Restaurant Zilt uit Bergen aan Zee omarmt unieke brouwtraditie en wordt Zoigl Stube
Restaurant Zilt: leisure restaurant en ongedwongen sfeer met uitzicht op zee
Gepubliceerd: 9 december 2022
Restaurant Zilt uit Bergen aan Zee is het eerste restaurant waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl Stube” van Bergen aan Zee. Voor dit herfstbier hebben de brouwers van brouwerij STOKED! uit Bergen zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog werd geserveerd in huiskamers. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en het is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten er aandacht aan besteedde. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is een echt seizoensgebonden lokaal bier wat qua karakter perfect past bij de herfst. De Taverne is op dit moment de Zoigl Stube van Bergen. Afgelopen mei werd het bier bekroond met Zilver bij de European Beer Challenge.
Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die alleen nog standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in het Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was, hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl uitsluitend kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd terwijl je naast de kleermaker, timmerman maar ook advocaat en wethouder zat. Ook zijn er vaak eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Biercafé De Bonte Koe is het eerste café in Purmerend, waar deze traditie nu wordt omarmt en Zoigl op de tap komt.
Restaurant Zilt: leisure restaurant en ongedwongen sfeer met uitzicht op zee
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl Stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en zal maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting en voor een hechte community. Eigenaar Robbert Peek kwam door de STOKED! Beachbar in aanraking met de brouwers en nam contact met hen op. “Ik werk al veel met lokale producten en leveranciers en hield die mannen al een tijdje in de gaten.” Pieter Vader: “Dit is [een] mooi restaurant met ongedwongen sfeer, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. Een restaurant waar heerlijke gerechten nog volgens eigen recept worden bereidt. Dat zie je niet veel meer. Dat de kok nu gelijk al op hun nieuwe menukaart een gerecht heeft gemaakt, waarin de Zoigl is verwerkt, zegt eigenlijk alles. Ze zijn STOKED! Passie voor koken, komt nu mooi samen met onze mooie biertjes en een prachtige menukaart en een hele mooie locatie. Een Zoigl drinken naast een vuurtje met uitzicht op zee en omringd door lokale kunst, wat wil je nog meer! Eigenaar Robbert vult aan: “Toen we in gesprek waren over hun bieren en ik het bijzondere verhaal achter Zoigl vertelde, aarzelde ik geen seconde. Het hele idee achter Zoigl vind ik geweldig, dus dit moest hun eerste bier bij ons op tap worden. Ik vind het belangrijk om met zoveel mogelijke lokale leveranciers te werken. Zo exposeerden hier ook Bergense kunstenaars tijdens de Kunst10Daagse. Het is natuurlijk fantastisch om mooie lokale bieren op onze bierkaart aan te kunnen bieden, van mooie kwaliteit. Ik ben erg enthousiast en [heb] tegelijk ook de Unfiltered Lager en California Common op de nieuwe menukaart toegevoegd. Kortom: ik ben STOKED! en ga all-in.”
Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”