Deel

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

Ontwikkel je ideale levensstijl

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze wil bijdragen en hoe ze haar leven nu echt wil inrichten.

Ze herinnerde me aan zoveel mensen in mijn leven. Kennissen, vrienden en familieleden die op zoek zijn naar een antwoord en het maar moeilijk kunnen vinden.

De antwoorden worden namelijk niet gevonden in boeken en blijken zelden voor het oprapen. Om bij het antwoord te komen, moet je nadenken, in jezelf graven, je gevoel volgen, een plan maken en heel belangrijk: stappen zetten.

Je besteedt er een groot deel van je tijd aan, en het voorziet je van het inkomen voor het realiseren van andere dromen. Maar je baan is niet je leven. Een baan is een middel om iets te bereiken. En het is belangrijk om je eerst af te vragen wat je dan precies wilt bereiken.

Precies, je moet ervoor werken. En dat werk noemen we lifestyle design. En deze tips helpen je dat te doen.

1. Het hebben van een baan is geen doel op zich. Je hebt geen baan nodig om te overleven, je hebt inkomen nodig. Een baan is een middel om inkomen te genereren. Het is een handig middel, maar het is niet het enige middel en zeker niet altijd het beste middel.

Maak je dus even niet zo druk om wat voor werk je wilt doen en vraag jezelf af: hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit?

2. Tijd voor lifestyle design – ontwikkel je ideale levenstijl
Waarom is dit waardevol? Omdat het stellen van een andere vraag hele andere antwoorden oplevert.

Bijvoorbeeld: Je weet niet wat voor werk je wilt doen. Daardoor kom je vast te zitten. Je wilt graag werken met je hoofd, op een kantoor of zo. Maar wat precies, dat is onduidelijk.

Je weet echter precies wat voor levensstijl je wilt:

 • Je wilt werk doen dat iets bijdraagt aan de wereld met leuke collega’s.
 • Je wilt jezelf uitdagen met een interessante hobby of vrijwilligerswerk.
 • Je wilt tijd hebben voor je vrienden en familie zodat je kunt investeren in de relaties die je belangrijk vindt.
 • Je wilt tijd hebben om goed voor jezelf te zorgen. Om gezond te koken en te sporten.
 • Je wilt in een leuk huisje wonen waarin je je lekker voelt.
 • Je wilt tijd kunnen doorbrengen in de natuur.
 • Je wilt een of twee keer per jaar op reis en andere leuke dingen beleven.
 • Je wilt een kalm en ongehaast leven met genoeg tijd voor jezelf.

Dus vraag je eens af, hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit? Vind je het lastig om in het algemeen te omschrijven hoe je ideale leven eruit ziet? Probeer dan simpelweg een ideale dag te omschrijven.

 • Hoe laat sta je op?
 • Wat doe je in de ochtend?
 • Wat eet je? Met wie ben je? Hoe voel je je?
 • Wat doe je met je dag?

Als je op zijn minst grofweg weet hoe je ideale leven eruit ziet, dan kun je gaan ontwerpen. En dat is waar het nog leuker wordt.

3. Ontwikkel een stappenplan voor de komende jaren

Dit is het moment dat je de hele ‘mijn baan is mijn leven’-filosofie op de proef gaat stellen. Want hoeveel geld heb je nodig om deze levensstijl vorm te geven? En in hoeverre kun je hiermee spelen om het helemaal naar wens te krijgen?

Een paar voorbeelden:

 • Als je ervoor kiest om minimalist te worden dan maak je niet alleen je leven leuker. Je maakt ook de druk op je bankrekening lager omdat je minder koopt.
 • Als je ervoor kiest om minder te werken, bespaar je mogelijk opvangkosten voor je kinderen, waardoor je netto net zoveel geld overhoudt.
 • Als je je leven bewust ontwerpt dan laat je je niet verleiden tot het ‘standaard’ pad. Stel, je verdient nu aardig wat geld. Normaal gesproken zou je je misschien laten verleiden om een hypotheek van drie ton af te sluiten voor een prachtig huis. Nu kies je ervoor om goedkoop te blijven wonen, omdat je dit geld kunt gebruiken om te bouwen aan een leven met meer vrijheid.
 • Misschien vind je manieren om een geweldig leven te hebben met de inkomsten van een part-time baan. Doordat je slimmer met je geld omgaat, kleiner gaat wonen, meer plantaardig gaat eten, een deel van je groente zelf verbouwt, overbodige abonnementen de deur uit doet, minder materialistisch wordt, je tv de deur uit doet, een deel van je eigen stroom opwekt etc.

Hoe minder geld je nodig hebt, des te minder je hoeft te werken. Maar ook als je graag werkt, helpt het maken van een plan je je leven leuker te maken. Het voorkomt dat je je gewoon met de stroom laat meevoeren en ergens uitkomt waar je niet wilt zijn.

Je zal niet de eerste zijn die dat overkomt.

Hoe maak je een plan? Door jezelf af te vragen wat er moet gebeuren om je ideale levensstijl te realiseren. De antwoorden die je hier opschrijft, vormen jouw plan.

4. Werk rustig richting je ideale leven

Het realiseren van je ideale levensstijl kan jaren duren. Maar dat is geen probleem, omdat de weg er naartoe geplaveid is met kleine overwinningen en een sterk gevoel van voldoening.

Wanneer je een groot doel voor ogen hebt worden je dagen inspirerend. Je werkt niet meer gewoon ‘omdat je nu eenmaal moet werken’. Je werkt in het licht van een beter leven. Je weet waar je het voor doet. Je weet waar je je bed voor uit komt.

Ik werk al jaren richting een leven waarin ik me vrij, ongehaast en liefdevol voel, terwijl ik ondertussen mijn bijdrage lever om de wereld een betere plek te maken met soChicken. Ik ben al een heel eind gekomen, maar het ‘plan’ is nog lang niet voltooid.

Maar alle projecten die ik opstart, hebben te maken met dit doel. En elke dag weet ik dat ik een stukje vooruit kom richting een beter leven. En wanneer ik dingen doe die me niet richting dit doel bewegen, dan gooi ik het uit mijn leven. Zodat ik mijn energie niet verspil aan zaken die me niet het leven brengen dat ik voor ogen heb.

Je plan maakt je leven duidelijker. Je weet wat je wel wilt doen, en je weet wat je niet wilt doen. Het helpt je keuzes te maken en stap voor stap in de juiste richting te bewegen.

En als je maar lang genoeg in één richting blijft lopen, dan bereik je vroeg of laat vanzelf je bestemming.

Slim omgaan met je inkomen

Ik vind het een ontzettend bevrijdende gedachte dat je de kwaliteit van je leven kunt upgraden en tegelijkertijd je uitgaven kunt verlagen. Dat je met wat slim ontwerpwerk je leven zo kunt inrichten dat je minder hoeft te werken en meer kunt leven.

Een tijdje geleden heb ik een boek geschreven dat je helpt dit voor elkaar te krijgen. Met tientallen slimme tips om je geldzaken in dienst te zetten van een beter leven, zodat je vrijer en zorgelozer kunt leven.

Bekijk dit boek met slimme tips…

Meer 'Lifestyle':

De herfst- en winterkleuren van 2019/2020

15 november 2019

Door: Gaby

Elk jaar is er weer een andere mode in de herfst /winter. Dit vind ik altijd wel interessant om te weten! Meestal zie je dit al in de nazomer in de winkels.

Eet déze 22 (!) ingrediënten en jouw weerstand wordt een onneembaar fort

15 november 2019

Door: Evelyn van Hasselt

Voel je een verkoudheid of griep opkomen? Je eerste gedachte is misschien om naar de drogist te hollen voor een voorraadje medicijnen.

May-Britt Mobach bracht 24 uur in Bergen door. Bergen is mijn nieuwe New York

8 november 2019

Blooming - Sissy-Boy - Summum - Marc Cain - Bergerac - PT Post - Fabels

Bergen was mijn nieuwe New York. Als in: een plek waarvan iedereen verwachtte dat je er geweest was maar die je nog nooit bezocht had.

Last van stress op het werk of privé?

Maak kennis met de speciale ontstress behandelingen in Schoorl!

In het kader van de week van de werkstress, 11 - 15 november 2019, organiseert Lida Schilder speciale ontstress behandelingen in haar praktijk Sewa Sthaan te Schoorl.

Eigenlijk wil je al heel lang iets anders met je interieur, maar hoe dan?

1 november 2019

Zondag 3 november geeft Rosanne Logtenberg van Interieurcode vrijblijvend interieuradvies bij Bergerac

Inloop van 12.00 tot 17.00. Vergeet niet een plattegrond en/of interieurfoto's mee te nemen. Kom gezellig langs en laat je inspireren.

Tieners drinken veel en dat komt waarschijnlijk door hun ouders

1 november 2019

En daar kijken we in Bergen niet van op...

Het drankgebruik onder tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders.

Wat je het beste kunt doen om een burn-out te voorkomen

1 november 2019

Werken aan meer plezier in je leven is daarbij een belangrijke leidraad

"Vaak wordt gedacht dat je de negatieve gevolgen van stress het best kunt bestrijden door ervoor te zorgen dat je minder...

De temperaturen gaan weer dalen... wat doet dat met je lichaam?

25 oktober 2019

Je lichaam en je gemoedstoestand krijgen het nodige te verduren

Heb jij in de winter altijd vaker last van hoofdpijn dan in andere seizoenen? Dit kan best: een van de oorzaken van hoofdpijn is namelijk de vernauwing...

Voldoende alcohol genuttigd tijdens de Kunst10Daagse?

25 oktober 2019

Hoogste tijd om te detoxen en te bestellen bij een Bergense onderneming

Voor een geweldige start van de dag, kies voor een Ginger of Celery shot boordevol vitamines en energie!

Herfstdip, winterblues, depressie: wanneer heb je er last van?

18 oktober 2019

Bewegen helpt een depressieve stemming te verbeteren

De herfst is weer begonnen. De blaadjes vallen van de bomen en het wordt kouder. Het regent vaker en er staat soms een gure wind. Bij sommige mensen komt dit weerbeeld overeen met hun stemming.

Laat de hark en bladblazer maar in de schuur staan

11 oktober 2019

Bladeren... afval dat dus geen afval is

De herfst is nu volop het land in gedwarreld, het zijn topdagen voor de ophalers van groenafval om hun spierballen te trainen.

Slapen is voor luiwammesen?

11 oktober 2019

Een middagdutje is hét recept voor een lang en gezond leven

We denken dat het ‘normaal’ is om 's nachts acht uur te slapen. Maar net als de Belgische regisseur en acteur Luk Wyns, die omwille van een onrustige baby...

We willen allemaal graag een dagje ouder worden...

4 oktober 2019

Wat is de invloed van lifestyle op je gezondheid?

Alles wat door de mond binnenkomt, heeft invloed op onze darmbacteriën, en daarmee vermoedelijk ook op onze gezondheid.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

4 oktober 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Herfsttrends 2019: dit zijn de grootste modetrends van dit najaar

27 september 2019

Ben jij al helemaal ready voor het nieuwe seizoen?

Helaas duurt het niet lang meer voordat we gedag moeten zeggen tegen de zomer. En dat betekent dat we onze truien, jassen en laarzen weer uit de kast kunnen plukken.

Veganisme

20 september 2019

Vegan is in opkomst. Is het een trend, eventjes hip of een blijvertje?

Tijdens een lezing op 26 september verkennen Eveline Bogaard en Elfrieda Peetoom de achtergronden van deze leefstijl.

Slaap jij naast een snurker?

20 september 2019

Hoe verschrikkelijk is het wanneer je de hele nacht wakker ligt door het gesnurk van de persoon die naast je ligt te slapen

Buiten het feit dat slapen naast een snurker het bloed onder je nagels vandaan haalt, is het ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Leefstijl als medicijn

13 september 2019

Integrale geneeswijze bij Health Stories

De typische cliënt die bij Health Stories komt wil geen pil voorgeschreven krijgen maar leefstijl kiezen als medicijn...

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

13 september 2019

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in...

Heb jij iets met drank of drugs?

6 september 2019

Oud-Bergenaar Maarten Dammers schreef een blog over zijn verleden én heden

Clean Worden Was Nooit Mijn Probleem, Clean Blijven Was Mijn Probleem.

Positieve mensen leven volgens onderzoekers dus écht langer

30 augustus 2019

De truc van positiviteit is volgens Smeets het omtoveren van problemen in uitdagingen

Positieve mensen zouden beter met hun emoties kunnen omgaan en op die manier minder last hebben van stress, blijkt uit het onderzoek.

Het lijkt allemaal nog ver weg... maar de redactie van het Flesje is al weer volop aan de gang...

6 september 2019

Een 64 pagina’s dikke tabloid najaarseditie over Bergen en zijn directe omgeving

De Najaarseditie van het Flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, muziek, kunst en cultuur. Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

De vakanties zijn voorbij, dus we hebben het weer druk, druk, druk

30 augustus 2019

Ben jij zo iemand die elk weekend helemaal volgepland heeft?

Dan ben je waarschijnlijk vaker ziek dan anderen. De interne batterij kan dan niet opgeladen worden en daardoor worden we sneller ziek.

Aankomende week... smeren, smeren en nog eens smeren!

23 augustus 2019

Het wordt een prachtig weekend met temperaturen tot wel dertig graden

Maar hoe voorkom je dat je er maandag als een kreeft bijloopt? Dat hangt onder andere af van de UV-index en je huidtype.

Zomerse week voor de boeg... maar waarom staat de zon lager?

23 augustus 2019

De temperatuur wordt lager en de dagen korter

Je hebt het in de auto misschien al gemerkt als je naar huis rijdt: de zon staat laag aan de hemel. Waarom staat de zon eigenlijk lager in het najaar?

Toe aan een bijzondere overnachting met je partner?

16 augustus 2019

Een vliegtuig, gevangenis of een reddingsboot, het kan allemaal

Slapen op bijzondere plekken in Nederland. Chefs Frieds is op zoek gegaan en heeft tal van opvallende hotelkamers gevonden.

Weekendje weg met de kinderen...

16 augustus 2019

Voor een gezellig weekendje weg met de kinderen hoeft u niet ver van huis te gaan

Er valt in Nederland meer dan genoeg te beleven voor kinderen van alle leeftijden en hun ouders.

Toe aan styling en transformatie van een ruimte in je woning...

9 augustus 2019

De Bergense Rosanne Logtenberg geeft interieuradvies

Interieur is méér dan een verzameling van meubels en decoratie. Ik ga terug naar de basis...

Zou het leven beter en relaxter zijn zonder klok?

9 augustus 2019

Op een eiland voor de kust van Noorwegen willen ze de tijd afschaffen

De 350 inwoners van het Noorse eiland Sommarøy deden een vrij radicaal voorstel: ze wilden de tijd afschaffen.

Advertorial: Nieuw in Bergen... Zingen als medicijn

2 augustus 2019

De Finse, in Bergen wonende, Kristiina Helin geeft een zangcursus

Zingen is veel meer dan wat we geneigd zijn te denken. Er bestaat wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat zingen zeer bevorderlijk is voor...

Lifestyle met de Flessenpost uit Bergen

27 september 2019

Sluiting vrijdag 4 oktober a.s.

De Najaarseditie van het flesje gaat natuurlijk ook over lekker eten, fashion, wat is er in het najaar en de winter te doen, heeft Shopping Gadget pagina’s én informeert u...

We zijn gelukkiger dan ooit, maar...

2 augustus 2019

Het vinden van geluk maakt gelukkig, het zoeken naar geluk ongelukkig

We zijn gelukkiger dan ooit en tegelijk ook depressiever dan ooit. Nederland staat bovenaan de lijstjes van gelukkigste landen ter wereld

Vitamine D, zon en mythes...

26 juli 2019

Hoeveel zon heb je nodig voor voldoende vitamine D?

We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor je weerstand.

Wat te doen bij extreme hitte...

26 juli 2019

Velen zullen warm weer als een zege ervaren, maar vooral voor ouderen kan de aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn

Velen zullen warm weer als een zege ervaren: eindelijk naar het strand, eindelijk bijbruinen. Maar voor anderen – vooral ouderen - kan de aanhoudende hitte juist...

Terug