagen is het burgemeesterstijdperk Hetty Hafkamp voorbij en ik ga haar opvolgen. Althans, ik heb mijn sollicitatiebrief aan Zijne Majesteit de Koning in concept gereed. Uiteraard loopt deze sollicitatie via mijn Facebook-vrindje Arthur van Dijk, maar de Commissaris van de Koning is in deze slechts een veredeld postvakje.

Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg gaat mij ná de zomer benoemen tot uw nieuwe burgemeester. Ik leg u alvast mijn transparante sollicitatiebrief even voor en sta open voor zinvolle en onderbouwde feedback én feed forward.

Zijne Majesteit de Koning WA van Buuren
Noordeinde 68
2514 GL Den Haag

Bergen, 31 januari 2020

Majesteit, beste Willem de Laatste,

Hierbij solliciteer ik graag naar de vacature van burgemeester van de Gemeente Bergen NH.

Sinds enkele maanden is bekend dat mijn voorgangster, drs. Hetty Hafkamp, na twee termijnen klaar is met haar taak om De Heerlijkheid op een ordentelijke wijze aan te sturen. Ze heeft haar best gedaan, maar ‘met onwillige honden is het kwaad hazen vangen’.

Ik hoor u al denken: ‘Zo Robbie, dit is geen handige binnenkomer voor een nieuwe burgemeester’. Klopt, maar de huidige gemeenteraad kent mij al en tieft over twee jaar op. Bovendien heeft uw provinciale lakei Arthur van Dijk mij reeds ingefluisterd dat de Raad van Bergen deze keer geen enkele inspraak krijgt in de benoeming van haar nieuwe raadsvoorzitter. Hij zei het onlangs, tijdens een borrel op de 19e in de Kennemer Golfclub, nog erg treffend: “de burgemeestersbenoemingen in de gemeente Bestuurscultuurschaamte zijn de laatste 25 jaar geen onverdeeld succes gebleken.”

Het zijn de woorden van uw eigen koningsknecht en wie ben ik om hem tegen te spreken. Ik maak dat incompetente politieke pandemonium al sinds 1974 als ruim ingevoerd inwoner en aanstormend bestuurlijk talent dagelijks mee. Als voorbeeld noem ik de herinrichting van ons dorpscentrum. Echt, dat gaat de termijn van de Tachtigjarige Oorlog overschrijden, incluis het Twaalfjarig Bestand.

Maar goed, terug naar mijn intrinsieke motivatie om Bergen de komende 10 jaar te willen besturen.

Ik ben 60 jaar en dus in de kracht van mijn leven. Ik noem het weleens de oogsttijd van mijn carrière. Ben nog scherp en ook milder. Meer genuanceerd en minder het gestrekte been van de publieke opinie. Ik ben meer libertijn dan lokale VVD’er. Na 33 jaar heb ik voor die club al mijn taken maar terzijde gelegd, want het was echt niet meer te doen. U kent ze als geen ander uit de eigen Haagse achtertuin. Je moet te vaak van mening veranderen om levenslang lid te blijven van Mark Teflon Rutte cum suis.

Qua opleidingen is bijna alles Cum Fraude doorlopen. Mijn rechtenstudie bij de LOI zit in de afrondende fase. Vanwege een akkevietje over mijn strafblad wegens openlijke geweldpleging heeft dit een lichte vertraging opgelopen. Dat strafblad is overigens wel een pré, want wie niet wil luisteren krijgt in Bergen met een bestuurlijke straatvechter te maken. Aanpakken dat tuig en ook NIMBY’s kunnen zeker een bezoek aan huis van mij verwachten. Ze krijgen weer een burrie van het volk. Wekelijks spreekuur in een van de Bergense cafés.

Mijn huidige baan als senior-communicatietrainer zal zeker helpen om verbinding te maken met de verschillende bevolkingsgroepen in ons kunstenaarsdorp. Van de financieel geruïneerde planschade Westdorpers tot de hardvochtige derpers achter de blanke duinentoppen van Egmond aan Zee en nog altijd van vreemde smetten vrij. Ik kan met die gasten door één draaideur.

Kort en goed, zo nodig kom ik graag nog even een bakkie doen in uw werkpaleis aan het Noordeinde om de laatste details in mijn arbeidscontract te bespreken.

Met vriendelijke groeten en koninklijke hoogachting,

Rob JW van de Pas,

Kandidaat-burgemeester 2020-2029

Cc’tje: Arthur van Dijk, CvK NH

advertentie

Meer 'Columns':

Morele Lockdown

27 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Vadertje Staat heeft ons vergrendeld. Sinds twee weken is een aantal van onze grondwettelijke vrijheden behoorlijk ingeperkt.

Game over

27 maart 2020

Column: Kauw

Normaal reken ik in het weekend op wat extra’s te eten, maar nu is alles dicht. Lege terrassen betekent geen kruimel meer te vinden.

Perverse prikkels

20 maart 2020

Column: Kraantje

‘Hallo? Hi, ik dacht ik bel even, dat lijkt me op dit moment het beste.’ ‘Daar heb je helemaal gelijk in.’

Coro-zaadje

20 maart 2020

Column JoMo

Dat lebberen, knuftroetelen en fleppen heeft ineens plaatsgemaakt voor de anjali mudra, waarbij met gevouwen handen een kleine...

Battle of the Nimby’s

13 maart 2020

Column: Rob van de Pas

Ik moet altijd zo verschrikkelijk lachen als Matthie Bergman, de dorpscorrespondent van de Alkmaarsche Courant...

Fietspad

13 maart 2020

Column: Kauw

Soms vind ik een munt tussen de straatstenen net als kruimels, zaadjes en insecten. Maar laatst pikte ik per ongeluk kauwgom op dat heel smerig aan mijn...

License to kill

6 maart 2020

Column: Kraantje

‘Wat doe jij hier? Je zou toch op vakantie gaan? ‘ ‘Dat klopt, maar een romantisch weekendje weg aan het Comomeer mocht niet...

De keizer is dood, leve de nieuwe keizer

6 maart 2020

Column JoMo

Museaal en op waardige wijze hebben we afscheid genomen van onze burgemeester. Pontificaal door de voordeur en zo hoort het ook.

‘Zitten’ is het nieuwe roken…

28 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Als psycholoog van de ‘koude grond’ kom ik nog weleens mensen tegen die wel écht hun best hebben gedaan op school.

Kauw: Houdgreep

28 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Ik ga altijd met de kippen op stok en gelukkig is het alweer wat langer licht. Het was al later op de avond en ik hield mij schuil achter het Harmoniegebouwtje...

Beestenboel

21 februari 2020

Column: Kraantje

‘Ben je lekker verwend met Valentijnsdag?’ ‘Dat is toch eigenlijk zo’n uit Amerika overgewaaide hype, waarom zou je daar aan willen meedoen?

Tegen

21 februari 2020

Column JoMo

Bij de gemeente komen soms merkwaardige brieven binnen. Een buurtvereniging laat weten, dat ongeacht wat er gebouwd zal worden, zij nu al tegen zijn.

Kauw: wind

14 februari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Wat een miezerige tijd van het jaar, niemand op het terras en fietsers onzichtbaar door hun capuchons.

“… een homoseksuele tussenpaus…#LOL”

14 februari 2020

Column: Rob van de Pas

Op dinsdag 3 maart 2020 treedt Peter Rehwinkel (PvdA) toe tot het illustere rijtje burgemeesters van Bergen.

Dromen zijn bedrog

7 februari 2020

Column: Kraantje

‘Zo, dat was toch wel weer even schrikken van de week toen de berichten binnen kwamen. De pushmeldingen op mij telefoon hielden maar niet op.’

Landjepik als vanzelfsprekendheid

7 februari 2020

Column JoMo

Een terloopse gebeurtenis in Washington, waarbij met een pennenstreek een groot deel van het land van de Palestijnen wordt geconfisqueerd, zou je je moeten voorstellen in onze eigen regio.

Kauw: Levenslicht

31 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Hoog vanaf de toren nam ik een bijzonder verschijnsel waar, ik zag een blauwe lichtgevende cirkel in de verte. Samen met wat vrienden vlogen wij in zuidoostelijke richting...

Dreigbrief

31 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Ik ben dus bedreigd. Afgelopen vrijdag vond ik in mijn groene brievenbus aan onze lommerrijke Notweg een A5 envelop zonder postzegel...

Wie een kuil graaft voor een ander…

24 januari 2020

Column: Kraantje

‘Wat is het toch erg, zegt vriendin M als ik haar op straat tegen het lijf loop. Ik ben enerzijds ontzettend geschrokken...

The Blues

Column JoMo

De maandag van de volle laatste week van januari schijnt tegenwoordig Blue Monday te heten. Volgens deze Amerikaanse hype hoor je op die maandag verplicht...

Kauw: Ik zag toen ik in mijn boomholte zat hoe een rouwstoet langzaam wegliep van de Ruïnekerk

17 januari 2020

Column: Yvon Bos Eyssen

Rust zacht, initiatiefnemer van de petitie 'geen supermarkt naast Deen'. Juist op dezelfde dag keerde Bergen terug naar de uitgangspunten

Kilo’s Knallen

10 januari 2020

Column: Kraantje

‘Nou de kop is eraf. Het was wel weer een heftig gebeuren. Wat een spoor van ellende is het me toch weer. Je zou toch denken dat we inmiddels wel beter weten.

Boem, weg

10 januari 2020

Column JoMo

Witte wieven spookten over de weilanden. Aardedonker. Door de dikke mist heb er niets van gezien. Ik kon er alvast aan wennen. Geen vuurwerk...

Een visierijk 2020

3 januari 2020

Column: Rob van de Pas

Zo, zijn de kruit- en alcoholdampen aan uw periferie ontstegen? Zijn op dag drie van het nieuwe jaar de goede voornemens nog volledig in tact?

Opstandelingen vieren nieuwjaar

3 januari 2020

Column: Gerrit Mollema

Een aantal Opstandelingen zijn bij elkaar gekomen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Op de tafel een schaal oliebollen, onder de tafel een kratje bier.

Kauw: Oorlog tegen blad

20 december 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De bomen laten hun laatste bladeren vallen en onder het dubbeldikke blad werken duizendpoot, pissebed en regenworm aan...

Kerstmis 2019

20 december 2019

Column: Rob van de Pas

Volgende week vieren we Kerstmis, gewoon Kerstmis zoals we al jaren, misschien wel eeuwen doen in dit deel van de wereld.

Los draadje

13 december 2019

Column: JoMo

Sinds de invoering van het duale stelsel in 2002 maken wethouders geen deel meer uit van de gemeenteraad. De Raad stelt beleidskaders vast en controleert...

Respect…

13 december 2019

Column: Kraantje

‘Heb je gehoord wat er afgelopen weekend gebeurd is in Bergen?’

90 Gender switch

29 november 2019

Column: JoMo

Ik schrok de afgelopen dagen van de enorme demonstraties van vrouwen tegen (huiselijk) geweld. Je zou zoiets verwachten in schimmige oorlogsgebieden op...

Niet voor de poes

29 november 2019

Column: Kraantje

“Hi, hoe is het met je? Ben je weg geweest, je ziet er zo uitgerust uit.” “Inderdaad ik ben er even tussenuit geweest, in retraite

Een lelijk hek…

22 november 2019

Column: Yvon Bos Eyssen

De man keek zo vuil mijn kant op, ik werd er onrustig van. Alert op wat kon komen, begon ik heen en weer te wippen...

De kikker en de prins

22 november 2019

Column: Rob van de Pas

Zoals velen van u weten ben ik al twaalf jaar werkzaam in de professionele communicatie. Nou is dat natuurlijk een containerbegrip, dus...

Kwartiermaker, een wakkere haas

15 november 2019

Column: JoMo

We krijgen in Bergen een kwartiermaker. Is dat iemand, die elk kwartier iets maakt, zoals een broodjesbakker? Welnee...

Terug