Deel

advertentie

Restaurant Zilt uit Bergen aan Zee omarmt unieke brouwtraditie en wordt Zoigl Stube

Restaurant Zilt: leisure restaurant en ongedwongen sfeer met uitzicht op zee

Restaurant Zilt uit Bergen aan Zee is het eerste restaurant waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl Stube” van Bergen aan Zee. Voor dit herfstbier hebben de brouwers van brouwerij STOKED! uit Bergen zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog werd geserveerd in huiskamers. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en het is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. De brouwtraditie is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten er aandacht aan besteedde. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is een echt seizoensgebonden lokaal bier wat qua karakter perfect past bij de herfst. De Taverne is op dit moment de Zoigl Stube van Bergen. Afgelopen mei werd het bier bekroond met Zilver bij de European Beer Challenge.

Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die alleen nog standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is. Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in het Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was, hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl uitsluitend kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd terwijl je naast de kleermaker, timmerman maar ook advocaat en wethouder zat. Ook zijn er vaak eenvoudige maaltijden verkrijgbaar. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Biercafé De Bonte Koe is het eerste café in Purmerend, waar deze traditie nu wordt omarmt en Zoigl op de tap komt.

Restaurant Zilt: leisure restaurant en ongedwongen sfeer met uitzicht op zee
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl Stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en zal maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting en voor een hechte community. Eigenaar Robbert Peek kwam door de STOKED! Beachbar in aanraking met de brouwers en nam contact met hen op. “Ik werk al veel met lokale producten en leveranciers en hield die mannen al een tijdje in de gaten.” Pieter Vader: “Dit is [een] mooi restaurant met ongedwongen sfeer, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. Een restaurant waar heerlijke gerechten nog volgens eigen recept worden bereidt. Dat zie je niet veel meer. Dat de kok nu gelijk al op hun nieuwe menukaart een gerecht heeft gemaakt, waarin de Zoigl is verwerkt, zegt eigenlijk alles. Ze zijn STOKED! Passie voor koken, komt nu mooi samen met onze mooie biertjes en een prachtige menukaart en een hele mooie locatie. Een Zoigl drinken naast een vuurtje met uitzicht op zee en omringd door lokale kunst, wat wil je nog meer! Eigenaar Robbert vult aan: “Toen we in gesprek waren over hun bieren en ik het bijzondere verhaal achter Zoigl vertelde, aarzelde ik geen seconde. Het hele idee achter Zoigl vind ik geweldig, dus dit moest hun eerste bier bij ons op tap worden. Ik vind het belangrijk om met zoveel mogelijke lokale leveranciers te werken. Zo exposeerden hier ook Bergense kunstenaars tijdens de Kunst10Daagse. Het is natuurlijk fantastisch om mooie lokale bieren op onze bierkaart aan te kunnen bieden, van mooie kwaliteit. Ik ben erg enthousiast en [heb] tegelijk ook de Unfiltered Lager en California Common op de nieuwe menukaart toegevoegd. Kortom: ik ben STOKED! en ga all-in.”

Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend najaarsbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het herfstige seizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”

advertentie

Meer 'Horeca':

Rondje horeca 27: U kunt vanaf nu smikkelen van dry aged vlees bij Bistro ElVi (filmpje)

14 juni 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken.

De traditionele haringparty bij Eetcafé de Lamoraal

14 juni 2024

Op woensdag 19 juni bent u vanaf 16.30 uur van harte welkom

Hollandse Nieuwe is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt.

Voor in de agenda: Heerlijk Bergen 2024 (filmpje)

14 juni 2024

21-22-23 juni Culinair op wielen, gratis Foodfestival met live muziek en gezelligheid!

Het bruisende dorpscentrum van Bergen staat wederom in het teken van culinair genieten, samenkomen en gezelligheid! Heerlijk Bergen vindt voor de vierde keer plaats met live muziek, lokale foodtrucks...

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

14 juni 2024

En... we hebben een winnaar!

Het antwoord op vraag 4: Livar “kloostervarken” komt uit Limburg; Abdij Lilbosch in Echt. Met respect voor mens, dier en omgeving leveren de Livarvarkens varkensvlees met de beste smaak en kwaliteit.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

7 juni 2024

Vraag vier...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 25: Die kroeg was zo gek nog niet…

7 juni 2024

Een column waar ik me wel in kan vinden

Het gaat niet goed met de tieners in Nederland. Uit de Gezondheidsmonitor van de GGD blijkt dat middelbare scholieren zich in toenemende mate ongelukkig en minder gezond voelen. Ze drinken en roken te veel en ze zijn verslaafd aan sociale media.

Omzet horeca groeit in eerste kwartaal met ruim 8 procent

7 juni 2024

Omzetstijging restaurants het grootst...

De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2024 met 8,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, meldt het CBS. De omzet van logiesverstrekking lag 8,3 procent hoger, de omzet van eet- en drinkgelegenheden was 8 procent hoger.

Wijnmakersdiner bij Het Hof

7 juni 2024

Wanneer: donderdag 13 juni

Op deze donderdag organiseren we bij Het Hof by blooming samen met wijnkoperij Okhuysen uit Haarlem een unieke wijn-spijsavond!

In aantocht: strandpaviljoen Bossa Nova in Bergen aan Zee

7 juni 2024

Ontdek vanaf 17 juni wat Bossa Nova zo bijzonder maakt en laat je verrassen...

Maak je klaar voor de komst van een nieuwe hotspot in Bergen aan Zee! Binnenkort wordt het welbekende strandpaviljoen Mrs. Hemingway’s overgedragen aan Bergenaar Tom Duivenvoorden.

Rondje horeca 24: In de tuinen van *restaurant Merlet

31 mei 2024

Nieuw vegetarisch menu

Rustiek genieten op het heerlijke terras en uitkijkend over de weilanden die in bloei staan, beleef een gastronomische lunch of diner met het mooiste uitzicht. Het fraaiste terras van Schoorl en omstreken vindt u bij Restaurant Merlet.

Unieke haal- en brengservice bij *restaurant Merlet

31 mei 2024

Ontdek de Nieuwe Voyah: exclusieve samenwerking tussen Restaurant Merlet en Gomes

Merlet en Gomes hebben de handen ineengeslagen om onze gasten een unieke ervaring te bieden: maak op de vrijdagavond kennis met de nieuwe Voyah.

Rabobank, de vooruitzichten voor de horeca 2024

31 mei 2024

Horeca: omzet blijft groeien door hogere consumentenbestedingen

De toenemende koopkracht van consumenten in 2024 zal leiden tot een hogere consumptie, vooral gunstig voor de horecasector waar verwacht wordt dat volumes en omzetten zullen stijgen.

Rondje horeca 23: het economisch belang van de horeca in onze regio

24 mei 2024

Een van de grootste werkgevers...

Dit blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde waarde (+61%) stegen sterker dan het gemiddelde van de Nederlandse economie.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

24 mei 2024

Vraag twee

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 22: fijne recensie voor The Bourbon Room

17 mei 2024

Een 9 voor ladychef Ilka Bon in de rubriek 'Over de tong' in het NHD

Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor de altijd gepassioneerde Ilka Bon en haar restaurant aan de Jan Oldenburglaan in Bergen. Ik ken Ilka al vanaf haar twaalfde jaar en heb haar carrière op de voet gevolgd.

Vierde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

17 mei 2024

Doen jullie weer mee?

Vraag 1: waar staat de naam pizza quattro stagioni voor?

Alle lof voor Het Hof

17 mei 2024

Daar zaten we dan, aan een tafeltje buiten bij Het Hof...

Dit met dank aan de Flessenpost en Het Hof omdat ik de culinaire prijsvraag had gewonnen, hoe leuk!

Rondje horeca 21: genieten van je vrijheid

10 mei 2024

Zon, zee, strand en fijne mensen...

Afgelopen zondag 5 mei was ik op uitnodiging van chef-kok Jeroen Klepper van Soul Beach in Bergen aan Zee aanwezig om deel te nemen aan een bevrijdingslunch.

Eerste Kroeg Triatlon ooit in Bergens café

10 mei 2024

Het maakt niet uit of je kan poolen, darten of tafelvoetballen, het draait bij de Kroeg Triatlon om gezelligheid...

Heb je altijd al eens aan een triatlon mee willen doen, maar nooit de tijd en moeite genomen om je helemaal af te trainen?  Tapperij de Heerlijkheid in Bergen nodigt je dan graag uit voor de eerste Kroeg Triatlon ooit gehouden.

Acht goede redenen waarom jij misschien wel in de horeca wil werken…

10 mei 2024

Het is fijn om nieuwe mensen te leren kennen!

Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en er zijn heel veel leuke banen om uit te kiezen. Dit zijn acht van de ontelbare redenen waarom ook jij een baan in de horeca wilt!

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

10 mei 2024

En... we hebben weer een winnaar!

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 20: mooi nieuws vanuit Bistro ElVi. Binnenkort… dry aged vlees (filmpje)

3 mei 2024

De Bergense boer Jeroen levert het allermooiste Piemontese vlees

Boer Jeroen Leijen is een bekende persoonlijkheid in ons dorp evenals de chef-kok Victor, die samen met zijn partner Elvira de fijne Bistro ElVi runt aan de Oude Prinsweg in Bergen. Kortgeleden tijdens een gesprek in een lokaal café besloten ze te gaan samenwerken. 

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

3 mei 2024

Vraag vier...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Martin van Bourgonje en chef Marco Helsloot van *restaurant Merlet te gast bij Business Class (filmpje)

3 mei 2024

Dit jaar viert Merlet zijn 40-jarig bestaan

Merlet heeft een rijke geschiedenis. In 1984 werd het opgericht door Nelleke en Bert van Bourgonje en in 1999 nemen Carla en Martin van Bourgonje het familiebedrijf over en bouwen en vernieuwen verder.

Rondje horeca 18: Koningsdag… misschien wel het leukste feestje van het jaar in Bergen

26 april 2024

Een feest van verbroedering én oranjebitter

In vroegere jaren huurde ik een boot en vierde in de grachten van Amsterdam met een twintig tal vrienden Koninginnedag.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

26 april 2024

Vraag drie

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Je kunt eindelijk weer aanschuiven aan de langste en gezelligste tafel van Bergen!

26 april 2024

Zie je het al voor je? Een prachtig met linnen gedekte tafel, versierd met de mooiste bloemen uit de tuin, sfeervolle livemuziek en alleen maar gezellige mensen om je heen...

Op tweede pinksterdag, maandag 20 mei, organiseert blooming weer een middag om nooit te vergeten: de Lange Tafel Lunch in de Hoftuin.

Rondje horeca 17: een bezoekje aan het nieuwste restaurant in Bergen, Gini’s

19 april 2024

Een eerste indruk...

Ik kreeg zo links en rechts wat vragen van mensen op het terras. Waarom hebben we nog niks gelezen in de Flessenpost over Gini's?

In een bijzonder decor genieten van een overnachting of etentje…

19 april 2024

blooming gallery zet kunst op de kaart

Met de lancering van de blooming gallery staat kunst nu op de kaart bij blooming hotel!

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

19 april 2024

Vraag twee...

Wil jij ook kans maken op een heerlijk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Vrijheidsmaaltijd in Bergen aan Zee

19 april 2024

Waar en wanneer: Soul Beach Bergen aan Zee op zondag 5 mei vanaf 13.00 uur

Ultiem vrijheidsgevoel op het strand. De wind in je haren en de zon op je gezicht.

Derde ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

12 april 2024

Doen jullie weer mee?

Wil jij ook kans maken op een heerljk gratis viergangendiner bij Het Hof? Beantwoord dan vier culinaire vragen goed om in de prijzen te kunnen vallen.

Rondje horeca 16: voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat mag niet groter worden dan het was…

12 april 2024

Aanstaande zondag de opening van het nieuwe badseizoen in Bergen aan Zee

Het voormalig restaurant Cunst aan de Kleine Dorpsstraat in Bergen mag voorlopig niet worden uitgebreid.

Uitspraak rechter: De Taverne Bergen moet uiterlijk 1 april 2025 sluiten

11 april 2024

Van Leeuwen laat weten het vonnis nader te bestuderen om te bekijken of hij in hoger beroep gaat...

“Zoals het er nu naar uitziet, moet De Taverne op 1 april 2025 de deuren sluiten, dat is helaas geen grap”, laat eigenaar Steef van Leeuwen van het bekende muziekcafé in hartje centrum weten op Facebook.

Rondje horeca 15: nieuwe uitbaters voor twee strandpaviljoens in Bergen aan Zee

5 april 2024

Noorderlicht en Soul Beach

Florian Labij van der Pol, bekend van de botenverhuur op de Bergerweg en evenementen voor sportieve jongeren"Go With the Flo", gaat Strandpaviljoen Noorderlicht runnen.

Idee voor de Bergense horeca? Daar maak je gasten blij mee!

5 april 2024

Telefoonlaadkluis op terras voorkomt veel gedoe achter de bar...

In een wereld waar smartphones een onmisbaar onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven, heeft restaurant Blink in Zeist een slimme oplossing op het terras voor een veel voorkomend probleem: lege batterijen tijdens een lunch of diner.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

5 april 2024

En... de winnaar van ronde twee is bekend...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 14: Restaurant Fabels, RataPlan en Jumbo Monique gaan voor het goede doel (filmpje)

29 maart 2024

Op 18 april gaan we lekker eten en de wereld wat mooier maken!

Een avond vol amusement én heel lekker eten, voor het goede doel. Eten tegen verspilling en meubels van de kringloop. Met een prachtige vintage modeshow en een aankleding die bijblijft.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

29 maart 2024

De vierde vraag... doen jullie weer mee?

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Familiebedrijf ’t Hekeltje viert 100-jarig jubileum

22 maart 2024

Ook leverancier van de Bergense horeca, feesten en partijen

Het bedrijf groeide in een eeuw tijd uit van een kleine wijnhandel naar een grote speler op het gebied van party- en tentenverhuur, nationaal maar ook internationaal. Op vrijdag 5 april viert het bedrijf dit bijzondere jubileum samen met personeel, relaties en klanten tijdens een besloten eeuwfeest.

Tweede ronde Flessenpost prijsvraag Het Hof: maak kans op een viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,-

22 maart 2024

De derde vraag...

Door vier culinaire vragen juist te beantwoorden, maakt u kans op een heerlijk viergangendiner voor 2 personen t.w.v. € 125,- bij Het Hof in Bergen.

Rondje horeca 12: nieuwe ontwikkelingen in Bergen aan Zee

22 maart 2024

En Golf & Padel bij Sluispolder en lekker eten tijdens de paasdagen

Op het strand in Bergen aan Zee zijn twee strandpaviljoens in andere handen overgegaan. Helaas kan ik er nu nog even niets over vertellen, want eerst moet het college van burgemeester en wethouders (B&W) beslissen over vergunningaanvragen binnen een gemeente. Dit is overigens een gebruikelijke procedure.

Terug