Deel

advertentie

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

Ontwikkel je ideale levensstijl

Richt je niet op je baan, maar richt je op je levensstijl

Een tijdje geleden had ik in de duinen een gesprek met iemand die niet goed wist wat ze wilde. Wat voor werk ze zou willen, op welke manier ze wil bijdragen en hoe ze haar leven nu echt wil inrichten.

Ze herinnerde me aan zoveel mensen in mijn leven. Kennissen, vrienden en familieleden die op zoek zijn naar een antwoord en het maar moeilijk kunnen vinden.

De antwoorden worden namelijk niet gevonden in boeken en blijken zelden voor het oprapen. Om bij het antwoord te komen, moet je nadenken, in jezelf graven, je gevoel volgen, een plan maken en heel belangrijk: stappen zetten.

Je besteedt er een groot deel van je tijd aan, en het voorziet je van het inkomen voor het realiseren van andere dromen. Maar je baan is niet je leven. Een baan is een middel om iets te bereiken. En het is belangrijk om je eerst af te vragen wat je dan precies wilt bereiken.

Precies, je moet ervoor werken. En dat werk noemen we lifestyle design. En deze tips helpen je dat te doen.

1. Het hebben van een baan is geen doel op zich. Je hebt geen baan nodig om te overleven, je hebt inkomen nodig. Een baan is een middel om inkomen te genereren. Het is een handig middel, maar het is niet het enige middel en zeker niet altijd het beste middel.

Maak je dus even niet zo druk om wat voor werk je wilt doen en vraag jezelf af: hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit?

2. Tijd voor lifestyle design – ontwikkel je ideale levenstijl
Waarom is dit waardevol? Omdat het stellen van een andere vraag hele andere antwoorden oplevert.

Bijvoorbeeld: Je weet niet wat voor werk je wilt doen. Daardoor kom je vast te zitten. Je wilt graag werken met je hoofd, op een kantoor of zo. Maar wat precies, dat is onduidelijk.

Je weet echter precies wat voor levensstijl je wilt:

 • Je wilt werk doen dat iets bijdraagt aan de wereld met leuke collega’s.
 • Je wilt jezelf uitdagen met een interessante hobby of vrijwilligerswerk.
 • Je wilt tijd hebben voor je vrienden en familie zodat je kunt investeren in de relaties die je belangrijk vindt.
 • Je wilt tijd hebben om goed voor jezelf te zorgen. Om gezond te koken en te sporten.
 • Je wilt in een leuk huisje wonen waarin je je lekker voelt.
 • Je wilt tijd kunnen doorbrengen in de natuur.
 • Je wilt een of twee keer per jaar op reis en andere leuke dingen beleven.
 • Je wilt een kalm en ongehaast leven met genoeg tijd voor jezelf.

Dus vraag je eens af, hoe ziet mijn ideale levensstijl eruit? Vind je het lastig om in het algemeen te omschrijven hoe je ideale leven eruit ziet? Probeer dan simpelweg een ideale dag te omschrijven.

 • Hoe laat sta je op?
 • Wat doe je in de ochtend?
 • Wat eet je? Met wie ben je? Hoe voel je je?
 • Wat doe je met je dag?

Als je op zijn minst grofweg weet hoe je ideale leven eruit ziet, dan kun je gaan ontwerpen. En dat is waar het nog leuker wordt.

3. Ontwikkel een stappenplan voor de komende jaren

Dit is het moment dat je de hele ‘mijn baan is mijn leven’-filosofie op de proef gaat stellen. Want hoeveel geld heb je nodig om deze levensstijl vorm te geven? En in hoeverre kun je hiermee spelen om het helemaal naar wens te krijgen?

Een paar voorbeelden:

 • Als je ervoor kiest om minimalist te worden dan maak je niet alleen je leven leuker. Je maakt ook de druk op je bankrekening lager omdat je minder koopt.
 • Als je ervoor kiest om minder te werken, bespaar je mogelijk opvangkosten voor je kinderen, waardoor je netto net zoveel geld overhoudt.
 • Als je je leven bewust ontwerpt dan laat je je niet verleiden tot het ‘standaard’ pad. Stel, je verdient nu aardig wat geld. Normaal gesproken zou je je misschien laten verleiden om een hypotheek van drie ton af te sluiten voor een prachtig huis. Nu kies je ervoor om goedkoop te blijven wonen, omdat je dit geld kunt gebruiken om te bouwen aan een leven met meer vrijheid.
 • Misschien vind je manieren om een geweldig leven te hebben met de inkomsten van een part-time baan. Doordat je slimmer met je geld omgaat, kleiner gaat wonen, meer plantaardig gaat eten, een deel van je groente zelf verbouwt, overbodige abonnementen de deur uit doet, minder materialistisch wordt, je tv de deur uit doet, een deel van je eigen stroom opwekt etc.

Hoe minder geld je nodig hebt, des te minder je hoeft te werken. Maar ook als je graag werkt, helpt het maken van een plan je je leven leuker te maken. Het voorkomt dat je je gewoon met de stroom laat meevoeren en ergens uitkomt waar je niet wilt zijn.

Je zal niet de eerste zijn die dat overkomt.

Hoe maak je een plan? Door jezelf af te vragen wat er moet gebeuren om je ideale levensstijl te realiseren. De antwoorden die je hier opschrijft, vormen jouw plan.

4. Werk rustig richting je ideale leven

Het realiseren van je ideale levensstijl kan jaren duren. Maar dat is geen probleem, omdat de weg er naartoe geplaveid is met kleine overwinningen en een sterk gevoel van voldoening.

Wanneer je een groot doel voor ogen hebt worden je dagen inspirerend. Je werkt niet meer gewoon ‘omdat je nu eenmaal moet werken’. Je werkt in het licht van een beter leven. Je weet waar je het voor doet. Je weet waar je je bed voor uit komt.

Ik werk al jaren richting een leven waarin ik me vrij, ongehaast en liefdevol voel, terwijl ik ondertussen mijn bijdrage lever om de wereld een betere plek te maken met soChicken. Ik ben al een heel eind gekomen, maar het ‘plan’ is nog lang niet voltooid.

Maar alle projecten die ik opstart, hebben te maken met dit doel. En elke dag weet ik dat ik een stukje vooruit kom richting een beter leven. En wanneer ik dingen doe die me niet richting dit doel bewegen, dan gooi ik het uit mijn leven. Zodat ik mijn energie niet verspil aan zaken die me niet het leven brengen dat ik voor ogen heb.

Je plan maakt je leven duidelijker. Je weet wat je wel wilt doen, en je weet wat je niet wilt doen. Het helpt je keuzes te maken en stap voor stap in de juiste richting te bewegen.

En als je maar lang genoeg in één richting blijft lopen, dan bereik je vroeg of laat vanzelf je bestemming.

Slim omgaan met je inkomen

Ik vind het een ontzettend bevrijdende gedachte dat je de kwaliteit van je leven kunt upgraden en tegelijkertijd je uitgaven kunt verlagen. Dat je met wat slim ontwerpwerk je leven zo kunt inrichten dat je minder hoeft te werken en meer kunt leven.

Een tijdje geleden heb ik een boek geschreven dat je helpt dit voor elkaar te krijgen. Met tientallen slimme tips om je geldzaken in dienst te zetten van een beter leven, zodat je vrijer en zorgelozer kunt leven.

Bekijk dit boek met slimme tips…

Meer 'Lifestyle':

Let op als u binnenkort naar Griekenland afreist…

14 augustus 2020

Reizigers dienen een negatieve Covid-19 test te overleggen

Vanaf 17 augustus dienen reizigers uit Nederland die per vliegtuig naar Griekenland reizen bij aankomst een negatieve Covid-19 test te overleggen.

Er lekker even op uit in eigen land?

14 augustus 2020

2, 3 of 4 dagen all-inclusive op historisch landgoed in Zeeuws Vlaanderen nabij het strand, € 59,75 p.p.

Geniet nu van een all-inclusive verblijf in hotel De Elderschans. Door de prachtige ligging in de bossen is het hotel ideaal gelegen voor buitenactiviteiten...

Top 10 beste en verkoelende zomerdrankjes

7 augustus 2020

De zwoele zomerhitte kan je moe, uitgeblust, uitgedroogd en dorstig maken

Stil je dorst op een gezonde en smakelijke manier met deze 10 - soms exotische - zomerdrankjes

Hoe kom jij de aankomende tijd de hittegolf door… We hebben wat tips

7 augustus 2020

Thuis en op kantoor

Mensen in het zuiden krijgen te maken met meer hete dagen dan mensen die in het noorden wonen, maar warm is het sowieso.

De beste geluidsweergave ter wereld vind je dus gewoon in Bergen. Met filmpje

31 juli 2020

Als kwaliteit belangrijk voor je is...

Het in Bergen gevestigde Musical Reality is een uniek, dynamisch en veelzijdig bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige opname...

Herstellen van coronastress: ‘Lichaam én psyche moeten tot rust komen’

31 juli 2020

Vergeetachtig, een kort lontje en sneller emotioneel: de coronacrisis heeft ons uitgeput

Daar moeten we van herstellen, zegt stressexpert Carolien Hamming. "Wees kritisch op wat je doet. Maak je je zorgen over de veiligheid op je vakantieadres?

Blijf jij deze zomer ook in eigen land?

24 juli 2020

11 leuke tips. Wat dacht je van een huizenruil...

Een zomer in Nederland is zo slecht nog niet. Als we naar buiten mogen ten minste. Laten we daar vanuit gaan...

Hoogste tijd voor een fijne picknick op het strand

24 juli 2020

Waarom je ervoor kiest om te picknicken op het strand?

Da’s niet zo moeilijk, toch? Je neemt een kleedje mee, je doet wat hapjes in de tas en dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor...

Wat is beter voor je gezondheid: een actieve trip of een luie vakantie?

17 juli 2020

Voor sommige mensen is uitrusten hard werken

Lang niet elke Nederlandse vakantieganger gaat deze zomer luieren op het strand. Naar schatting 15 procent van de buitenlandse tripjes...

Zo ga je om met complotdenkers in je omgeving…

17 juli 2020

Gedragswetenschapper Jan-Willem van Prooijen deed jarenlang onderzoek naar complotdenken

In tijden van crisis vinden complottheorieën vaker weerklank. Nu ook weer rond het coronavirus. Wat als iemand in je directe omgeving...

Hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt

10 juli 2020

Vijf drankjes om je immuunsysteem een boost te geven

Als je onverhoopt toch ziek wordt, helpt je immunsysteem je om sneller te herstellen. Stress, slaapgebrek en een ongezond...

Deze zomer slaan zo’n vijf miljoen Nederlanders de vakantie over vanwege de coronacrisis, blijkt uit onderzoek

10 juli 2020

Maar is dat wel zo verstandig?

Slecht idee: vakantie is namelijk goed voor de gezondheid. Het vermindert stress en zorgt voor een lager risico op hart- en vaatziekten.

Dit zijn ze: dé bikini trends voor deze zomer

Een zoektocht naar de perfecte swimwear

Vergeet het corrigerende badpak voor dames, fifties style push up bikini’s zijn ook dit seizoen weer een musthave. Hoogvallende broekjes en geometrische tops...

Wat te doen tegen somberheid?

19 juni 2020

Interview met Bjarne Timonen, psycholoog en auteur van De leefstijlgids tegen somberheid

Iedereen heeft weleens een dip. Houdt de somberheid langer aan, dan kan het helpen om je leefstijl aan te passen.

Moeten we soms niet een beetje héél erg veel?

12 juni 2020

Ik moet avocado's en quinoa eten en groene smoothies drinken. Ik moet sporten. Ik moet yoga doen en mindfulness

In Brainwash Talks van Human buigen journalisten, schrijvers, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.

Nieuwe hobby nodig in crisistijd?

12 juni 2020

Al eens gedacht aan stamboomonderzoek?

We lezen of horen bijna dagelijks over wat mensen in de huidige crisistijd doen en ondernemen om -door het vaak verplichte thuiszitten- bezig te zijn.

‘Extra vitamine K kan ernstig ziekteverloop door coronavirus voorkomen’

5 juni 2020

Coronapatiënten die op de IC terechtkomen of overlijden, hebben een heel laag vitamine K-gehalte

Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt.

De juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl

5 juni 2020

Jouw gezondheid in één handige app

Steeds meer mensen hebben een chronische ziekte, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat heeft vaak met onze leefstijl te maken.

Té steriel is ook niet gezond

29 mei 2020

We doen in deze tijd allemaal ons best om zoveel mogelijk virussen en bacteriën te ontwijken

Volgens onderzoek van kenniscentrum Nivel hebben de coronamaatregelen van de afgelopen maanden dan ook tot minder infectieziekten geleid.

Je kind effectief helpen met schoolwerk? De Bergense Mirte Vels helpt je op weg

Een kind en zijn huiswerk, je kunt er een boek over schrijven. En als je dat doet, ontkom je niet aan passages over de worstelingen die jouw zoon of...

Hele volksstammen hebben tekort aan vitamine D

22 mei 2020

Vaak lage vitamine D-waarde bij ernstig zieke coronapatiënten

De dagelijkse behoefte kan al na een aantal minuten zonnen worden bereikt. Maar dan moet je op jaarbasis wel voldoende buiten zijn...

Kinderen bezorgd over het coronavirus? (filmpje)

22 mei 2020

3 tips voor ouders!

Kinderpsycholoog Anke Klein geeft drie tips voor ouders om goed om te gaan met de angsten en zorgen van hun kind.

Wat doet de coronacrisis met onze psyche? (filmpje)

Sociaal psycholoog Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe de #coronacrisis ons mentaal beïnvloedt

Weken thuiszitten, weinig mensen zien en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Wat doet dat met onze psyche?

Sex in het coronatijdperk. Hoe werkt dat, of juist niet

15 mei 2020

Kan ik nog seks hebben nu het coronavirus in Nederland aanwezig is?

Het is de bedoeling dat je 1,5 meter afstand houdt tot anderen. Op die afstand kun je natuurlijk geen seks hebben.

Een lekkere knuffel… dat is wat ik nu mis

8 mei 2020

Waarom aanraking (van jezelf en een ander) zo heilzaam is

In deze coronatijd is het extra afzien, want we raken tegenwoordig onze smartphone vaker aan dan de mensen die we liefhebben.

Droom jij ook anders de laatste tijd?

8 mei 2020

Veel mensen zeggen meer en levendiger te dromen in de coronacrisis

Studies uit China en het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat mensen in deze tijd angstiger zijn en korter of slechter slapen.

Kinderen (thuis) opvoeden in het coronatijdperk

1 mei 2020

Hoe blijf je in quarantaine een goede opvoeder, ook al wil je dat kind af en toe achter het behang plakken?

Menigeen worstelt met de vraag: hoe blijf ik de ouder die ik wil zijn, nu mijn lontje korter wordt? De Vlaamse gezinspsycholoog Nina Mouton geeft antwoord.

Hooikoorts of corona: “Het zijn twee totaal verschillende ziektebeelden”

24 april 2020

Er zijn heel veel pollen in de lucht. Het betekent dat veel mensen last hebben van hooikoorts

Mensen met hooikoorts moeten veel niezen, hebben geïrriteerde traanbuizen en snotteren. Maar hoe weet je nou of je last hebt van hooikoorts of dat...

Er bestaan helaas geen wondermiddelen om je te beschermen tegen virussen, aldus deskundigen

24 april 2020

Wel hou je met gezond eten, genoeg slaap en regelmatig bewegen je afweer zo goed mogelijk op peil

Op sociale media vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren: extra vitamines, knoflook, superfoods. Die tips zijn vrijwel zeker nutteloos in de strijd tegen het coronavirus.

Een lage weerstand en je immuniteit verhogen: symptomen en behandeling

17 april 2020

Wat zijn de symptomen van een verzwakt immuunsysteem?

Een verzwakt immuunsysteem kan voor problemen zoals allergieën, astma of eczeem zorgen. Ook kan het auto-immuunziektes ...

Slaap je slecht in deze tijd?

17 april 2020

Veel mensen ervaren sinds de coronacrisis slaapproblemen

In hoeverre de mate van dat stresshormoon invloed heeft op je slaap, verschilt per persoon. Wel heeft ieder mens een bioritme...

Ga jij de #VitamineChallenge aan?

10 april 2020

Vitamines voor iedereen die werkt in een ziekenhuis!

Opschalen naar 2400 IC-bedden betekent meer vraag naar mondkapjes en beademingsapparatuur, maar ook een nog hogere druk voor de ziekenhuismedewerkers die echt een zware periode ingaan. Laten we hen nu steunen! Doneer vitamines aan artsen, verpleegkundigen, schoonmakers en alle anderen die keihard aan het werk zijn en een beetje extra weerstand goed kunnen gebruiken. Dus: Don’t Spread Corona, Spread Vitamines! Accept the #VitamineChallenge, doneer fruit aan een ziekenhuis en daag drie anderen uit om deel te nemen! Ga nu naar www.vitaminechallenge.com/Noord-Holland Uiteraard is dit initiatief strijkstok-vrij. Met jouw deelname steun je ook de lokale groenteboeren die de fruitmanden gaan bezorgen bij de ziekenhuizen en allemaal beloofd hebben de manden extra vol te maken. Een echte win-win situatie dus! We roepen ook alle bedrijven en organisaties op om fruitmanden te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan via www.vitaminechallenge.com/bedrijf Benieuwd hoe er in het ziekenhuis gereageerd wordt op jouw fruitmand? Like dan omdatikjeliefvind.nl op Facebook voor de foto’s.

Sport als wapen tegen corona

3 april 2020

Sporten verbetert onze natuurlijke weerstand en dat is momenteel de enige afweer die we hebben tegen het coronavirus

Niet alleen de immuniteit verbetert. Bewegen is goed voor ons lichaam en brein. We beginnen aan onze derde quarantaineweek...

“Zelfvertrouwen vergroten en jezelf kunnen zijn”

3 april 2020

Er zijn gelukkig meerdere manieren om extra zelfvertrouwen te krijgen

Je hebt vast weleens iemand tegen je horen zeggen dat je gewoon "jezelf moet zijn". Waar dit hoogstwaarschijnlijk goed bedoeld was

Terug