Retteketet, daar gaat AZ: Met een beetje geluk kan AZ volgend seizoen weer terugkeren in hun eigen stadion

Voor de Bergense fans van AZ

Retteketet, daar gaat AZ: Met een beetje geluk kan AZ volgend seizoen weer terugkeren in hun eigen stadion

Een stadiondak, dat in elkaar stort, verwacht je niet in Nederland met strenge bouwvoorschriften, vergunningsprocedures en eindeloos veel controles. Niettemin viel een deel van de overkapping van het AZ-stadion bij een zomerse windvlaag naar beneden. Een geluk bij een ongeluk dat er op dat moment niemand op de tribune zat. Hoe kon dit gebeuren?

Dat verhaal over die zonnepanelen is natuurlijk quatsch. Een laag sneeuw weegt veel meer. Boerenverstand vertelt je, dat de constructie simpelweg te licht is. Daar heb je geen ingenieursbureaus voor nodig. Het is altijd weer terug te voeren tot zuinigheid. De aannemer met de laagste prijs krijgt het project. En de vraag is dan telkens weer: hoe flikt ie dat?
Vult u het zelf maar in. Lichtere en goedkopere materialen en een constructie die tegen de grenzen van het toelaatbare aanschurkt. Ten diepste is deze gang van zaken ronduit crimineel. Er hadden immers honderden mensen kunnen worden vermorzeld. Het vanzelfsprekende gemak om maar met de laagste inschrijver (lees: prijs) in zee te gaan, staat in flagrante tegenstelling tot de salarissen, die aan voetballers worden betaald. Daar kijkt men niet op een miljoentje of wat meer. Had dat eens in gedachte gehouden bij de bouw!
In 2017 werd AZ eigenaar van het stadion. Is er toen een onderzoek geweest naar de technische staat van het geheel? Dat zou je toch verwachten bij de aankoop van zo’n duur stuk vastgoed.

Er begint nu een lang en intensief onderzoek naar het hoe en waarom. Oude tekeningen en berekeningen komen op tafel en materiaalstaten, uitvoeringsverslagen en testrapporten worden onderzocht. Daarnaast gaan verzekeringsmaatschappijen en schade-experts aan de slag om de schuld bij alle betrokkenen in de schoenen te schuiven. De juristen krijgen het nog druk. Wie zal dit betalen?

En als al dat gepuzzel achter de rug is, moet het hele stadion worden verstevigd. Want wat op die plek is gebeurd, kan elders ook plaatsvinden. Dat wordt “a hell of a job”. Verzwaar je de dakconstructie, dan kun je niet achterblijven met de kolommen en mogelijk de fundatie van die kolommen. In feite zit je op slopershoogte.

Met een beetje geluk kan AZ volgend seizoen weer terugkeren in hun eigen stadion. Tussentijds moeten ze maar uitwijken naar het Olympisch stadion in Amsterdam. Dat is dichterbij dan ADO, tenzij AZ de financiële klap niet overleeft en een fusie overweegt met de Haagse club.

JoMo