Restaurant Zandhoeve: culinaire creaties in een intieme sfeer
Executive chef Roel Oostrum en zijn team verzorgen vanuit zijn zelf ontworpen hypermoderne open keuken het sterwaardige ontbijt, de lunch of het diner.
Gepubliceerd: 2 oktober 2020
“Sinds de opening hebben wij de dinerkaart uitgebreid, u kunt kiezen tussen 2, 3, 4 of 5 gangen en uiteraard serveren wij ook verrassende gerechten voor vegetariërs”, aldus de chef die opereert vanuit de mooiste en meest moderne keuken van Nederland die hij zelf heeft ontworpen. Alle gerechten zijn bereid met verse ingrediënten uit de Hoftuin en het uitgebalanceerde smaakpallet overtreft ieders verwachtingen. “Een halve kreeft is namelijk makkelijk scoren, te makkelijk”, aldus Roel die zichzelf graag overtreft en regelmatig zijn gerechten zelf presenteert aan de tafel van zijn gast.
MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN EN BIOLOGISCH
Het walhalla van executive chef Roel is de Hoftuin, waar hij iedere ochtend met tuinman Dries bepaalt wat er die dag moet worden geplukt. “Rond januari maken wij het zaaiplan waarbij we bepalen wat en hoeveel we nodig hebben voor welk seizoen”, vertelt Roel. Roel focust op bijzondere groenten en kruiden die bijna niet te koop zijn: “Aardpeer, haverwortel, kleine sel- derijraapjes en bijvoorbeeld Japanse wijnbessen.” Cliënten van het nabijgelegen Scorlewald houden de Hoftuin bij en zorgen dat de groenten die Roel nodig heeft worden geoogst. Daarna brengen ze het naar de keuken. Ook het afval wordt gebruikt, dat wordt opgehaald met een speciaal daarvoor aangeschafte bakfiets met een container voorop en verwerkt in de door blooming aangeschafte composteermachine op het terrein van Scorlewald.
BLOOMING BRASSERIE MET HET MOOISTE TERRAS VAN BERGEN
Als de vijf in de klok is of voor een laagdrempelige lunch of diner, is de ruimtelijke en frisse brasserie met zijn gezellige hoekjes en zijn fijne terras ‘the place to be’. In de ook door Jeroen Smeele ontworpen brasserie worden gerechten geserveerd zoals een tosti en een hamburger in ‘blooming style’ in combinatie met chiquere gerechten zoals een ‘Okonomiyaki’, een Japanse vegetarische pannenkoek. Op de tap heb-ben zij verschillende soorten bier, inclusief het eigen bier: de ‘Bergensche Blos’ maar je kunt ook kiezen voor diverse verse fruit smoothies. Terwijl de ouders borrelen op het mooiste terras van Bergen kunnen de kinderen zich uitleven in speeltuin ‘De Vrijbuiter’. Als de kinderen het naastgelegen bospaadje inlopen, belanden ze in een sprookje: via een glijbaan kom je in de gigantische speeltuin met verschillende speeltoestellen en waar je naar hartenlust hutten kunt bouwen. Als het regent, is het ook niet erg: onlangs is een van de vijftien vergaderzalen, aan-sluitend aan de brasserie, omgebouwd tot speelparadijs. Je vindt er o.a. een enorm scherm om op te gamen, je kunt er levend twister spelen, tafeltennissen of op de vloer schaken en ook aan de allerkleinsten is gedacht.
WIJNEN, WIJNEN, WIJNEN: EEN VAN DE GROOTSTE WIJNKELDERS VAN NOORD-HOLLAND
25 witte wijnen en 25 rode wijnen: een van de grootste wijnkelders van Noord-Holland is met zorg samengesteld door de sommeliers Lisa en Kai. Op zondag 2 februari gingen het restaurant en de brasserie dicht voor de verbouwing en op 3 februari zaten Kai en Lisa in het vliegtuig naar Zuid-Spanje met de wijnleverancier. “We bezochten onder meer een pittoresk wijnhuis waar een proeverij werd georganiseerd door de dochter van de wijnboer die alles voor haar vader moest vertalen”, zo blikt Lisa terug. Uiteraard beperkten zij zich niet tot Spanje: “Ons wijnassortiment is uitgebreid: van wijnen uit de nieuwe wereld zoals Chili en Nieuw-Zeeland tot authentieke wijnen uit de Bourgongne”, vertelt ze. De wijnkaart start bij een Verdejo, de mooie eigen blooming huiswijn, en eindigt bij de Chassagne Montrachter van 400 euro per fles. Het rode segment varieert van een instap Barolo tot een prachtige Bordeaux en daartussen loopt het geleidelijk op. Voor iedere wijnliefhebber wat wils.
DE MOOISTE WIJNEN ‘BY THE GLASS’ DOOR CARAVIND
Blooming werkt met het Coravin-wijnsysteem. Door dit wijnsysteem, waarbij je de wijn kunt drinken zonder de fles te openen, hoef je je fles wijn niet weg te gooien na één dag. Er zit een naald in het wijnsysteem en deze gaat door de kurk heen, zo wordt er argongas door de fles gespoten. Het gas is zwaarder dan zuurstof, het zorgt ervoor dat de wijn omhoog komt. Door die hoge druk komt er geen zuurstof bij de wijn en kunt u de fles langer bewaren. Hierdoor is het bij Restaurant Zandhoeve en blooming brasserie mogelijk om bijzonder exclusieve wijnen ‘by the glass’ te bestellen.
Duinweg 5, 1861 GL Bergen
Opent om 17:30
www.zandhoeve.nl
Telefoon: 072 582 0520